Istoric grăit-a Barroso?

Publicat în Dilema Veche nr. 449 din 20-26 septembrie 2012
Istoric grăit a Barroso? jpeg

Discursul despre starea Uniunii Europene, ţinut în faţa Parlamentului European pe 12 septembrie, s-a dorit a fi unul istoric. Va fi, cu siguranţă, ţinut la arhiva de aur a videotecii Comisiei, lîngă cele ale lui Schuman, Adenauer sau Monet. Criteriul de căutare va fi ceva de genul „Viitorul Uniunii“ sau „Viziunea europeană“. Google (căci prin americanul Google se găsesc documente relevante din arhiva europeană) va indica, printre altele, spiciul recent, plin de nerv, al portughezului Barroso.

E bun. Cuvinte mari, potrivite, pline de miez. Expresii pe înţelesul tuturor. Diagnostice directe. Ba chiar şi cîteva fraze bune de folosit într-o culegere de citate. Bun. Am felicitat în gînd echipa de foşti colegi (adică foşti ziarişti) care s-a ocupat de aranjarea frazelor rostite de preşedintele Comisiei Europene.

Aşadar: criza a apărut din cauza „practicilor iresponsabile din sectorul financiar, a politicilor bugetare nesustenabile şi a lipsei de competitivitate economică a unor state membre“. Poţi combate? Aş… Apoi, vine rîndul soluţiilor. Carevasăzică, globalizarea vine, vine, vine peste noi. Statele membre, fiecare în parte, nu pot face faţă provocărilor din partea unor ţări precum China sau Statele Unite. Aşadar, numai toţi împreună putem reuşi. Chichirezul este în „toţi împreună“. Cît de mult „toţi“ (adică, toţi înseamnă cîţi?) şi cît de „împreună“? Vine omul şi explică. „Toţi“ înseamnă chiar toţi, adică toţi 27. „Împreună“ e chiar laolaltă, adică o Federaţie Europeană. Fe-de-ra-ţi-e! A zis-o. A rostit-o. A insistat… A promis chiar că va veni cu o propunere de modificare a Tratatelor (of, of, of…) pentru ca Fe-de-ra-ţi-a să devină realitate. Dacă nici ăsta nu e discurs istoric, atunci care să mai fie? Vine, carevasăzică, ditai şeful Comisiei Europene în faţa ditai Parlamentului European şi zice „Federaţie Europeană“ şi scapă nebătut! Ăsta, da, e un moment istoric! Laudă firmei de badigarzi locali care, deşi nu a fost în stare să oprească vreo trei jafuri în incinta din Bruxelles a PE, acum a reuşit să păstreze ordinea. Nu-i vorbă, Strasbourg-ul nu e chiar Hong Kong, să se ia parlamentarii la bătaie din orice, dar la aşa discurs istoric, orice era posibil.

Ce m-a apucat să nu iau în serios seriosul spici al comisarului-şef? Păi, în primul rînd, faptul că de aici, din ţara lui Caragiale, nu se cade să iei prea în serios asemenea discursuri prea-pline de viziuni pre termen lung. Apoi, din simpla citire a organigramei (adică, a intereselor) bruxelleze. Cine e domnul rostitor de discursuri istorice, prea-tare-chemătoare la federaţii de state? Păi, exact şeful singurei instituţii europene care are la interes aşa ceva: Comisia. De cînd se ştie, numita organizaţie este singura interesată în a dezvolta multe, foarte multe, cît mai multe politici comune. Unde se duse să îşi prezinte chemarea la mai mare unitate şi la mai multe politici comune? În Parlamentul European. Măcar acolo, unii dintre aleşi sînt pe potriva ideii federative. Dovada este că, după cum am scris mai sus, spiciul nu a fost întrerupt de rîsete zgomotoase. Necazul e că şefii Uniunii nu sînt în Parlament. Ei sînt alţii. Ei sînt în Consiliu. Adică în adunarea aia de şefi de state şi de guverne unde ne reprezintă fie Ponta, fie Băsescu. Ne-om hotărî noi pînă la urmă. Aşadar, domnul Barroso nu s-a dus în Consiliu să folosească acel cuvînt magic, „Fe-de-ra-ţi-e“. Păi, nu ar fi avut curajul. Consiliul reprezintă interesele statelor membre. Iar statele membre, în ciuda avîntului de a face istorie al domnului Barroso, îşi văd de treabă, adică de interesele proprii. Adică, fiecare cu ale lui. Nu cu ale tuturor. Nu cu „toţi împreună“, decît dacă negociem atent care „toţi“ şi cît de „împreună“.

