Legionarism-ceau┼čismul de Internet

Publicat în Dilema Veche nr. 622 din 21-27 ianuarie 2016
De ce nu trebuie blama┼úi votan┼úii bucure┼čteni jpeg

Degeaba discut─âm noi despre provoc─ârile care ├«ntunec─â viitorul Europei (de pild─â, migra╚Ťia, terorismul, ╚Öomajul ├«n r├«ndul tinerilor) dac─â nu arunc─âm, m─âcar din c├«nd ├«n c├«nd, c├«te un ochi peste angoasele rom├óno-europene din via╚Ťa de zi cu zi. A╚Öa cum febrila activitate de pe re╚Ťelele de socializare ni le dezv─âluie ├«n toat─â splendoarea lor.

De pild─â, e jale mare c─â, dup─â cum declar─â un responsabil local din sectorul de control al alimentelor, un anume sortiment de telemea se fabric─â din lapte adus din Polonia. Prilej de panseuri nostalgice despre c├«t de bun─â era industria alimentar─â pe vremea lui Ceau╚Öescu (atunci c├«nd se st─âtea cu orele la cozi pentru o bucat─â de telemea, dar asta e o alt─â poveste). Las─â c─â marca respectiv─â, ajuns─â azi ├«n proprietatea unui grup european, a fost ridicat─â din cenu╚Ö─â de un investitor greco-elve╚ŤianÔÇŽ ├Än realitate, pe o pia╚Ť─â liber─â, a aduce laptele din Polonia este acela╚Öi lucru cu a-l aduce din jude╚Ťul vecin. Laptele are aceea╚Öi libertate de mi╚Öcare ca ╚Öi oamenii ÔÇô o libertate pe care rom├ónii au folosit-o din plin pentru a-╚Öi g─âsi o via╚Ť─â mai bun─â ├«n state europene.

╚śi nu, statul rom├ón nu poate obliga firma produc─âtoare s─â se aprovizioneze dintr-un anumit loc. Vorbim aici despre produse de larg consum (deci mai ieftine), nu despre cele cu origine controlat─â (mai scumpe), unde regulile s├«nt cu mult mai stricte. Dac─â exist─â o decizie a produc─âtorului de a se aproviziona dintr-o anumit─â surs─â, atunci putem fi siguri c─â aceasta este legat─â de costuri ╚Öi profitabilitate, nu de teoriile conspira╚Ťiei.

Mai cur├«nd ne-am putea g├«ndi c─â exist─â o problem─â cu furnizorii locali, care nu pot livra cantit─â╚Ťile dorite de companie ÔÇô ╚Öi aici avem noi, Rom├ónia, o problem─â, probabil legat─â ╚Öi de reticen╚Ťele fermierilor ├«n a se asocia. O problem─â de competitivitate.

Dar, pe pia╚Ťa unic─â, lucrurile se schimb─â fundamental c├«nd nu mai este vorba de br├«nz─â, ci de ma╚Öini. Celebre bran┬şdÔÇĹuri germane, unele dintre ele de lux, s├«nt echipate cu piese ╚Öi accesorii produse ├«n Rom├ónia. Tot o alegere legat─â de cost ╚Öi profit, de data aceasta ├«n favoarea noastr─â. Apropo: f─âr─â a ╚Ötirbi cu nimic meritele speciali╚Ötilor rom├óni, cea mai mare companie a Rom├óniei ╚Öi lider al exportatorilor, Dacia, vine totu╚Öi din Fran╚ŤaÔÇŽ

Dar lucrurile devin cu adev─ârat dramatice atunci c├«nd ie╚Öim din zona ├«nc─ârcat─â de pragmatism a economiei ╚Öi intr─âm pe terenul cu mult mai alunecos al tradi╚Ťiilor ╚Öi mentalit─â╚Ťilor.

