Liberali ┼či iliberali ÔÇô o compara┼úie

Publicat în Dilema Veche nr. 668 din 8-16 decembrie 2016
Aţi uitat de Mediterana? N ar trebui! jpeg

Iliberalismul este o no╚Ťiune lansat─â public de premierul ungar Viktor Orb├ín chiar pe teritoriul Rom├óniei, ├«n 2014, la ╚ścoala de var─â a UDMR de la Tu╚Önad. Liderul de la Budapesta a afirmat atunci c─â vrea s─â fac─â din Ungaria un stat iliberal, d├«nd ca exemplu de succes Rusia lui Putin. Modelul poate fi g─âsit ├«ns─â ╚Öi prin alte p─âr╚Ťi ÔÇô ├«n Turcia lui Erdogan sau, deja experimentat de ani buni, ├«n Belarusul eternului Luka╚Öenko. Polonia conservatoare pare s─â se ├«nscrie tot mai clar pe aceast─â linie ╚Öi ascensiunea extremei drepte ├«n statele vest-europene ├«nseamn─â tot at├«ta teren c├«╚Ötigat pentru iliberalism.

Ideea ├«ncepe s─â prind─â ╚Öi ├«n Rom├ónia ÔÇô ╚Öi chiar dac─â sistemul politic rom├ónesc r─âm├«ne unul liberal, ofertele electorale frizeaz─â mai cur├«nd iliberalismul. Vorbim aici despre legi protec╚Ťioniste (procent de produse rom├óne╚Öti ├«n rafturile magazinelor sau limitarea cump─âr─ârii de teren agricol), un discurs ├«mpotriva marilor companii cu capital str─âin, sus╚Ťinerea referendumului ini╚Ťiat de Coali╚Ťia pentru Familie, atacuri la adresa independen╚Ťei Justi╚Ťiei, descrierea Uniunii Europene drept du╚Öman al Rom├óniei ╚Öi a╚Öa mai departe. Re╚Ťelele de socializare s├«nt terenul fertil pentru promovarea iliberalismului, prin multitudinea de publica╚Ťii electronice cu origine obscur─â, care promoveaz─â teorii ale conspira╚Ťiei, minciuni calificate, intoleran╚Ť─â etnic─â, social─â, religioas─â.

Confruntarea dintre liberali ╚Öi iliberali va marca, probabil, pentru mult─â vreme spa╚Ťiul politic european, ├«nlocuind clasicul clivaj st├«nga-dreapta. Iliberalii s├«nt ├«n ofensiv─â, liberalii caut─â s─â se apere. Iar un vot ├«ntr-un stat mic precum Austria, pentru o func╚Ťie preziden╚Ťial─â cu rol mai degrab─â ceremonial, ├«nseamn─â pentru liberali o victorie simbolic─â, dup─â marile lovituri iliberale din Marea Britanie (Brexit) sau Statele Unite (Trump). Prin ce se deosebe╚Öte, a╚Öadar, un liberal de un iliberal?

ÔŚĆ Pentru liberal, o lume deschis─â reprezint─â o surs─â inepuizabil─â de oportunit─â╚Ťi. Pentru iliberal, o surs─â de inepuizabile angoase.

ÔŚĆ Pentru liberal, libert─â╚Ťile reprezint─â condi╚Ťii de baz─â pentru o societate de succes. Pentru iliberal s├«nt o surs─â de dezordini.

ÔŚĆ Pentru liberal, viitorul poate fi mai bun dec├«t prezentul. Pentru iliberal, trecutul a fost mai bun.

ÔŚĆ Pentru liberal, problemele pot avea explica╚Ťii ╚Öi, eventual, solu╚Ťii. Pentru iliberal, problemele au vinova╚Ťi.

ÔŚĆ Pentru liberal, solu╚Ťiile nu s├«nt nicio┬şdat─â simple ╚Öi nici efectul lor nu e garantat. Pentru iliberal, solu╚Ťiile s├«nt mereu simple ╚Öi infailibile. Liberalul ├«╚Öi pune mereu ├«ntreb─âri. Iliberalul are mereu r─âspunsuri.

ÔŚĆ Pentru liberal, diversitatea este fascinant─â, ceea ce este diferit este incitant. Pentru iliberal, diversitatea este o problem─â, ceea ce e diferit poate fi amenin╚Ť─âtor sau demn de dispre╚Ť.

