La cumpăna dintre ani… – parcă aşa se zice, nu?

Publicat în Dilema Veche nr. 568 din 31 decembrie 2014 - 7 ianuarie 2015
La cumpăna dintre ani… – parcă aşa se zice, nu? jpeg

Păi, da. S-a făcut un sfert de secol de cînd căzură Zidul şi Comunismele de dincoace de el. Trecu şi un deceniu de cînd cea mai mare parte a Estului a aderat instituţional la cea mai valoroasă construcţie a Vestului, Uniunea Europeană. Evident, nu putem uita că trecură fix şapte ani de cînd reuşirăm şi noi performanţa respectivă.

Ca la fiece trecere calendaristică dintr-un an în altul, lumea se simte datoare să facă bilanţuri, să aprecieze, să judece, să facă pronosticuri. Nu am cum scăpa din atare capcană sezonieră. Încep prin a mă declara de acord cu părerea exprimată din ce în ce mai des, în ciuda oceanului de jale şi disperare, în care pare a pluti o bună parte a opiniei publice. Da, şi eu cred că, acum, România trece printr-una dintre cele mai bune perioade ale istoriei sale. Are garanţii de securitate militară prin apartenenţa la NATO şi este membră într-unul dintre cele mai selecte cluburi politico-economice din lume: Uniunea Europeană.

În ultimul sfert de secol, am trecut de la cozile la sticksuri şi hîrtie igienică de cea mai proastă calitate, la mofturi bio-eco, atunci cînd alegem varietatea nu-ştiu-care de cafea din raft. Avem de ales, în concediu, între eternul şi fascinantul litoral românesc şi cel grecesc, bulgăresc sau turcesc. Nu stăm cu anii la coadă, cu programare şi bani depuşi la CEC pentru Dacia 1300, ci putem să alegem o variantă sau alta de leasing pentru cam oricare tip de automobil prezent pe piaţa europeană. Am trecut de la două ore de ode televizate zilnic, la multe, multe ore de varii programe, difuzate de zeci de televiziuni, care mai de care mai colorate. Nu mai stăm la cheremul unui funcţionar de partid dedicat securităţii naţionale pentru a merge pînă „dincolo“, la unguri sau bulgari. Putem merge cu buletinul oriunde în Europa, iar paşaportul este un act banal care se poate obţine în două ore. Nu mai avem o industrie care să producă utilaje grele sau locomotive. Avem, în schimb, un sector IT zdravăn şi cea mai bună reţea de comunicaţii mobile şi Internet din Europa. În plus, producem pe teritoriul ţării unul dintre cele mai bine vîndute automobile medii de pe continent. E drept, fabrica nu mai aparţine statului român, ci unor occidentali. „V-aţi pierdut industria, v-au cumpărat străinii“, zice Russia Today. Aşa o fi, dar în afară de ruşi, nimănui nu pare a-i păsa, atîta vreme cît respectiva uzină aduce parte bună a exportului şi PIB-ului. Nu mai există CAP-uri şi cea mai mare parte a aşa-zisei lor avuţii s-a spulberat, distrusă sau furată. Avem, însă, o agricultură privată cu o dezvoltare printre cele mai dinamice de pe continent şi cu producţii care încep să arunce ţara în top 3 european, la cele mai multe tipuri de cereale. Nu mai există uzinele 23 August, însă acolo funcţionează acum o sumedenie de firme mici şi mijlocii. În sfîrşit, dar în nici un caz în ultimul rînd, acum 25 de ani ridicam mîna plictisiţi la „cine-i pentru, cine-i contra, se abţine cineva?“. Acum avem de băgat votul în urnă la intervale regulate, informaţi copios de propagande de partid vioaie şi atot-prezente. E drept, unii mai strîmbăm din nas cînd stăm să apreciem calitatea (non)argumentelor utilizate sau a unora dintre cei aleşi, dar… să fim serioşi. Nu toţi ascultă Beethoven. Avem pe lume şi mulţi iubitori de manele. Iar ăsta e cel mai important lucru ivit: nu numai că sîntem din ce în ce mai diferiţi, dar mai sîntem şi din ce în ce mai conştienţi de asta. Aş risca şi aş aprecia că şi toleranţa faţă de celălalt pare a fi mult mai mare.

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană, la TVR.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cât de mult ne influențează emoțiile destinul. Psiholog: „Cine le stăpânește, își controlează cu adevărat viața”
Nu punem mare preț pe forța emoțiilor, considerând că, de fapt, gândurile și programele mentale sunt cele care ne controlează destinul. Acest lucru este adevărat doar într-o anumită măsură, pentru că stările pe care le experimentăm zilnic au un rol determinant în viața personală și profesională.
image
Cel mai mare inamic al speciei umane. Are numai 6 mm, dar ucide anual aproape un milion de oameni
Cel mai mare inamic al umanității este de fapt o insectă banală, pe care o întâlnim inclusiv în România. Țânțarul este responsabil de moartea a 830.000 de oameni anual, iar specialiștii consideră că această insectă prin efectele produse a schimbat efectiv istoria umanității.
image
Tânăra care a făcut un scop în viață din a-i ajuta pe alții. Bistro-ul ei social, loc de întâlnire al celor ce vor să ajute
Când dorința de a face bine întâlnește inteligența umană, iese un bistro social. O tânără din Baia Mare a pus bazele unei astfel de afaceri tocmai din dorința de a face bine. Despre inteligența ei ne-a convins în momentul în care a început să vorbească despre această afacere, făcută pentru a ajuta

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.