Joe Biden: o şansă pentru Europa?

Publicat în Dilema Veche nr. 866 din 12 - 18 noiembrie 2020
Lichidarea doctrinei europene de deschidere treptată spre Iran jpeg

Back to normal este doar unul dintre sloganele cu care Joe Biden a cîştigat alegerile prezidenţiale din Statele Unite. Cînd Joe Biden opta pentru acest slogan, el se gîndea evident la fracturile sociale agravate în societatea americană din cauza lui Donald Trump şi la faptul că America avea nevoie să-şi vindece rănile, să-şi depăşească diviziunile împinse aproape în prag de război civil. Dacă n-ar fi fost însă epidemia de coronavirus, anormalitatea adusă de Trump ar fi continuat. Este ceea ce afirmă observatori avizaţi, cum sînt cei de la revista britanică The Economist. Înainte de izbucnirea epidemiei, economia americană era într-o formă splendidă, şomajul coborîse la un nivel record, iar salariile începuseră să crească. Fără haosul adus de pandemie în Statele Unite, haosul politic creat de Donald Trump pe planetă nu ar fi fost un motiv suficient pentru îndepărtarea sa de la Casa Albă de către alegătorii americani.

Au oare americanii conştiinţa faptului că, atunci cînd votează, miza gestului lor este una globală, cu repercusiuni pretutindeni pe planetă? Mulţi observatori spun că nu. Şi nu întîmplător Trump a cîştigat acum patru ani alegerile cu sloganul America first.

Pentru Europa, acest slogan a reprezentat de la bun început un semnal de alarmă şi chiar o umilinţă. Iar ulterior, Donald Trump a făcut tot posibilul pentru a-i umili şi diviza cît mai mult pe europeni. El nu l-a admirat sincer decît pe premierul britanic Boris Johnson pentru rolul acestuia în consumarea divorţului dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană. Donald Trump era încîntat întrucît lui Boris Johnson i se atribuia uneori, în presă, apelativul de Donald Trump al Marii Britanii. Pentru Donald Trump, cînd cineva era comparat cu propria sa persoană nu putea fi vorba decît de un elogiu suprem.

Emmanuel Macron i-a stîrnit interesul lui Trump în primul rînd întrucît a devenit preşedinte al Franţei la doar 39 de ani. În mai 2017, cei doi s-au văzut pentru prima dată la Bruxelles, cu ocazia unei reuniuni la vîrf a Alianţei Atlantice. Mediile de informare au fost foarte atente atunci la prima strîngere de mînă a celor doi şefi de stat. Trump avea obiceiul de a-şi supune interlocutorii la un fel de test, le strîngea mîna puternic şi îndelung. Emmanuel Macron a trecut cu brio acest test mediatic, nu i-a tremurat mîna, nu a încercat să şi-o retragă primul, nu s-a lăsat intimidat de masa corporală a lui Trump… Ulterior, însă, nu a avut nici o influenţă asupra preşedintelui american, deşi a încercat sistematic să-l aibă ca aliat în iniţiativele sale. Trump a retras America din Acordurile semnate la Paris în 2015 în materie de combatere a schimbărilor climaterice, apoi a retras America din Acordul nuclear cu Iranul. Practic, a demolat cîteva mari succese diplomatice internaţionale ale Franţei şi ale Europei. Trump a retras America chiar şi din UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură), instanţă cu sediul la Paris, acuzînd-o că este pro-palestiniană. Ultima încercare a preşedintelui Macron de a-l influenţa pe Trump s-a produs în august 2019 cu ocazia reuniunii G7 găzduite de Franţa la Biarritz. Emmanuel Macron l-a invitat la Biarritz şi pe ministrul de Externe iranian Mohammad Javad Zarif, sperînd să poată media un început de dialog între Statele Unite şi Iran. Trump însă nu i-a oferit acest cadou diplomatic preşedintelui francez. De ce să strălucească, chiar şi pentru o zi, Emmanuel Macron pe scena diplomatică internaţională, de ce să fie el first?

