La rece despre sezonul cald

Publicat în Dilema Veche nr. 499 din 5-11 septembrie 2013
Tocqueville pe gheaţă jpeg

Cînd doreşti să-ţi duci copilul de nici 8 ani în vacanţa de vară, ai la dispoziţie varianta foarte scumpă (în Turcia, la super ultra mega all inclusive, cu piscină, tobogane de apă şi Kinder Disco) sau pe cea „după buget, coane Fanică“, adică doar scumpă (variantă de cazare cît mai onorabilă, plajă, nisip, mare, dejun la autoservire). În opinia mea, orice opţiune intermediară poate fi frustrantă. Rişti să rămîi cu impresia că ai dat mai mulţi bani decît a meritat. Din motive globale (criza mondială), regionale (criza din UE) şi locale (o seamă de ghinioane cu maşina care a trebuit mereu reparată), am ajuns la varianta doi, pe litoralul (românesc) al Mării Negre. Premisa unu: am lucrat zece ani ca ghid ONT, pe vremea lui Ceauşescu, în partea de sud: Olimp-Saturn. Am, aşadar, pretenţia unei perspective istorice a evoluţiei numitelor staţiuni. Premisa doi: nu mi-a trecut nici o clipă prin cap să mergem în Mamaia. Imaginea creată cu atîta efort de Radu Mazăre, Loredana şi de toate televiziunile româneşti mă împiedică să mă gîndesc la un concediu cu familia, acolo.

Am, aşadar, a vă împărtăşi următoarele impresii, grupate geografic. De la nord spre sud, începem cu Neptun-Olimp. Sînt staţiuni fără nici o personalitate, atîrnînd încă între vechea imagine (clienţi cu fiţe şi bani mulţi, puşi pe cheltuială în cluburi şi etalat maşini scumpe, preluaţi integral de Mamaia) şi realitatea curentă (multe hoteluri părăsite care arată jalnic, puţine locuri de distracţie, o aparenţă de părăgineală ireversibilă). Cu toate astea, ici-colo, semne ale unei viitoare reveniri: cîte un hotel nou sau renovat, cîrciumi vechi, impecabil conduse (vezi Insula din Neptun) sau firme ceva mai noi care îşi consolidează poziţia (cum ar fi Antik). Agrementul de seară (de care orice copil are nevoie, adică maşinuţe, carusel, roata mare) este ţinut într-un păgubos monopol de un oarecare Mocea, un soi de moştenitor al străvechiului IAPIT. Pe ici-pe colo, la strada mare, cîteva restaurante cu preţuri demne de Cannes şi servicii tip autogara din Feteşti. Greu de găsit un loc în care să mănînci la buget mic. Mic, adică apropiat măcar de dublul unul preţ rezonabil. Plajele sînt supraaglomerate şi scumpe (20 de lei un şezlong reprezintă, în opinia mea, un preţ excesiv), fără acces la duş sau cabină de schimb.

Mai la sud, Jupiter. Din mersul titi-carului, arată binişor: mai multe hoteluri renovate, cîteva se apropie chiar de ideea de resort all inclusive. Staţiunea vecină este Cap Aurora. Deşi arhitectura hotelurilor o scoate în evidenţă, fiind la standarde foarte bune pentru anii în care a fost construită, locul este un fel de no man’s land: nu tu restaurante, nu terase, nimic de agrement de seară. De acolo, fugi înspre Jupiter sau Venus. Aici se doarme şi se face plajă. Atît. Urmează Venus, cu o vitalitate surprinzător regăsită. Un cinci stele la strada mare, impunător. Unul din cele trei turnuri (cred că Vulturul) este renovat. Două hoteluri-club arătînd ca prin Grecia (nu chiar Turcia, mai e pînă acolo). Hotelul Dana nu mai e singurul loc dezirabil în staţiune. Au mai rămas ruinele căsuţelor de la Sanda, greu de întreţinut, dificil de renovat. În plus, spre capătul dinspre sud, a apărut un şantier care îmi dă speranţe. Pare a se renova fostul Adriana. Pe vremuri, era club all inclusive pentru turiştii francezi (da, ştiu, erau comunişti şi sindicalişti de-ai lui Marchais, ei şi?). A ajuns o ruină. Acum e în renovare. Nu ştiu cine e noul patron. Bîrfele locale zic că ar fi Elena Udrea. Nu-mi pasă. Aş vrea doar să văd locul acela curăţat şi la gloria de odinioară.

Mai la sud, surpriza cea mai plăcută: Saturn. Cel mai potrivit loc pentru vacanţa cu copilul, la buget mai mic. Plaja aerisită, „împinge-tava“ curate şi ieftine (da, am găsit aşa ceva!), hoteluri decente şi relativ ieftine. Acelaşi Mocea-Monopol la capitolul agrement de seară.

În loc de concluzie: nu am primit nici un bon fiscal, în 12 zile pe litoral. Mi-am adus imediat aminte de celebra strategie de redresare economică a României, bazată pe agricultură şi turism. Scuze, alunec spre alt subiect…

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Răzvan Lucescu, „îngropat“ în bani: suma primită de la magnatul grec, patron la PAOK Salonic
La 55 de ani, fiul legendarului „Il Luce“ și-a câștigat reputația de tehnician de elită prin rezultate impresionante. Titlul pe care l-a cucerit cu PAOK, pentru a doua oară, confirmă această realitate.
image
Experiența copleșitoare a doi români printre tătarii din Rusia. „România? Fantastică țară!” VIDEO
Cristi și Ralu, doi cunoscuți vloggeri români, au ales să meargă în Rusia, dar nu oriunde. Cei doi au ajuns la Kazan, capitala Tatarstanului, iar experiența lor a fost una copleșitoare
image
Vârsta de pensionare se va modifica la fiecare 3 ani. Cum pot ieși femeile mai devreme la pensie
Un articol din noua lege a pensiilor, care intră în vigoare de la 1 septembrie 2024, prevede că vârsta de pensionare se va modifica la fiecare 3 ani.

HIstoria.ro

image
Războiul aerian împotriva Germaniei
Pe la mijlocul anului 1943, soarta războiului s-a întors în favoarea Aliaților atât în Europa, cât și în Pacific. Informațiile ULTRA au jucat un rol extrem de important în războiul aerian deasupra Germaniei.
image
Unde e corectitudinea presei românești din anii celui de-al Doilea Război Mondial?!
Februarie 1941. România generalului Antonescu aparține Axei. Germania, noul nostru partener strategic, e în război cu Anglia. Presa vremii respective urmărește îndeaproape mersul Războiului.