Istoric grăit-a Barroso?

Publicat în Dilema Veche nr. 449 din 20-26 septembrie 2012
Istoric grăit a Barroso? jpeg

Discursul despre starea Uniunii Europene, ţinut în faţa Parlamentului European pe 12 septembrie, s-a dorit a fi unul istoric. Va fi, cu siguranţă, ţinut la arhiva de aur a videotecii Comisiei, lîngă cele ale lui Schuman, Adenauer sau Monet. Criteriul de căutare va fi ceva de genul „Viitorul Uniunii“ sau „Viziunea europeană“. Google (căci prin americanul Google se găsesc documente relevante din arhiva europeană) va indica, printre altele, spiciul recent, plin de nerv, al portughezului Barroso.

E bun. Cuvinte mari, potrivite, pline de miez. Expresii pe înţelesul tuturor. Diagnostice directe. Ba chiar şi cîteva fraze bune de folosit într-o culegere de citate. Bun. Am felicitat în gînd echipa de foşti colegi (adică foşti ziarişti) care s-a ocupat de aranjarea frazelor rostite de preşedintele Comisiei Europene.

Aşadar: criza a apărut din cauza „practicilor iresponsabile din sectorul financiar, a politicilor bugetare nesustenabile şi a lipsei de competitivitate economică a unor state membre“. Poţi combate? Aş… Apoi, vine rîndul soluţiilor. Carevasăzică, globalizarea vine, vine, vine peste noi. Statele membre, fiecare în parte, nu pot face faţă provocărilor din partea unor ţări precum China sau Statele Unite. Aşadar, numai toţi împreună putem reuşi. Chichirezul este în „toţi împreună“. Cît de mult „toţi“ (adică, toţi înseamnă cîţi?) şi cît de „împreună“? Vine omul şi explică. „Toţi“ înseamnă chiar toţi, adică toţi 27. „Împreună“ e chiar laolaltă, adică o Federaţie Europeană. Fe-de-ra-ţi-e! A zis-o. A rostit-o. A insistat… A promis chiar că va veni cu o propunere de modificare a Tratatelor (of, of, of…) pentru ca Fe-de-ra-ţi-a să devină realitate. Dacă nici ăsta nu e discurs istoric, atunci care să mai fie? Vine, carevasăzică, ditai şeful Comisiei Europene în faţa ditai Parlamentului European şi zice „Federaţie Europeană“ şi scapă nebătut! Ăsta, da, e un moment istoric! Laudă firmei de badigarzi locali care, deşi nu a fost în stare să oprească vreo trei jafuri în incinta din Bruxelles a PE, acum a reuşit să păstreze ordinea. Nu-i vorbă, Strasbourg-ul nu e chiar Hong Kong, să se ia parlamentarii la bătaie din orice, dar la aşa discurs istoric, orice era posibil.

Ce m-a apucat să nu iau în serios seriosul spici al comisarului-şef? Păi, în primul rînd, faptul că de aici, din ţara lui Caragiale, nu se cade să iei prea în serios asemenea discursuri prea-pline de viziuni pre termen lung. Apoi, din simpla citire a organigramei (adică, a intereselor) bruxelleze. Cine e domnul rostitor de discursuri istorice, prea-tare-chemătoare la federaţii de state? Păi, exact şeful singurei instituţii europene care are la interes aşa ceva: Comisia. De cînd se ştie, numita organizaţie este singura interesată în a dezvolta multe, foarte multe, cît mai multe politici comune. Unde se duse să îşi prezinte chemarea la mai mare unitate şi la mai multe politici comune? În Parlamentul European. Măcar acolo, unii dintre aleşi sînt pe potriva ideii federative. Dovada este că, după cum am scris mai sus, spiciul nu a fost întrerupt de rîsete zgomotoase. Necazul e că şefii Uniunii nu sînt în Parlament. Ei sînt alţii. Ei sînt în Consiliu. Adică în adunarea aia de şefi de state şi de guverne unde ne reprezintă fie Ponta, fie Băsescu. Ne-om hotărî noi pînă la urmă. Aşadar, domnul Barroso nu s-a dus în Consiliu să folosească acel cuvînt magic, „Fe-de-ra-ţi-e“. Păi, nu ar fi avut curajul. Consiliul reprezintă interesele statelor membre. Iar statele membre, în ciuda avîntului de a face istorie al domnului Barroso, îşi văd de treabă, adică de interesele proprii. Adică, fiecare cu ale lui. Nu cu ale tuturor. Nu cu „toţi împreună“, decît dacă negociem atent care „toţi“ şi cît de „împreună“.

