King and Queen of America

Publicat în Dilema Veche nr. 883 din 11 - 17 martie 2021
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg

C├«nd ducele ╚Öi ducesa de Sussex au decis s─â se retrag─â din rolurile de membri activi ai casei regale britanice nu era greu de prev─âzut c─â, mai devreme sau mai t├«rziu, vor da detalii despre motivele care au dus la r─âcirea rela╚Ťiilor cu restul familiei.

S-a ├«nt├«mplat s─âpt─âm├«na aceasta, ├«ntr-un interviu la televiziunea american─â. Iar cea care a beneficiat de exclusivitate a fost Oprah Winfrey, probabil cea mai celebr─â personalitate TV din Statele Unite. Dac─â Harry ╚Öi Meghan au dorit s─â fie auzi╚Ťi, atunci toate condi╚Ťiile au fost asigurate. ├Än treac─ât fie spus, e ironic cum cineva care se pl├«nge permanent c─â beneficiaz─â de prea mult─â aten╚Ťie din parte jurnali╚Ötilor nu ezit─â s─â foloseasc─â ÔÇ×o anumit─â parte a preseiÔÇŁ pentru a-╚Öi spune povestea.

Dat─â fiind aten╚Ťia uria╚Ö─â de care se bucur─â familia regal─â ├«n toat─â lumea, nu doar ├«n Regatul Unit, interviul a provocat o adev─ârat─â furtun─â. ├Än primul r├«nd pentru c─â a fost ├«nc─âlcat─â o regul─â nescris─â pe care regina Elisabeta a urmat-o destul de strict: ÔÇ×Nu explica ╚Öi nu te pl├«ngeÔÇŁ. Meghan ╚Öi Harry au explicat ╚Öi s-au pl├«ns.

Iar pl├«ngerea cea mai grav─â a fost legat─â de rasismul unora dintre membrii casei regale. Ducesa de Sussex a povestit cum a trebuit s─â r─âspund─â la ├«ngrijor─âri legate de culoarea pielii copilului pe care ├«l purta ├«n p├«ntece. E greu s─â nu pui aceast─â poveste ├«n contextul editorialelor prietenoase ap─ârute prin toat─â presa britanic─â atunci c├«nd cuplul ╚Öi-a anun╚Ťat c─âs─âtoria. Aproape f─âr─â excep╚Ťie, acele texte salutau intrarea actri╚Ťei americance ├«n familia regal─â ca pe o dovad─â c─â monarhia a p─â╚Öit hot─âr├«t ├«n secolul XXI. S-a vorbit mult despre toleran╚Ť─â, incluziune, modele demne de urmat. Toate cuvintele acelea care, folosite prea mult, ├«ncep s─â ├«╚Öi piard─â sensul au fost rostite.

Acuza╚Ťia de rasism este foarte grav─â ├«n orice context dat, dar c├«nd e vorba despre o institu╚Ťie cu o simbolistic─â at├«t de important─â ata╚Öat─â, ea e cu at├«t mai d─âun─âtoare. Asta pare s─â fi ├«n╚Ťeles ╚Öi Oprah Winfrey, care s-a gr─âbit s─â precizeze ulterior c─â persoana preocupat─â de culoarea pielii lui Archie (primul n─âscut al cuplului) nu era nici regina Elisabeta, nici so╚Ťul ei, prin╚Ťul Philip. Cine? Nu e clar. Probabil vom afla ├«ntr-un alt interviu.

Mica dram─â regal─â a c─âp─âtat propor╚Ťii serioase atunci c├«nd Meghan, vorbind despre senza╚Ťia de singur─âtate acut─â resim╚Ťit─â ├«n noul mediu dup─â c─âs─âtorie, a povestit c─â ├«ncepuse s─â aib─â g├«nduri suicidale. O m─ârturisire probabil mai important─â dec├«t oricare alta din interviu pentru c─â, dincolo de r─âzboaie culturale, prejudec─â╚Ťi ╚Öi faim─â, s─ân─âtatea mental─â e un subiect cu care oricine, indiferent de pozi╚Ťia social─â, poate rela╚Ťiona.

A fost vorba, evident, ╚Öi de bani. ├Äncerc├«nd s─â explice de ce a fost nevoie de tot felul de contracte (Spotify, Netflix), ducele de Sussex a precizat r─âspicat c─â familia i-a t─âiat fondurile ╚Öi, practic, n-a avut de ales. A fost nevoie, spune prin╚Ťul Harry, de bani pentru a asigura securitatea familiei. ÔÇ×Am fost n─âscut ├«n aceste condi╚Ťii, am mo╚Ötenit riscurile, trebuia s─â fac ceva.ÔÇŁ Presa american─â estimeaz─â c─â numai contractul cu Netflix pentru produc╚Ťia unor programe destinate familiilor valoreaz─â ├«n jur de 100 de milioane de dolari. ├Änainte de a empatiza ├«n exces cu necazurile financiare ale cuplului, trebuie spus c─â at├«t prin╚Ťul Harry, c├«t ╚Öi William au devenit, la v├«rsta de 30 de ani, beneficiari ai unui fond fiduciar fondat de mama lor, Prin╚Ťesa Diana. Se estimeaz─â c─â fiecare dintre cei doi a primit aproximativ 30 de milioane de dolari.