Dincolo de toate disputele de ordin legal ╚Öi moral, cazul Bodnariu r─âm├«ne unul definitoriu pentru tot ce ├«nseamn─â coagularea unui puternic curent antioccidental ╚Öi izola╚Ťionist ├«n Rom├ónia. Nu, ├«n cazul Bodnariu problema nu este legat─â de  ├«ntrebarea dac─â ai voie sau nu s─â-╚Ťi ba╚Ťi copiii sau c├«t de des ╚Öi c├«t de hot─âr├«t o po╚Ťi face. Evident c─â nu trebuie s─â-i ba╚Ťi deloc. Adev─ârata problem─â aici este instrumentalizarea cazului de c─âtre cei care v─âd ├«n Europa ╚Öi ├«n Occident un spa╚Ťiu al desacraliz─ârii ╚Öi al dezm─â╚Ťului, un t─âv─âlug ce distruge familii ╚Öi tradi╚Ťii. Pentru ei, familia respectiv─â este deja victim─â, ├«nainte de a afla ╚Öi varianta complet─â a autorit─â╚Ťilor norvegiene. O victim─â a Occidentului, ├«n sens larg.

╚śi ajungem la dezbaterea care, cu siguran╚Ť─â, va ├«ncinge atmosfera public─â ╚Öi re╚Ťelele de socializare ├«n urm─âtoarele luni de zile: decizia Bisericii Ortodoxe Rom├óne de a sus╚Ťine str├«ngerea de semn─âturi pentru introducerea ├«n Constitu╚Ťie a interdic╚Ťiei c─âs─âtoriei ├«ntre persoanele de acela╚Öi sex.

Nu, aici nu este o confruntare ├«ntre adep╚Ťii familiei tradi╚Ťionale, sus╚Ťinu╚Ťi de Biseric─â, ╚Öi membrii comunit─â╚Ťii LGBT, o minuscul─â minoritate, totu╚Öi, la scara societ─â╚Ťii. (Oricum, Codul Civil precizeaz─â c─â s├«nt interzise c─âs─âtoriile ├«ntre persoane de acela╚Öi sex, deci Biserica bate la u╚Öi deschise.)

Adev─ârata problem─â este atacul la adresa statului laic ╚Öi liberal dinspre adep╚Ťii statului autoritar ╚Öi, de ce nu, teocratic ÔÇô un soi de legionarism cu o bun─â doz─â de ceau╚Öism. 

Un stat ursuz ╚Öi suspicios, animat de teorii ale conspira╚Ťiei ╚Öi ├«nchis ├«n propriile-i frustr─âri. Dar un stat ├«n care vei putea consuma telemea f─âcut─â numai din lapte autohton, chit c─â va trebui s─â stai la cozi pentru asta. ╚śi, desigur, un stat ├«n care, atunci c├«nd te vei enerva, vei putea s─â-╚Ťi ba╚Ťi copiii dup─â tradi╚Ťia str─âmo╚Öeasc─â.

Ovidiu Nahoi este realizator de programe la RFI România și TVR.

