La (aproape) zece ani după...

Publicat în Dilema Veche nr. 521 din 6-12 februarie 2014
La (aproape) zece ani după    jpeg

Încercînd să caut păreri mai avizate decît ale mele, privind efectul celor mai mari extinderi ale UE din istorie, am dat peste un american, un rus şi un englez (ca într-un banc), aplecaţi, ca şi mine, asupra hărţii Europei celor 25. Adică, a acelei Uniuni Europene din mai 2004 – acum (aproape) zece ani. Nu avea rost să iau la rînd cele zece state care au aderat atunci (opt foste comuniste şi două insule), să caut date statistice privind creşterea PIB-ului, modificările sociale şi mişcările economice. Ar fi ieşit ceva tip „Comisia europeană – raport de activitate, succesul politicii de extindere spre Est“, de care site-urile oficiale sînt pline.

Americanul este profesor universitar. Are o bună reputaţie de cunoscător într-ale politicilor globale. Îl cheamă Alexander B. Murphy. El consideră că mişcarea din 2004 a fost o redefinire fundamentală a politicii de extindere a Uniunii, dictată de prăbuşirea regimurilor comuniste. Ce a împins cele 15 state membre să se avînte decisiv înspre Est? Americanul zice: „obligaţii morale şi argumente practice.“ Partea practică a chestiunii este lesne de înţeles: o piaţă comună cu mai mulţi consumatori, acces la forţa de muncă bine calificată, dezvoltare. Cît priveşte obligaţiile morale, argumentaţia este ceva mai vagă. Înţelegem însă ceva. Ar fi vorba despre extinderea unei zone a păcii şi a prosperităţii spre membrii mai oropsiţi ai unei familii temporar despărţite. Tonul său nu este festivist. Atrage atenţia asupra rejectării Constituţiei europene, prin referendum, în Franţa şi Olanda. Nu îi este clar dacă extinderea „plus zece“ a fost cauza principală. Constată însă că acea celebră regulă „fie extindere geografică, fie aprofundarea integrării, împreună nu se poate“ nu este neapărat adevărată. Altfel spus, în ciuda aderării unor state cu niveluri de dezvoltare socială şi economică atît de diversă, nu s-ar putea băga mîna în foc că visul britanic (mai degrabă piaţă comună, decît superstat european) este mai aproape de realitate. Adevărul este că noii membri nu au împiedicat defel construcţia unor politici europene comune suplimentare. Dimpotrivă, le-au susţinut, societăţile estice avînd mai multă încredere în (ipoteticele) competenţe superioare ale Bruxelles-ului faţă de cele ale guvernelor naţionale.

Englezul este ziarist la The Guardian. Îl cheamă John O’Brennan şi l-a pus păcatul să citeze rapoarte ale Comisiei Europene, conform cărora impactul migraţiei intracomunitare asupra economiilor celor 15 a fost mai degrabă bun, decît dăunător. Se mai zice în articol că forţa de muncă venită din Polonia (în primul rînd) s-a orientat complementar, şi nu concurenţial, în raport cu muncitorul băştinaş. Pe forumul publicaţiei s-a stîrnit furtuna! A început să curgă cu relatări ale unor experienţe individuale. Cutare constructor a dat faliment după 30 de ani, s-a mutat în Australia şi a luat-o de la capăt, din cauza polonezilor care acceptă salarii de nimic. Altul îi răspunde că a preferat să angajeze meşteri români să îi zugrăvească locuinţa, pentru că lucrau mai ieftin, mai repede şi mai bine decît englezii. Şi aşa mai departe. Evident, nu a lipsit din postări şi acuzaţia de trădare a intereselor britanice în faţa celor comunitare. Iar asta este culmea acuzaţiei pe care o poţi aduce unui jurnalist supus al Majestăţii Sale!

