Jucării și steaguri

Publicat în Dilema Veche nr. 1024 din 23 noiembrie – 29 noiembrie 2023
image

După un circuit de vreo cinci mii de kilometri prin nord-estul Statelor Unite și sud-estul Canadei, ne întorceam la New York traversînd mai întîi carteierele mărginașe, mai precis teribilul Bronx. Sînt locuri unde nu prea vrei să cobori din mașină. Atunci am descoperit că benzina, chiar și la marginea metropolei, e mult mai scumpă decît în alte părți ale Americii. Cartierele astea nu sînt niște favele, străzile sînt ordonate, există semafoare, bănci, magazine, farmacii. Au însă ceva lugubru și întunecat. Ceea ce nu le împiedică să fie, în felul lor, fascinante. New York-ul, în întregul lui, are ceva care te cheamă, te atrage, te hipnotizează, te integrează. Vedeam incredibilul skyline al Manhattan-ului în zare și ni se părea că ne întorseserăm acasă, restul călătoriei rămînînd cumva ca un fel de paranteză. Mai aveam trei zile de stat, pînă la zborul spre România, ne simțeam însă deja ca într-un loc foarte familiar. E straniu cum un oraș de o asemenea duritate, ca a unui diamant, poate crea astfel de percepții. Ne bucuram să-i regăsim agitația și înălțimile, strălucirea și romantismul. Era mai cald și nu mai ploua, ca data trecută. Ne-am lăsat bagajele la noua adresă, un Airbnb din sudul Manhattan-ului, în apropiere de Batterfield Park, și ne-am grăbit să ducem mașina înapoi. Traversarea centrului Manhattan-ului la ora prînzului s-a dovedit însă mult mai complicată decît ne așteptaserăm. Am ajuns cu vreo oră întîrziere la centrul de închirieri. Noroc că oamenii de acolo erau simpatici. Au preluat mașina fără întrebări sau verificări speciale. Ba ne-au spus că și-ar mai tot dori clienți ca noi și că ne mai așteaptă. Știau să se poarte ca niște buni negustori. Taxele de drum care urmau să mai vină aveau să ne fie reținute ulterior de pe cardul de credit. Și, slavă Domnului, n-au fost și amenzi. 

În zilele rămase am vizitat „restanțele”, am mers la mare în Brooklyn, am bătut împrejurimile, am fost la un concert, la Carnegie Hall, despre care am mai povestit, și am intrat pe la cîteva magazine. Unul dintre ele, celebrul Macy’s, în urmă cu 30 de ani mi se păruse fabulos și de neatins ca prețuri. Acum, trecînd peste șarmul vechilor scări rulante din lemn, nu-l puteam disocia în minte de al nostru magazin universal Unirea (în zilele lui mai bune). Ușor vetust. Nu-mi dau seama cît a decăzut el și cît s-au schimbat standardele mele. În orice caz, venind din România de azi, așa ceva nu te mai impresionează. Dar, desigur, serviciile de vînzare de acolo continuă să fie mult mai bune. Vînzătorii sînt la dispoziția clienților, îi sfătuiesc și-i ajută să probeze. Nu te prea poți aștepta la surprize neplăcute. În orice caz, newyorkezii și americanii în general sînt, cum am mai spus-o, impresionant de politicoși și de atenți. N-a trecut peste ei comunismul care să le activeze scîrba, dezinteresul și agresivitatea gratuită. O singură vînzătoare mai acră am întîlnit, și aceea într-o prăvălie românească. Un inconfundabil brand național.  

Aici trebuie să amintesc neapărat și vizita la magazinul de jucării din Rockefeller Center. Sigur, în ultimele decenii și jucăriile s-au schimbat. Sînt mai rotunjite și cu mai multe materiale moi. Plasticul a înlocuit aproape complet metalul. Mașinuțe de fier, cum așteptam cînd eram copii de la cei care veneau din Occident, mai sînt poate pe la magazinele cu machete, pentru colecționari. Pistoale cu capse n-am văzut și nu știu dacă se mai găsesc. Atmosfera din acel magazin e însă minunată. Vînzătorii prezintă jucăriile, jucîndu-se ei cu ele și invitînd copiii la joacă. Multe zboară pe sus și e uimitoare măiestria celor ce mînuiesc telecomenzile (nu-i chiar așa de simplu să fii vînzător de jucării în America). Toate zbîrnîie, șuieră sau cîntă prin aer. Nu lipsesc ursuleții de pluș care pot fi umpluți cît de tare vrei, leii în mărime naturală care își mișcă capul, își închid și deschid botul, arătîndu-și colții fioroși și scoțînd răgete, cariocile „magice”, bumerangurile care chiar se întorc sau zăpada artificială. La intrare șade un paznic îmbrăcat într-o uniformă strălucitoare, cu o imensă și deasă barbă roșcată, gata să intre în vorbă oricînd cu copiii de toate vîrstele care-i dau tîrcoale curioși. Cînd am ieșit din acel magazin, mă simțeam copil. Americanii știu ca nimeni alții să creeze o atmosferă de poveste, în care vizitatorii pur și simplu se scufundă. Cei care au fost la Disneyland știu asta foarte bine.

