Legătura dintre Bill Gates, dictatura medicală și tehnologia 5G

25 mai 2020
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Cei care au trăit zilele revoluției din 1989 pot povesti despre conspirații mai serioase decît glumițele vehiculate zilele astea. Bătrîne care ascundeau arme în colivă, ape otrăvite, iminentă invazie ungurească sau sovietică și, preferata mea, teroriștii arabi de prin scările de bloc. Imaginea unor bătrînei vigilenți în pijamale verificînd judicios umbrele de pe palier în fiecare seară va rămîne pentru totdeauna cu mine ca simbol al confuziei acelor zile. 

Orice perioadă istorică v-ați alege, o să observați, la o privire mai atentă, că și-a avut conspirațiile ei. Teorii care mai de care mai bizare ne însoțesc în drumul nostru, iar diferența dintre ele, de la o țară la alta, obișnuia să țină seama de specificul cultural. O face în continuare, însă într-o măsură mai mică. Globalizarea a adus cu sine nu numai libertatea de a face comerț și de a călători, ci și libertatea de a specula aiuristic pe aceleași coordonate în Flint, Michigan și Popești-Leordeni, Ilfov. 

Conspirațiile sînt seducătoare pentru că oferă celui care le vehiculează senzația că păstrează controlul asupra narațiunii. Adoptînd o teorie oarecare, indiferent de cît de lipsită de argumente, omul care crede în ea are ca principal beneficiu senzația că poate influența evenimentele din jurul său. La fel ca în cazul unui comunist sau al unui habotnic, omul acesta va folosi raționamente circulare din care e aproape imposibil să ieși. 

Explicați-i unui antivaccinist că discuția este despre protecția celor mici, nu despre profiturile Big Pharma și că pentru cele din urmă există instituții care reglementează, instituții care impozitează ș.a.m.d. Foarte probabil nu va funcționa. Nu imediat. Credința lui a fost construită în ani de zile. O expediere rapidă nu îi va schimba convingerile. Probabil i le va întări.

Conspirația e confortabilă. Identificarea unui inamic care stă în umbră așteptînd prilejul potrivit pentru a face rău îi oferă celui care o vehiculează un fel de superioritate morală derivată din vigilență. Superioritatea morală generează endorfine. E relativ greu să renunți la ea. În același timp, amploarea percepută a răului îi oferă acestui om și o explicație la îndemînă pentru eșec. Dacă există națiuni a căror poveste e construită pe o structură de autovictimizare, nu e greu să înțelegi de ce există și oameni care se raportează la lume în același fel. 

Un om care adoptă o conspirație e un om care se teme. Teama este singura legătură verificabilă dintre Bill Gates, „dictatura medicală” și tehnologia 5G. Dincolo de enervări, amuzament și diverși cinici care se suie pe valul de confuzie, cu sau fără sparanghel în mîini, atunci cînd ajungem să vedem teorii halucinante ocupînd dezbaterea publică e, pe undeva, o greșeală care trebuie îndreptată. Sînt acolo niște oameni pe care nimeni nu s-a obosit să îi asculte. Prezumția că toți sînt iraționali, incapabili să se orienteze în lumea modernă e, măcar pe alocuri, arogantă. Înainte de a avea răspunsuri, oamenii au întrebări. Conspirațiile sînt un răspuns la o întrebare la care nu s-a răspuns suficient. 

Altfel spus, dacă generalizăm întrebările pe care unii dintre ei și le pun o să descoperim că sînt aceleași pe care și le pune oricine altcineva: „E un risc în medicamentul ăsta?”, „Poate tehnologia să îmi facă rău?”, „E suficient de clară decizia politică ce mă va afecta de azi înainte?”. Sînt greșite întrebările astea? 

Altfel, pentru o țară care aude adesea că are de recuperat în termeni de civilizație modernă e aproape reconfortant să observi că, spre deosebire de Birmingham sau Rotterdam, în nici un oraș românesc nu a fost  incendiată vreo instalație care ajută companiile de telefonie să funcționeze. Deocamdată. Poate e vorba de un retard istoric la scară mică sau, pur și simplu, românii au simțul ridicolului un pic mai mare. 