Cel mai nostim articol îmi pare cel al rusului Pavel Cernîşev, de la Pravda. Articolul lui se numeşte sec şi fără apel: „Extinderea spre Est a UE: un dezastru total!“ La aşa titlu, citeşti conţinutul, dorind să afli argumentele. Cel mai interesant dintre ele este legat de… pierderea suveranităţii şi a independenţei fostelor state comuniste, „păcălite“ de Bruxelles să adere la Uniunea Europeană! Să auzi aşa rezon de la un rus – e ceva! Concluzia din finalul articolului este splendidă: balticele, Polonia şi Ungaria o duc din ce în ce mai rău după aderare. Aceste ţări sînt folosite doar politic, pentru a sîcîi Rusia. „Măcar dacă s-ar şi îmbogăţi din această sîcîială“, încheie Pavel. Birocraţie sau deficit democratic? Pe astea le ştiam. Dar să acuzi, de la Moscova, UE de imperialism şi tentaţie colonialistă e chiar amuzant. Zic şi eu… 

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană, la TVR.

image png
Reevaluarea lucrurilor de acasă
Și e de observat că țara s-a schimbat în mod fizic, mult mai mult decît atitudinea locuitorilor ei.
p 7 Sam Altman WC jpg
Capitalul cîștigă și în domeniul IA
Nu e de mirare că OpenAI nu a reușit să-și respecte misiunea.
image png
image png
Birocrații inventate, care să justifice plusul la salariu
Ne mai mirăm, apoi, de ce pleacă profesorii din învățămînt sau de ce ezită să vină.
image png
Șanticler
Rămîne să mai vorbim, desigur, despre sensurile alunecoase și imprevizibile generate de larga circulație a cuvîntului efemer.
image png
Un recrut de odinioară
Pe spatele gecii tînărului erau imprimate, în galben ţipător, cuvintele US Air Force.
image png
Mintea democratică și impunitatea poporului
Pe cînd mintea democratică nu exista, popoarele erau pedepsite.
image png
Moș Crăciun, John Fitzgerald Kennedy și bomba nucleară
A fost fix pe dos. Anul 1962 a adus cea mai gravă criză din timpul Războiului Rece, criza rachetelor nucleare din Cuba.
image png
Nevoia de umanioare
Ele sînt însoţitorul şi sprijinul ideal in dürftiger Zeit şi beneficiază de resurse încă nevalorificate în spaţiul Europei de Est.
image png
O fabulă a lui Socrate
E ceea ce am pățit și eu: după ce m-a durut piciorul din cauza legăturii, iată că a urmat și plăcerea.
image png
Spirala ghinionului și ghicitul în gri
Poate nu la fel de ostentativ, dar cei care spun lucrurile sînt, din nou, tratați ca excentrici stridenți și, pe alocuri, isterici.
image png
Cine sapă la temelia pilonului II
Este incredibilă tenacitatea cu care politicienii din zona de stînga atacă pilonul II de pensii administrate privat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.

Adevarul.ro

image
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au adus celebritatea VIDEO
Actriță și fost model, Kim Basinger a devenit celebră datorită rolurilor în filme precum Batman, L.A. Confidential și 9 1/2 Weeks. Vedeta premiată cu Oscar a avut o carieră excepțională, precum și o viață personală fascinantă. Astăzi, vedeta de la Hollywood împlinește 70 de ani.
image
Moartea misterioasă a uneia dintre cele mai mari vedete rock. Ultimele clipe din viața lui Jim Morrison, solistul trupei The Doors
Solistul trupei americane The Doors a fost unul dintre cele mai mari staruri rock din toate timpurile. La 52 de ani de la dispariția sa prematură, moartea sa este încă învăluită în mister, iar mulţi cred că Jim trăieşte şi azi.
image
Cartofii la cuptor, un deliciu. Cum faci cea mai ușoară mâncare de post, condimentele care îi fac irezistibili
Este un preparat simplu, dar deosebit de gustos. În post, cartofii la cuptor sunt o masă sățioasă și ușor de pregătit. Pot fi serviți cu murături, salată de legume ori cu sos de usturoi.

HIstoria.ro

image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.