Pentru mediile politice britanice interviul a fost st├«njenitor. Conservatorii s-au ferit ├«n general s─â comenteze. Tonul a fost dat de premierul Boris Johnson: ÔÇ×Am petrecut o vreme ├«ndelungat─â f─âr─â s─â comentez lucrurile care se ├«nt├«mpl─â ├«n familia regal─â. Nu inten╚Ťionez s─â schimb asta aziÔÇŁ. Keir Starmer, liderul centrist al opozi╚Ťiei laburiste, s-a mul╚Ťumit s─â spun─â c─â acuza╚Ťiile lansate de cuplu trebuie investigate serios. Foarte probabil, fostul lider laburist Jeremy Corbin ar fi avut cuvinte mai grele de spus, ├«ns─â pe el nu ├«l mai ├«ntreab─â nimeni nimic.

A existat, evident, ╚Öi o pozi╚Ťie a republicanilor britanici (nu foarte mul╚Ťi, nu foarte relevan╚Ťi). ÔÇ×Monarhia a fost lovit─â de cea mai grav─â criz─â de la abdicarea din 1936. Fie c─â e pentru binele ╚Ť─ârii, fie c─â e pentru binele membrilor mai tineri ai familiei regale, aceast─â institu╚Ťie putred─â trebuie s─â dispar─âÔÇŁ, a precizat ÔÇ×RepublicÔÇŁ, grupul-umbrel─â care reune╚Öte activi╚Ötii republicani. 

├Ändep─ârta╚Ťi din familia regal─â, Harry ╚Öi Meghan continu─â, din refugiul american, s─â ├«i influen╚Ťeze destinul poate chiar mai mult dec├«t o f─âceau ├«n calitate de membri activi ai institu╚Ťiei. Simplul fapt c─â toat─â presa mondial─â discut─â de c├«teva zile acest interviu justific─â, cumva pervers, importan╚Ťa institu╚Ťiei.

Cei doi nu fac dec├«t s─â mai ofere material pentru urm─âtoarele sezoane din The Crown, un serial-omagiu subtil dedicat familiei regale britanice pe care ├«l pute╚Ťi g─âsi unde altundeva dac─â nu pe Netflix.

A╚Öa cum e g├«ndit─â succesiunea la tronul Marii Britanii, Harry ╚Öi Meghan nu vor fi niciodat─â ├«n locul Elisabetei ╚Öi al prin╚Ťului Philip. Dar vor putea oric├«nd s─â ├«╚Öi aroge titlul simbolic de Rege ╚Öi Regin─â ai Americii. Oprah a avut grij─â s─â poat─â ocupa locul acesta. 

Undeva, pe fundal, se aude Annie Lennox:

Yeah, itÔÇÖs the king of nothing

And the queen of rage

With a pile of confusion

Upon a glittering stage

You know we never did anything

To make ourselves feel proud

You know we never did anything

So letÔÇÖs play it loud.

Teodor Tiţă poate fi găsit și la twitter.com/jaunetom.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

Adevarul.ro

image
Experien┼úa unui turist ├«n Cluj: ÔÇ×Nu pare din Rom├ónia. Arat─â ├«ntr-un fel... ÔÇť
Un turist a relatat impresiile sale dup─â ce a vizitat Clujul ┼či spune c─â ora┼čul arat─â diferit de alte localit─â┼úi din Rom├ónia. Turistul a f─âcut mai multe remarci ┼či a explicat ce l-a impresionat.
image
METEO Vin furtuni violente. Ce zone vor fi afectate, când scăpăm de valul tropical
De┼či temperaturile scad u┼čor, c─âldura extrem─â face ravagii ├«n Rom├ónia. Dup─â valul de aer tropical, meteorologii anun┼ú─â furtuni violente.
image
Reac┼úia nea┼čteptat─â a doi ┼čoferi ucraineni ├«n fa┼úa unui rom├ón. ÔÇ×Mi s-a f─âcut pielea de g─âin─â, n-am ┼čtiut ce s─â r─âspundÔÇť
Un ┼čofer rom├ón a povestit cum a decurs ├«nt├ólnirea nea┼čteptat─â cu doi ucraineni la Berlin, ├«ntr-o parcare. Cei doi au avut o reac┼úie emo┼úionant─â atunci c├ónd au aflat c─â au ├«n fa┼ú─â un rom├ón.

HIstoria.ro

image
Rom├ónia, alian╚Ťele militare ╚Öi R─âzboaiele Balcanice
Se spune că orice conflict militar extins are parte de un preambul, iar preludiul Primului Război Mondial a fost constituit de cele două conflicte balcanice din anii 1912 și 1913.
image
ÔÇ×Greva regal─âÔÇŁ ╚Öi r─âspunsul lui Ion Mihalache
În prima parte a lui octombrie 1945, Lucreţiu Pătrășcanu îl abordează pe Mihalache, propunându-i să devină prim-ministru în locul lui Petru Groza.
image
Sultanul Mahmud II ÔÇô c─âl─âul ienicerilor
Sultanul otoman Mahmud II (1808-1839) a fost cel care a ini┼úiat seria de reforme ce urma s─â modernizeze ├«mb─âtr├ónitul Imperiu Otoman ┼či s─â ├«l ridice la nivelul puterilor occidentale. Urc├ónd pe tron ├«n contextul luptelor dintre reformatori ┼či conservatori, Mahmud a ├«n┼úeles mai bine dec├ót v─ârul s─âu, sultanul Selim III, cum trebuie implementate reformele la nivelul ├«ntregului imperiu.