Americanilor le plac sloganele care sintetizează în doar cîteva cuvinte un program. Deviza intervenţiei militare în Irak a fost Nation building. Intenţia era aceea de a construi în Irak un stat democratic susceptibil să fie un model pentru întreaga regiune. Acest lucru se întîmpla în 2003. Şi iată că, 17 ani mai tîrziu, America se află în faţa unui şantier similar, în faţa urgenţei de a se reconstrui pe sine sufleteşte şi de a-şi reconstrui democraţia. Este şi ceea ce a încercat să capteze Joe Biden prin sloganul Restore the soul of our nation.

În Franţa, unii comentatori sînt încrezători în ceea ce va urma odată cu instalarea la Casa Albă a lui Joe Biden. Consilierul său pentru politică externă, Antony Blinken, şi-a petrecut mai mulţi ani în Franţa cînd era adolescent şi elev de liceu. Nu este exclus ca Emmanuel Macron să devină interlocutorul principal al lui Joe Biden în Europa, mai ales că doamna Angela Merkel nu va mai rămîne mult la putere. Biden a promis că va întări legăturile cu aliaţii europeni, că va promova multilateralismul, că va reveni în Acordurile de la Paris… Poate că în această perspectivă îşi va aminti şi de faptul că Franţa a fost primul aliat al Americii în anii războiului de independenţă şi că, în toamna anului 1781, voluntari aduşi de Marchizul de Lafayette au luptat la Yorktown ajutîndu-i pe americani să-i înfrîngă pe britanici…

Într-o carte apărută în aprilie anul trecut, geopoliticianul francez Benjamin Haddad afirmă însă că vremea iluziilor a trecut… Titlul cărţii, apărută la Editura Grasset, sintetizează perfect teza autorului: Paradisul pierdut: America lui Trump şi sfîrşitul iluziilor europene. Europenii nu mai trebuie să aştepte nimic de la America, chiar dacă Biden cîştigă alegerile – aceasta este opinia lui Benjamin Haddad. De la căderea comunismului încoace lumea s-a schimbat, America s-a schimbat, americanii s-au schimbat şi ei. Este momentul ca şi europenii să se schimbe şi să înţeleagă un lucru, şi anume că nici paradisul nu este etern, altfel spus că protecţia necondiţionată acordată europenilor de Statele Unite nu este eternă.

Joe Biden, simbol al revenirii la normal pe întreaga planetă, le va întinde cu siguranţă o mînă politicoasă europenilor, dar nu una total protectoare, aşa cum s-au obişnuit ei din 1945 încoace.

Matei Vișniec este scriitor, dramaturg și jurnalist.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
„Tobol”, arma secretă a lui Putin care bruiază semnalul GPS . Unde este plasată?
O arma secretă a Rusiei ar bruia sistemul GPS de navigație prin satelit al avioanelor și navelor comerciale, în regiunile din Marea Baltică, Marea Neagră și estul Mării Mediterane, potrivit The Sun.
image
Marea Britanie este „pe picior de război”. Ce anunț a făcut premierul Rishi Sunak din Polonia | VIDEO
Aflat într-o vizită oficială în Polonia, premierul britanic Rishi Sunak a declarat marţi că va creşte bugetul pentru apărare până la 2,5% din PIB. Sunak a subliniat că Marea Britanie „nu se află în pragul războiului”, ci „pe picior de război”.
image
„Pitești, am auzit că îți plac dungile”. O reclamă Sephora jignește miile de victime ale Experimentului Pitești. Reacții acide
Sephora România, filiala celebrului lanț francez cu produse de înfrumusețare și parfumuri, a postat pe pagina de Facebook și pe Instagram o reclamă jignitoare asociată cu teribila închisoare Pitești, unde mii de deținuți au fost torturați de comuniști. Postarea a fost ștearsă după câteva ore.

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.