├Änv─â╚Ť─âturile lui Ank╚Öe╚Öonk c─âtre fiul s─âu

Publicat în Dilema Veche nr. 856 din 3 - 9 septembrie 2020
├Änv─â╚Ť─âturile lui Ank╚Öe╚Öonk c─âtre fiul s─âu jpeg

Nu te ascunde c├«nd nu ai m├«ncare, zice papirusul 10508 de la British Museum. Textul e din Egiptul Ptolemeilor, un pic mai vechi de dou─â mii de ani. Ca parte din literatura demotic─â, ne a╚Ötept─âm s─â fie mai viu ╚Öi mai h├«tru dec├«t textele ├«n limba egiptean─â clasic─â, scris─â cu hieroglife, dar chiar ╚Öi ├«ntre textele t├«rzii, are un aer mai campestru dec├«t altele considerate ├«n general mai realizate, mai literare. Proverbele de pe a╚Öa-zisul papirus Insinger, de exemplu, au o anumit─â dambla utopic─â, ├«n care e╚Öti sf─âtuit sec s─â fii mereu bun, moderat, s─â faci s─â fie bine etc. Papirusul nostru e mai pitoresc : Dac─â e╚Öti trimis s─â iei pleav─â ╚Öi g─âse╚Öti gr├«u, nu cump─âra; Zidarii fac casele, muzican╚Ťii le inaugureaz─â. De-astea.

Textul nostru ├«ncepe cu un pic de context. Ank╚Öe╚Öonk, preot al lui Ra din Heliopolis, sose╚Öte ├«n Memphis s─â cear─â ajutor unui prieten vechi, acum devenit mare doctor al faraonului. Momentul nu e grozav: prietenul lui e ocupat s─â-l otr─âveasc─â pe faraon. Totul se afl─â, iar Ank╚Öe╚Öonk se treze╚Öte la ├«nchisoare pentru c─â nu a raportat urgent ceea ce aflase. Folose╚Öte aceast─â perioad─â relaxat─â pentru a face un tur de for╚Ť─â sapien╚Ťial ├«n beneficiul fiului s─âu, pentru care scrie sfaturi valoroase de via╚Ť─â pe cioburi (f─âcuse o cerere s─â i se dea ni╚Öte papirus, dar faraonul recomandase cioburi). Textul lui ├«ndepline╚Öte condi╚Ťia esen╚Ťial─â a unei lucr─âri de ├«n╚Ťelepciune: e scurt. Vreo 20 de pagini ├«n cea mai cunoscut─â edi╚Ťie englezeasc─â, M. Lichtheim, Ancient Egyptian Literature: A Book of Readings, Vol. 3. The Late Period, 1980.

Mi se pare una dintre cele mai comestibile produc╚Ťii demotice, dintr-o perioad─â considerat─â altminteri cam nedrept un declin al spiritului egiptean. Cine cite╚Öte cele dou─â simpatice pove╚Öti din aceast─â perioad─â cu Setna Khamwas (fiu al lui Ramses II devenit erou fantastic, ca mai t├«rziu Harun al-Rashid) constat─â c─â e ├«n plin 1001 de nop╚Ťi. ├Än general, etichetele de declin s├«nt puse pe c├«te o epoc─â din trecut din perspectiva unei axiologii contemporane, cu idiosincraziile ei de gust ╚Öi sume╚Ťelile ei autoritare, ╚Öi s├«nt de obicei reevaluate de alte genera╚Ťii de istorici. Egiptul secolelor III-I ├«.Hr. are ├«nc─â vitalitate cultural─â ╚Öi un comer╚Ť de idei cu lumea elen─â (care de altfel absorbea cultur─â egiptean─â ├«nc─â din perioada sait─â). Unele fabule esopice se inspir─â din cele demotice, iar invers, autorii egipteni ├«ncep s─â vorbeasc─â de amazoane. Pe de alt─â parte, din aceea╚Öi perspectiv─â de putere, unii v─âd numaidec├«t ├«n papirusul Insinger influen╚Ťele filozofiei grece╚Öti, iar ├«n textul lui Ank╚Öe╚Öonk o glos─â la Hesiod. E, simplu spus, o obr─âznicie s─â postulezi c─â Egiptul are nevoie de greci ca s─â poat─â reflecta la condi╚Ťia uman─â; ceea ce nu ├«nseamn─â nici c─â ├Änv─â╚Ť─âturileÔÇŽ ar avea profunzimi heideggeriene. E vorba acolo despre chestii banale. Despre politic─â ÔÇô C├«nd zeii vor s─â urgiseasc─â o ╚Ťar─â, pun sp─âl─âtoreasa s─â conduc─â poli╚Ťia. Uneori Ank╚Öe╚Öonk are dreptate (Nu-l da ├«n judecat─â pe superiorul t─âu dac─â nu ai protec╚Ťie), alteori nu (C├«nd un magistrat fur─â, fiul lui va fi s─ârac). Despre social media: Nu ur├« un om c├«nd nu ╚Ötii nimic despre el; Nu face educa╚Ťie unui prost, ca s─â nu te urasc─â. Despre ╚Öef: Nu fi vecin cu ╚Öeful t─âu. Pentru spotul educativ din prime time: Medicamentul este eficient doar dat de doctor.

