La ce e bun cazul Fenechiu

Publicat în Dilema Veche nr. 492 din 18-24 iulie 2013
Bruxelles ul sună trezirea pentru feudalii de la Bucureşti jpeg

Frustrare – dacă nu furie – la PNL. Detaşare, ba chiar un soi de satisfacţie prost disimulată la PSD. Prilej de atac furibund pentru opoziţie. Iată ingredientele interne ale cazului Fenechiu – primul membru al unui Guvern de la Bucureşti, condamnat în timpul exercitării funcţiei. Dar momentul este important şi pentru relaţia României cu partenerii europeni, iar aici lucrurile s-ar putea să stea un pic altfel decît în cazul disputei politice interne. Să le luăm însă pe rînd şi să judecăm cu mintea cetăţeanului, şi nu a activistului politic.

Aşadar, premiera. Criticate pentru ritmul lent al reformelor, instituţiile judiciare româneşti au bifat, totuşi, o victorie – un ministru în funcţie a fost condamnat, de instanţa supremă, la cinci ani de închisoare cu executare, într-un caz de corupţie. Este adevărat că decizia mai poate fi atacată, iar faptele imputate au privit, în esenţă, o afacere mai veche a actualului ministru, şi nu activitatea lui ca membru în Guvern. Dar momentul rămîne unul notabil.

La ora cînd acest articol merge la tipar, nu este cunoscut, încă, răspunsul oficial şi detaliat al Comisiei Europene, în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV). Comisia urmează să prezinte, pe 18 iulie, un document de parcurs pentru România şi Bulgaria, iar la Bruxelles „s-a luat notă“ de sentinţa de la Bucureşti, după cum a declarat purtătorul de cuvînt Mark Gray.

Este sentinţa împotriva lui Relu Fenechiu o dovadă a unui progres în reforma justiţiei? Sau, dimpotrivă, o dovadă a corupţiei clasei politice româneşti, care ar trebui să-i cutremure pe oficialii europeni? Şi una, şi cealaltă. Dar Mecanismul de Cooperare şi Verificare priveşte mai ales prima întrebare.

Monitorizarea pe justiţie are, printre altele, scopul de a convinge instituţiile europene că în România mecanismele statului de drept funcţionează fără imixtiunea politicului. Iar condamnarea lui Fenechiu este o dovadă în acest sens. Este adevărat că partidele pot propune în funcţii oameni cu trecut pătat, dar iată că, pînă la urmă, justiţia ajunge să se pronunţe, iar persoana în cauză părăseşte Guvernul.

De asemenea, temerile formulate cu un an în urmă, atît în România, cît şi în ţări partenere, se dovedesc nejustificate: schimbarea de putere de anul trecut nu a avut ca rezultat „încălecarea“ justiţiei de către politicieni. Din contră, un ministru în funcţie a fost condamnat, după ce, recent, parlamentarul George Becali, ales pe listele USL, a înfundat puşcăria.

Nimeni, în România sau în Europa, nu e atît de naiv să creadă că totul s-a schimbat din temelii, dar un lucru e evident: în timp, odată cu schimbarea de generaţii, a apărut un grup de magistraţi conştienţi de forţa pe care le-o conferă chiar independenţa lor. Ei aplică legea, fără să le pese de cine se află în boxa acuzaţilor. Oricum te-ar chema şi oricît de sus te-ai fi cocoţat în ierarhia politică, ai şanse bune ca, la o adică, să nimereşti pe mîinile acestor magistraţi. Este deja un progres remarcabil pentru România, care merită marcat ca atare de Comisia Europeană.

Dar cum rămîne cu faţa cealaltă a monedei, şi anume corupţia din rîndul clasei politice? Nu putem ignora această parte întunecată a sentinţei în dosarul Fenechiu&Co. Da, dar răspunsul ţine, pînă la urmă, de maturitatea politică a electoratului, de forţa de convingere a societăţii civile şi – foarte important! – de voinţa acelei părţi încă nevirusate a clasei politice româneşti.

Nu există MCV care să stopeze ascensiunea, în cadrul partidelor, a unor persoane de teapa lui Relu Fenechiu, un personaj multiplicat la scară largă în absolut – dar absolut! – toate partidele care s-au înfruptat din roadele dulci ale guvernării. Să nu ne facem, aşadar, iluzii.

Să fim conştienţi doar că, aici, soluţia vine din interiorul societăţii româneşti, şi nu de la Bruxelles. Societatea este cea care ar trebui să-i sancţioneze pe cei care au făcut posibilă intrarea lui Fenechiu în Guvern. Pe liderul liberal Crin Antonescu, în primul rînd, iar apoi pe acei lideri liberali care l-au susţinut pe politicianul de la Iaşi. Dar şi pe premierul Ponta, care, parte în coaliţie fiind, l-a acceptat, pînă la urmă, în echipa de la Palatul Victoria.

