Izmail: atît de aproape, atît de departe

Publicat în Dilema Veche nr. 566 din 18-23 decembrie 2014
Izmail: atît de aproape, atît de departe jpeg

„Ştii, cred că aici se termină Occidentul“, îi spun cameramanului meu, Codruţ, în mall-ul de la intrarea în Brăila. Am oprit pentru o pizza, înainte de a trece dincolo.

Ţinta noastră este ceea ce se numeşte Basarabia istorică. Este regiunea din nordul Deltei şi al Mării Negre, intrată, în secolul al XIV-lea, sub stăpînirea domnitorilor basarabi ai Ţării Româneşti. După 1812, cînd teritoriul dintre Prut şi Nistru a fost anexat de Imperiul Rus, denumirea de Basarabia s-a extins asupra întregii regiuni. O mai cunoaştem sub numele de Bugeac, denumire de origine tătară. Azi, regiunea face parte din Ucraina, avînd centrul administrativ la Odesa.  

Ziua se îngemănează cu noaptea cînd ajungem la Giurgiuleşti, la graniţa româno-moldovenească. De la vama Giurgiuleşti, încă un kilometru şi vine frontiera moldo-ucraineană. Vom zăbovi aici preţ de încă două ore, supuşi unui adevărat interogatoriu. Iată-ne în sfîrşit la Izmail, după încă o oră de mers prin ninsoare, pe o şosea pustie, atenţi la gropile şi denivelările de pe drum.  

Ne aflăm la 60 de kilometri de România, dar ni se pare că plonjăm nu doar într-o altă realitate geopolitică, ci parcă şi într-un alt timp. Oamenii, magazinele, maşinile, strada ne amintesc de începutul anilor ’90. Printre puternice maşini de teren şi vechi modele de Lada, o ciudată geografie mentală ne face să ne simţim departe, deşi România e la doi paşi.

Limba română nu e chiar absentă aici. Sîntem abordaţi, uneori, în limba noastră, odată ce sîntem auziţi vorbind. „Ştiţi româneşte?“ întrebăm noi, bucuroşi. „Moldoveneşte“, ni se răspunde. „E acelaşi lucru“, le spun celor două tinere întîlnite într-una dintre puţinele cafenele cu Internet din oraş, acolo unde şi barmanul ştie cîteva cuvinte în engleză. Sfîrşitul conversaţiei.

Aici, să te declari român nu e chiar un delict. Dar n-ar strica să te reorientezi. Varianta moldovenească e mult mai comodă, dacă nu vrei să apari ca un ciumat – ne explică Anatol Popescu, preşedintele Asociaţiei „Basarabia“ a românilor din Regiunea Odesa.

La începutul anilor ’90, în regiune funcţionau 20 de şcoli în limba română – oficial, moldovenească. Au mai rămas doar cinci. Cel mai bine e să studiezi în ucraineană, dacă vrei să ai un viitor.

E vineri seara şi mergem pentru cină într-un fel de restaurant-club de pe bulevardul principal al oraşului. Un loc plin de tineri, cărora nu poţi să nu le remarci frumuseţea – fie băieţi sau fete. Ne înţelegem cu frumoasa ospătăriţă doar prin semne. Ne simţim un pic neajutoraţi – nimeni nu ştie engleza, nimeni nu vorbeşte „moldoveneasca“. DJ-ul mixează hituri ruseşti şi americane. Occidentul pare să vină aici pe filieră rusească.

Am avut noroc să fim în Izmail chiar în ziua sărbătoririi Zilei Naţionale a României. Asta nu s-a mai întîmplat aici de şapte ani. Peste 100 de români au înfruntat ninsoarea şi prejudecăţile şi au venit la teatrul bine întreţinut din oraş. Alămurile formaţiei Tharmis din Chişinău îi ridică pe oameni de pe scaune. Hora moldovenească e la fel ca la Chişinău, la Botoşani sau la Vaslui. Nu ai cum să stai pe scaun.

Conducătorul formaţiei, Valentin Uzun, a fost finalist la Vocea României şi este originar din Izmail. Tatăl lui Valentin este chemat pe scenă. Artiştii primesc din public uriaşe buchete de flori, după moda sovietică. 

