Jurnal de campanie

Publicat în Dilema Veche nr. 640 din 26 mai - 2 iunie 2016
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg

Am urm─ârit f─âr─â mari a╚Ötept─âri prima dezbatere la care au participat principalii candida╚Ťi la postul de primar al Bucure╚Ötilor. Organizat─â de o sta╚Ťie de televiziune care poate emite preten╚Ťii la multe lucruri, dar nu ╚Öi la neimplicare politic─â, ├«nt├«lnirea a fost un spectacol mai degrab─â nesatisf─âc─âtor, de natur─â s─â nu lase loc prea multor speran╚Ťe privind viitoarea administra╚Ťie a Capitalei.

╚śi spun asta ├«n condi╚Ťiile ├«n care nu fac parte dintre pesimi╚Öti. Am crezut ╚Öi cred ├«n continuare c─â un pic de bun─âvoin╚Ť─â poate avea efecte sesizabile, inclusiv la nivelul autorit─â╚Ťilor alese.

Altfel, ne apropiem de finalul campaniei și cred că putem trage cîteva concluzii referitoare la ceea ce se întîmplă în București.

ÔŚĆ Devine tot mai ridicol─â interpretarea acestor alegeri din perspectiva st├«nga vs dreapta. Dezbaterea se poart─â mai degrab─â pe linia sistem ÔÇô antisistem. Nu are nimic ideologic ╚Öi nimic pozitiv. Aproape to╚Ťi oamenii despre care ╚Ötiu c─â vor merge la vot fac un soi de calcul al pagubelor. Vor vota cu acel candidat pe care ├«l b─ânuiesc mai pu╚Ťin d─âun─âtor.

ÔŚĆ Faptul c─â dinspre PNL a venit, ├«n al doisprezecelea ceas, propunerea realiz─ârii unei mari coali╚Ťii a ÔÇ×drepteiÔÇť pentru oprirea doamnei Firea ar putea fi interpretat ca un semn de luciditate. Nu e. E doar disperare. Momentul pentru a╚Öa ceva ar fi fost la ├«nceputul campaniei, c├«nd liberalii deja d─âdeau semne clare c─â se afl─â ├«ntr-o confuzie comic─â. S-ar fi putut salva elegant, aleg├«nd s─â sprijine necondi╚Ťionat un candidat credibil.

ÔŚĆ O decizie de felul acesta la Bucure╚Öti ar fi reparat par╚Ťial imaginea unui PNL incapabil s─â fac─â fa╚Ť─â PSD. O imagine care tinde s─â devin─â un soi de emblem─â neoficial─â a ultimului partid istoric care mai conteaz─â.

ÔŚĆ Pe de alt─â parte, un semnal ra╚Ťional de la centru ar fi oferit PNL ╚Öanse mai bune de adjudecare a votului politic (consiliile locale). ├Än acest moment, PNL e mai degrab─â ├«n deriv─â ╚Öi nu inspir─â ├«ncredere. Se bucur─â de votul activului de partid ╚Öi poate de c├«teva voturi tradi╚Ťionale anti-PSD. Entuziasmul lipse╚Öte cu des─âv├«r╚Öire. Or, asta are consecin╚Ťe electorale. Pe 6 iunie, c├«nd se vor fi publicat primele rezultate par╚Ťiale, urm─âri╚Ťi num─ârul de consilieri adjudecat de fiecare partid ca s─â ├«n╚Ťelege╚Ťi mai u╚Öor din ce pozi╚Ťii se pleac─â pentru alegerile parlamentare.

ÔŚĆ At├«t PNL, c├«t ╚Öi USB au picat ├«n capcana unei campanii ale c─ârei linii s├«nt trasate de PSD. Simplul fapt c─â domnii Predoiu ╚Öi Dan s-au v─âzut la Antena 3 cu doamna Firea, pentru prima oar─â, e un semn ├«n aceast─â direc╚Ťie.

