Legionarism-ceauşismul de Internet

Publicat în Dilema Veche nr. 622 din 21-27 ianuarie 2016
De ce nu trebuie blamaţi votanţii bucureşteni jpeg

Degeaba discutăm noi despre provocările care întunecă viitorul Europei (de pildă, migrația, terorismul, șomajul în rîndul tinerilor) dacă nu aruncăm, măcar din cînd în cînd, cîte un ochi peste angoasele româno-europene din viața de zi cu zi. Așa cum febrila activitate de pe rețelele de socializare ni le dezvăluie în toată splendoarea lor.

De pildă, e jale mare că, după cum declară un responsabil local din sectorul de control al alimentelor, un anume sortiment de telemea se fabrică din lapte adus din Polonia. Prilej de panseuri nostalgice despre cît de bună era industria alimentară pe vremea lui Ceaușescu (atunci cînd se stătea cu orele la cozi pentru o bucată de telemea, dar asta e o altă poveste). Lasă că marca respectivă, ajunsă azi în proprietatea unui grup european, a fost ridicată din cenușă de un investitor greco-elvețian… În realitate, pe o piață liberă, a aduce laptele din Polonia este același lucru cu a-l aduce din județul vecin. Laptele are aceeași libertate de mișcare ca și oamenii – o libertate pe care românii au folosit-o din plin pentru a-și găsi o viață mai bună în state europene.

Și nu, statul român nu poate obliga firma producătoare să se aprovizioneze dintr-un anumit loc. Vorbim aici despre produse de larg consum (deci mai ieftine), nu despre cele cu origine controlată (mai scumpe), unde regulile sînt cu mult mai stricte. Dacă există o decizie a producătorului de a se aproviziona dintr-o anumită sursă, atunci putem fi siguri că aceasta este legată de costuri și profitabilitate, nu de teoriile conspirației.

Mai curînd ne-am putea gîndi că există o problemă cu furnizorii locali, care nu pot livra cantitățile dorite de companie – și aici avem noi, România, o problemă, probabil legată și de reticențele fermierilor în a se asocia. O problemă de competitivitate.

Dar, pe piața unică, lucrurile se schimbă fundamental cînd nu mai este vorba de brînză, ci de mașini. Celebre bran­d‑uri germane, unele dintre ele de lux, sînt echipate cu piese și accesorii produse în România. Tot o alegere legată de cost și profit, de data aceasta în favoarea noastră. Apropo: fără a știrbi cu nimic meritele specialiștilor români, cea mai mare companie a României și lider al exportatorilor, Dacia, vine totuși din Franța…

Dar lucrurile devin cu adevărat dramatice atunci cînd ieșim din zona încărcată de pragmatism a economiei și intrăm pe terenul cu mult mai alunecos al tradițiilor și mentalităților.

Dincolo de toate disputele de ordin legal și moral, cazul Bodnariu rămîne unul definitoriu pentru tot ce înseamnă coagularea unui puternic curent antioccidental și izolaționist în România. Nu, în cazul Bodnariu problema nu este legată de  întrebarea dacă ai voie sau nu să-ți bați copiii sau cît de des și cît de hotărît o poți face. Evident că nu trebuie să-i bați deloc. Adevărata problemă aici este instrumentalizarea cazului de către cei care văd în Europa și în Occident un spațiu al desacralizării și al dezmățului, un tăvălug ce distruge familii și tradiții. Pentru ei, familia respectivă este deja victimă, înainte de a afla și varianta completă a autorităților norvegiene. O victimă a Occidentului, în sens larg.

Și ajungem la dezbaterea care, cu siguranță, va încinge atmosfera publică și rețelele de socializare în următoarele luni de zile: decizia Bisericii Ortodoxe Române de a susține strîngerea de semnături pentru introducerea în Constituție a interdicției căsătoriei între persoanele de același sex.

Nu, aici nu este o confruntare între adepții familiei tradiționale, susținuți de Biserică, și membrii comunității LGBT, o minusculă minoritate, totuși, la scara societății. (Oricum, Codul Civil precizează că sînt interzise căsătoriile între persoane de același sex, deci Biserica bate la uși deschise.)

Adevărata problemă este atacul la adresa statului laic și liberal dinspre adepții statului autoritar și, de ce nu, teocratic – un soi de legionarism cu o bună doză de ceaușism. 

Un stat ursuz și suspicios, animat de teorii ale conspirației și închis în propriile-i frustrări. Dar un stat în care vei putea consuma telemea făcută numai din lapte autohton, chit că va trebui să stai la cozi pentru asta. Și, desigur, un stat în care, atunci cînd te vei enerva, vei putea să-ți bați copiii după tradiția strămoșească.

Ovidiu Nahoi este realizator de programe la RFI România și TVR.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cele 9 alimente pe care persoanele de peste 40 de ani ar trebui să le mănânce pentru a evita Sindromul Metabolic
Sindromul metabolic este un grup de afecțiuni care apar împreună, crescând riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral și diabet de tip 2. Iată care sunt cele 9 alimente pe care persoanele de peste 40 de ani ar trebui să le mănânce pentru a evita această boală.
image
Trei marmote filmate cum stau cu burta la soare și se joacă în iarbă VIDEO
Trei marmote au fost filmate în timp ce stau cu burta la soare și se joacă în iarbă, la Ocolul Silvic Vidraru din cadrul Romsilva.
image
Înghețata cu aromă de țuică de prune sau colivă: „La parastase, punem pahare individuale cu înghețată de colivă. Sunt și mulți curioși”
Ați încercat vreodată înghețata de colivă, de țuică de prune, bere neagră, ghimbir sau muștar? Toate acestea sunt creația unui producător de înghețată din București.

HIstoria.ro

image
Cea mai mare operațiune amfibie din epoca modernă, în „Historia” de iunie
6 iunie 1944. Ziua Z. Nicio altă operaţiune militară din istoria celui de
Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel atât de ridicat de securitate operaţională, implicând ample acţiuni de inducere în eroare a inamicului, precum Operaţiunea Overlord (Suveranul).
image
Escrocheria „Andronic” - un precursor al Caritasului în România sfârșitului de secol XIX
Înainte de a fi marele ziarist şi marele proprietar de „Universul”, Stelian Popescu şi-a făcut meseria de jurist. Ca judecător de instrucţie la cabinetul 5, Ilfov, el a dat gata multe cazuri. Printre acestea, se numără celebra escrocherie „Andronic”.
image
A fost sau nu Alexandru Ioan Cuza membru al Masoneriei?
La un deceniu după abdicarea lui Cuza, în 1876, la București a fost înființată Loja Alexandru Ioan I, apoi, în 1882, la Dorohoi a fost înființată Loja Cuza Vodă.