Spectacolul este oferit de Institutul Cultural Român, prin intermediul Consulatului de la Odesa. Este, pînă la urmă, o îngemănare fericită între România şi Republica Moldova, cea pe care localnicii o consideră ca pe adevărata lor ţară-mamă. Cei care doreau să meargă la studii universitare în română aveau ca singură variantă Chişinăul. Chişinăul a fost, timp de decenii, farul cultural – ne explică Anatol Popescu.  

Acum, românii din sudul Basarabiei au nevoie de paşaport pentru a ajunge la Chişinău. Cursele de autobuz între Izmail şi Chişinău s-au rărit mult în ultimii ani. Farul cultural de la Chişinău păleşte şi el. Dacă drumurile europene se vor despărţi, atunci, cine ştie, poate românii de aici vor avea nevoie şi de viză – spune Anatol Popescu. România? România e departe. Din nou, aceeaşi geografie mentală.

Îl întreb pe Anatol Popescu ce crede despre o eventuală repetare a scenariului Crimeea în regiune. Nu crede într-o asemenea posibilitate, întrucît ruşii nu sînt nici pe departe naţiunea dominantă. Aici nu e Crimeea – afirmă. Nici măcar ucrainenii – „naţiunea de bază“, cum spune el – nu sînt majoritari. 

Într-adevăr, potrivit recensămîntului din 2001, în regiunea Bugeacului, cu puţin peste 600.000 de locuitori, există o majoritate relativă de populaţie ucraineană, circa 40%. Bulgarii, ruşii şi românii – care în majoritatea lor îşi zic moldoveni – alcătuiesc grupuri de dimensiuni relativ egale, cuprinse între 17 şi 20%.  

Va miza Ucraina pe mozaicul etnic din regiune, pentru a-şi susţine poziţia în faţa Rusiei? Posibil. Deocamdată, românii din regiune se tem de ruşi, dar parcă mai ales de naţionalismul ucrainean. Tradiţional, ei votau în proporţie de peste 60% pentru Partidul Regiunilor al lui Ianukovici. Cu toată influenţa Revoluţiei Maidanului, susţinerea românilor din Bugeac pentru opoziţia ucraineană, care nu agreează drumul proeuropean şi pro-NATO, a rămas la circa 50%.

Izmailul a dat României doi prim-miniştri şi, în acelaşi timp, comandanţi militari. Pe mareşalul Alexandru Averescu şi pe Artur Văitoianu. Tot de aici provin marele cronicar sportiv Ioan Chirilă sau muzicologul Gavril Musicesu. Dar şi numeroase personalităţi ale culturii ucrainene, bulgare, ruse, evreieşti sau germane.  

Oraşul de azi păstrează puţine urme ale trecutului multicultural. Există statuia lui Taras Sevşcenko, clasicul literaturii ucrainene, statuia lui Lenin din faţa palatului administrativ şi cea a generalului Suvorov, care a cucerit oraşul din mîinile turcilor, la sfîrşitul secolului al XVIII-lea. 

În 1790, cetatea otomană Izmail cade în mîna armatelor ruse comandate de generalul Suvorov, după o luptă crîncenă. Turcii au respins ultimatumul rusesc şi s-au bătut cu disperare. Ce a urmat a fost o baie de sînge. Se spune că peste 25.000 de turci – după alte surse, chiar 40.000 – de la copii din leagăn pînă la bătrîni, ar fi fost masacraţi de trupele disperate ale generalului Suvorov. Măcelul a ţinut trei zile şi trei nopţi.  
Suvorov călare veghează azi parcul central din Izmail. În spatele său – impozanta biserică ortodoxă ridicată după smulgerea oraşului din mîinile turcilor.  

Mergem să vedem un monument dedicat războaielor ruso-turce, pe malul braţului Chilia. Puţini ajung aici. Mai ales în acest sezon, în care îţi trebuie o maşină de teren ca să răzbaţi pe drumurile impracticabile. Faţa monumentului e îndreptată spre România – o sugestie că înaintarea poate continua.