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, dup─â 30 de ani, rom├ónii, al─âturi de ceilal╚Ťi europeni, de aceast─â dat─â, s─â se afle ├«n situa╚Ťia ├«n care s─â suporte o serie de restric╚Ťii de consum nepopulare ╚Öi dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
À la guerre...
Campania declan╚Öat─â ├«mpotriva Amnesty International este ├«n cel mai bun caz ineficient─â, ├«n cel mai r─âu ÔÇô d─âun─âtoare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului rena┼čte (supravie┼úuie┼čte) viguros pe scena noastr─â politic─â ┼či are la baz─â aceea┼či congenital─â inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinat─â.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele s├«nt prin defini╚Ťie nu numai ├«nc─âp─â╚Ť├«nate, ci ╚Öi cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa leg─âtura fascinant─â dintre prost ╚Öi de╚Öteptul lui ╚Öi, ├«n consecin╚Ť─â, mediul de via╚Ť─â cel mai propice pentru de╚Öteptul pro╚Ötilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. ╚śi continu─â. Trebuie doar s─â ╚Ötii s─â surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disec╚Ťii
Ce ├«╚Öi cunoa╚Öte omul mai bine dec├«t proprietatea, posesiunea (simbolic─â sau material─â) cu care genereaz─â, gradual, raporturi de consubstan╚Ťialitate?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de b─âtr├«nii s─âi ├«n╚Ťelep╚Ťi
Cum s─â-i fideliz─âm ╚Öi s─â le oferim bucuria de a mai d─ârui din ceea ce au acumulat o via╚Ť─â?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sf├«r╚Öitul ÔÇ×mesei gratuiteÔÇŁ ├«n Uniunea European─â
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenule┼ú electric de juc─ârie. Arat─â bine, se mi┼čc─â bine ┼či reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Merg├«nd ├«ntr-o zi la unele dintre aceste b─âi din Telega, la ╚śoimu, cu toat─â istoria asta ├«n cap, nu mic─â mi-a fost mirarea s─â ├«nt├«lnesc ni╚Öte personaje interesante.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Dincolo de costul ╚Öi eficien╚Ťa sanc╚Ťiunilor interna╚Ťionale
Sanc╚Ťiunile ├«mpotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de c├«nd m─â ┼čtiu, ├«ntre ascez─â ┼či l─âcomie, ├«ntre Yoga ierbivor─â ┼či Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, c─â ne-a╚Ťi speriat, bat─â-v─â s─â v─â bat─â....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
P├«n─â la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semn─âturi de sus╚Ťinere, din toate col╚Ťurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta ├«ngust─â ╚Öi elegant─â, bra╚Ťele ghidonului ╚Öi sunetul pe care ├«l scotea noul scuter ├«l asem─ânau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristic─â metafizic─â
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta at├«t de grav o genera╚Ťie, retez├«ndu-i pofta de a tr─âi?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Longevivi
Adjectivul ÔÇ×longevivÔÇŁ este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lung─â a unei vie╚Ťi umane, ci ╚Öi pe aceea a unei activit─â╚Ťi oarecare ├«ndeplinite de o persoan─â.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred c─â ├«n ╚Öcoli institu╚Ťia psihologului ╚Öcolar ar trebui s─â capete o mult mai mare vizibilitate ╚Öi importan╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Mai exist─â ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Exist─â o teorie imbecil─â conform c─âreia la stadion po┼úi face mai orice, ÔÇ×nu s├«ntem la teatruÔÇť, e bine s─â existe un loc unde s─â se descarce fl─âc─âii.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Turismul ne e str─âin
Mori╚Öca merge oricum ╚Öi mereu apar al╚Ťi clien╚Ťi fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce lipse╚Öte pe pia╚Ťa politic─â
Tejghelele vie╚Ťii noastre politice, de╚Öi multicolore ├«n aparen╚Ť─â, s├«nt, de fapt, goale.

Adevarul.ro

image
De ce s-a oprit slujba oficiată de ÎPS Teodosie la Ziua Marinei. Explicaţiile Forţelor Navale Române
Statul major al Forţelor Navale a oferit primele explicaţii cu privire la incidentul petrecut în timpul oficierii slujbei religioase de către ÎPS Teodosie.
image
Cherofobia: teama de a fi fericit sau ÔÇ×dup─â bine vine r─âuÔÇť. Cum se manifest─â, care sunt semnele
Unele persoane simt aversiune fa┼ú─â fericire, f─âr─â a avea un motiv ra┼úional pentru acest lucru. ├Än termeni de specialitate, aceast─â form─â de anxietate se nume┼čte ÔÇ×cherofobieÔÇť, iar cei afecta┼úi fac tot posibilul s─â evite sentimentul de fericire.
image
Gre┼čeala ce ar putea l─âsa nepedepsit─â o band─â de t├ólhari care a terorizat Ploie┼čtiul
Trei ho┼úi din Prahova care au terorizat ploie┼čtenii ├«n perioada s─ârb─âtorilor de iarn─â din anul 2020 sunt la un pas s─â r─âm├ón─â nepedepsi┼úi din cauza unei gre┼čeli a instan┼úei.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciad─â
├Än ziua de 27 noiembrie 1095, pe c├ómpul din fa╚Ťa ora╚Öului Clermont, c├óteva sute de oameni a╚Öteptau s─â aud─â predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al R─âzboiului ruso-turc din 1877-1878
R─âzboiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unit─â╚Ťi otomane, ruse╚Öti ╚Öi rom├óne╚Öti ├«n principal, dar ╚Öi trupe s├órbe╚Öti ╚Öi muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemor─ârii recente a mor╚Ťii voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Na╚Ťional ÔÇ×Regele Ferdinand IÔÇŁ a publicat pe pagina de socializare a institu╚Ťiei povestea inedit─â a raclei ├«n care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.