Jurnal de campanie (II)

Publicat în Dilema Veche nr. 641 din 2-8 iunie 2016
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg

Exist─â foarte pu╚Ťine exemple de politicieni rom├óni care ╚Ötiu s─â renun╚Ťe. O fac doar sili╚Ťi de ├«mprejur─âri, f─âr─â elegan╚Ť─â ╚Öi, de aceea, f─âr─â s─â beneficieze de prezum╚Ťia de decen╚Ť─â. Emil Constantinescu nu a fost iertat p├«n─â ast─âzi pentru c─â a luat decizia ra╚Ťional─â de a nu cere un al doilea mandat, dup─â ce primii ╚Öi singurii s─âi patru ani la Cotroceni fuseser─â marca╚Ťi de decizii dificile (sprijinul pentru efortul NATO ├«n Serbia), o criz─â economic─â ce p─ârea f─âr─â final ╚Öi ve╚Önice ne├«n╚Ťelegeri ├«n interiorul coali╚Ťiei de guvernare.

Modelul s─âu e mai degrab─â singular. Dl Ion Iliescu spunea, la un moment dat, c─â va ie╚Öi din politic─â doar cu picioarele ├«nainte. Acest fost pre╚Öedinte poate fi ├«nc─â v─âzut pe la congresele PSD, citind analize politice ╚Öi f─âc├«nd predic╚Ťii despre lucruri care se ├«ncadreaz─â oriunde ├«ntre politica de cadre a partidului ╚Öi ├«nc─âlzirea global─â. ├Än momentele de criz─â emite, dup─â caz, c├«te un epitet eficient-veninos sau apeluri la calm.

La r├«ndul s─âu, Traian B─âsescu continu─â s─â se afunde din ce ├«n ce mai mult ├«ntr-un soi de spiral─â a ap─âr─ârii ar╚Ť─âgoase ╚Öi a subiectelor minore. Nici domnia sa nu renun╚Ť─â. Continu─â s─â fac─â un oarecare rating, reevalu├«nd ╚Öi reinterpret├«nd fo╚Öti alia╚Ťi ╚Öi inamici din politic─â, media ╚Öi administra╚Ťie. Un spectacol mai degrab─â st├«njenitor ╚Öi un pic necinstit.

├Änsu╚Öi regele Mihai a fost la un pas de a accepta o candidatur─â la pre╚Öedin╚Ťia Rom├óniei, ├«ns─â, din fericire, s-a repliat la timp. Asta nu l-a ├«mpiedicat ├«ns─â, mai t├«rziu, pe ginerele s─âu s─â ├«ncerce marea cu degetul. Straniul s─âu discurs de acum ╚Öapte ani este ├«nc─â disponibil pe YouTube. Calculele ulterioare n-au f─âcut dec├«t s─â sublinieze ridicolul acestei candidaturi care, p├«n─â la urm─â, a fost ╚Öi ea abandonat─â. R─âul fusese f─âcut ├«ns─â, iar pagubele aduse din ce ├«n ce mai pu╚Ťin relevantei institu╚Ťii a monarhiei au fost majore.

S├«nt tentat s─â spun c─â, dup─â contactul cu puterea, reprezentan╚Ťilor politici ai rom├ónilor li se atrofiaz─â organele responsabile cu autoevaluarea. St├«nci neafectate de ridicol sau inadecvare, politicienii rom├óni nu numai c─â nu ╚Ötiu s─â ├«╚Öi calculeze corect prezentul, dar ├«╚Öi neglijeaz─â complet posteritatea. Dincolo de Palatul Cotroceni avem, de asemenea, destul exemple de ├«nc─âp─â╚Ť├«nare d─âun─âtoare, pe alocuri stupid─â ╚Öi, ├«n toate cazurile, nejustificat─â de un interes public.

De la Radu Vasile, premierul de sub care plecase un ├«ntreg Guvern, ╚Öi p├«n─â la Victor Ponta, cel care care ╚Öi-a p─âr─âsit func╚Ťia doar speriat de strad─â ╚Öi sfidat de alia╚Ťi, lista e lung─â.

├Än condi╚Ťiile astea, e destul de u╚Öor de ├«n╚Ťeles de ce ├«n runda asta de alegeri locale vedem pe buletinele de vot oameni ca Marian Vanghelie, Cristian Popescu Piedone sau Adrian Severin. Maximumul de concesie pe care au reu╚Öit ace╚Öti oameni s─â o fac─â a constat ├«n depunerea candidaturilor din partea unor partide-fantom─â, de care nu vom mai auzi indiferent dac─â antenumi╚Ťii vor c├«╚Ötiga sau nu.

