Lăsaţi-mă în prostia mea

Publicat în Dilema Veche nr. 416 din 2-8 februarie 2012
Lăsaţi mă în prostia mea jpeg

Cred sincer că românii care au ieşit iniţial în stradă au făcut-o pentru că li s-a părut total aiurea ca un om care se pricepe la ceva, care este foarte bun profesionist şi care a construit un lucru bun, fără să fi lipit afişe prin campaniile electorale, să fie mustrat şi să se simtă nevoit să îşi dea demisia, deoarece a incomodat, la un moment dat, un politician de profesie. Cred sincer că reacţia respectivă, atît a profesionistului care a considerat decent să îşi dea demisia, cît şi a omenilor care nu mai doresc manevre de culise care să strice orice este construit solid fac parte dintr-o normalitate a logicii şi a bunului-simţ. Cred că Silviu Prigoană a fost de unul singur cînd a afirmat drăcoveniile alea cu „apăratul arabului“ numai pentru că restul colegilor săi de Parlament nu au excentricitatea slobodă la gură a patronului de la ROSAL (un fel de Donald Trump la scară românească). Altminteri, ar fi grăit-o mai mulţi. Cred că mulţi români s-au enervat rău de tot pe preşedintele Băsescu la momentul gafei, pentru că s-au plictisit de „ai noştri şi ai lor“ la primărie, la şcoala generală, la dispensar, la regia de transport şi la întreprinderea de canalizare a oraşului. Înţelegi să vină cu „ai lor“ pînă la secretari de stat. De acolo în jos, gata, lăsaţi în funcţii pe Raezi, cu rang relativ modest, de „sub-ce-or-fi-ei“, dar care să facă treabă. Sper că românii la asta se referă atunci cînd par a refuza, în bloc, „clasa politică“ (fîs, eu personal nu înţeleg generalizarea asta, iar suprautilizarea expresiei a început să mă plictisească). Sper să nu fie o atitudine anti-sistem, iar cei care vorbesc întruna despre asta, la posturile de televiziune specializate în vorbit, să se înşele. Aşadar, cred că românii au apreciat profesionalismul şi au protestat împotriva politizării excesive a tot ce mişcă-n ţara asta. Sper că îşi doresc politici bipartizane, nu eliminarea „clasei politice“ (indiferent ce zic ei că ar fi aceea). Degeaba îmi spuneţi acum că erau plătiţi de nu ştiu cine pentru a ieşi în stradă. Lăsaţi-mă în prostia mea. Nu vreau să cred.

Apoi, a venit viscolul. Dumnezeu i-a chemat iar la smerenie pe drumari, ingineri, meteorologi, prefecţi şi alţi primari. Lăsaţi-mă în prostia mea să cred că SMURD-ul şi-a făcut treaba, că jandarmii şi-au lăsat scuturile la magazie şi au trecut la lopeţi, că oameni de toate felurile au pus mîna şi, în gesturi puţin povestite, au ajutat cu o pătură, un ceai, o mîncare caldă, un pat la adăpost. Aşadar, lăsaţi-mă să zic că am fost o societate mai normală, în vremuri grele. Lăsaţi-mă, în prostia mea, să zic că guvernul condus de Emil Boc şi-a tras lecţia comunicării ceva mai omeneşti şi a transmis societăţii că îi pasă. Dacă premierul nu exagera, punînd mîna pe lopată, era chiar mai bine (mai lipsea şi doamna Udrea la volanul unui excavator şi ar fi fost tacîmul complet). Măcar lăsaţi-mă să cred că acest guvern a prins ideea pe care au strigat-o oamenii prin cam toate oraşele mari ale ţării: mai multă smerenie, mai multă seriozitate şi demonstraţia că le pasă şi de „ai noştri“, nu numai de „ai lor“. Nu cred că demonstraţiile din pieţele oraşelor vor înceta. Dar refuz să cred că eficienţa arătată de acţiunile din vremea viscolului a fost obţinută doar de dragul imaginii publice. Lăsaţi-mă în prostia mea, vreau să cred că au învăţat ceva din lecţia demonstraţiilor şi că, atîta vreme cît vor mai fi la guvernare, vor încerca să conducă şi prin negociere, consultare publică, transparenţă. Sper ca opoziţia de azi să ştie vorba „omul prost învaţă doar din greşelile lui, pe cînd omul deştept mai degrabă învaţă din greşelile altora“. Sper să nu se întoarcă la eternii lipitori de afişe, acum infometaţi de anii grei de opoziţie, pe care să-i instaleze în locul „coruptei puteri de dinainte care ne-a lăsat greaua moştenire“. E drept, la capitolul ăsta, speranţele îmi sînt ceva mai mici.

