Lecţia olandeză

Publicat în Dilema Veche nr. 635 din 21-27 aprilie 2016
Guverne sub acoperire jpeg

Acum ceva timp, un președinte al Ucrainei, rusofil de felul lui, a refuzat apropierea de Uniunea Europeană și a înghețat negocierile pentru un acord de asociere (care nu promitea defel vreo viitoare aderare). Kievul s-a răsculat. Au urmat lupte de stradă, au murit oameni. Pe baricadele manifestanților se arbora steagul albastru cu stele galbene. Președintele a fugit. Puterea a fost preluată de pro-occidentali. Era prima oară cînd se murea în numele aderării la setul de valori numit Uniunea Europeană și se refuza tot ceea ce a însemnat trecutul sovietic, puterea rusească, democrația controlată cu voie de la partidul unic.

Acum cîteva luni, aparent din senin, un obscur site olandez care promovează ideile de extremă dreaptă a început să strîngă semnături pentru organizarea unui referendum prin care Parlamentul național să fie obligat să revoteze acordul de asociere cu Ucraina (repet: un acord care nu promite în nici un fel o viitoare aderare). Au colectat 400.000 de semnături și s-a organizat consultarea populară. Democrație directă în toată regula. Rezultatul: peste 60% din olandezi au refuzat acordul. Prezența la vot a fost de peste 30%, astfel încît Parlamentul Olandei va fi nevoit să rediscute respectivul act (el fusese aprobat fără nici o problemă cu ceva timp înainte).

Vă închipuiți cum au primit vestea cei care și-au riscat viața la Kiev, sub steagul Europei? Vă imaginați zîmbetul de pe fața lui Vladimir Putin? Dar avîntul lui Nigel Farage și al partizanilor săi din tabăra Brexitului? Puternic trebuie să ne fie exercițiul de imaginație pentru a ne închipui cum va arăta Uniunea însăși, de azi într-un an.

Ceea ce s-a petrecut în Olanda va crea un efect de contaminare. Polonia și Ungaria au deja la putere partide care nu se sfiesc să ceară diluarea mandatului Comisiei. În Franța, doamna Le Pen șade confortabil în sondaje și utilizează eficient milioanele de euro de la ruși. Spaniolii, bulgarii, grecii, finlandezii, belgienii, nemții au fiecare cel puțin cîte un partid antisistem care jubilează după votul olandezilor și simte vînt din pupa. Fie ele de dreapta, fie de stînga, toate împărtășesc o simpatie defel simulată pentru Putin, manifestă înțelegere pentru interesele Rusiei în Europa, critică vehement ceea ce ei numesc „UE a corporațiilor“ și nu se sfiesc să critice democrația clasică, liberală, ca fiind „depășită și coruptă“. Dacă adăugăm tabloului și neliniștea creată de valul de imigrație dinspre Irak, Libia, Afganistan și Siria, avem motive suplimentare de pesimism.

Între timp, Comisia nu doar șade, dar și cugetă. În continuare, comunică așa cum știe: despre fonduri structurale, mecanisme complicate de monitorizare și schimbările climatice. Cum ar fi, trolilor de forum ai rușilor, Comisia le răspunde cu broșuri despre fondurile de coeziune. În continuare, bugetele de comunicare internă (adică în statele membre) sînt reduse deoarece se consideră că (nu‑i așa?) Uniunea este suficient de cunoscută și nu mai are nevoie de explicații suplimentare. À la guerre comme à la guerre, se zice. Numai că instituțiile europene (măcinate de disensiunile dintre statele membre) nu și-au dat încă seama că sînt în plin război informațional. Mai grav, se poate să ne aflăm în stupida situație în care un sistem creat pentru vremi de pace nu este adaptat timpurilor. De aceea, zic că soluția problemei (adică salvgardarea democrațiilor și a Uniunii, așa cum le știm azi) nu poate fi găsită, deocamdată, decît la nivelul statelor membre.

