Libanul la televizor (II)

Publicat în Dilema Veche nr. 517 din 9-15 ianuarie 2014
Libanul la televizor (II) jpeg

Aşadar, am ajuns în Beirut ştiind cam ce ştie orice român de condiţie medie despre Liban. Adică: un lung război civil, interesele Siriei şi ale Israelului, implicarea întregii lumi arabe în disputa şiiţilor şi sunniţilor pe teritoriu libanez, surprinzătoarea varietate de secte eretice (musulmane şi creştine) prezente în ţară. Pare că Libanul este un fel de tărîm al fugarilor care vor să scape de religiile mainstream. Un mozaic de comunităţi etno-religioase aflat la răscruce de vînturi şi interese geo-strategice.

Fără vreo legătură cu ştirile despre atentate, bombe şi politicieni asasinaţi, avînd în vedere numai că traficul în oraş este o aventură demnă de categoria sport extrem, am preferat să mă protejez zăcînd în hotel, în faţa televizorului. Internetul este imprevizibil, pe acolo. Este la viteze acceptabile sau dispare total. La fel păţeşte şi telefonia mobilă. Primeam SMS-uri din ţară la 12 ore după ce au fost trimise.

Aşadar, scurt rezumat al celor 112 de posturi arabe pe care le puteam vedea în cameră. Pe categorii, le-aş împărţi relativ simplu. Cea mai „vizionabilă“ grupă este compusă din cele „occidentale“, traduse în limba engleză. Aici ar intra cele din consorţiul Nile (egiptene): Life, Movies, Education, News… Decente, bine făcute, vizionabile. Să nu uit de Al Jazeera. Impecabil! Am văzut un reportaj despre legătura dintre viaţa reală şi telenovelele mexicane. Splendid filmat, cu documentare solidă în spate, impecabil realizat. Multe canale de film, mai ales dintre cele „vintage“ (Cairo Cinema, Cairo Drama, Al Hayat Cinema, Rotana Classic, Nile Cinema). Apoi, grămezi de telenovele locale (Tunisia Nat 2, Royal Edhak, Aljanoubia, Rotana Aflam, Samadubai). Variantele în limba arabă ale unor televiziuni din ţări – mari puteri mondiale (Deutsche Welle, TV5, CNBC Arabyia, Sky News Arabia, BBC World, Bloomberg sau… Russyia al Yaum). Posturi strict guvernamentale, care prezintă numai varianta oficială a evenimentelor (Kuwait Ch 2 sau Oman TV General) şi multe, multe canale dedicate strict reclamelor tip teleshopping. Nu ar fi ceva extraordinar. Ieşit din comun este faptul că, pe ecran, există prezentarea produsului (detergenţi, mîncare, Viagra, medicamente naturiste, mobilă), în timp ce, pe sunet, se recunoaşte lesne o rugăciune. Am căpătat confirmarea că e vorba despre citate din Coran sau despre Azaan (pregătirea pentru rugăciune). Încă îmi este greu să înţeleg. Ar fi ca şi cum am vedea reclamele la Dry Cooker cu sunet de liturghie sau din Pateric. Canale de televiziune specializate în teleshopping ilustrat cu vorbe din Coran: Al Masier, Al Arrab, Jordan Hawa, Al Lubnania, Lybia TV Shop. Altă prezenţă remarcabilă este cea a posturilor militante, dedicate unor speech-uri interminabile despre superioritatea şiiţilor/sunniţilor în faţa sunniţilor/şiiţilor. Unele combină simpla prezenţă a unui imam glăsuind, cu imagini ale martirilor, ale înmormîntării lor sau ale pregătirii pentru martiraj, în tabere speciale. Se pot urmări ore întregi de asemenea programe pe Al Magharibia, Yemanian, Almadeeh, Samarraa TV, Alitihad, Sama TV. În schimb, există multe canale cu filme americane subtitrate. Unele au prezentatoare de ştiri cu feregea, altele au emisiuni frivole, dedicate lumii mondene, în care fetele din studio sînt în fuste mini.

Eu atît am înţeles despre lumea arabă, urmărind, din Beirut, ce se vede la televizor: că există o incredibilă diversitate, că au de rezolvat enorm de multe conflicte interne, în timp ce globalizarea şi comunicarea instant (ia de vezi Twitter-ul) pun presiune suplimentară. Au parte de despoţi locali, de interese străine de toate felurile, de regimuri semidemocratice, mai deschise sau mai închise, de relaţii diverse între stat şi moschee. Că încă îşi caută un drum pe lumea asta. Unii se bazează pe petro-dolari, alţii nu au după ce bea apă, în deşert.

