Liberali ┼či iliberali ÔÇô o compara┼úie

Publicat în Dilema Veche nr. 668 din 8-16 decembrie 2016
Aţi uitat de Mediterana? N ar trebui! jpeg

Iliberalismul este o no╚Ťiune lansat─â public de premierul ungar Viktor Orb├ín chiar pe teritoriul Rom├óniei, ├«n 2014, la ╚ścoala de var─â a UDMR de la Tu╚Önad. Liderul de la Budapesta a afirmat atunci c─â vrea s─â fac─â din Ungaria un stat iliberal, d├«nd ca exemplu de succes Rusia lui Putin. Modelul poate fi g─âsit ├«ns─â ╚Öi prin alte p─âr╚Ťi ÔÇô ├«n Turcia lui Erdogan sau, deja experimentat de ani buni, ├«n Belarusul eternului Luka╚Öenko. Polonia conservatoare pare s─â se ├«nscrie tot mai clar pe aceast─â linie ╚Öi ascensiunea extremei drepte ├«n statele vest-europene ├«nseamn─â tot at├«ta teren c├«╚Ötigat pentru iliberalism.

Ideea ├«ncepe s─â prind─â ╚Öi ├«n Rom├ónia ÔÇô ╚Öi chiar dac─â sistemul politic rom├ónesc r─âm├«ne unul liberal, ofertele electorale frizeaz─â mai cur├«nd iliberalismul. Vorbim aici despre legi protec╚Ťioniste (procent de produse rom├óne╚Öti ├«n rafturile magazinelor sau limitarea cump─âr─ârii de teren agricol), un discurs ├«mpotriva marilor companii cu capital str─âin, sus╚Ťinerea referendumului ini╚Ťiat de Coali╚Ťia pentru Familie, atacuri la adresa independen╚Ťei Justi╚Ťiei, descrierea Uniunii Europene drept du╚Öman al Rom├óniei ╚Öi a╚Öa mai departe. Re╚Ťelele de socializare s├«nt terenul fertil pentru promovarea iliberalismului, prin multitudinea de publica╚Ťii electronice cu origine obscur─â, care promoveaz─â teorii ale conspira╚Ťiei, minciuni calificate, intoleran╚Ť─â etnic─â, social─â, religioas─â.

Confruntarea dintre liberali ╚Öi iliberali va marca, probabil, pentru mult─â vreme spa╚Ťiul politic european, ├«nlocuind clasicul clivaj st├«nga-dreapta. Iliberalii s├«nt ├«n ofensiv─â, liberalii caut─â s─â se apere. Iar un vot ├«ntr-un stat mic precum Austria, pentru o func╚Ťie preziden╚Ťial─â cu rol mai degrab─â ceremonial, ├«nseamn─â pentru liberali o victorie simbolic─â, dup─â marile lovituri iliberale din Marea Britanie (Brexit) sau Statele Unite (Trump). Prin ce se deosebe╚Öte, a╚Öadar, un liberal de un iliberal?

ÔŚĆ Pentru liberal, o lume deschis─â reprezint─â o surs─â inepuizabil─â de oportunit─â╚Ťi. Pentru iliberal, o surs─â de inepuizabile angoase.

ÔŚĆ Pentru liberal, libert─â╚Ťile reprezint─â condi╚Ťii de baz─â pentru o societate de succes. Pentru iliberal s├«nt o surs─â de dezordini.

ÔŚĆ Pentru liberal, viitorul poate fi mai bun dec├«t prezentul. Pentru iliberal, trecutul a fost mai bun.

ÔŚĆ Pentru liberal, problemele pot avea explica╚Ťii ╚Öi, eventual, solu╚Ťii. Pentru iliberal, problemele au vinova╚Ťi.

ÔŚĆ Pentru liberal, solu╚Ťiile nu s├«nt nicio┬şdat─â simple ╚Öi nici efectul lor nu e garantat. Pentru iliberal, solu╚Ťiile s├«nt mereu simple ╚Öi infailibile. Liberalul ├«╚Öi pune mereu ├«ntreb─âri. Iliberalul are mereu r─âspunsuri.

ÔŚĆ Pentru liberal, diversitatea este fascinant─â, ceea ce este diferit este incitant. Pentru iliberal, diversitatea este o problem─â, ceea ce e diferit poate fi amenin╚Ť─âtor sau demn de dispre╚Ť.