Ne-am fi a╚Öteptat s─â ├«nt├«lnim la tot pasul pilde cu animale. Dar universul paremiologic al BM 10508 se bazeaz─â pe crocodil ╚Öi-at├«t: Nu-l prinde crocodilul pe or─â╚Öean; Crocodilul nu moare de grij─â, moare de foame; C├«nd crocodilul se ├«ndr─âgoste╚Öte de un m─âgar, ├«╚Öi pune peruc─â. Ce ├«l preocup─â cel mai mult pe Ank╚Öe╚Öonk e familia. Nu alege pentru fiica ta un om bogat. Nu locui ├«n aceea╚Öi cas─â cu socrii t─âi. Nu te duce la fratele t─âu c├«nd e╚Öti la ananghie, du-te la prietenul t─âu. ╚śi ├«nc─â una: Dac─â-╚Ťi prinzi nevasta cu amantul ei, (iar acum un anticlimax pentru Gheorghidiu) ia-╚Ťi o mireas─â mai potrivit─â.

Impresia general─â este c─â Ank╚Öe╚Öonk are o oarecare idee despre cum merg lucrurile, a╚Öa cum avea deja celebrul lui str─âmo╚Ö, scribul de la Luvru, din Vechiul Regat (foto). Omul nostru scrie scurt ╚Öi la obiect. O singur─â dat─â e mai prolix, ╚Öi p├«n─â ╚Öi asta ├«i iese: Nu zice: am arat, dar n-am primit nici o r─âsplat─â! Ar─â din nou, e bine s─â ari. ╚śi c├«teva cioburi scrise cu speran╚Ťa c─â fiul lui va deveni un om dintr-o bucat─â: Nu vorbi cu dou─â voci. Sau: Caracterul unui b─ârbat este unul din membrele lui. Sau: Bog─â╚Ťia unui meseria╚Ö s├«nt uneltele lui. Bog─â╚Ťia unui templu este preotul.

Ank╚Öe╚Öonk nu uit─â s─â se adreseze ├«n dou─â r├«nduri ╚Öi arheologilor care se gr─âbesc s─â ├«nceap─â o s─âp─âtur─â nou─â (la anul). Zice astfel undeva: Nu achizi╚Ťiona bunuri dac─â nu ai un depozit. Iar apoi: Cel care sap─â o groap─âÔÇŽ Din p─âcate, continuarea e pierdut─â, pentru c─â papirusul e deteriorat. ├Äns─â lacuna din manuscris de care ├«mi pare cel mai r─âu e cea din sfatul dedicat, vreau s─â-mi ├«nchipui, autorilor: Nu zice: scriu bine!ÔÇŽ Oare ce urma aici? Vreo r─âutate: Nu zice scriu bine! Ca apoi s─â te treze╚Öti c─â nu vinzi nimic, ceva de genul ─âsta. Ank╚Öe╚Öonk, las─â-l pe b─âiat s─â scrie literatur─â! Hieroglif─â ce e╚Öti!

C─ât─âlin Pavel este arheolog ╚Öi scriitor. Cea mai recent─â carte publicat─â este Arheologia iubirii. De la Neanderthal la Taj Mahal, Humanitas, 2019.  

