King and Queen of America

Publicat în Dilema Veche nr. 883 din 11 - 17 martie 2021
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Cînd ducele și ducesa de Sussex au decis să se retragă din rolurile de membri activi ai casei regale britanice nu era greu de prevăzut că, mai devreme sau mai tîrziu, vor da detalii despre motivele care au dus la răcirea relațiilor cu restul familiei.

S-a întîmplat săptămîna aceasta, într-un interviu la televiziunea americană. Iar cea care a beneficiat de exclusivitate a fost Oprah Winfrey, probabil cea mai celebră personalitate TV din Statele Unite. Dacă Harry și Meghan au dorit să fie auziți, atunci toate condițiile au fost asigurate. În treacăt fie spus, e ironic cum cineva care se plînge permanent că beneficiază de prea multă atenție din parte jurnaliștilor nu ezită să folosească „o anumită parte a presei” pentru a-și spune povestea.

Dată fiind atenția uriașă de care se bucură familia regală în toată lumea, nu doar în Regatul Unit, interviul a provocat o adevărată furtună. În primul rînd pentru că a fost încălcată o regulă nescrisă pe care regina Elisabeta a urmat-o destul de strict: „Nu explica și nu te plînge”. Meghan și Harry au explicat și s-au plîns.

Iar plîngerea cea mai gravă a fost legată de rasismul unora dintre membrii casei regale. Ducesa de Sussex a povestit cum a trebuit să răspundă la îngrijorări legate de culoarea pielii copilului pe care îl purta în pîntece. E greu să nu pui această poveste în contextul editorialelor prietenoase apărute prin toată presa britanică atunci cînd cuplul și-a anunțat căsătoria. Aproape fără excepție, acele texte salutau intrarea actriței americance în familia regală ca pe o dovadă că monarhia a pășit hotărît în secolul XXI. S-a vorbit mult despre toleranță, incluziune, modele demne de urmat. Toate cuvintele acelea care, folosite prea mult, încep să își piardă sensul au fost rostite.

Acuzația de rasism este foarte gravă în orice context dat, dar cînd e vorba despre o instituție cu o simbolistică atît de importantă atașată, ea e cu atît mai dăunătoare. Asta pare să fi înțeles și Oprah Winfrey, care s-a grăbit să precizeze ulterior că persoana preocupată de culoarea pielii lui Archie (primul născut al cuplului) nu era nici regina Elisabeta, nici soțul ei, prințul Philip. Cine? Nu e clar. Probabil vom afla într-un alt interviu.

Mica dramă regală a căpătat proporții serioase atunci cînd Meghan, vorbind despre senzația de singurătate acută resimțită în noul mediu după căsătorie, a povestit că începuse să aibă gînduri suicidale. O mărturisire probabil mai importantă decît oricare alta din interviu pentru că, dincolo de războaie culturale, prejudecăți și faimă, sănătatea mentală e un subiect cu care oricine, indiferent de poziția socială, poate relaționa.

A fost vorba, evident, și de bani. Încercînd să explice de ce a fost nevoie de tot felul de contracte (Spotify, Netflix), ducele de Sussex a precizat răspicat că familia i-a tăiat fondurile și, practic, n-a avut de ales. A fost nevoie, spune prințul Harry, de bani pentru a asigura securitatea familiei. „Am fost născut în aceste condiții, am moștenit riscurile, trebuia să fac ceva.” Presa americană estimează că numai contractul cu Netflix pentru producția unor programe destinate familiilor valorează în jur de 100 de milioane de dolari. Înainte de a empatiza în exces cu necazurile financiare ale cuplului, trebuie spus că atît prințul Harry, cît și William au devenit, la vîrsta de 30 de ani, beneficiari ai unui fond fiduciar fondat de mama lor, Prințesa Diana. Se estimează că fiecare dintre cei doi a primit aproximativ 30 de milioane de dolari.

Pentru mediile politice britanice interviul a fost stînjenitor. Conservatorii s-au ferit în general să comenteze. Tonul a fost dat de premierul Boris Johnson: „Am petrecut o vreme îndelungată fără să comentez lucrurile care se întîmplă în familia regală. Nu intenționez să schimb asta azi”. Keir Starmer, liderul centrist al opoziției laburiste, s-a mulțumit să spună că acuzațiile lansate de cuplu trebuie investigate serios. Foarte probabil, fostul lider laburist Jeremy Corbin ar fi avut cuvinte mai grele de spus, însă pe el nu îl mai întreabă nimeni nimic.

A existat, evident, și o poziție a republicanilor britanici (nu foarte mulți, nu foarte relevanți). „Monarhia a fost lovită de cea mai gravă criză de la abdicarea din 1936. Fie că e pentru binele țării, fie că e pentru binele membrilor mai tineri ai familiei regale, această instituție putredă trebuie să dispară”, a precizat „Republic”, grupul-umbrelă care reunește activiștii republicani. 