Iarăşi, să nu ne facem iluzii. Nu vom vedea imediat o reacţie vehementă a unei părţi importante a societăţii. Nu vom vedea nici măcar mii de oameni protestînd, ca în Bulgaria, ca să nu mai vorbim de zeci de mii sau chiar o sută de mii, cum s-a întîmplat în Ungaria, în Cehia sau în Slovacia, în cazul unor scandaluri legate de corupţie sau proastă guvernare. România e altfel, nu-i aşa? Dar protestul poate fi şi unul insidios, iar România tăcută poate avea un cuvînt de spus.

Dacă cei aflaţi la putere la Bucureşti vor simţi măcar o scădere cu cîteva procente bune a popularităţii, dacă presa şi societatea civilă îi vor „agresa“ şi le vor cere socoteală pentru deciziile lor politice, atunci, probabil, liderii vor înţelege ceva şi vor schimba unele lucruri în funcţionarea partidelor şi în modul de selecţie a cadrelor.

Sau nu vor înţelege nimic, iar societatea îi va mătura de la putere precum a făcut şi cu predecesorii lor. De aceea este bun cazul Fenechiu.

Ovidiu Nahoi este realizator de emisiuni la Money.ro.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Matia Corvin și Vlad Țepeș  Wikipedia jpg
Dracula, cel mai temut prizonier al regelui Matia Corvin: „Oaspeți din toată Europa veneau să îl vadă pe tiranul tiranilor”
Matia Corvin, fiul lui Ioan de Hunedoara, a fost timp peste trei decenii rege al Ungariei și a rămas în istorie ca una dintre marile personalități ale Europei secolului al XV-lea. A fost și un personaj legendar, iar legătura sa cu Vlad Țepeș i-a sporit faima.
11121608 jpg
Cum unii dintre cei mai importanți influenceri americani de dreapta au ajuns, fără voie, portavocea propagandei ruse
Nu apar la niciuna dintre marile rețele de televiziune, dar au milioane de telespectatori. Acum, Departamentul de Justiție susține că aceste vedete ale rețelelor de socializare de dreapta au participat, fără să-și dea seama, la o sinistră operațiune rusească de influențare a alegerilor din 2024.
sabalenka facebook jpeg
Sabalenka – Pegula, finala US Open, a transformat visul american în coșmar: rușii și bielorușii, în delir
La New York, s-a încheiat după miezul nopții o partidă cu adevărat palpitantă.
Klaus Iohannis - România Educată / FOTO Inquam Photos / George Călin / 5 dec 2018
Cum a evoluat „România educată”. Economist de top: „Acum 20 de ani Pro TV difuza concerte U2, azi manelele sunt peste tot”
România s-a schimbat enorm în ultimele două decenii, în bine și în rău. Integrarea în NATO și UE a asigurat securitatea țării și a dus la creșterea nivelului de trai. În schimb, independent de aceste reușite importante și strategice, societatea nu a evoluat mereu în direcția ideală.
Irina Begu Facebook jpg
Begu va juca finala turneului de la Montreux: ora meciului și miza clasamentului pentru Irina
Românca de 34 de ani a luat-o de jos într-o tentativă de a reintra în Top 100.
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
20 de trucuri pentru a evita alimentele ultraprocesate, fără a renunța la ce vă place
Alimentele ultraprocesate sunt omniprezente – dar câteva ajustări mici ale dietei pot reduce semnificativ impactul lor.
regina elisabeta gettyimages jpg
8 septembrie: doi ani de la moartea reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii
La 8 septembrie 1495 a început domnia lui Radu cel Mare în Țara Românească, iar în anul 1930 s-a născut scriitorul și omul politic Petre Sălcudeanu. În aceeași zi, dar în anul 2004, a murit artistul Dan Spătaru.
szoboszlai dominik platformax jpg
Ungaria, strivită în Liga Națiunilor: naționala maghiară a suferit umilința serii în Europa
Szoboszlaii colegii săi au demonstrat că locul lor nu e printre coloșii continentului.
Centura Sud Timișoara  Foto CNAIR (1) jpg
Lucrările la Centura Sud - Timișoara, finalizate. Au loc ultimele pregătiri pentru deschiderea circulației pe noua șosea
De săptămâna viitoare, șoferii vor putea circula pe noua șosea de centură a Timișoarei. Lucrările la Centura Sud Timișoara au fost finalizate, iar șoseaua de 26 de kilometri va fi deschisă traficului rutier, potrivit oficialilor CNAIR.
image
image
image