La rece despre sezonul cald
Cînd doreşti să-ţi duci copilul de nici 8 ani în vacanţa de vară, ai la dispoziţie varianta foarte scumpă (în Turcia, la super ultra mega all inclusive, cu piscină, tobogane de apă şi Kinder Disco) sau pe cea „după buget, coane Fanică“, adică doar scumpă (variantă de cazare cît mai onorabilă, plajă, nisip, mare, dejun la autoservire). În opinia mea, orice opţiune intermediară poate fi frustrantă. Rişti să rămîi cu impresia că ai dat mai mulţi bani decît a meritat. Din motive globale (criza mondială), regionale (criza din UE) şi locale (o seamă de ghinioane cu maşina care a trebuit mereu reparată), am ajuns la varianta doi, pe litoralul (românesc) al Mării Negre. Premisa unu: am lucrat zece ani ca ghid ONT, pe vremea lui Ceauşescu, în partea de sud: Olimp-Saturn. Am, aşadar, pretenţia unei perspective istorice a evoluţiei numitelor staţiuni. Premisa doi: nu mi-a trecut nici o clipă prin cap să mergem în Mamaia. Imaginea creată cu atîta efort de Radu Mazăre, Loredana şi de toate televiziunile româneşti mă împiedică să mă gîndesc la un concediu cu familia, acolo.
Am, aşadar, a vă împărtăşi următoarele impresii, grupate geografic. De la nord spre sud, începem cu Neptun-Olimp. Sînt staţiuni fără nici o personalitate, atîrnînd încă între vechea imagine (clienţi cu fiţe şi bani mulţi, puşi pe cheltuială în cluburi şi etalat maşini scumpe, preluaţi integral de Mamaia) şi realitatea curentă (multe hoteluri părăsite care arată jalnic, puţine locuri de distracţie, o aparenţă de părăgineală ireversibilă). Cu toate astea, ici-colo, semne ale unei viitoare reveniri: cîte un hotel nou sau renovat, cîrciumi vechi, impecabil conduse (vezi Insula din Neptun) sau firme ceva mai noi care îşi consolidează poziţia (cum ar fi Antik). Agrementul de seară (de care orice copil are nevoie, adică maşinuţe, carusel, roata mare) este ţinut într-un păgubos monopol de un oarecare Mocea, un soi de moştenitor al străvechiului IAPIT. Pe ici-pe colo, la strada mare, cîteva restaurante cu preţuri demne de Cannes şi servicii tip autogara din Feteşti. Greu de găsit un loc în care să mănînci la buget mic. Mic, adică apropiat măcar de dublul unul preţ rezonabil. Plajele sînt supraaglomerate şi scumpe (20 de lei un şezlong reprezintă, în opinia mea, un preţ excesiv), fără acces la duş sau cabină de schimb.
Mai la sud, Jupiter. Din mersul titi-carului, arată binişor: mai multe hoteluri renovate, cîteva se apropie chiar de ideea de resort all inclusive. Staţiunea vecină este Cap Aurora. Deşi arhitectura hotelurilor o scoate în evidenţă, fiind la standarde foarte bune pentru anii în care a fost construită, locul este un fel de no man’s land: nu tu restaurante, nu terase, nimic de agrement de seară. De acolo, fugi înspre Jupiter sau Venus. Aici se doarme şi se face plajă. Atît. Urmează Venus, cu o vitalitate surprinzător regăsită. Un cinci stele la strada mare, impunător. Unul din cele trei turnuri (cred că Vulturul) este renovat. Două hoteluri-club arătînd ca prin Grecia (nu chiar Turcia, mai e pînă acolo). Hotelul Dana nu mai e singurul loc dezirabil în staţiune. Au mai rămas ruinele căsuţelor de la Sanda, greu de întreţinut, dificil de renovat. În plus, spre capătul dinspre sud, a apărut un şantier care îmi dă speranţe. Pare a se renova fostul Adriana. Pe vremuri, era club all inclusive pentru turiştii francezi (da, ştiu, erau comunişti şi sindicalişti de-ai lui Marchais, ei şi?). A ajuns o ruină. Acum e în renovare. Nu ştiu cine e noul patron. Bîrfele locale zic că ar fi Elena Udrea. Nu-mi pasă. Aş vrea doar să văd locul acela curăţat şi la gloria de odinioară.
Mai la sud, surpriza cea mai plăcută: Saturn. Cel mai potrivit loc pentru vacanţa cu copilul, la buget mai mic. Plaja aerisită, „împinge-tava“ curate şi ieftine (da, am găsit aşa ceva!), hoteluri decente şi relativ ieftine. Acelaşi Mocea-Monopol la capitolul agrement de seară.
În loc de concluzie: nu am primit nici un bon fiscal, în 12 zile pe litoral. Mi-am adus imediat aminte de celebra strategie de redresare economică a României, bazată pe agricultură şi turism. Scuze, alunec spre alt subiect…
Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.