ÔŚĆ Pentru liberal, statul este bun ├«n m─âsura ├«n care este neutru ╚Öi deranjeaz─â c├«t mai pu╚Ťin raporturile dintre oameni. Pentru iliberal, statul este bun ├«n m─âsura ├«n care intervine pentru a stabili raporturile dintre oameni potrivit convingerilor sale.

ÔŚĆ Pentru liberal, minoritatea trebuie ascultat─â ╚Öi protejat─â. Pentru iliberal, majoritatea dicteaz─â.

ÔŚĆ Pentru liberal, important─â este func╚Ťionarea institu╚Ťiilor. Pentru iliberal, for╚Ťa liderului.

ÔŚĆ Pentru liberal, negocierea este important─â. Pentru iliberal este sinonim─â cu tr─âdarea. Liberalul caut─â compromisul, iliberalul ÔÇô for╚Ťa.

ÔŚĆ Pentru liberal, patriotismul ├«nseamn─â promovarea valorilor ╚Öi o ╚Ťar─â de succes al─âturi de parteneri ╚Öi alia╚Ťi. Pentru iliberal, patriotismul ├«nseamn─â revan╚Ö─â istoric─â.

Dar ceea ce deosebe╚Öte p├«n─â la urm─â ├«n mod fundamental cele dou─â abord─âri este gradul de toleran╚Ť─â reciproc─â. Pentru iliberal, prezen╚Ťa liberalului ├«n spa╚Ťiul public este un semn al putreziciunii societ─â╚Ťii. Liberalul trebuie, dac─â nu st├«r┬şpit, cel pu╚Ťin pus la respect. Libert─â╚Ťile s├«nt bune at├«ta timp c├«t pot fi folosite pentru a distruge sistemul liberal ÔÇô libertatea de exprimare este libertatea de a promova minciuni. C├«nd minciunile s├«nt sanc╚Ťionate, iliberalul protesteaz─â ├«n numele libert─â╚Ťii de exprimare.

Pentru liberal, prezen╚Ťa iliberalului ├«n spa╚Ťiul public ╚Ťine de diversitatea social─â. Nu este nici bun─â, nici rea, este un fapt sau, eventual, o ciud─â╚Ťenie. Iar dac─â iliberalul are loc ├«n sistemul liberal, atunci, ├«n cel iliberal, liberalului i se garanteaz─â, dac─â nu eliminarea, atunci, ├«n orice caz, marginalizarea. Aceasta va fi confruntarea care va marca Europa ├«n urm─âtorii ani, iar ├«nving─âtorul e greu de prezis. 

