Jucării și steaguri

Publicat în Dilema Veche nr. 1024 din 23 noiembrie – 29 noiembrie 2023
image

După un circuit de vreo cinci mii de kilometri prin nord-estul Statelor Unite și sud-estul Canadei, ne întorceam la New York traversînd mai întîi carteierele mărginașe, mai precis teribilul Bronx. Sînt locuri unde nu prea vrei să cobori din mașină. Atunci am descoperit că benzina, chiar și la marginea metropolei, e mult mai scumpă decît în alte părți ale Americii. Cartierele astea nu sînt niște favele, străzile sînt ordonate, există semafoare, bănci, magazine, farmacii. Au însă ceva lugubru și întunecat. Ceea ce nu le împiedică să fie, în felul lor, fascinante. New York-ul, în întregul lui, are ceva care te cheamă, te atrage, te hipnotizează, te integrează. Vedeam incredibilul skyline al Manhattan-ului în zare și ni se părea că ne întorseserăm acasă, restul călătoriei rămînînd cumva ca un fel de paranteză. Mai aveam trei zile de stat, pînă la zborul spre România, ne simțeam însă deja ca într-un loc foarte familiar. E straniu cum un oraș de o asemenea duritate, ca a unui diamant, poate crea astfel de percepții. Ne bucuram să-i regăsim agitația și înălțimile, strălucirea și romantismul. Era mai cald și nu mai ploua, ca data trecută. Ne-am lăsat bagajele la noua adresă, un Airbnb din sudul Manhattan-ului, în apropiere de Batterfield Park, și ne-am grăbit să ducem mașina înapoi. Traversarea centrului Manhattan-ului la ora prînzului s-a dovedit însă mult mai complicată decît ne așteptaserăm. Am ajuns cu vreo oră întîrziere la centrul de închirieri. Noroc că oamenii de acolo erau simpatici. Au preluat mașina fără întrebări sau verificări speciale. Ba ne-au spus că și-ar mai tot dori clienți ca noi și că ne mai așteaptă. Știau să se poarte ca niște buni negustori. Taxele de drum care urmau să mai vină aveau să ne fie reținute ulterior de pe cardul de credit. Și, slavă Domnului, n-au fost și amenzi. 

În zilele rămase am vizitat „restanțele”, am mers la mare în Brooklyn, am bătut împrejurimile, am fost la un concert, la Carnegie Hall, despre care am mai povestit, și am intrat pe la cîteva magazine. Unul dintre ele, celebrul Macy’s, în urmă cu 30 de ani mi se păruse fabulos și de neatins ca prețuri. Acum, trecînd peste șarmul vechilor scări rulante din lemn, nu-l puteam disocia în minte de al nostru magazin universal Unirea (în zilele lui mai bune). Ușor vetust. Nu-mi dau seama cît a decăzut el și cît s-au schimbat standardele mele. În orice caz, venind din România de azi, așa ceva nu te mai impresionează. Dar, desigur, serviciile de vînzare de acolo continuă să fie mult mai bune. Vînzătorii sînt la dispoziția clienților, îi sfătuiesc și-i ajută să probeze. Nu te prea poți aștepta la surprize neplăcute. În orice caz, newyorkezii și americanii în general sînt, cum am mai spus-o, impresionant de politicoși și de atenți. N-a trecut peste ei comunismul care să le activeze scîrba, dezinteresul și agresivitatea gratuită. O singură vînzătoare mai acră am întîlnit, și aceea într-o prăvălie românească. Un inconfundabil brand național.  

Aici trebuie să amintesc neapărat și vizita la magazinul de jucării din Rockefeller Center. Sigur, în ultimele decenii și jucăriile s-au schimbat. Sînt mai rotunjite și cu mai multe materiale moi. Plasticul a înlocuit aproape complet metalul. Mașinuțe de fier, cum așteptam cînd eram copii de la cei care veneau din Occident, mai sînt poate pe la magazinele cu machete, pentru colecționari. Pistoale cu capse n-am văzut și nu știu dacă se mai găsesc. Atmosfera din acel magazin e însă minunată. Vînzătorii prezintă jucăriile, jucîndu-se ei cu ele și invitînd copiii la joacă. Multe zboară pe sus și e uimitoare măiestria celor ce mînuiesc telecomenzile (nu-i chiar așa de simplu să fii vînzător de jucării în America). Toate zbîrnîie, șuieră sau cîntă prin aer. Nu lipsesc ursuleții de pluș care pot fi umpluți cît de tare vrei, leii în mărime naturală care își mișcă capul, își închid și deschid botul, arătîndu-și colții fioroși și scoțînd răgete, cariocile „magice”, bumerangurile care chiar se întorc sau zăpada artificială. La intrare șade un paznic îmbrăcat într-o uniformă strălucitoare, cu o imensă și deasă barbă roșcată, gata să intre în vorbă oricînd cu copiii de toate vîrstele care-i dau tîrcoale curioși. Cînd am ieșit din acel magazin, mă simțeam copil. Americanii știu ca nimeni alții să creeze o atmosferă de poveste, în care vizitatorii pur și simplu se scufundă. Cei care au fost la Disneyland știu asta foarte bine.

