Lecţia olandeză

Publicat în Dilema Veche nr. 635 din 21-27 aprilie 2016
Guverne sub acoperire jpeg

Acum ceva timp, un pre╚Öedinte al Ucrainei, rusofil de felul lui, a refuzat apropierea de Uniunea European─â ╚Öi a ├«nghe╚Ťat negocierile pentru un acord de asociere (care nu promitea defel vreo viitoare aderare). Kievul s-a r─âsculat. Au urmat lupte de strad─â, au murit oameni. Pe baricadele manifestan╚Ťilor se arbora steagul albastru cu stele galbene. Pre╚Öedintele a fugit. Puterea a fost preluat─â de pro-occidentali. Era prima oar─â c├«nd se murea ├«n numele ader─ârii la setul de valori numit Uniunea European─â ╚Öi se refuza tot ceea ce a ├«nsemnat trecutul sovietic, puterea ruseasc─â, democra╚Ťia controlat─â cu voie de la partidul unic.

Acum c├«teva luni, aparent din senin, un obscur site olandez care promoveaz─â ideile de extrem─â dreapt─â a ├«nceput s─â str├«ng─â semn─âturi pentru organizarea unui referendum prin care Parlamentul na╚Ťional s─â fie obligat s─â revoteze acordul de asociere cu Ucraina (repet: un acord care nu promite ├«n nici un fel o viitoare aderare). Au colectat 400.000 de semn─âturi ╚Öi s-a organizat consultarea popular─â. Democra╚Ťie direct─â ├«n toat─â regula. Rezultatul: peste 60% din olandezi au refuzat acordul. Prezen╚Ťa la vot a fost de peste 30%, astfel ├«nc├«t Parlamentul Olandei va fi nevoit s─â rediscute respectivul act (el fusese aprobat f─âr─â nici o problem─â cu ceva timp ├«nainte).

V─â ├«nchipui╚Ťi cum au primit vestea cei care ╚Öi-au riscat via╚Ťa la Kiev, sub steagul Europei? V─â imagina╚Ťi z├«mbetul de pe fa╚Ťa lui Vladimir Putin? Dar av├«ntul lui Nigel Farage ╚Öi al partizanilor s─âi din tab─âra Brexitului? Puternic trebuie s─â ne fie exerci╚Ťiul de imagina╚Ťie pentru a ne ├«nchipui cum va ar─âta Uniunea ├«ns─â╚Öi, de azi ├«ntr-un an.

Ceea ce s-a petrecut ├«n Olanda va crea un efect de contaminare. Polonia ╚Öi Ungaria au deja la putere partide care nu se sfiesc s─â cear─â diluarea mandatului Comisiei. ├Än Fran╚Ťa, doamna Le Pen ╚Öade confortabil ├«n sondaje ╚Öi utilizeaz─â eficient milioanele de euro de la ru╚Öi. Spaniolii, bulgarii, grecii, finlandezii, belgienii, nem╚Ťii au fiecare cel pu╚Ťin c├«te un partid antisistem care jubileaz─â dup─â votul olandezilor ╚Öi simte v├«nt din pupa. Fie ele de dreapta, fie de st├«nga, toate ├«mp─ârt─â╚Öesc o simpatie defel simulat─â pentru Putin, manifest─â ├«n╚Ťelegere pentru interesele Rusiei ├«n Europa, critic─â vehement ceea ce ei numesc ÔÇ×UE a corpora╚ŤiilorÔÇť ╚Öi nu se sfiesc s─â critice democra╚Ťia clasic─â, liberal─â, ca fiind ÔÇ×dep─â╚Öit─â ╚Öi corupt─âÔÇť. Dac─â ad─âug─âm tabloului ╚Öi nelini╚Ötea creat─â de valul de imigra╚Ťie dinspre Irak, Libia, Afganistan ╚Öi Siria, avem motive suplimentare de pesimism.