Foto: wikimedia commons

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Made in Taiwan
Felul ├«n care Statele Unite se raporteaz─â la Taiwan e adesea descris ca fiind ÔÇ×ambiguitate strategic─âÔÇŁ.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Viktor, prietenul lui Vladimir
Vehemen╚Ťa cu care Viktor Orb├ín respinge ultimul set de sanc╚Ťiuni ├«mpotriva Rusiei precum ╚Öi alte m─âsuri de sprijin pentru Ucraina arat─â distan╚Ťa care se casc─â ├«ntre Ungaria ╚Öi Europa.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Inclasabila, impracticabila Rusie
Rusofobia convie╚Ťuie╚Öte constant cu rusofilia, admira╚Ťia cu panica, tentativa colabor─ârii cordiale cu derapajul credul, contraproductiv.
Frica lui Putin jpeg
Eroul pe care ni l-am dori
Relativa mizerie moral─â a lumii europene se oglinde╚Öte ╚Öi ├«n insuficien╚Ťa modelelor pe care ea le-a ales.
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Cîntecul de sirenă al morcovului
Dac─â izb├«nda Ucrainei ├«n fa╚Ťa Rusiei mi-ar umple inima de bucurie, succesul de la Eurovision mi-a umplut-o de o triste╚Ťe melancolic─â.
The Lady and the Unicorn Sight det4 jpg
Unicorni
Existen╚Ťa ÔÇ×m─âgarului cu un singur corn ├«n frunteÔÇŁ a fost confirmat─â ╚Öi de Aristotel.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Vlad Constantinesco ╚Öi St├ęphane Pierr├ę-Caps: o pledoarie pentru libertate
Ofer─â o imagine complex─â ╚Öi coerent─â a raporturilor dintre Constitu╚Ťie, stat, societate ╚Öi individ.
Iconofobie jpeg
Bifurca╚Ťiile g├«ndirii etice
Din p─âcate, ÔÇ×a╚ÖezareaÔÇť (etic─â) pe toate nivelurile de g├«ndire r─âm├«ne inaccesibil─â multora dintre noi.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Noroc chior
Dic╚Ťionarele noastre mai ├«nregistreaz─â ├«ns─â c├«teva caracteriz─âri similare, norocul put├«nd fi apreciat superlativ ca ÔÇ×orbÔÇŁ, ÔÇ×porcescÔÇŁ, ÔÇ×cu carulÔÇŁ.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Activit─â╚Ťi de week-end
├Än via╚Ť─â trebuie s─â ╚Ötii trei lucruri: ce vrei ÔÇô adic─â s─â ai un scop, ├«n ce crezi ÔÇô adic─â s─â respec╚Ťi ni╚Öte valori ╚Öi ce trebuie s─â faci ÔÇô adic─â ce ac╚Ťiuni ├«ntreprinzi.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Wimbledon versus ATP & WTA?
WTA ┼či ATP au spus c─â a interzice sportivi (chestie care nu implic─â ┼ú─ârile lor, deja puse pe tu┼č─â de toat─â lumea) ├«ncalc─â principiul nediscrimin─ârii pe baz─â de na┼úionalitate.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Efectele pandemiei?
Acum, că pare să fi trecut, unii cercetează în ce măsură pandemia de COVID-19 a afectat serviciile publice dintr-o serie de domenii și din diverse regiuni.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dac─â e oferit─â unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
F─âr─â solemnit─â╚Ťi (memorialistic─â)
Episoadele ÔÇ×omene╚ÖtiÔÇŁ de care am avut parte ├«n nea╚Öteptatele mele experien╚Ťe ministeriale au, totu╚Öi, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistent─â nostalgie ╚Öi pe care le povestesc cu pl─âcere c├«nd se ive╚Öte ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea ╚Öi amploarea capacit─â╚Ťilor noastre de a min╚Ťi, de a ne min╚Ťi, de a-i min╚Ťi pe ceilal╚Ťi, de a spune falsul, inten╚Ťionat sau nu, s├«nt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
├Än legisla╚Ťia fiscal─â s├«nt multe exemple de tratamente preferen╚Ťiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune a╚Öadar numai la╚Öit─â╚Ťii. Aceasta din urm─â reprezint─â forma absolut─â de e╚Öec al lui, de abdicare a individului de la conduita b─ârb─âteasc─â.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dic╚Ťionarele noastre nu au ├«nregistrat ├«nc─â sensurile figurate al adjectivului ÔÇ×toxicÔÇŁ, de╚Öi acestea s-au r─âsp├«ndit foarte mult ├«n ultima vreme ├«n mass-media ╚Öi ├«n comunicarea curent─â, fiind bine reprezentate ├«n spa╚Ťiul online.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Experien╚Ťe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desf─â╚Öoar─â ├«n spa╚Ťii deschise, care comunic─â direct cu holurile largi, ├«n edificii cu ferestre imense sau cu pere╚Ťi practic de sticl─â, cre├«nd o senza╚Ťie de deschidere ╚Öi de libertate,
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La ┼čah nu po┼úi s─â urli, s─â ├«njuri, s─â acuzi arbitrul ┼či s─â pretinzi c─â pe Levon Aronian, de exemplu, nu ├«l cheam─â a┼ča, c─â a folosit ├«n mod fraudulos numele, culorile de pe cravat─â ┼či blazonul familiei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Podul de piatr─â
Nep─âsarea fa╚Ť─â de reguli, cutume, tradi╚Ťii sau istorie pare s─â fie ea ├«ns─â╚Öi un adev─ârat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, c─âp─â╚Ť├«ni
Empatia func╚Ťioneaz─â doar cu viii. Cu mor╚Ťii, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei mor╚Ťi demult, chiar deloc!
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratat─â diferit, ├«ns─â tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenin╚Ť─â s─â dea foc la butelie.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude ╚Öi spectaculoase metode de execu╚Ťie
C─âlcarea sau strivirea de c─âtre un elefant este o metod─â de execu╚Ťie sau de tortur─â mai pu╚Ťin cunoscut─â de-a lungul istoriei, de╚Öi a fost practicat─â p├ón─â ├«n secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: art─â sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?