Cert este că, lăsate să prolifereze, teoriile conspirației pot produce pagube și victime reale. E suficientă o privire înapoi în istorie. Arderea  „vrăjitoarelor” pe rug e bine documentată. Mai aproape de noi, teoria „cuțitului înfipt în spate” și antisemitismul justificat prin falsuri ca „Protocoalele Înțelepților Sionului” au provocat cea mai mare tragedie a istoriei moderne. 

La baza combaterii lor ar trebui să stea mai puțin rapoartele confuz-alarmiste ale cîte unui think-tank de stat care descoperă inamici în debara, cît studierea mai atentă a profilului oamenilor care se bat cu Bill Gates de dincolo de tastatură și cu termometrele la intrarea în magazin. Cine sînt? Ce îi sperie? Ce nevoi au și în cine au încredere? Cum li se poate cîștiga încrederea? Cum pot fi aduși înapoi în societate?

Ignorați și ridiculizați, vor fi împinși și mai departe în afara consensului general, iar radicalizarea lor e după colț așteptîndu-și momentul și liderul. Nu ducem lipsă de candidați la postul de profet, avantajul momentan e că sînt mai toți incompetenți. Nu e obligatoriu însă ca lucrurile să rămînă așa. Consecința firească va fi că vom vedea nenumărate mirări în spațiul public: „De unde apar oamenii ăștia?”.

Erau aici. Au fost tot timpul aici.

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

Bătălia cu giganții jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dacă e oferită unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Fără solemnități (memorialistică)
Episoadele „omenești” de care am avut parte în neașteptatele mele experiențe ministeriale au, totuși, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistentă nostalgie și pe care le povestesc cu plăcere cînd se ivește ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea și amploarea capacităților noastre de a minți, de a ne minți, de a-i minți pe ceilalți, de a spune falsul, intenționat sau nu, sînt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
În legislația fiscală sînt multe exemple de tratamente preferențiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune așadar numai lașității. Aceasta din urmă reprezintă forma absolută de eșec al lui, de abdicare a individului de la conduita bărbătească.
„Cu bule“ jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dicționarele noastre nu au înregistrat încă sensurile figurate al adjectivului „toxic”, deși acestea s-au răspîndit foarte mult în ultima vreme în mass-media și în comunicarea curentă, fiind bine reprezentate în spațiul online.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Experiențe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desfășoară în spații deschise, care comunică direct cu holurile largi, în edificii cu ferestre imense sau cu pereți practic de sticlă, creînd o senzație de deschidere și de libertate,
Un sport la Răsărit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La şah nu poţi să urli, să înjuri, să acuzi arbitrul şi să pretinzi că pe Levon Aronian, de exemplu, nu îl cheamă aşa, că a folosit în mod fraudulos numele, culorile de pe cravată şi blazonul familiei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Podul de piatră
Nepăsarea față de reguli, cutume, tradiții sau istorie pare să fie ea însăși un adevărat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, căpățîni
Empatia funcționează doar cu viii. Cu morții, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei morți demult, chiar deloc!
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratată diferit, însă tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenință să dea foc la butelie.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administrația de la Washington a făcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informații cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care îl oferă ucrainenilor.
Bătălia cu giganții jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Stupori alimentare
Urmăresc de mult, cu atenție, „bibliografia” nutriționiștilor profesioniști și, pe urmele cetățeanului turmentat care întreba mereu cu cine să voteze, întreb și eu, timid, dar tenace: „Eu ce să mănînc? Ce să beau? Cum să aleg dieta optimă?”.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miorița woke
Ca orice protestatar respectabil, și miorița originală se simte ignorată, așa că „iarba nu-i mai place, gura nu-i mai tace”.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Libertatea de exprimare între tirani, manipulatori, naivi, mizantropi și echidistanți
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profundă, intimă, a ființei filologului fusese iremediabil răscolită, devastată chiar.
„Cu bule“ jpeg
Celebrul „Suplement”
E remarcabilă îmbogățirea substanțială a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu” din Cluj.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
Sînt la etapa națională a Olimpiadei de Lectură ca Abilitate de Viață.
Un sport la Răsărit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie O’Sullivan au început să plîngă. Ce se întîmplă?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin
„Doar victoria Ucrainei și distrugerea totală a mașinii de război a lui Putin pot aduce pacea, atît pentru Ucraina, cît și pentru estul Europei sau pentru Europa întreagă și, de fapt, pentru întreaga lume.”

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.