În România, încă nu avem un partid antisistem definit ca atare, în mainstream. Unii vor spune că apetitul național pentru atari mișcări s-a consumat odată cu PRM sau PP-DD. În plus, euro-entuziasmul românesc se menține (încă) la cote fruntașe în clasamente (chiar dacă, zic eu, în ciuda interesului național imediat). Numai că tocmai ce văzurăm la Sinaia o reuniune europeană de profil, iar noua lege a partidelor deschide ușa larg pentru mișcări de nișă, aparent inofensive. Întocmai site-ului care a creat dandanaua. Eu nu m-aș relaxa prea tare, privind la lecția olandeză.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Tăul Țapului Foto Atilla Dobai (4) jpg
Cel mai frumos lac glaciar din Retezat a înghețat. Imagini spectaculoase cu Tăul Țapului, aflat la peste 2.000 de metri
Aflat la peste 2.000 de metri altitudine, Tăul Țapului din Retezat se numără printre cele mai spectaculoase lacuri glaciare din România. Lacul este în această perioadă acoperit cu un strat de gheață, care îi sporește farmecul.
tanarul a fost arestat preventiv Foto informatiata ro jpg
Tânărul care a înjunghiat mortal un băiat de 18 ani la o petrecere de majorat a fost arestat preventiv
Tânărul de 18 ani care a înjunghiat mortal un băiat de aceeași vârstă, la un majorat organizat într-o pensiune din judeţul Suceava, a fost arestat preventiv, duminică după amiază. El este acuzat de comiterea infracţiunii de omor. Băiatul înjunghiat era elev.
Marcel Ciolacu   Congres PSD 2024  Foto Inquam Photos Octav Ganea (10) jpg
Ciolacu, contre cu premierul din Kosovo, după scandalul de la meciul cu echipa României. „Este total inacceptabil, amestecă politica cu sportul”
Premierul României, Marcel Ciolacu a reacționat, susținând într-o postare pe Facebook că premierul din Kosovo amestecă politica cu sportul, după ce liderul kosovar a susținut că va face tot ce poate pentru ca cei vinovați să fie penalizați.
Un turist rătăcit şi epuizat, recuperat de salvamontiști Foto Salvamont Maramures jpg
Un turist rătăcit şi epuizat, recuperat de salvamontiști. A fost localizat cu ajutorul STS
Salvamontiştii maramureşeni au intervenit, duminică seară, pentru recuperarea unui turist care s-a rătăcit pe munte, în zona Blidari - Piatra Bulzului. Bărbatul a fost localizat cu ajutorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS).
mihaela bilic facebook jpg
Trei soluții propuse de Mihaela Bilic, după un weekend în care „ai facut-o lată”: „Plătiți-vă datoria cât mai rapid!”
Nutriționista Mihaela Bilic a vorbit într-o postare pe Facebook despre cazurile în care ajungem să facem excese la finalul săptămânii, oferind mai multe variante pentru a remedia posibilele probleme.
Zelenski a discutat cu Biden în marja summitului G7 de la Hiroshima FOTO EPA-EFE
Biden a decis ridicarea interdicției Ucrainei de a folosi arme americane pentru a lovi adânc în teritoriul Rusiei
Preşedintele Joe Biden a decis ridicarea interdicției Ucrainei de a folosi armele americane cu rază lungă pentru a lovi adânc în interiorul Rusiei. Este o schimbare semnificativă a politicii Washingtonului în conflictul dintre Ucraina și Rusia.
sinner facebook jpg
Jannik Sinner e campionul campionilor. Suma colosală pe care o va primi după ce a defilat în ATP Finals
Liderul mondial a devenit primul italian care se impune la Turneul Campionilor.
Lucian Romaşcanu PSD in conferinta de presa FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Romașcanu: PNL a plagiat melodia spotului de campanie
Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, a transmis pe Facebook PNL că a plagiat melodia dintr-un spot de campanie.
Fată de doar 16 ani, ucisă de iubit Foto Deșteptarea ro jfif
Adolescentă de 16 ani, ucisă de iubit. Bărbatul a dat foc locuinţei pentru a ascunde urmele crimei. Bebelușul lor este în stare gravă, la spital
Un tânăr, în vârstă de 21 de ani, şi-a ucis iubita, o fată de numai 16 ani, apoi a dat foc locuinţei pentru a încerca să ascundă urmele crimei. În urma incendiului, fetița cuplului, un bebeluș de nouă luni, a ajuns în stare gravă la spital.