La zi, de ziua ei

Publicat în Dilema Veche nr. 638 din 12-18 mai 2016
Guverne sub acoperire jpeg

Mda, tocmai ce-a fost ziua ei, a Europei Comune, s-au adus laude, i s-au amintit meritele, i s-au enumerat amenințările. Despre laude și merite am tot scris. La fel și despre amenințări. Zic, totuși, că situațiunea este mai albastră anul ăsta, față de alți ani. Parcă nu îmi vine să las acest 9 mai să treacă fără a comenta un pic situațiunea din flancul vestic al Uniunii: amenințarea Brexitului. Răzmerița iscată de referendumul britanicilor umple paginile publicațiilor globale, pune analiștii la grea muncă de cercetare și testează instinctul instituțional la Bruxelles. Este drept, se discută mai puțin în România, dar asta nu ne miră prea tare. În fond, Brexitul este o problemă acolo, la ei, de ce ne-ar privi pe noi?

Păi, în primul rînd, o ieșire a Marii Britanii ar restrînge destul de serios Piața Unică, acea construcție atît de intens luată peste picior din pricina prea numeroaselor norme și regulamente. E drept, la pachet intră și o uriașă libertate de mișcare a mărfurilor, serviciilor și capitalurilor. Este de la sine înțeles că ieșirea britanicilor din acest spațiu de liber-schimb va aduce pagube serioase exportatorilor români din industria textilă, alimentară, IT (de exemplu), precum și transportatorilor care duc mărfurile încolo și dincoace. Este, de asemenea, de așteptat o scădere a economiei engleze, ceea ce va reduce nevoile lor de forță de muncă de prin România. E drept, previziunile sînt diverse și contestate de ambele tabere, nu se știe exact dacă economia britanică se va contracta. Apoi, o victorie a izolaționiștilor de tip Farrage va da un impuls serios rudelor ideologice din mai toate statele membre, fie ele din Franța, Cehia, Polonia, Germania sau din vecina Ungarie. V-am captat un pic atenția? Am adus problema ceva mai aproape? Eu simt în România o mișcare xenofobă în oarecare coagulare socială, deși marginală (încă) în planul politic clasic. Mai e un mic detaliu. Marea Britanie este o țară care nu folosește euro. Ca și România. Marea Britanie este cea mai solidă aliată a statelor membre care nu au trecut la moneda comună. Premierul Cameron a negociat și obținut tratament egal la masa deciziilor comunitare pentru statele care, ca România, nu sînt în eurozonă. Altfel, îndrăznesc să spun că România ar fi fost stat membru „și mai de rangul doi“ decît este acum. Plecarea lor din Uniune ar însemna că deal-ul lui Cameron se va uita încet-încet și nu va putea fi nicicînd obținută vreo altă minoritate de blocaj în Consiliu, împotriva unui eventual abuz din partea euro-membrilor, ceea ce ar pune o presiune uriașă pe România pentru a trece la euro cît mai repede și ar crește, evident, atît costurile, cît și necazurile.

În plan global, cei mai îngrijorați de Brexit par a fi americanii. De altfel, acum cîteva săptămîni, aflat la Londra, Barack Obama a fost neobișnuit de tranșant și s-a declarat un partizan hotărît al rămînerii englezilor în Uniune. Nu putea fi mai ferm decît cu riscul încălcării oricăror uzanțe  diplomatice. Jeremy Shapiro, bun cunoscător al relațiilor trans-atlantice, fost consilier în Departamentul de Stat, afirma de curînd: „Marea Britanie are de ales între a juca un rol geopolitic important ca membru al UE sau o irelevanță geopolitică totală dacă decide să părăsească UE“. Pare exagerat, dar englezii au reprezentat puntea perfectă între Europa și Statele Unite, atîtea decenii. Adăugați americanilor pe australieni, canadieni sau neozeelandezi și aveți o imagine ceva mai completă. Mai puneți în context și negocierile pentru cel mai mare acord comercial din istorie, TTIP, cel dintre UE și SUA, menit să aducă beneficii de multe miliarde de euro pe ambele maluri ale Atlanticului. Ce mai, toată lumea bună a politicii globale pare isterizată de perspectivele unui Brexit. Pînă și chinezii și-i doresc pe englezi în UE. Singurul care-și rîde-n barbă este fostul rezident KGB din Leipzig. Adică Vladimir Putin, evident.

Ceea ce reprezintă una dintre cele mai proaste vești pentru noi, românii, de ziua ei. A Europei.

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.

image png
Reevaluarea lucrurilor de acasă
Și e de observat că țara s-a schimbat în mod fizic, mult mai mult decît atitudinea locuitorilor ei.
p 7 Sam Altman WC jpg
Capitalul cîștigă și în domeniul IA
Nu e de mirare că OpenAI nu a reușit să-și respecte misiunea.
image png
image png
Birocrații inventate, care să justifice plusul la salariu
Ne mai mirăm, apoi, de ce pleacă profesorii din învățămînt sau de ce ezită să vină.
image png
Șanticler
Rămîne să mai vorbim, desigur, despre sensurile alunecoase și imprevizibile generate de larga circulație a cuvîntului efemer.
image png
Un recrut de odinioară
Pe spatele gecii tînărului erau imprimate, în galben ţipător, cuvintele US Air Force.
image png
Mintea democratică și impunitatea poporului
Pe cînd mintea democratică nu exista, popoarele erau pedepsite.
image png
Moș Crăciun, John Fitzgerald Kennedy și bomba nucleară
A fost fix pe dos. Anul 1962 a adus cea mai gravă criză din timpul Războiului Rece, criza rachetelor nucleare din Cuba.
image png
Nevoia de umanioare
Ele sînt însoţitorul şi sprijinul ideal in dürftiger Zeit şi beneficiază de resurse încă nevalorificate în spaţiul Europei de Est.
image png
O fabulă a lui Socrate
E ceea ce am pățit și eu: după ce m-a durut piciorul din cauza legăturii, iată că a urmat și plăcerea.
image png
Spirala ghinionului și ghicitul în gri
Poate nu la fel de ostentativ, dar cei care spun lucrurile sînt, din nou, tratați ca excentrici stridenți și, pe alocuri, isterici.
image png
Cine sapă la temelia pilonului II
Este incredibilă tenacitatea cu care politicienii din zona de stînga atacă pilonul II de pensii administrate privat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.

Adevarul.ro

image
Motanul-vedetă de pe Muntele Ceahlău. Portocală cutreieră cabanele la 2.000 metri altitudine. „E mai tare decât caprele negre“ FOTO
Portocală, un motan botezat de turiști cu acest nume după culoarea blănii, pare că-i la el acasă pe Muntele Ceahlău, fiind întâlnit prin preajma cabanelor.
image
Pacostea care a terorizat Parisul și New York-ul „se mută” la București. „A fost un chin până au scăpat de ele”
Piața imobiliară dă semne de declin în București și în marile orașe ale țării. Pe lângă prețurile imense și problemele cauzate de lipsa finanțării bancare, cei care vor să-și cumpere un apartament riscă să se confrunte și cu o nouă problemă, greu de imaginat până de curând
image
Hagi „fierbe“: Ianis, amenințat cu excluderea de la Euro 2024! Declarațiile care nasc o situație explozivă
Selecționerul Edward Iordănescu e „mut“ după calificarea la Campionatul European. În schimb, tatăl său tocmai l-a băgat într-o situație delicată, nominalizând jucătorii care n-ar merita să fie la turneul final, date fiind situațiile lor actuale la echipele de club.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.