Leonardo Da Vinci – spirit tutelar al Europei

Publicat în Dilema Veche nr. 794 din 9-15 mai 2019
Teatrul – dimensiune  identitară a Europei jpeg

În galaxia de castele de pe Valea Loarei, la 200 de kilometri de Paris, cel de la Amboise străluceşte mai mult decît altele întrucît are privilegiul de a găzdui un mormînt celebru. Acolo îşi doarme somnul de veci, pe pămînt francez, un mare artist născut în Italia, mai precis în Toscana: Leonardo da Vinci. Francezii, în virtutea vechii lor manii de a transforma toate numele proprii (ca şi cum nimic nu ar avea sens dacă nu s-ar supune limbii franceze) îi spun Léonard de Vinci.

Rezonanţa italiană a acestui nume rămîne însă incontestabilă. Leonardo s-a născut pe 15 aprilie 1415 la Vinci, burg situat în nordul Toscanei, între Pistoia şi Empoli, într-o regiune cu un relief blînd unde coabitează într-o armonie perfectă viile şi măslinii. Satul Vinci nu s-ar fi detaşat cu nimic faţă de cele din jur dacă destinul nu i-ar fi conferit acest titlu de glorie: acolo s-a născut unul dintre cele mai fascinante spirite ale Renaşterii şi unul dintre cei mai talentaţi oameni pe care i-a dat în general Europa.

Nici localitatea Amboise, din regiunea Tourraine, nu ar fi cîştigat o aură de celebritate dacă acolo nu ar şi-ar fi trăit ultimii trei ani din viaţă şi nu ar fi murit, într-un mic castel numit Clos Lucé, marele Leonardo da Vinci. Şi la Vinci, şi la Amboise, zeci de mii de turişti vin în fiecare an pentru a-l celebra pe acest artist copleşitor prin ceea ce a creat şi prin dimensiunea sa vizionară. Şi la Vinci, şi la Amboise, oamenii vin în familie, cu progeniturile lor, pentru a admira machete reconstituind invenţiile lui Leonardo da Vinci. Şi la Vinci, şi la Amboise, mîini de copii arată spre obiecte stranii născute din ingeniozitatea lui Leonardo da Vinci şi care au devenit mai tîrziu biciclete, maşini, elicoptere, paraşute sau tancuri…

Ciudat cum locul naşterii şi locul morţii devin uneori, în cazul unor mari personalităţi, două coperţi ale posterităţii, două centre de pelerinaj, două tentative (ambele legitime) de recuperare a unei moşteniri culturale.

Ce l-a făcut pe Leonardo da Vinci, la o vîrstă înaintată (avea 64 de ani), să părăsească Italia, să înfrunte traversarea aventuroasă a Alpilor şi să se instaleze la curtea tînărului şi ambiţiosului rege francez Francisc întîiul? Există multe explicaţii legate de această decizie a lui Leonardo. În cei trei ani cît a mai trăit în preajma curţii franceze şi în castelul oferit de rege, marele Leonardo a avut condiţii excelente pentru a reflecta şi a crea. În plus, a fost onorat cum puţini artişti ai epocii au mai avut ocazia de a fi onoraţi din partea unui suveran.

Cine vizitează în acest an 2019 burgul Amboise intră imediat într-un context festiv: oraşul, dar şi întreaga Franţă, celebrează cinci secole de la moartea lui Leondardo da Vinci. În luna iunie va avea loc la castelul Clos Lucé un colocviu internaţional cu tema Léonard de Vinci – Invenţie şi inovaţie. O mare expoziţie cu tablourile şi desenele artistului este în pregătire pentru luna octombrie la Luvru. Şi tot la toamnă urmează să fie deschis un nou spaţiu expoziţional digital dedicat lui Leonardo da Vinci, cuprinzînd, sub formă de machete sau animaţii în trei dimensiuni, cam tot ce a creat şi imaginat artistul în toate domeniile.

Italienii sînt uneori iritaţi de faptul că francezii îşi atribuie într-un fel moştenirea culturală a lui Leonardo, iar uneori reamintesc că el este italian şi că rămîne prin excelenţă un reprezentant al Renaşterii italiene. Iar acest curent revoluţionar, ştim bine, s-a născut şi el în Italia, şi din oraşele-republici italiene s-a extins apoi în multe colţuri ale Europei…

Francezii nu neagă acest lucru, dar reamintesc că la Luvru, şi nu în altă parte, se află un tablou numit Gioconda, pe care zilnic îl admiră douăzeci de mii de vizitatori şi care este cel mai fotografiat din lume şi probabil cel mai celebru din lume. Francisc Întîiul a avut inspiraţia de a achiziţiona, la ora la care Leonardo da Vinci îşi trăia ultimii ani la Amboise, trei capodopere picturale purtînd semnătura artistului şi care fac acum parte din patrimoniul muzeistic francez. Franţa i-a amplificat de fapt lui Leonardo da Vinci celebritatea şi l-a propulsat şi mai mult în imaginarul universal. Într-un fel, venirea lui Leonardo da Vinci la curtea regelui francez (aflată la acea oră la Blois) este un act fondator pentru ceea ce urma să devină mai tîrziu Franţa: o fereastră spre universalitate pentru un lung şir de spirite creatoare şi un pelerinaj spre unul dintre cele mai febrile şi proteice spaţii de creaţie din Europa şi din lume.