România e la cîţiva metri, dincolo de gardul de sîrmă ghimpată şi de cursul braţului Chilia. Veniţi dintr-o Europă fără frontiere, sîrma ghimpată ne trezeşte iarăşi senzaţia de întoarcere în timp şi de îndepărtare în spaţiu.  

Semnalul la telefonul mobil trece însă dincolo de sîrma ghimpată. Profităm ca să sunăm acasă. Şi evadăm, pentru cîteva minute, în secolul XXI.

A doua zi, continuăm călătoria spre Odesa, prin Cetatea Albă.

(va urma) 

Deplasarea a fost susţinută de Fundaţia „Black Sea Trust for Regional Cooperation“.  

Ovidiu Nahoi este realizator de emisiuni la Money.ro

Foto: O. Nahoi

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

vizual craciunite jpg
Îngrijirea crăciunițelor. Secretele care le mențin frumoase și sănătoase în fiecare iarnă
Pe măsură ce sezonul rece își face simțită prezența, crăciunițele devin vedetele decorului de sărbătoare.
profimedia 0940443627 jpg
Rusia ar putea lansa un nou atac asupra Ucrainei cu racheta Oreșnik în „zilele următoare”, avertizează SUA
Rusia ar putea lansa un nou atac asupra Ucrainei cu noua rachetă balistică cu rază medie de acțiune Oreșnik „zilele următoare”, a declarat miercuri un oficial american, citând o evaluare a serviciilor de informații americane.
image png
Comoara pe care Angela Similea o ascunde de ani de zile! Nimeni nu s-a gândit că poate păstra așa ceva
Angela Similea este una dintre cele mai bune voci ale Generației de Aur din România. Artista în vârstă de 78 de ani a fost dintotdeauna o prezență scenică demnă de invidiat, cu o voce inegalabilă și o frumusețe răpitoare. A fost curtată de nenumărați bărbați și în trecut mărturisea că de-a lungul an
femeie telefon bullying online shutterstock 2295456121 jpg
Pericolul din social media. Ce sunt trolii și cum te poți feri de ei în spațiul online
Trollii au devenit o problemă tot mai întâlnită pe rețelele de socializare. Oficiul pentru Siguranța Online din Australia a realizat un ghid prin care ne arată cum recunoaștem o astfel de persoană și ce măsuri putem să luăm.
cat 7032641 1280 jpg
Care este carnea preferată a pisicilor. Dacă le-o servești, sunt în culmea fericirii și au o blană lucioasă
Pisicile sunt animale carnivore prin excelență, iar alimentația lor trebuie să se bazeze pe proteine de calitate, esențiale pentru sănătatea lor.
orban-zelenski
Zelenski a comentat conversația dintre Orban și Putin. „Să sperăm că, cel puțin, nu-l va suna pe Assad”
Președintele Volodimir Zelenski a comentat conversația telefonică dintre prim-ministrul ungar Viktor Orban și liderul de la Kremlin Vladimir Putin.
cardiolog jpg
Ce dulciuri sunt „sigure” pentru inimă. Specialiștii avertizează că unele surse de zahăr adăugat sunt mai nocive decât altele
Un studiu suedez sugerează că mâncatul a două tablete mici de ciocolată pe zi ar putea fi mai benefic pentru sănătatea inimii, decât evitarea totală a dulciurilor.
negocieri guvern FOTO PNL jpg
PSD vrea investirea noului Guvern înainte de Crăciun. Cum arată planurile coaliției pro-europene SURSE
Social-democrații ar vrea investirea noului cabinet guvernamental înainte de Crăciun. Noul Parlament este convocat pe 20 decembrie.
Robert Fico in Brazilia FB Robert Fico jpg
Gafă în timpul vizitei premierului slovac Robert Fico în Brazilia. Reacții: „Crede că Iugoslavia este încă o țară”
Într-o gafă diplomatică de proporții, vicepreședintele brazilian Geraldo Alckmin l-a prezentat pe Robert Fico, aflat într-o vizită istorică în Brazilia, drept „prim-ministrul Iugoslaviei”.