Ovidiu Nahoi este redactor-șef la RFI România.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Made in Taiwan
Felul ├«n care Statele Unite se raporteaz─â la Taiwan e adesea descris ca fiind ÔÇ×ambiguitate strategic─âÔÇŁ.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Viktor, prietenul lui Vladimir
Vehemen╚Ťa cu care Viktor Orb├ín respinge ultimul set de sanc╚Ťiuni ├«mpotriva Rusiei precum ╚Öi alte m─âsuri de sprijin pentru Ucraina arat─â distan╚Ťa care se casc─â ├«ntre Ungaria ╚Öi Europa.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Inclasabila, impracticabila Rusie
Rusofobia convie╚Ťuie╚Öte constant cu rusofilia, admira╚Ťia cu panica, tentativa colabor─ârii cordiale cu derapajul credul, contraproductiv.
Frica lui Putin jpeg
Eroul pe care ni l-am dori
Relativa mizerie moral─â a lumii europene se oglinde╚Öte ╚Öi ├«n insuficien╚Ťa modelelor pe care ea le-a ales.
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Cîntecul de sirenă al morcovului
Dac─â izb├«nda Ucrainei ├«n fa╚Ťa Rusiei mi-ar umple inima de bucurie, succesul de la Eurovision mi-a umplut-o de o triste╚Ťe melancolic─â.
The Lady and the Unicorn Sight det4 jpg
Unicorni
Existen╚Ťa ÔÇ×m─âgarului cu un singur corn ├«n frunteÔÇŁ a fost confirmat─â ╚Öi de Aristotel.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Vlad Constantinesco ╚Öi St├ęphane Pierr├ę-Caps: o pledoarie pentru libertate
Ofer─â o imagine complex─â ╚Öi coerent─â a raporturilor dintre Constitu╚Ťie, stat, societate ╚Öi individ.
Iconofobie jpeg
Bifurca╚Ťiile g├«ndirii etice
Din p─âcate, ÔÇ×a╚ÖezareaÔÇť (etic─â) pe toate nivelurile de g├«ndire r─âm├«ne inaccesibil─â multora dintre noi.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Noroc chior
Dic╚Ťionarele noastre mai ├«nregistreaz─â ├«ns─â c├«teva caracteriz─âri similare, norocul put├«nd fi apreciat superlativ ca ÔÇ×orbÔÇŁ, ÔÇ×porcescÔÇŁ, ÔÇ×cu carulÔÇŁ.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Activit─â╚Ťi de week-end
├Än via╚Ť─â trebuie s─â ╚Ötii trei lucruri: ce vrei ÔÇô adic─â s─â ai un scop, ├«n ce crezi ÔÇô adic─â s─â respec╚Ťi ni╚Öte valori ╚Öi ce trebuie s─â faci ÔÇô adic─â ce ac╚Ťiuni ├«ntreprinzi.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Wimbledon versus ATP & WTA?
WTA ┼či ATP au spus c─â a interzice sportivi (chestie care nu implic─â ┼ú─ârile lor, deja puse pe tu┼č─â de toat─â lumea) ├«ncalc─â principiul nediscrimin─ârii pe baz─â de na┼úionalitate.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Efectele pandemiei?
Acum, că pare să fi trecut, unii cercetează în ce măsură pandemia de COVID-19 a afectat serviciile publice dintr-o serie de domenii și din diverse regiuni.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dac─â e oferit─â unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
F─âr─â solemnit─â╚Ťi (memorialistic─â)
Episoadele ÔÇ×omene╚ÖtiÔÇŁ de care am avut parte ├«n nea╚Öteptatele mele experien╚Ťe ministeriale au, totu╚Öi, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistent─â nostalgie ╚Öi pe care le povestesc cu pl─âcere c├«nd se ive╚Öte ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea ╚Öi amploarea capacit─â╚Ťilor noastre de a min╚Ťi, de a ne min╚Ťi, de a-i min╚Ťi pe ceilal╚Ťi, de a spune falsul, inten╚Ťionat sau nu, s├«nt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
├Än legisla╚Ťia fiscal─â s├«nt multe exemple de tratamente preferen╚Ťiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune a╚Öadar numai la╚Öit─â╚Ťii. Aceasta din urm─â reprezint─â forma absolut─â de e╚Öec al lui, de abdicare a individului de la conduita b─ârb─âteasc─â.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dic╚Ťionarele noastre nu au ├«nregistrat ├«nc─â sensurile figurate al adjectivului ÔÇ×toxicÔÇŁ, de╚Öi acestea s-au r─âsp├«ndit foarte mult ├«n ultima vreme ├«n mass-media ╚Öi ├«n comunicarea curent─â, fiind bine reprezentate ├«n spa╚Ťiul online.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Experien╚Ťe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desf─â╚Öoar─â ├«n spa╚Ťii deschise, care comunic─â direct cu holurile largi, ├«n edificii cu ferestre imense sau cu pere╚Ťi practic de sticl─â, cre├«nd o senza╚Ťie de deschidere ╚Öi de libertate,
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La ┼čah nu po┼úi s─â urli, s─â ├«njuri, s─â acuzi arbitrul ┼či s─â pretinzi c─â pe Levon Aronian, de exemplu, nu ├«l cheam─â a┼ča, c─â a folosit ├«n mod fraudulos numele, culorile de pe cravat─â ┼či blazonul familiei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Podul de piatr─â
Nep─âsarea fa╚Ť─â de reguli, cutume, tradi╚Ťii sau istorie pare s─â fie ea ├«ns─â╚Öi un adev─ârat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, c─âp─â╚Ť├«ni
Empatia func╚Ťioneaz─â doar cu viii. Cu mor╚Ťii, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei mor╚Ťi demult, chiar deloc!
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratat─â diferit, ├«ns─â tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenin╚Ť─â s─â dea foc la butelie.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude ╚Öi spectaculoase metode de execu╚Ťie
C─âlcarea sau strivirea de c─âtre un elefant este o metod─â de execu╚Ťie sau de tortur─â mai pu╚Ťin cunoscut─â de-a lungul istoriei, de╚Öi a fost practicat─â p├ón─â ├«n secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: art─â sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?