Adev─ârul este c─â e greu s─â nu z├«mbe╚Öti g├«ndindu-te la felul ├«n care ├«╚Öi proiecteaz─â mo╚Ötenirea politic─â dl Severin, condamnat ├«n prim─â instan╚Ť─â pentru luare de mit─â ╚Öi trafic de influen╚Ť─â. Sau, ├«n func╚Ťie de caracter, e greu s─â nu te ├«nfurii. La fel cum e greu s─â nu ai o reac╚Ťie de respingere c├«nd ├«╚Ťi aminte╚Öti c─â principalul partid al Rom├óniei e condus de un om ├«n al c─ârui cazier apare o condamnare definitiv─â. ╚śi totu╚Öi, nimeni nu renun╚Ť─â. To╚Ťi merg mai departe, astfel ├«nc├«t nu de pu╚Ťine ori auzim o afirma╚Ťie cu care ne-am obi╚Önuit at├«t de mult, ├«nc├«t nu ├«i mai sesiz─âm nefirescul: ÔÇ×Las─â, c─â ├«l opre╚Öte DNA.ÔÇť Dar procurorii ╚Öi judec─âtorii nu au printre atribu╚Ťii instalarea decen╚Ťei ├«n mediile politice. Nu cred c─â exist─â cineva care s─â ├«╚Öi doreasc─â a╚Öa ceva.

Auzim adesea c─â prezen╚Ťa unor caractere dubioase ├«n organismele alese (Consilii locale, Parlament) vine de la nep─âsarea sau chiar complicitatea publicului. Nu cred c─â ─âsta e motivul principal, chiar dac─â argumentul nu poate fi ignorat. Ra╚Ťiunea pentru care ace╚Öti oameni supravie╚Ťuiesc politic ╚Ťine mai degrab─â de dificultatea nou-veni╚Ťilor de a intra ├«n sistem.

Campania aceasta ne-a ar─âtat foarte clar c─â e aproape imposibil s─â treci de barierele legale ╚Öi mediatice, dac─â nu vii dintr-o re╚Ťea de influen╚Ť─â deja bine cuplat─â la administra╚Ťia public─â. Pur ╚Öi simplu, nu ai cum. C├«t─â vreme sistemul politic rom├ónesc va func╚Ťiona pe baza unor stimulente perverse ÔÇô c├«╚Ötig─âtorii ├«mpart func╚Ťii ╚Öi bani publici care devin avantaje determinante ├«n urm─âtoarea rund─â de alegeri ÔÇô, o cur─â╚Ťare a politicii rom├óne╚Öti de personaje toxice e foarte greu de prezis. Modelele pozitive de conduit─â s├«nt aproape inexistente, iar presiunea din exterior e aproape zero. Consecin╚Ťa e c─â sistemul are tendin╚Ťa s─â se replice la nesf├«r╚Öit.

De aceea, lec╚Ťiile pe care ar trebui s─â le re╚Ťinem de aici ╚Ťin mai degrab─â de o eliberare a poten╚Ťialului politic din r├«ndul comunit─â╚Ťilor. Altfel spus, miza pe decen╚Ťa unor oameni care nu ╚Öi-au educat o astfel de tr─âs─âtur─â de caracter e inutil─â ╚Öi, maximum, poate provoca frustr─âri nerezolvabile.

Mult mai eficient e un calcul pe termen mediu, plec├«nd de la coordonatele de mai sus. Adic─â un refuz consecvent al asocierii cu oricare dintre partidele care au luat administra╚Ťia prizonier─â. Am mai spus-o ╚Öi insist: dup─â 26 de ani, votul util ├«ncepe s─â ├«╚Öi arate limitele.