ÔŚĆ Momentul ├«n care cei doi principali nepesedi╚Öti l-au ascultat respectuos pe fostul primar al Bucure╚Ötiului, Sorin Oprescu, f─âr─â ca vreunul dintre ei s─â aminteasc─â faptul c─â dl Oprescu nu ├«╚Öi termin─â mandatul pentru c─â pe numele lui exist─â un dosar penal a fost, cred eu, mai relevant dec├«t tot restul dezbaterii. Tonul zeflemitor, persoana ╚Öi faptele fostului administrator al ora╚Öului au r─âmas nesanc╚Ťionate, de╚Öi, teoretic, cei doi erau acolo tocmai pentru a marca desp─âr╚Ťirea de practicile erei Oprescu.

ÔŚĆ De cealalt─â parte, PSD are ╚Öi el propriile probleme. Avansul ├«n sondaje al doamnei Vr├ónceanu Firea e vestea bun─â. Vestea mai pu╚Ťin bun─â este c─â, la sectoare, situa╚Ťia e mult mai neclar─â. ├Äns─â presupun├«nd c─â le vor pierde pe toate, c├«╚Ötigarea Prim─âriei generale e suficient─â pentru a marca o victorie semnificativ─â. Nu e lipsit de relevan╚Ť─â faptul c─â ar fi pentru prima oar─â c├«nd un membru PSD, cu carnet de partid, c├«╚Ötig─â Bucure╚Ötiul. Sigur c─â dl Oprescu era un proxy al PSD, ├«ns─â preten╚Ťia de independen╚Ť─â l-a ajutat s─â evite, pentru o vreme, acuza╚Ťiile care ├«nso╚Ťesc de obicei orice pesedist ajuns ├«ntr-o func╚Ťie relevant─â.

ÔŚĆ O eventual─â victorie a candidatei PSD ar marca ╚Öi o a doua premier─â:  Bucure╚Ötiul ar fi pentru prima oar─â administrat de o femeie. Nu e pu╚Ťin lucru. Pentru dna Firea ar ├«nsemna ╚Öi c─â ia o op╚Ťiune foarte serioas─â pentru conducerea partidului, ├«n condi╚Ťiile ├«n care pozi╚Ťia domnului Dragnea este destul de fragil─â ├«n acest moment. Probabil a╚Öa se explic─â ╚Öi prezen╚Ťa relativ discret─â a conducerii PSD ├«n campania pentru Bucure╚Öti.

ÔŚĆ R─âm├«ne un mister pentru mine felul ├«n care comunit─â╚Ťile din Bucure╚Öti se raporteaz─â la momentul alegerilor. Foarte pu╚Ťin implicate, foarte pu╚Ťin vizibile, uneori de-a dreptul irelevante. ╚śi totu╚Öi, acelea╚Öi comunit─â╚Ťi reu╚Öesc uneori s─â se mobilizeze fantastic. E greu de ├«n╚Ťeles de ce se poate milita pentru un sat din mijlocul Apusenilor, dar nu se poate pune presiune pe politicieni afla╚Ťi ├«n cel mai vulnerabil moment al carierei lor, un moment ├«n care chiar ar fi dispu╚Öi s─â asculte.

ÔŚĆ ├Än fine, revenind la alegerile propriu-zise, de╚Öi sondajele indic─â tendin╚Ťe clare pentru Capital─â, insist s─â spun c─â orice pariu e hazardat. Finalurile de campanie s├«nt aproape ├«ntotdeauna pline de surprize ├«n Rom├ónia, ╚Öi nu cred c─â anul acesta vom fi feri╚Ťi de ele.