ÔŚĆ Pentru liberal, statul este bun ├«n m─âsura ├«n care este neutru ╚Öi deranjeaz─â c├«t mai pu╚Ťin raporturile dintre oameni. Pentru iliberal, statul este bun ├«n m─âsura ├«n care intervine pentru a stabili raporturile dintre oameni potrivit convingerilor sale.

ÔŚĆ Pentru liberal, minoritatea trebuie ascultat─â ╚Öi protejat─â. Pentru iliberal, majoritatea dicteaz─â.

ÔŚĆ Pentru liberal, important─â este func╚Ťionarea institu╚Ťiilor. Pentru iliberal, for╚Ťa liderului.

ÔŚĆ Pentru liberal, negocierea este important─â. Pentru iliberal este sinonim─â cu tr─âdarea. Liberalul caut─â compromisul, iliberalul ÔÇô for╚Ťa.

ÔŚĆ Pentru liberal, patriotismul ├«nseamn─â promovarea valorilor ╚Öi o ╚Ťar─â de succes al─âturi de parteneri ╚Öi alia╚Ťi. Pentru iliberal, patriotismul ├«nseamn─â revan╚Ö─â istoric─â.

Dar ceea ce deosebe╚Öte p├«n─â la urm─â ├«n mod fundamental cele dou─â abord─âri este gradul de toleran╚Ť─â reciproc─â. Pentru iliberal, prezen╚Ťa liberalului ├«n spa╚Ťiul public este un semn al putreziciunii societ─â╚Ťii. Liberalul trebuie, dac─â nu st├«r┬şpit, cel pu╚Ťin pus la respect. Libert─â╚Ťile s├«nt bune at├«ta timp c├«t pot fi folosite pentru a distruge sistemul liberal ÔÇô libertatea de exprimare este libertatea de a promova minciuni. C├«nd minciunile s├«nt sanc╚Ťionate, iliberalul protesteaz─â ├«n numele libert─â╚Ťii de exprimare.

Pentru liberal, prezen╚Ťa iliberalului ├«n spa╚Ťiul public ╚Ťine de diversitatea social─â. Nu este nici bun─â, nici rea, este un fapt sau, eventual, o ciud─â╚Ťenie. Iar dac─â iliberalul are loc ├«n sistemul liberal, atunci, ├«n cel iliberal, liberalului i se garanteaz─â, dac─â nu eliminarea, atunci, ├«n orice caz, marginalizarea. Aceasta va fi confruntarea care va marca Europa ├«n urm─âtorii ani, iar ├«nving─âtorul e greu de prezis. 

Ovidiu Nahoi este redactor-șef la RFI România.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Un roman de ╚Ötiin╚Ť─â
Bill Bryson nu este om de ╚Ötiin╚Ť─â, nu are o forma╚Ťie ╚Ötiin╚Ťific─â ╚Öi, poate tocmai de aceea, tot ce scrie pare s─â aib─â ├«n spate un proces de ├«n╚Ťelegere, de clarificare a unor lucruri, p├«n─â la nivelul la care devin accesibile oric─ârui om cu o minim─â educa╚Ťie academic─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Datoria Europei
Nici Fran╚Ťa, nici Germania ╚Öi nici ÔÇô cu at├«t mai pu╚Ťin! ÔÇô ╚Ü─ârile de Jos ori Danemarca nu vor face rabat de la exigen╚Ťele procesului de aderare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Note, st─âri, zile
Mi-e greu s─â pricep de ce a certa pe toat─â lumea e o form─â de ÔÇ×ac╚ŤiuneÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
ÔÇ×Nu umili╚Ťi Fran╚Ťa, domnule pre╚Öedinte!ÔÇŁ
Pre╚Öedintele Fran╚Ťei, Emmanuel Macron, a declarat de dou─â ori, nu o singur─â dat─â, c─â ÔÇ×nu trebuie umilit─â RusiaÔÇŁ.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Eroismul ucrainean și inima stafidită a Europei
Ucrainenii dau Europei anului 2022 o lec╚Ťie pentru care m─â tem c─â opulentul nostru continent, cu birocra╚Ťia lui pe c├«t de groas─â, pe at├«t de nevolnic─â, cu politicienii lui minusculi, nu este preg─âtit.
Cooper Union jpg
Două surori, un muzeu și o premieră
├Än prim─âvara anului 1897, la etajul al patrulea al ╚Öcolii publice Cooper Union din Manhattan pe care o ├«nfiin╚Ťase bunicul lor, surorile Hewitt au inaugurat Muzeul de Arte Decorative Cooper Union.
Tezaur jpg
O lung─â istorie de furt
Furturile din Ucraina sînt o reamintire brutală a celor cu care s-a confruntat, în istorie, România.
Iconofobie jpeg
Iubirea/ura de aproape
Devii mizantrop nu neapărat cunoscînd răul din celălalt, cît cunoscînd răul din tine.
HCorches prel jpg
La vida loca loca loca loca
Deprinderea aceasta a def─âim─ârii profesorilor a devenit la noi pandemic─â ╚Öi are un gust nu amar, ci de-a dreptul gre╚Ťos, cel pu╚Ťin ├«n percep╚Ťia mea.
p 7 2 WC jpg jpg
De ce refuz─â Occidentul s─â numeasc─â fascist─â Rusia lui Putin?
Jena Occidentului de a numi fascist─â Rusia lui Putin se explic─â prin contextul psiho-istoric al ╚Ť─ârilor europene.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Ce mai facem cu Na╚Ťionala?
Ne tortureaz─â ┼či o tortur─âm, chestiune din care nimeni nu va r─âm├«ne ├«ntreg. Echipa Rom├óniei nu e altceva dec├«t oglinda Rom├óniei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Ospitalitate
Nu e neap─ârat ipocrizie, cum ar zice unii, ci polite╚Ťe ╚Öi meserie.

