Joc de dame cu remiză

Publicat în Dilema Veche nr. 545 din 24-30 iulie 2014
Mîrșava intenție bună a statului jpeg

Domnul Van Rompuy s-a grăbit prea tare să îşi predea mandatul. A convocat repede, mult prea repede, o şedinţă de Consiliu European menit a împărţi posturile de şefi la Comisie şi Consiliu. Adică, poziţia de preşedinte al Consiliului şi pe cele de comisari, membri în echipa domnului Junckers (singurul care a trecut de negocieri şi de votul Parlamentului). Pentru prima dată de cînd a apărut în prim-planul vieţii politice bruxelleze, domnul Rompuy a fost aspru criticat deoarece s-a pripit. Manevrele de culise şi negocierile informale erau departe de a fi terminate, astfel încît reuniunea s-a încheiat cu un eşec. Primele posturi care se cereau a fi negociate erau cel de Înalt Reprezentant pentru Politică Externă şi cel de Preşedinte al Consiliului. Nici unul, nici celălalt nu şi-au găsit ocupanţi.  

Menuetul negocierilor este extrem de sofisticat. Trebuie avute în vedere sexul candidatului, familia politică şi ţara de provenienţă (Nord – Sud, Est – Vest, mică – mare). O recentă şi interesantă cutumă cere ca succesorul doamnei Ashton să fie tot femeie. Ca urmare a rezultatelor de la euro-alegerile recente, doamna ar trebui să reprezinte stînga. Carevasăzică, avem de-a face cu un joc de trei candidate posibile. Cea căreia i s-a spus un nu hotărît (din partea Poloniei şi a ţărilor baltice) a fost italianca Federica Mogherini. A fost, o scurtă perioadă de timp, ministru de externe al ţării sale, este jună (41 de ani), arată destul de bine. Buba sa majoră de CV politic este apropierea de Rusia. Doamna Mogherini este un mare partizan al traseului South Stream, are consilieri care postează în limba rusă pe Facebook, apărînd proiectul gazului rusesc spre Europa (a se citi Italia), a făcut prima vizită oficială la Moscova, unde a dialogat cu domnul Putin şi i-a adresat o controversată invitaţie la un summit economic, la Milano, în toamnă. Pînă de curînd (adică pînă la criza ucraineană), aceste detalii ar fi fost socotite mici deviaţiuni benigne care ar fi ridicat doar sprîncene sceptice de la polonezi şi baltici, în nici un caz un veto hotărît şi intransigent. Corului antirusesc (nu ştiu din ce motive, România nu apare menţionată în acest grup de către presa internaţională) i s-au alăturat şi alţi lideri europeni, care o consideră pe doamna Mogherini mult prea lipsită de experienţă. Măcar doamna Merkel a încercat. I-a oferit domnul Donald Tusk (bărbat, centru dreapta, polonez) sprijinul pentru postul de preşedinte al Consiliului, în schimbul susţinerii italiencei. Din rusofobie, interes naţional, calcule politice personale sau dintr-o combinaţie a tuturor acestor motive, domnul Tusk a refuzat oferta.

De aceea, în ecuaţie s-a vînturat numele frumoasei stele a social-democraţiei europene, superba daneză Helle Thorning-Schmidt, o adevărată membră a primei dinastii social-democrate paneuropene. Domnia sa este căsătorită cu fiul fostului lider laburist britanic Neil Kinnock. Am avut privilegiul unei conversaţii preţ de trei beri în curtea British Council din Bucureşti cu domnul Kinnock, pe vremea cînd era şeful întregii reţele British Council. Îmi mărturisea că este extrem de încîntat de nora sa şi că este convins că va face o carieră politică mult mai de succes decît a lui. Pe doamna Schmidt nu au vrut-o francezii, pe motiv că… Danemarca nu este membră a zonei euro. Nu scrie nicăieri că aceasta e o condiţie pentru ocuparea postului, dar nu poţi refuza domnului Hollande plăcerea de a mai trage un bobîrnac în vîrful nasului unora care refuză să renunţe la moneda naţională şi să o adopte pe cea europeană.  

Pasager, pe lista potenţialilor candidaţi s-a găsit şi bulgăroaica Kristalina Georgieva, comisar în echipa Barroso pe portofoliul de Ajutor umanitar. A făcut figură frumoasă pe această poziţie şi şi-a consolidat o bună poziţie internaţională. Din păcate, reprezintă o ţară cu PIB prea mic. Din păcate şi mai şi, nici guvernul propriu nu o susţine. Aşa că a ieşit relativ repede din calcule.

Am a saluta încă o dată faptul că România are o poziţie bipartizană (Ponta – Băsescu) în a-l susţine pe domnul Cioloş pentru un nou mandat la Agricultură. De ce sînt atît de încîntat, vă povestesc săptămîna viitoare.

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană, la TVR.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Se scumpesc locuințele: românii își temperează achizițiile, dar crește cererea în zonele periurbane
Piața imobiliară din România trecere printr-un proces de reconfigurare și se îndreaptă tot mai mult către proiecte de locuințe mai eficiente energetic, în zone periurbane și o temperare a cererii.
image
Primarii de la țară care au rupt „blestemul” reabilitărilor aberante. „Ar fi păcat să faci o lucrare și apoi să o distrugi”
Doi primari din județul Botoșani au învățat să prioritizeze proiectele edilitare, renunțând chiar la fonduri pentru asfaltări fiindcă aveau în execuție lucrări subterane. Și-au asumat decizia tocmai pentru a nu sparge drumurile proaspăt reabilitate, o practică devenită tradiție în administrație
image
Chinul lui Andrei, băiatul de 14 ani omorât de tată într-un sat din Vaslui. Pedeapsă minoră primită de criminal
Un bărbat din Vaslui și-a rănit mortal fiul pe fondul consumului de alcool și al unor probleme psihice netratate. Băiatul era maltrat de tatăl său de ani de zile, care de multe ori îl bătea fără motiv.

HIstoria.ro

image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.
image
Bătălia Atlanticului - decriptarea codurilor de transmisii ale submarinelor germane
Planificatorii ambelor părți aflate în conflict au realizat rapid că al Doilea Război Mondial va fi câștigat sau pierdut de cel care domină Oceanul Atlantic.
image
Povestea savanților Louis Pasteur și Victor Babeş
Povestea de azi îi are ca ”eroi” pe cei doi renumiți savanți legați de o pasiune comună: cercetarea științifică.