În fine, spuneam că am fost și în Brooklyn. E un cartier, de fapt un adevărat oraș, în sine, cu o identitate specială și bine marcată (are suprafața cam cît a Bucureștiului și o populație ceva mai mare). Drumul cu metroul din Manhattan pînă la Brighton Beach e lung și pe sub pămînt, și pe sub apă, și pe deasupra. Am găsit plaja exact așa cum mi-o aminteam, largă ca la Mamaia, cu nisip și foișoare pentru salvamari. E un cartier rusesc acolo și vezi firme de genul Tatiana Grillsau Tashkent Shop. În jur auzi vorbindu-se aproape numai rusește, ceea ce te cam umple de uimire, dacă nu și de o oarecare neliniște. În unele locuri am văzut însă steagul Ucrainei, fluturînd falnic și nestingherit. De altfel, prin toate locurile pe unde am umblat am văzut steagul Ucrainei, pe locul al doilea, ca număr, după cel al Statelor Unite. Asta denotă o solidaritate, la nivel popular, cu Ucraina. Despre multele steaguri americane care pot fi văzute peste tot, așa cum bine se știe, aș face observația că sînt fără excepție curate, strălucitoare și întregi. Poate nici n-ai observa așa ceva, dacă n-ai fi obișnuit cu destule steaguri tricolore de pe la noi, decolorate, dacă nu chiar și zdrențuite. Arborat ca să stimuleze patriotismul, în condițiile astea un steag stimulează mai degrabă jena. Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

brad muzeul aurului (2) JPG
Bulgărele uriaș de aur scos din corpul unui miner ascunde un secret tulburător despre marile bogății ale României
Un bulgăre de aur, găsit în trupul unui miner, se numără printre piesele inedite din colecția Muzeului Aurului din Brad. Piesa ascunde o poveste tulburătoare despre controalele care li se făceau minerilor, în trecut, la ieșirea din șut.
image png
Vremea miercuri, 22 ianuarie. Temperaturi nefiresc de ridicate pentru această perioadă
Miercuri, în cea mai mare parte a ţării, valorile termice se vor situa peste normele climatologice specifice în ultima decadă a lunii ianuarie.
donald trump / FOTO:X/@kylenabecker
Fondatorul unei reţele criminale sofisticate de pe internet, grațiat de Donald Trump
Preşedintele Donald Trump a anunţat marţi că a acordat o graţiere lui Ross William Ulbricht, fondatorul reţelei dark web Silk Road, care, în 2013 la momentul închiderii, avea peste un milion de utilizatori înregistraţi.
profimedia 0955585340 jpg
Demonstrație de forță a grupării Hamas. Mesajul liderilor după ce luptători mascați și înarmați au ieșit din tuneluri pe străzile din Gaza
La intrarea în vigoare a armistițiului în Fâșia Gaza, mii de luptători ai Hamas au ieșit la iveală pentru a asigura schimbul de ostatici contra deținuților israelieni, într-o demonstrație de forță ce semnalează faptul că rămâne puterea dominantă în enclava palestiniană, relatează presa americană.
fructe pixabay jpg
Fructul pe care trebuie să-l consumi în fiecare dimineață. Te trezește mai bine decât cafeaua și vei avea energie pe întreg parcursul zilei
Majoritatea atunci când ne trezim bem, cu siguranță, cafeaua. Bineînțeles, nu vrem să-ți răpim plăcerea de a savura o cafea bună, însă vrem să știi că un anumit fruct îți stimulează corpul cu mai multă energie decât o cafea, ajutând în același timp la stabilizarea zahărului din sânge. Este vorba des
crin antonescu jpeg
Crin Antonescu: „Nu-s convins deloc că dacă Brătianu ar fi viu azi ne-ar rezolva problema actuală a României”
Crin Antonescu, candidatul coaliţiei de guvernare la alegerile prezidenţiale, a declarat, marţi seară, că, dacă Brătianu ar învia, nu ar putea rezolva problemele actuale ale României.
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
Criză de medicamente în farmacii. „De ce nu se fac plăți? Ca să nu crească deficitul”
O serie de medicamente, unele dintre acestea pentru afecțiuni foarte grave, lipsesc din farmacii. Se întâmplă la fiecare început de an, iar pacienții au relativ puține opțiuni la dispoziție. Farmaciștii vorbesc și de situații aproape disperate.
Ianis Hagi facebook jpg
Ianis Hagi scoate bani din piatră seacă. Fotbalistul nu-și ține banii la ciorap
Ianis Hagi, 26 de ani, ridică un salariu anual de 1,2 milioane de euro la Glasgow Rangers.
image png
Spuneți adio firelor gri cu această vopsea de casă. Oferă o colorare perfectă încă de la prima utilizare
Dacă te-ai săturat de părul gri și vrei o soluție naturală, accesibilă și eficientă pentru a-l acoperi, există o vopsea de casă care promite să facă minuni. Acest remediu nu doar că oferă o acoperire completă a firelor de păr gri, dar folosește ingrediente naturale care sunt blânde cu scalpul și păr