Vreţi dovada locală a faptului că „istoricul discurs“ nu e nicidecum istoric? Cu numai o zi înainte, Traian Băsescu solicitase ca politicile europene să devină subiect bi-partizan în România! Cînd a mai cerut el aşa ceva? Rar eveniment. Altfel spus, european să fie, fe-de-ra-ţi-e chiar, numai că fiecare stat trebuie să tragă pentru el, la nivel naţional. Curat „toţi împreună“, coane Fănică. 

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.

Foto: wikimedia commons

index jpeg 5 webp
Gustul banului
Gustul banilor poate să se refere și la un „amărît” care, cine știe cum, găsește un post sigur și bine plătit la stat, un post pe care pregătirea și experiența sa nu i-ar fi permis, în mod normal, să îl ocupe.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Nucleara
Este urmăritul penal capabil să treacă dincolo de faza încordării mușchilor și să folosească arme nucleare?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Alexandru Dragomir despre politica (noastră)
Din păcate, puțini știu cine a fost Alexandru Dragomir.
Frica lui Putin jpeg
Filosofie, feminitate, autenticitate
Aşa se explică, pesemne, de ce în filosofie s-a menținut „privilegiul” masculin, chiar şi în vremurile mai noi, de după emanciparea femeii.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Activistul european și moartea unei pasiuni
Articolul meu vrea să atragă atenția: cu excesele activismului și propagandei, UE poate pierde treimea de mijloc.
index jpeg 5 webp
Spaghete în copaci
Propun să rămînem la rețeta lui Fellini. Plus paharul cu vin.
Iconofobie jpeg
Diplomație
Se reia, observ, o dezbatere politologică mai veche.
„Cu bule“ jpeg
Format letric
Nu era atît de cunocut încît să exprime fără ambiguități noua idee, dar sensul i-a fost aproximat din context, din relația cu termenul complementar.
HCorches prel jpg
Vremuri ale fricii
Dar dincolo de negare, dacă nu apare și acceptarea, efectele pe termen lung sînt devastatoare.
p 7 Chatbot WC jpg
Idioția artificială
Ar trebui oare programată inteligența artificială (IA) să răspundă la același nivel cu întrebările care i se pun?
IMG 8779 jpeg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Alt bîlci?
Cum ar fi să construiești un Disneyland și un Tesco la Londra, în Hyde Park?
O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.

Adevarul.ro

image
Regrete printre românii care au trecut la Hidroelectrica. Au fost atrași cu un preț mic, dar situația se schimbă
Cele mai multe contracte expiră în curând, iar oamenii se plâng că nici măcar nu au fost notificați de furnizor.
image
Cronica unei crime cu ucigaș cunoscut. Ancheta a durat 10 ani, deși polițiștii știau cine este făptașul
Autorul unei crime comise în urmă cu 15 ani s-a bucurat de libertate în tot acest timp, cu toate că anchetatorii aveau martori și probe care îl incriminau direct.
image
Alimentul care ar răspândi cancerul în tot corpul: „Are ceva în el care îl face un catalizator puternic“
Autorii studiului sunt de părere că acest lucru ar putea fi combătut prin medicamente sau diete speciale. Însă, pentru asta studiile clinice ar trebui să treacă la subiecți umani.

HIstoria.ro

image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.
image
Povestea marilor cutremure ce au zguduit spațiul românesc
La mijlocul lunii februarie a acestui an, orașul Târgu Jiu și localitățile învecinate au fost afectate de o serie de cutremure care, deși nu au produs pierderi de vieți omenești sau pagube materiale majore, au stârnit panică în rândul populației.
image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.