Adevarul.ro

image
Motivul stupid pentru care o gr─âdini┼ú─â din Hunedoara a fost m├ózg─âlit─â cu mesaje de ur─â ┼či amenin┼úare VIDEO
O gr─âdini┼ú─â din Hunedoara a fost vandalizat─â. Autorii distrugerilor au l─âsat mesaje de amenin┼úare ┼či de ur─â pe fa┼úada cl─âdirii.
image
Un general rus obez ┼či retras din activitate, trimis s─â lupte ├«n r─âzboiul din Ucraina: ÔÇ×Nimeni nu-i poate refuza supunereaÔÇŁ
Un general rus pensionat ┼či obez, a fost trimis de Vladimir Putin s─â lupte ├«n prima linie ├«n r─âzboiul din Ucraina care se desf─â┼čoar─â mai ales ├«n partea de est a ┼ú─ârii. Decizia vine ├«n contextul ├«n care armata rus─â pierde tot mai mul┼úi militari de rang ├«nalt pe c├ómpul de lupt─â.
image
ÔÇ×QÔÇŁ, internautul de la care a pornit mi┼čcarea QAnon, a revenit pe forumurile web dup─â 2 ani de pauz─â:┬áÔÇ×S─â juc─âm ├«nc─â o dat─â?ÔÇŁ
Utilizatorul anonim cunoscut sub numele de ÔÇ×QÔÇŁ al forumurilor 4chan ┼či 8kun, personaj ale c─ârui anun┼úuri criptice au dat na┼čtere teoriei conspira┼úiei fasciste pro-Trump cunoscut─â drept QAnon, ┼či-a reluat post─ârile dup─â o pauz─â de aproape doi ani.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
├Än prim─âvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a c─ârui gazd─â era Betty Crocker, devenit─â o emblem─â a emisiunilor de acest gen ╚Öi un idol al gospodinelor de peste Ocean. Pu╚Ťin─â lume ╚Ötia c─â Betty nu exista cu adev─ârat, ci era doar o pl─âsmuire a min╚Ťilor creatoare ale postului de radio.
image
ÔÇ×UverturaÔÇŁ r─âzboiului austro-turc din 1715-1718
R─âzboiul turco-vene╚Ťiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut ╚Öi drept R─âzboiul Austro-Turc din 1715-1718, sau ÔÇ×R─âzboiul lui Eugeniu de SavoiaÔÇŁ, este primul din seria r─âzboaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol ├«i scria Elisabetei c─â otomanii ├«ncercaser─â pe data de 28 s─â ias─â din Plevna lupt├ónd ╚Öi construind un pod peste r├óul Vid, ├«n zon─â desf─â╚Öur├óndu-se b─ât─âlii cumplite. Carol s-a ├«ndreptat imediat ├«n acea direc╚Ťie, ├«n timp ce ├«mp─âratul se dusese ├«n centrul dispozitivului.