Jurnal de campanie

Publicat în Dilema Veche nr. 640 din 26 mai - 2 iunie 2016
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Am urmărit fără mari așteptări prima dezbatere la care au participat principalii candidați la postul de primar al Bucureștilor. Organizată de o stație de televiziune care poate emite pretenții la multe lucruri, dar nu și la neimplicare politică, întîlnirea a fost un spectacol mai degrabă nesatisfăcător, de natură să nu lase loc prea multor speranțe privind viitoarea administrație a Capitalei.

Și spun asta în condițiile în care nu fac parte dintre pesimiști. Am crezut și cred în continuare că un pic de bunăvoință poate avea efecte sesizabile, inclusiv la nivelul autorităților alese.

Altfel, ne apropiem de finalul campaniei și cred că putem trage cîteva concluzii referitoare la ceea ce se întîmplă în București.

● Devine tot mai ridicolă interpretarea acestor alegeri din perspectiva stînga vs dreapta. Dezbaterea se poartă mai degrabă pe linia sistem – antisistem. Nu are nimic ideologic și nimic pozitiv. Aproape toți oamenii despre care știu că vor merge la vot fac un soi de calcul al pagubelor. Vor vota cu acel candidat pe care îl bănuiesc mai puțin dăunător.

● Faptul că dinspre PNL a venit, în al doisprezecelea ceas, propunerea realizării unei mari coaliții a „dreptei“ pentru oprirea doamnei Firea ar putea fi interpretat ca un semn de luciditate. Nu e. E doar disperare. Momentul pentru așa ceva ar fi fost la începutul campaniei, cînd liberalii deja dădeau semne clare că se află într-o confuzie comică. S-ar fi putut salva elegant, alegînd să sprijine necondiționat un candidat credibil.

● O decizie de felul acesta la București ar fi reparat parțial imaginea unui PNL incapabil să facă față PSD. O imagine care tinde să devină un soi de emblemă neoficială a ultimului partid istoric care mai contează.

● Pe de altă parte, un semnal rațional de la centru ar fi oferit PNL șanse mai bune de adjudecare a votului politic (consiliile locale). În acest moment, PNL e mai degrabă în derivă și nu inspiră încredere. Se bucură de votul activului de partid și poate de cîteva voturi tradiționale anti-PSD. Entuziasmul lipsește cu desăvîrșire. Or, asta are consecințe electorale. Pe 6 iunie, cînd se vor fi publicat primele rezultate parțiale, urmăriți numărul de consilieri adjudecat de fiecare partid ca să înțelegeți mai ușor din ce poziții se pleacă pentru alegerile parlamentare.

● Atît PNL, cît și USB au picat în capcana unei campanii ale cărei linii sînt trasate de PSD. Simplul fapt că domnii Predoiu și Dan s-au văzut la Antena 3 cu doamna Firea, pentru prima oară, e un semn în această direcție.

● Momentul în care cei doi principali nepesediști l-au ascultat respectuos pe fostul primar al Bucureștiului, Sorin Oprescu, fără ca vreunul dintre ei să amintească faptul că dl Oprescu nu își termină mandatul pentru că pe numele lui există un dosar penal a fost, cred eu, mai relevant decît tot restul dezbaterii. Tonul zeflemitor, persoana și faptele fostului administrator al orașului au rămas nesancționate, deși, teoretic, cei doi erau acolo tocmai pentru a marca despărțirea de practicile erei Oprescu.

● De cealaltă parte, PSD are și el propriile probleme. Avansul în sondaje al doamnei Vrânceanu Firea e vestea bună. Vestea mai puțin bună este că, la sectoare, situația e mult mai neclară. Însă presupunînd că le vor pierde pe toate, cîștigarea Primăriei generale e suficientă pentru a marca o victorie semnificativă. Nu e lipsit de relevanță faptul că ar fi pentru prima oară cînd un membru PSD, cu carnet de partid, cîștigă Bucureștiul. Sigur că dl Oprescu era un proxy al PSD, însă pretenția de independență l-a ajutat să evite, pentru o vreme, acuzațiile care însoțesc de obicei orice pesedist ajuns într-o funcție relevantă.

● O eventuală victorie a candidatei PSD ar marca și o a doua premieră:  Bucureștiul ar fi pentru prima oară administrat de o femeie. Nu e puțin lucru. Pentru dna Firea ar însemna și că ia o opțiune foarte serioasă pentru conducerea partidului, în condițiile în care poziția domnului Dragnea este destul de fragilă în acest moment. Probabil așa se explică și prezența relativ discretă a conducerii PSD în campania pentru București.

● Rămîne un mister pentru mine felul în care comunitățile din București se raportează la momentul alegerilor. Foarte puțin implicate, foarte puțin vizibile, uneori de-a dreptul irelevante. Și totuși, aceleași comunități reușesc uneori să se mobilizeze fantastic. E greu de înțeles de ce se poate milita pentru un sat din mijlocul Apusenilor, dar nu se poate pune presiune pe politicieni aflați în cel mai vulnerabil moment al carierei lor, un moment în care chiar ar fi dispuși să asculte.

● În fine, revenind la alegerile propriu-zise, deși sondajele indică tendințe clare pentru Capitală, insist să spun că orice pariu e hazardat. Finalurile de campanie sînt aproape întotdeauna pline de surprize în România, și nu cred că anul acesta vom fi feriți de ele.