Drept urmare, cînd am ajuns la Istanbul, m-am simţit aproape ca acasă, cumva uşurat că sînt mai aproape de Europa (de România, carevasăzică). Ştiu că sună incorect politic, dar nu m-am simţit defel confortabil, într-o lume care are încă atît de multe de rezolvat pentru a se simţi cît de cît bine cu sine însăşi.  

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.

Citiți prima parte a acestui articol aici.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Lansarea oficială a programului prezidenţial al candidatului Alianţei electorale 'România Înainte', Crin Antonescu, în București, 9 aprilie 2025  Inquam Photos  George Călin (5) jpg
Crin Antonescu nu are emoții că nu intră în turul doi: „Asta nu este decisă de strigătele domnului Fritz”
Crin Antonescu, candidatul coaliţiei de guvernare la alegerile prezidenţiale, a declarat miercuri că încrederea sa în accederea în turul al doilea este neclintită şi că doar cetăţenii României vor avea ultimul cuvânt în acest sens.
Victor Ponta Crin Antonescu FOTO Mediafax
Crin Antonescu, despre Victor Ponta: „Nu cred că poate fi credibil. Acum se dă şi antisistem”
Candidatul coaliţiei de guvernare la alegerile prezidenţiale, Crin Antonescu, a afirmat miercuri, 9 aprilie, despre contracandidatul independent Victor Ponta că nu poate fi credibil.
Horoscop carieră 3 9 Martie 2025, foto Shutterstock jpg
Horoscop 10 aprilie. Zodia care e pe cale să rateze șansele nou apărute în viața sa. Ce nativi pierd bani
Joi,10 aprilie, o zodie riscă să rateze șansele nou apărute în viața sa, în timp ce nativii alteia sunt în pragul unui eșec financiar. Astrologul Click!, Lorina, are predicții pentru toate zodiile
gold bars 2467833 1280 jpg
Țara din Europa ce are de 32 de ori mai mult aur decât România. E și o super-putere economică
Aurul a fost dintotdeauna un simbol al puterii economice și financiare ale unui stat, având o importanță crucială în stabilitatea economiei și în încrederea în moneda națională.
Cristina Trăilă FOTO Facebook jpg
Cristina Trăilă, propunerea PNL pentru funcția de secretar general al Guvernului SURSE
Partidul Național Liberal a decis miercuri, în cadrul Biroului Politic Național, să o propună pe Cristina Trăilă pentru funcția de secretar general al Guvernului
Elena Lasconi si a depus candidatura la presedentia Romaniei, 13 martie 2025  Foto Inquam Photos Octav Ganea (7) jpg
Elena Lasconi îl acuză pe Nicușor Dan că are legături cu Rusia. Ce spune despre decizia USR de a-i retrage sprijinul
Candidatul USR Elena Lasconi a vorbit despre decizia propriului partid de a-i retrage sprijinul din alegerile prezidențiale. Aceasta l-a acuzat pe contracandidatul său, Nicușor Dan, că ar avea legături cu Rusia.
image png
Iluzia optică care îți pune mintea la treabă! Doar 1% din oameni pot găsi animalul ascuns, în doar 7 secunde
Mințile agere și antrenate pot face față cu ușurință testului IQ pe care îl punem astăzi la dispoziție. Acesta presupune descoperirea animalului ascuns din imagine în doar 7 secunde. Ce crezi, tu poți face față acestei provocări?
Ilie Bolojan FOTO presidency.ro
Bolojan avertizează: „E doar o problemă de timp până vom ajunge să creştem taxe şi impozite”
Ilie Bolojan, președintele interimar, trage un semnal de alarmă: fără reforme clare, absorbție de fonduri europene și stimularea muncii, România riscă să majoreze taxele în viitorul apropiat.
Victor Ponta lansare 5 FOTO INQUAM
Ponta, despre dosarul lui Călin Georgescu: „E un dosar politic. Sunt convins că judecătorii se vor pronunța și vor face dreptate”
Fostul premier și președinte PSD, Victor Ponta, a precizat într-un interviu pentru „Adevărul” că, în opinia sa, magistrații sunt acum independenți, dar candidatul la alegerile prezidențiale din luna mai invocă existența unor dosare politice, dând exemplul lui Călin Georgescu.