Pe data de 2 mai, doi preşedinţi, francezul Emmanuel Macron şi italianul Sergio Mattarella, au depus împreună două buchete de flori la mormîntul lui Leonardo da Vinci, aflat în capela castelului de la Amboise (construit, se spune, după planurile artistului). Un gest simbolic şi reconciliator: în felul acesta, cei doi preşedinţi au ţinut să spună că Leondardo da Vinci este un mare spirit european. Într un moment cînd Europa are nevoie de o nouă renaştere, nimic mai inspirat decît celebrarea Renaşterii italiene şi a unui artist care încarnează perfect enorma capacitate a Europei de a visa, de a crea, de a-şi pune întrebări, de a transgresa limite, de a inventa, de împleti ştiinţa cu poezia, de a asocia toate artele şi toate ştiinţele într-un mănunchi dedicat omului şi setei de libertate. Umbra lui Leonardo da Vinci nu planează doar la Vinci şi la Amboise, ci deasupra unui continent prin excelenţă al culturii. Pictor şi poet, inginer şi arhitect, filozof şi botanist, medic şi sculptor, Leonardo da Vinci reprezintă spiritul universal al Europei şi rămîne una dintre cele mai impresionante embleme ale ei. 

Matei Vișniec este scriitor, dramaturg și jurnalist.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

JO 2024 Paris Franta (Getty Images) jpg
Jocurile Olimpice vor aduce câștiguri majore pe bursa din Franța. În trecut, țările gazdă au fost pe plus
La deschiderea de la Paris a JO 2024, în centrul atenției vor fi sportivii, însă așteptările sunt pe măsură și în ceea ce privește economia, dat fiind că bursele țărilor gazdă sunt influențate.
yamnaya female
Popoarele Europei de astăzi s-au născut în urma unui genocid continental. Suntem urmașii celor mai violente populații
Arheologii dar și specialiștii în genetică au scos la iveală adevăruri tulburătoare despre originea popoarelor europene. Acestea au la origine una dintre cele mai ucigașe triburi din istorie, iar la baza formării lor cel mai cumplit și sistematic genocid din istoria Europei.
fcsb otelul facebook jpg
Romania la ceremonia Jocurilor Olimpice (EPA) jpg
curent bani energie electrica
Familiile vulnerabile vor beneficia în continuare de subvenții, chiar și după eliminarea plafonării prețului la energie
Familiile cu venituri mici vor beneficia în continuare de subvenții de la stat pentru plata facturilor la energie, chiar și după data de 1 aprilie 2025, când va expira perioada de plafonare a prețurilor pentru electricitate, potrivit ministrului Energiei, Sebastian Burduja.
9 Vincent Van Gogh jpg jpeg
27 iulie: ziua în care Vincent van Gogh s-a împușcat. Adevăratul motiv pentru care și-a tăiat urechea, apoi a recurs la gestul fatal
Pe 27 iulie, în 1824, venea pe lume Alexandre Dumas–fiul, iar în 1890, celebrul pictor Vincent van Gogh se împușca. În aceeași zi, dar în 1974, Richard Nixon era acuzat de obstrucționare justiției în Afacerea Watergate, iar în 1996 avea loc atentatul cu bombă de la Atlanta.
restaurant jpg
Realitatea unei vacanțe all inclusive, în Turcia. Experiență inedită trăită de 2 vloggeri români. „Asta este capcana..."
Sunt mulți cei care aleg să-și petreacă vacanțele în străinătate, iar Turcia rămâne o destinație preferată. Popularii vloggeri de călătorie de la „HaiHui în doi” au povestit, recent, despre experiența lor din Antalya, de la all-inclusive.
Marcel Ciolacu jpg
Ciolacu are un nou plan pentru reducerea cheltuielilor fiscale: „Nu puteți trăi într-o lume cu excepții”
Un nou plan pentru reducerea cheltuielilor fiscale va fi prezentat pe data de 1 septembrie, potrivit premierului Marcel Ciolacu. El susține că acest plan nu ar urma să conțină majorări de TVA sau creșterea contribuțiilor sociale.
profimedia 0892515190 jpg
Provocările Kamalei Harris în primele zile de campanie, în timp ce se pregătește pentru o confruntare istorică cu Donald Trump
În doar câteva zile de când a preluat conducerea campaniei, Harris și-a pus amprenta distinctivă asupra operațiunii electorale. Ea stârnește entuziasm și atrage un val de donații din partea democraților care se temeau că vor aluneca spre dezastru cu Biden în fruntea listei.
image
Alex Bodi, adevărul lui despre Ema Uta: „Eu pun capăt relației, iar tu după trei săptămâni te culci cu alt bărbat. Te droghezi, umbli beată”
Alex Bodi a făcut declarații despre Ema Uta, după ce experta în domeniul frumuseții a lăsat să se înțeleagă faptul că milionarul s-a purtat urât cu ea, ba chiar că a lovit-o, după ce a spus că nu trece peste violențe. Afaceristul și-a luat inima în dinți și a vorbit deschis pe Instagram despre sentimentele sale, dar mai ales despre cum s-au vindecat după separare atât el, cât și Ema. Practic, fiecare și-a găsit alinare în brațele altcuiva.
image
Primii piloți români de F-16 instruiți în țară au absolvit programul
26 iulie 2024: Forțele Aeriene Române marchează o realizare semnificativă în apropierea Zilei Aviației, odată cu absolvirea primei serii de piloți români de F-16 instruiți în țară, la Centrul F-16 de la Borcea.
image
Intel are probleme: procesoarele din generațiile 13 și 14 suferă de probleme ireversibile
CPU-urile desktop din generațiile 13 și 14 de la Intel au întâmpinat probleme grave de instabilitate, care, dacă nu sunt rezolvate, duc la deteriorarea ireversibilă a procesoarelor.