├Äntre timp, Comisia nu doar ╚Öade, dar ╚Öi cuget─â. ├Än continuare, comunic─â a╚Öa cum ╚Ötie: despre fonduri structurale, mecanisme complicate de monitorizare ╚Öi schimb─ârile climatice. Cum ar fi, trolilor de forum ai ru╚Öilor, Comisia le r─âspunde cu bro╚Öuri despre fondurile de coeziune. ├Än continuare, bugetele de comunicare intern─â (adic─â ├«n statele membre) s├«nt reduse deoarece se consider─â c─â (nuÔÇĹi a╚Öa?) Uniunea este suficient de cunoscut─â ╚Öi nu mai are nevoie de explica╚Ťii suplimentare. ├Ç la guerre comme ├á la guerre, se zice. Numai c─â institu╚Ťiile europene (m─âcinate de disensiunile dintre statele membre) nu ╚Öi-au dat ├«nc─â seama c─â s├«nt ├«n plin r─âzboi informa╚Ťional. Mai grav, se poate s─â ne afl─âm ├«n stupida situa╚Ťie ├«n care un sistem creat pentru vremi de pace nu este adaptat timpurilor. De aceea, zic c─â solu╚Ťia problemei (adic─â salvgardarea democra╚Ťiilor ╚Öi a Uniunii, a╚Öa cum le ╚Ötim azi) nu poate fi g─âsit─â, deocamdat─â, dec├«t la nivelul statelor membre.

├Än Rom├ónia, ├«nc─â nu avem un partid antisistem definit ca atare, ├«n mainstream. Unii vor spune c─â apetitul na╚Ťional pentru atari mi╚Öc─âri s-a consumat odat─â cu PRM sau PP-DD. ├Än plus, euro-entuziasmul rom├ónesc se men╚Ťine (├«nc─â) la cote frunta╚Öe ├«n clasamente (chiar dac─â, zic eu, ├«n ciuda interesului na╚Ťional imediat). Numai c─â tocmai ce v─âzur─âm la Sinaia o reuniune european─â de profil, iar noua lege a partidelor deschide u╚Öa larg pentru mi╚Öc─âri de ni╚Ö─â, aparent inofensive. ├Äntocmai site-ului care a creat dandanaua. Eu nu m-a╚Ö relaxa prea tare, privind la lec╚Ťia olandez─â.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Un roman de ╚Ötiin╚Ť─â
Bill Bryson nu este om de ╚Ötiin╚Ť─â, nu are o forma╚Ťie ╚Ötiin╚Ťific─â ╚Öi, poate tocmai de aceea, tot ce scrie pare s─â aib─â ├«n spate un proces de ├«n╚Ťelegere, de clarificare a unor lucruri, p├«n─â la nivelul la care devin accesibile oric─ârui om cu o minim─â educa╚Ťie academic─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Datoria Europei
Nici Fran╚Ťa, nici Germania ╚Öi nici ÔÇô cu at├«t mai pu╚Ťin! ÔÇô ╚Ü─ârile de Jos ori Danemarca nu vor face rabat de la exigen╚Ťele procesului de aderare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Note, st─âri, zile
Mi-e greu s─â pricep de ce a certa pe toat─â lumea e o form─â de ÔÇ×ac╚ŤiuneÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
ÔÇ×Nu umili╚Ťi Fran╚Ťa, domnule pre╚Öedinte!ÔÇŁ
Pre╚Öedintele Fran╚Ťei, Emmanuel Macron, a declarat de dou─â ori, nu o singur─â dat─â, c─â ÔÇ×nu trebuie umilit─â RusiaÔÇŁ.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Eroismul ucrainean și inima stafidită a Europei
Ucrainenii dau Europei anului 2022 o lec╚Ťie pentru care m─â tem c─â opulentul nostru continent, cu birocra╚Ťia lui pe c├«t de groas─â, pe at├«t de nevolnic─â, cu politicienii lui minusculi, nu este preg─âtit.
Cooper Union jpg
Două surori, un muzeu și o premieră
├Än prim─âvara anului 1897, la etajul al patrulea al ╚Öcolii publice Cooper Union din Manhattan pe care o ├«nfiin╚Ťase bunicul lor, surorile Hewitt au inaugurat Muzeul de Arte Decorative Cooper Union.
Tezaur jpg
O lung─â istorie de furt
Furturile din Ucraina sînt o reamintire brutală a celor cu care s-a confruntat, în istorie, România.
Iconofobie jpeg
Iubirea/ura de aproape
Devii mizantrop nu neapărat cunoscînd răul din celălalt, cît cunoscînd răul din tine.
HCorches prel jpg
La vida loca loca loca loca
Deprinderea aceasta a def─âim─ârii profesorilor a devenit la noi pandemic─â ╚Öi are un gust nu amar, ci de-a dreptul gre╚Ťos, cel pu╚Ťin ├«n percep╚Ťia mea.
p 7 2 WC jpg jpg
De ce refuz─â Occidentul s─â numeasc─â fascist─â Rusia lui Putin?
Jena Occidentului de a numi fascist─â Rusia lui Putin se explic─â prin contextul psiho-istoric al ╚Ť─ârilor europene.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Ce mai facem cu Na╚Ťionala?
Ne tortureaz─â ┼či o tortur─âm, chestiune din care nimeni nu va r─âm├«ne ├«ntreg. Echipa Rom├óniei nu e altceva dec├«t oglinda Rom├óniei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Ospitalitate
Nu e neap─ârat ipocrizie, cum ar zice unii, ci polite╚Ťe ╚Öi meserie.