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Anex─â la Epistolar despre ÔÇ×cathariiÔÇť de la P─âltini╚Ö
Am g─âsit scrisoarea de mai jos, primit─â ├«n 1987, de la Nicolae Steinhardt. O fac public─â, pentru c─â se refer─â la un articol celebru al P─ârintelui Nicolae despre ÔÇ×cathariiÔÇť de la P─âltini╚Ö.
Frica lui Putin jpeg
Recuno╚Ötin╚Ť─â Evei
Vremurile ne cer curaj, nu sofistic─ârie, limpezime moral─â, nu ├«nc├«lceal─â printre teorii, simplitate ├«n convingeri, nu l├«nced─â indecizie ├«ntre nuan╚Ťe.
AFumurescu prel jpg
Cine n-are dușmani, să-și cumpere!
Am reînceput să ne născocim probleme, ne-am făcut privirea roată și-un dușmănel tot ne-am găsit fiecare, unul cu care să ne răfuim zi de vară pînă-n seară.
1024px Russian Salad  JPG
Istorie din buc─ât─ârie
Domnul Olivier ╚Öi-a compus astfel opera: carne de v├«nat, al─âturi de limb─â de vi╚Ťel, langust─â sau homar, toate fierte, a╚Öezate pe farfurie ╚Öi stropite cu un sos de maionez─â specific regiunii Provence din Fran╚Ťa.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (III)
├Än cazuri excep╚Ťionale crizele politice au fost rezolvate prin recurgerea la votul electoratului.
Iconofobie jpeg
Despre un lucru (mai pu╚Ťin?) semnificativ
Obsesia binelui colectiv formeaz─â eroi, cea a binelui personal, cel mult, farisei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Ura și la gară!
ÔÇ×Ura ╚Öi la gar─â!ÔÇť dezvolt─â sensuri numeroase, dar previzibile: poate indica, ├«n cheie pozitiv─â, eliberarea de o povar─â ÔÇô sau, ├«n cheie negativ─â, ├«ncheierea (prea) expeditiv─â ╚Öi superficial─â a unei ac╚Ťiuni, indiferen╚Ťa, lipsa de interes; adresat─â direct unui interlocutor, marcheaz─â de obicei refuzul,
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Rezultate ╚Öi topuri na╚Ťionale
Ce se ├«nt├«mpl─â la nivelul managementului institu╚Ťiilor de ├«nv─â╚Ť─âm├«nt?
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Merge Wimbledon-ul și fără puncte, și fără ruși?
E cea mai mare confruntare pe tema Rusiei din lumea sportului, p├«n─â acum coerent─â relativ la pedeapsa aplicat─â supu┼čilor ┼či sus-pu┼čilor din patria lui Putin.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Oameni și cîini
├Än comunism ╚Öi o vreme dup─â aceea, se pare c─â nu doar oamenii, ci ╚Öi multe alte fiin╚Ťe se comportau altfel dec├«t ast─âzi. Condi╚Ťiile grele produceau o ├«nr─âire, o s─âlb─âticire general─â.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.

Adevarul.ro

image
┼×ofer omor├ót ├«n b─âtaie la Bac─âu pentru c─â a atins din gre┼čeal─â cu ma┼čina oglinda unei dubi┼úe
O crim─â ├«nfior─âtoare a avut loc miercuri seara pe o strad─â ├«n Bac─âu, dup─â o acro┼čare ├«n trafic ┼či un scurt scandal. Doi b─ârba┼úi au fost deja re┼úinu┼úi, dup─â ce victima a fost g─âsit─â pe asfalt, f─âr─â suflare.
image
O actri┼ú─â rom├ónc─â adoptat─â de un cuplu britanic ┼či-a rev─âzut mama la 34 de ani dup─â ce a fost l─âsat─â ├«ntr-un orfelinat
O actri┼ú─â foarte apreciat─â ├«n Marea Britanie ┼či fost─â prezentatoare la BBC Radio York ┼či BBC Country File Live, Adriana Ionic─â are o poveste de via┼ú─â tulbur─âtoare ┼či demn─â de un film.
image
SARS-CoV-2 continu─â s─â fac─â ÔÇ×puiÔÇť. Ultimul este ┼či cel mai infec┼úios
Noua subvariant─â BA 2.75 a coronavirusului este de cinci ori mai infec┼úioas─â dec├ót varianta Omicron ┼či provoac─â deja ├«ngrijor─âri ├«n r├óndul speciali┼čtilor independen┼úi.

HIstoria.ro

image
Cine a detonat ÔÇ×Butoiul cu pulbere al EuropeiÔÇŁ la ├«nceputul secolului XX?
După Războiul franco-prusac, ultima mare confruntare a secolului XIX, Europa occidentală și centrală se bucurau de La Belle Époque, o perioadă de pace, stabilitate și creștere economică și culturală, care se va sfârși odată cu începerea Primului Război Mondial.
image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.