Vreţi dovada locală a faptului că „istoricul discurs“ nu e nicidecum istoric? Cu numai o zi înainte, Traian Băsescu solicitase ca politicile europene să devină subiect bi-partizan în România! Cînd a mai cerut el aşa ceva? Rar eveniment. Altfel spus, european să fie, fe-de-ra-ţi-e chiar, numai că fiecare stat trebuie să tragă pentru el, la nivel naţional. Curat „toţi împreună“, coane Fănică. 

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Melania Trump  foto   GettyImages jpg
Melania Trump își lansează propria criptomonedă
Prima Doamnă a SUA, Melania Trump, a lansat o criptomonedă în ajunul inaugurării soțului său ca președinte al Statelor Unite ale Americii.
tenis istock jpg
pensie jpg
Unii pensiori se vor putea bucura de o creștere a veniturilor. Despre cine este vorba
În această săptămână, unele categorii de pensionari se vor bucura de o creștere de venituri. Suma de bani va fi decisă de CCR într-o ședintă care va avea loc. Însă unele probleme s-ar putea să apară. Iată despre ce ar putea fi vorba.
Si a plombat singur gropile de pe stradă FOto Opinia Timișoarei jpg
Un bărbat din Timiș a plombat singur gropile de pe strada pe care locuiește. „Era să mă duc în șanț… Și atunci, am pus acolo asfalt”
Un bărbat din orașul Ciacova, județul Timiș, săturat de gropile de pe strada sa, s-a apucat să-și repare drumul. A astupat singur craterele de pe strada de pământ care a fost ignorată de primărie.
sua china biden xi jinping
China vrea relații mai bune cu SUA. Musk s-a întâlnit cu vicepreședintele chinez înainte de învestirea lui Trump
Oficialii chinezi speră să evită o repetare a războiului comercial cu SUA, care a creat o prăpastie între superputerile economice în timpului primului mandat al lui Donald Trump la Casa Albă.
maxresdefault jpg
Joseph Cinque, povestea africanului care a condus Revolta de pe La Amistad, ajuns subiect de film
Joseph Cinque a fost un fermier și comerciant african de etnie mende, ce a devenit sclav al negustorilor de sclavi spanioli de pe vasul La Amistad, revoltându-se cu succes împotriva acestora, a ajuns din greșeală în S.U.A,
pensie jpg
Cât va fi pensia minimă în anul 2025. Seniorii cu venituri mari vor suporta o impozitare de 10%
În 2025, aproximativ 5 milioane de pensionari vor beneficia de o majorare semnificativă a pensiilor, cu o creștere de 12% în valoarea acestora.
megahn si harry jpg
Adevăr sau strategie de marketing? Meghan Markle, ia în calcul lansarea unei cărți post-divorț de Prințul Harry
Meghan Markle și echipa sa cochetează cu ideea unei cărți despre un eventual divorț de prințul Harry, conform unui articol Vanity Fair. Află detalii despre zvonuri, proiectele lor eșuate și reacțiile din Montecito.
romania sat istock jpg
Unicul sat din România cu propriul imn. Care este momentul special în care localnicii intonează cântecul solemn, creat de un consătean
În județul Botoșani, în satul Cucorăni, din comuna Mihai Eminescu, localnicii au imnul lor. Se numeşte Imnul Cucorănenilor şi a fost compus în perioada interbelică. Se cântă şi astăzi în şcoala din localitate la fiecare eveniment important al cătunului.