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Anexă la Epistolar despre „catharii“ de la Păltiniș
Am găsit scrisoarea de mai jos, primită în 1987, de la Nicolae Steinhardt. O fac publică, pentru că se referă la un articol celebru al Părintelui Nicolae despre „catharii“ de la Păltiniș.
Frica lui Putin jpeg
Recunoștință Evei
Vremurile ne cer curaj, nu sofisticărie, limpezime morală, nu încîlceală printre teorii, simplitate în convingeri, nu lîncedă indecizie între nuanțe.
AFumurescu prel jpg
Cine n-are dușmani, să-și cumpere!
Am reînceput să ne născocim probleme, ne-am făcut privirea roată și-un dușmănel tot ne-am găsit fiecare, unul cu care să ne răfuim zi de vară pînă-n seară.
1024px Russian Salad  JPG
Istorie din bucătărie
Domnul Olivier și-a compus astfel opera: carne de vînat, alături de limbă de vițel, langustă sau homar, toate fierte, așezate pe farfurie și stropite cu un sos de maioneză specific regiunii Provence din Franța.
O mare invenție – contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (III)
În cazuri excepționale crizele politice au fost rezolvate prin recurgerea la votul electoratului.
Iconofobie jpeg
Despre un lucru (mai puțin?) semnificativ
Obsesia binelui colectiv formează eroi, cea a binelui personal, cel mult, farisei.
„Cu bule“ jpeg
Ura și la gară!
„Ura și la gară!“ dezvoltă sensuri numeroase, dar previzibile: poate indica, în cheie pozitivă, eliberarea de o povară – sau, în cheie negativă, încheierea (prea) expeditivă și superficială a unei acțiuni, indiferența, lipsa de interes; adresată direct unui interlocutor, marchează de obicei refuzul,
FILIT – Iași 2021 jpeg
Rezultate și topuri naționale
Ce se întîmplă la nivelul managementului instituțiilor de învățămînt?
Un sport la Răsărit jpeg
Merge Wimbledon-ul și fără puncte, și fără ruși?
E cea mai mare confruntare pe tema Rusiei din lumea sportului, pînă acum coerentă relativ la pedeapsa aplicată supuşilor şi sus-puşilor din patria lui Putin.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Oameni și cîini
În comunism și o vreme după aceea, se pare că nu doar oamenii, ci și multe alte ființe se comportau altfel decît astăzi. Condițiile grele produceau o înrăire, o sălbăticire generală.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
Bătălia cu giganții jpeg
Și-am încălecat pe-o șa...
Au trecut 23 de ani de cînd am intrat pentru prima dată în redacția Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Comunicare fără comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleranței și pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enervează claritatea morală și pe unii, și pe alții
Claritatea morală nu e limpezimea conștiinței emitente, ci limpezimea privirii asupra realității.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine și cum luptă cu inflația
Inflația nu este decît o „taxă” pe care o încasează statul și mediul economic și o plătesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
Mă mir fără a fi uimit
Surpriza spirituală, generată de o realitate care te fascinează, îți stîrnește, instantaneu, curiozitatea, interesul adînc și, apoi, apetitul pentru cunoașterea ei.
„Cu bule“ jpeg
Șaiba
Nu știm exact cînd și de ce tocmai „șaiba” a devenit, în româna colocvială, emblema depreciativă a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimbării grilelor de lectură, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, căi de acces spre dezvoltarea personală și spre experiența cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte în cheia valorilor contemporaneității.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin „e chipul unei lumi pe care mintea occidentală contemporană nu o înțelege“.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Locul în care democrația liberală s-a dus să moară
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptură cu trecutul de corupție și guvernare ineficientă.
Bătălia cu giganții jpeg
Cîte sortimente de brînză se produc în Franța?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.

Adevarul.ro

image
Şofer omorât în bătaie la Bacău pentru că a atins din greşeală cu maşina oglinda unei dubiţe
O crimă înfiorătoare a avut loc miercuri seara pe o stradă în Bacău, după o acroşare în trafic şi un scurt scandal. Doi bărbaţi au fost deja reţinuţi, după ce victima a fost găsită pe asfalt, fără suflare.
image
O actriţă româncă adoptată de un cuplu britanic şi-a revăzut mama la 34 de ani după ce a fost lăsată într-un orfelinat
O actriţă foarte apreciată în Marea Britanie şi fostă prezentatoare la BBC Radio York şi BBC Country File Live, Adriana Ionică are o poveste de viaţă tulburătoare şi demnă de un film.
image
SARS-CoV-2 continuă să facă „pui“. Ultimul este şi cel mai infecţios
Noua subvariantă BA 2.75 a coronavirusului este de cinci ori mai infecţioasă decât varianta Omicron şi provoacă deja îngrijorări în rândul specialiştilor independenţi.

HIstoria.ro

image
Cine a detonat „Butoiul cu pulbere al Europei” la începutul secolului XX?
După Războiul franco-prusac, ultima mare confruntare a secolului XIX, Europa occidentală și centrală se bucurau de La Belle Époque, o perioadă de pace, stabilitate și creștere economică și culturală, care se va sfârși odată cu începerea Primului Război Mondial.
image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru România, prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat după obținerea independenței a fost stabilirea graniței cu Bulgaria.
image
Controversele romanizării: Teritoriile care nu au fost romanizate, deși au aparținut Imperiului Roman
Oponenții romanizării aduc mereu în discuție, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au aparținut Imperiului Roman și care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie împărțite în două categorii: acelea unde romanizarea într-adevăr nu a pătruns și nu „a prins” și acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe rând.