Adevarul.ro

image
Reac┼úii dup─â ┼čedin┼úa foto a lui Brad Pitt pentru GQ Magazine: ÔÇ×Arat─â ca un cadavruÔÇŁ
Desemnat ├«n anii '90 cel mai sexy b─ârbat ├«n via┼ú─â de revista People, actorul Brad Pitt ┼či-a ┼čocat fanii cu cea mai recent─â ┼čedin┼ú─â foto realizat─â pentru revista GQ, mai mul┼úi internau┼úi coment├ónd c─â arat─â ca un cadavru.
image
Lacul c─âutat de zeci de mii de turi┼čti pentru tratamente s-a colorat ├«n roz. Explica┼úiile cercet─âtorilor VIDEO
Pe l├óng─â culoare, lacul eman─â ┼či un miros nepl─âcut. ├Än fiecare an, aici vin zeci de mii de turi┼čti la tratament. Speciali┼čtii vin cu explica┼úii.
image
CTP ne treze┼čte la realitate: ÔÇ×Popovici? Dar de ce s─â m─â simt m├óndru?ÔÇť
Cristian Tudor Popescu a comentat, în stilul său caracteristic, performanţa lui David Popovici la Mondialele de nataţie, unde sportivul de 17 ani a cucerit două medalii de aur.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
├Än prim─âvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a c─ârui gazd─â era Betty Crocker, devenit─â o emblem─â a emisiunilor de acest gen ╚Öi un idol al gospodinelor de peste Ocean. Pu╚Ťin─â lume ╚Ötia c─â Betty nu exista cu adev─ârat, ci era doar o pl─âsmuire a min╚Ťilor creatoare ale postului de radio.
image
ÔÇ×UverturaÔÇŁ r─âzboiului austro-turc din 1715-1718
R─âzboiul turco-vene╚Ťiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut ╚Öi drept R─âzboiul Austro-Turc din 1715-1718, sau ÔÇ×R─âzboiul lui Eugeniu de SavoiaÔÇŁ, este primul din seria r─âzboaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol ├«i scria Elisabetei c─â otomanii ├«ncercaser─â pe data de 28 s─â ias─â din Plevna lupt├ónd ╚Öi construind un pod peste r├óul Vid, ├«n zon─â desf─â╚Öur├óndu-se b─ât─âlii cumplite. Carol s-a ├«ndreptat imediat ├«n acea direc╚Ťie, ├«n timp ce ├«mp─âratul se dusese ├«n centrul dispozitivului.