În fine, spuneam că am fost și în Brooklyn. E un cartier, de fapt un adevărat oraș, în sine, cu o identitate specială și bine marcată (are suprafața cam cît a Bucureștiului și o populație ceva mai mare). Drumul cu metroul din Manhattan pînă la Brighton Beach e lung și pe sub pămînt, și pe sub apă, și pe deasupra. Am găsit plaja exact așa cum mi-o aminteam, largă ca la Mamaia, cu nisip și foișoare pentru salvamari. E un cartier rusesc acolo și vezi firme de genul Tatiana Grillsau Tashkent Shop. În jur auzi vorbindu-se aproape numai rusește, ceea ce te cam umple de uimire, dacă nu și de o oarecare neliniște. În unele locuri am văzut însă steagul Ucrainei, fluturînd falnic și nestingherit. De altfel, prin toate locurile pe unde am umblat am văzut steagul Ucrainei, pe locul al doilea, ca număr, după cel al Statelor Unite. Asta denotă o solidaritate, la nivel popular, cu Ucraina. Despre multele steaguri americane care pot fi văzute peste tot, așa cum bine se știe, aș face observația că sînt fără excepție curate, strălucitoare și întregi. Poate nici n-ai observa așa ceva, dacă n-ai fi obișnuit cu destule steaguri tricolore de pe la noi, decolorate, dacă nu chiar și zdrențuite. Arborat ca să stimuleze patriotismul, în condițiile astea un steag stimulează mai degrabă jena. Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.

image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png
image png
Vechiul și noul Predeal
Pînă una-alta, în ciuda prețurilor la schi, stațiunea continuă să fie una foarte populară
image png
Frustrările care fac AUR posibil
Presa vorbește despre despre pensii speciale, dar evită, de multe ori, stînjenită, să discute despre corupția din mediul privat și averile gigantice apărute peste noapte.
image png
„Solidaritatea este sîngele care ține în viață proiectul Uniunii Europene”
Nu este de așteptat să se înlocuiască prea curînd regula unanimității cu regula majorității pentru asemenea decizii.
image png
Memorizare vs. gîndire critică?
Uitînd, desigur, că înainte de a fi critică, gîndirea trebuie să existe.
image png
Viciile unui muzeu inexistent
Dar asta e în America, care a fost scutită de experiența comunistă.
image png
Noi sîntem români! Prin delegație
Am constata atunci că noi sîntem patrioți doar prin delegație. Români prin delegație.
image png
Winston Churchill, cu istoria-n dinți
Nu știu exact ce te-ar putea face să îți dorești să cumperi o pereche de dinți falși de-ale lui Winston Churchill.
image png
Litleboi și istoria mare
Toți s-au speriat de bomba numită Little Boy.
image png
Legit
Asemenea cuvinte rezistă uneori mai bine, dar pot fi ușor abandonate și înlocuite, odată cu schimbarea modei lingvistice.
image png
Extrageri echitabile din urna digitală
Am vorbit cu mai mulți profesori despre cum se desfășoară procesul.
p 7 jpg
Noul și vechiul Napoleon
Napoleon a intrat în istorie și sub numele de „micul caporal”.
image png
Carnavalul Veneției
O caracteristică a celor costumați din cap pînă în picioare, intrați în rolul carnavalului, cum s-ar spune, mi s-a părut a fi înălțimea.
image png
Umbra FMI. La București
Managerii și antreprenorii își doresc ca o creștere a fiscalității să fie însoțită de reducerea cheltuielilor bugetare

Adevarul.ro

image
Orașul în care oamenii au declarat război operelor de artă. Sculpturi furate, vandalizate sau batjocorite pe internet
Chiar dacă Iașiul este un important oraș cultural al României, se pare că locuitorii nu sunt atât de prietenoși cu operele de artă care își fac apariția pe străzile orașului. Astfel, nu puține au fost momentele în care sculpturile expuse au fost furate, vandalizate sau intens criticate
image
Medic din România, anchetat în Marea Britanie pentru proceduri medicale „delicate” pentru propria satisfacție sexuală
Un medic român din cadrul Serviciului Național de Sănătate Publică din Marea Britanie a fost radiat pentru că a efectuat proceduri medicale, inclusiv pe copii, pentru propria satisfacție sexuală.
image
Fiul unui om de afaceri din Brăila, prins cu 4 kilograme de aur, arme și 400.000 de euro în mașină. Conducea băut, drogat și fără permis
Fiul unui cunoscut afacerist din Brăila, a fost prins beat la volan și fără permis de conducere. Bărbatul avea în autoturism peste 400.000 de euro, patru kilograme de aur și 7.000 de lei

HIstoria.ro

image
Spectaculoasele grădini ale Palatului Versailles
Spectaculoasele grădini sunt situate în partea vestică a palatului și sunt alcătuite din Parcul Versailles și Grădina Versailles-ului.
image
Cetățuia Brașovului, inspectată de trei împărați ai Austriei
Cetățuia Brașovului a fost suficient de importantă încât să fie inspectată de trei împărați ai Austriei și impunătoare cât să atragă atenția reginei României, „ultima romantică a Europei”.
image
70 de ani de la marele viscol din februarie 1954
De-a lungul secolului XX, România a avut parte de ierni teribile, atât prin temperaturile scăzute, cât și prin cantitățile uriașe de zăpadă care au căzut, însă puține au produs o impresie atât de puternică precum a făcut-o cea de la începutul anului 1954, rămasă în istorie ca iarna „marelui viscol”.