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Made in Taiwan
Felul ├«n care Statele Unite se raporteaz─â la Taiwan e adesea descris ca fiind ÔÇ×ambiguitate strategic─âÔÇŁ.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Viktor, prietenul lui Vladimir
Vehemen╚Ťa cu care Viktor Orb├ín respinge ultimul set de sanc╚Ťiuni ├«mpotriva Rusiei precum ╚Öi alte m─âsuri de sprijin pentru Ucraina arat─â distan╚Ťa care se casc─â ├«ntre Ungaria ╚Öi Europa.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Inclasabila, impracticabila Rusie
Rusofobia convie╚Ťuie╚Öte constant cu rusofilia, admira╚Ťia cu panica, tentativa colabor─ârii cordiale cu derapajul credul, contraproductiv.
Frica lui Putin jpeg
Eroul pe care ni l-am dori
Relativa mizerie moral─â a lumii europene se oglinde╚Öte ╚Öi ├«n insuficien╚Ťa modelelor pe care ea le-a ales.
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Cîntecul de sirenă al morcovului
Dac─â izb├«nda Ucrainei ├«n fa╚Ťa Rusiei mi-ar umple inima de bucurie, succesul de la Eurovision mi-a umplut-o de o triste╚Ťe melancolic─â.
The Lady and the Unicorn Sight det4 jpg
Unicorni
Existen╚Ťa ÔÇ×m─âgarului cu un singur corn ├«n frunteÔÇŁ a fost confirmat─â ╚Öi de Aristotel.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Vlad Constantinesco ╚Öi St├ęphane Pierr├ę-Caps: o pledoarie pentru libertate
Ofer─â o imagine complex─â ╚Öi coerent─â a raporturilor dintre Constitu╚Ťie, stat, societate ╚Öi individ.
Iconofobie jpeg
Bifurca╚Ťiile g├«ndirii etice
Din p─âcate, ÔÇ×a╚ÖezareaÔÇť (etic─â) pe toate nivelurile de g├«ndire r─âm├«ne inaccesibil─â multora dintre noi.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Noroc chior
Dic╚Ťionarele noastre mai ├«nregistreaz─â ├«ns─â c├«teva caracteriz─âri similare, norocul put├«nd fi apreciat superlativ ca ÔÇ×orbÔÇŁ, ÔÇ×porcescÔÇŁ, ÔÇ×cu carulÔÇŁ.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Activit─â╚Ťi de week-end
├Än via╚Ť─â trebuie s─â ╚Ötii trei lucruri: ce vrei ÔÇô adic─â s─â ai un scop, ├«n ce crezi ÔÇô adic─â s─â respec╚Ťi ni╚Öte valori ╚Öi ce trebuie s─â faci ÔÇô adic─â ce ac╚Ťiuni ├«ntreprinzi.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Wimbledon versus ATP & WTA?
WTA ┼či ATP au spus c─â a interzice sportivi (chestie care nu implic─â ┼ú─ârile lor, deja puse pe tu┼č─â de toat─â lumea) ├«ncalc─â principiul nediscrimin─ârii pe baz─â de na┼úionalitate.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Efectele pandemiei?
Acum, că pare să fi trecut, unii cercetează în ce măsură pandemia de COVID-19 a afectat serviciile publice dintr-o serie de domenii și din diverse regiuni.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dac─â e oferit─â unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
F─âr─â solemnit─â╚Ťi (memorialistic─â)
Episoadele ÔÇ×omene╚ÖtiÔÇŁ de care am avut parte ├«n nea╚Öteptatele mele experien╚Ťe ministeriale au, totu╚Öi, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistent─â nostalgie ╚Öi pe care le povestesc cu pl─âcere c├«nd se ive╚Öte ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea ╚Öi amploarea capacit─â╚Ťilor noastre de a min╚Ťi, de a ne min╚Ťi, de a-i min╚Ťi pe ceilal╚Ťi, de a spune falsul, inten╚Ťionat sau nu, s├«nt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
├Än legisla╚Ťia fiscal─â s├«nt multe exemple de tratamente preferen╚Ťiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune a╚Öadar numai la╚Öit─â╚Ťii. Aceasta din urm─â reprezint─â forma absolut─â de e╚Öec al lui, de abdicare a individului de la conduita b─ârb─âteasc─â.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dic╚Ťionarele noastre nu au ├«nregistrat ├«nc─â sensurile figurate al adjectivului ÔÇ×toxicÔÇŁ, de╚Öi acestea s-au r─âsp├«ndit foarte mult ├«n ultima vreme ├«n mass-media ╚Öi ├«n comunicarea curent─â, fiind bine reprezentate ├«n spa╚Ťiul online.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Experien╚Ťe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desf─â╚Öoar─â ├«n spa╚Ťii deschise, care comunic─â direct cu holurile largi, ├«n edificii cu ferestre imense sau cu pere╚Ťi practic de sticl─â, cre├«nd o senza╚Ťie de deschidere ╚Öi de libertate,
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La ┼čah nu po┼úi s─â urli, s─â ├«njuri, s─â acuzi arbitrul ┼či s─â pretinzi c─â pe Levon Aronian, de exemplu, nu ├«l cheam─â a┼ča, c─â a folosit ├«n mod fraudulos numele, culorile de pe cravat─â ┼či blazonul familiei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Podul de piatr─â
Nep─âsarea fa╚Ť─â de reguli, cutume, tradi╚Ťii sau istorie pare s─â fie ea ├«ns─â╚Öi un adev─ârat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, c─âp─â╚Ť├«ni
Empatia func╚Ťioneaz─â doar cu viii. Cu mor╚Ťii, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei mor╚Ťi demult, chiar deloc!
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratat─â diferit, ├«ns─â tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenin╚Ť─â s─â dea foc la butelie.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude ╚Öi spectaculoase metode de execu╚Ťie
C─âlcarea sau strivirea de c─âtre un elefant este o metod─â de execu╚Ťie sau de tortur─â mai pu╚Ťin cunoscut─â de-a lungul istoriei, de╚Öi a fost practicat─â p├ón─â ├«n secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: art─â sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?