Îndepărtați din familia regală, Harry și Meghan continuă, din refugiul american, să îi influențeze destinul poate chiar mai mult decît o făceau în calitate de membri activi ai instituției. Simplul fapt că toată presa mondială discută de cîteva zile acest interviu justifică, cumva pervers, importanța instituției.

Cei doi nu fac decît să mai ofere material pentru următoarele sezoane din The Crown, un serial-omagiu subtil dedicat familiei regale britanice pe care îl puteți găsi unde altundeva dacă nu pe Netflix.

Așa cum e gîndită succesiunea la tronul Marii Britanii, Harry și Meghan nu vor fi niciodată în locul Elisabetei și al prințului Philip. Dar vor putea oricînd să își aroge titlul simbolic de Rege și Regină ai Americii. Oprah a avut grijă să poată ocupa locul acesta. 

Undeva, pe fundal, se aude Annie Lennox:

Yeah, it’s the king of nothing

And the queen of rage

With a pile of confusion

Upon a glittering stage

You know we never did anything

To make ourselves feel proud

You know we never did anything

So let’s play it loud.

Teodor Tiţă poate fi găsit și la twitter.com/jaunetom.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

1 placinta cu branza si ravas jpg jpeg
Plăcintă cu brânză la tigaie, rețeta rapidă care cucerește tot mai multe gospodine. Simplă, gustoasă și gata în mai puțin de o oră!
Dacă ești în căutarea unei rețete ușoare, rapide și gustoase, plăcinta cu brânză la tigaie este alegerea perfectă. Tot mai multe gospodine o preferă pentru că nu necesită coacere la cuptor, nu are pași complicați și este ideală pentru momentele în care vrei să pregătești ceva delicios, dar nu ai foa
fetita vanduta de mama sa foto x jpeg
Caz revoltător: mamă condamnată pe viață după ce și-a vândut fiica. „A vrut-o pentru ochii și pielea ei”
O mamă din Africa de Sud a fost condamnată la închisoare pe viață pentru că și-a vândut fiica minoră. Fetița nu a fost încă găsită, iar cazul a zguduit întreaga țară.
Beneficiile parteneriatelor pentru dezvoltarea unui parc fotovoltaic durabil jpg
Beneficiile parteneriatelor pentru dezvoltarea unui parc fotovoltaic durabil
Energia regenerabilă câștigă tot mai mult teren, iar dezvoltarea unui parc fotovoltaic durabil poate părea o sarcină complexă, dar cu beneficii majore. Cheia succesului? Parteneriatele strategice. Aceste colaborări nu doar că îți permit să accesezi expertiza necesară, dar îți oferă și resurse financ
drapel sua ro png
Parteneriatul strategic România-SUA merge mai departe la un nivel superior de consolidare a relațiilor și proiectelor comune
Se întrevede o normalizare a relațiilor comune, la alt nivel, după campania electorală din țara noastră! Este o consolidare firească după alegerea și validare noului președinte ales al Românie, Nicușor Dan.
Vucic Putin EPA
Rusia acuză Serbia că alimentează Ucraina cu armament. „Am prieteni și la Kiev, și la Moscova”
Într-un gest cu puternice conotații simbolice și strategice, Serviciul de Informații Externe al Rusiei (SVR) a acuzat joi Serbia că, în ciuda neutralității declarate în războiul din Ucraina, ar furniza armament Kievului prin intermediul unor state terțe.
oana turcu jpg
Ultima fiță! Ce-și pun femeile, direct pe față, ca să întinerească cu zece ani? Sfatul specialistei Oana Turcu: „E de preferat...”
Ultima fiță! Ce-și pun femeile direct pe față, ca să întinerească cu zece ani? Sfatul Oanei Turcu, specialistă în industria frumuseții: „E de preferat...”
George Simion FOTO Reuters
SIE demontează acuzațiile AUR: Șeful serviciului francez de informații externe nu a vizitat România înainte de alegeri
Serviciul de Informații Externe a reacționat la acuzațiile AUR, care a solicitat, pe 23 mai, să se verifice de către comisiile de control ale SRI şi SIE motivul vizitei şefului serviciilor externe din Franţa în România.
Armin Nicoară și Claudia Puican, în lacrimi la botezul băiețelului lor!
Armin Nicoară și Claudia Puican, în lacrimi la botezul băiețelului lor! Georgiana Lobonț a fost o nașă la înălțime!
Armin Nicoară și Claudia Puican sunt cei mai fericiți de când au devenit părinți!
facebook burduja
Ce se întâmplă cu facturile de la 1 iulie? Sebastian Burduja oferă asigurări românilor
Nenumărați români privesc calendarul cu îngrijorare, deoarece se întreabă ce se va întâmpla cu costul facturilor la energie din data de 1 iulie. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a vorbit pe larg despre această situație și promite protecție românilor vulnerabili.