Lăsaţi-mă, deci, în prostia mea, să mai adaug un motiv de mulţumire pe lista pe care i-o datorez, public, doctorului Arafat: orgoliul profesiei bine stăpînite a reuşit, cu ajutorul unei bune părţi a societăţii, să altoiască un bobîrnac dur politicii partizane, făcute doar de dragul „alor noştri“, cu ajutorul „băieţilor care ne-au ajutat în campanie“. Lăsaţi-mă să cred asta.

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.

Foto: A. Matei

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

ARETEX textile jpg
Colectarea deșeurilor textile, obligatorie de la 1 ianuarie. Cum arată recipientele de reciclare
Colectarea separată a textilelor este obligatorie de la 1 ianuarie la nivelul UE, inclusiv în România, inițiativa impactând direct sectorul colectării separate, în condițiile în care românii abia colectează 0,5 - 0,7 kg, față de media țărilor vestice, de până la 16 kg de persoană anual.
bursa indici FOTO Shutterstock
Cine este singurul Grinch pe piețele bursiere? Analiza a 14 burse cu câștiguri mari de Crăciun
Performanța lunii decembrie depășește media celorlalte luni cu 1,06 puncte procentuale, echivalentul a 23% din câștigurile anuale, potrivit unei ample analize privind câștigurile pe cele mai mari 14 burse.
ChatGPT Inteligenta Artificiata FOTO Shutterstock
ChatGPT începe să aibă minte proprie. Cât de periculos poate fi
Cel mai recent model OpenAI, ChatGPT o1, stârnește controverse cu comportamentul său surprinzător, iar unii ar putea spune neliniștitor, dat fiind că pare să nu mai asculte ordinele primite.
ministerul energiei  foto FB ministerul energiei jpg
Intenția de desființare a Ministerului Energiei stârnește reacții dure din partea experților și a prosumatorilor
Intenția de desființare a Ministerului Energiei, prin comasarea cu Ministerul Economiei; a stârnit reacții dure, deopotrivă din partea experților în energie și a prosumatorilor.
63577598 1004 webp
Frigul, arma Rusiei împotriva transnistrenilor
Parlamentul de la Chișinău a instituit stare de urgență în sectorul energetic, pentru ca Guvernul să poată ajuta populația din Transnistria să evite o catastrofă umanitară generată de Rusia în plină iarnă.
hariclea darclee
14 decembrie. Ziua în care soprana română Hariclea Darclée a debutat pe scena Operei Mari din Paris. Sărăcia cruntă în care avea să sfârșească
Pe 14 decembrie, în 1280 a avut loc prima atestare documentară a orașului Sighișoara. În 1918 s-a născut Radu Beligan, iar în 2013 a murit Peter O'Toole. 14 decembrie este și ziua în care soprana română Hariclea Darclée a debutat pe scena internațională.
TikTok aplicatie smartphone steag china SUA FOTO Shutterstock
Android și Apple trebuie să elimine TikTok din toate magazinele de aplicații din SUA. Avertismentul a doi parlamentari
Gigantul american în domeniul tehonologiei, Alphabet, trebuie să fie gata de a elimina TikTok din magazinele mobile de pe Android și Apple din SUA pe 19 noiembrie, au declarat doi parlamentari americani într-o scrisoare adresată directorilor executivi ai companiilor.
junjun1 jpeg
Ursulețul care a cucerit inimile tuturor! Are 11 luni și jucăria lui preferată este o anvelopă
Are numai 11 luni, însă deja a devenit faimos de-a lungul întregii lumi! Este vorba despre noua vedetă de la Zoo Shanghai, ursulețul Junjun! Oameni din toate colțurile Chinei merg în vizită la grădina zoologică a orașului Shanghai pentru a-l admira pe ursulețul Junjun!
dumitru costin foto shutterstock
Președintele BNS anunță restructurări în sistemul bugetar: „Am constatat cu amărăciune că aproape un etaj întreg venea la muncă după ora 10:00”
Preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin anunță că ar putea avea loc restructurări de personal în sistemul bugetar, dacă nu se va aplica o reformă fiscală „consistentă”