Învățăturile lui Ankșeșonk către fiul său

Publicat în Dilema Veche nr. 856 din 3 - 9 septembrie 2020
Învățăturile lui Ankșeșonk către fiul său jpeg

Nu te ascunde cînd nu ai mîncare, zice papirusul 10508 de la British Museum. Textul e din Egiptul Ptolemeilor, un pic mai vechi de două mii de ani. Ca parte din literatura demotică, ne așteptăm să fie mai viu și mai hîtru decît textele în limba egipteană clasică, scrisă cu hieroglife, dar chiar și între textele tîrzii, are un aer mai campestru decît altele considerate în general mai realizate, mai literare. Proverbele de pe așa-zisul papirus Insinger, de exemplu, au o anumită dambla utopică, în care ești sfătuit sec să fii mereu bun, moderat, să faci să fie bine etc. Papirusul nostru e mai pitoresc : Dacă ești trimis să iei pleavă și găsești grîu, nu cumpăra; Zidarii fac casele, muzicanții le inaugurează. De-astea.

Textul nostru începe cu un pic de context. Ankșeșonk, preot al lui Ra din Heliopolis, sosește în Memphis să ceară ajutor unui prieten vechi, acum devenit mare doctor al faraonului. Momentul nu e grozav: prietenul lui e ocupat să-l otrăvească pe faraon. Totul se află, iar Ankșeșonk se trezește la închisoare pentru că nu a raportat urgent ceea ce aflase. Folosește această perioadă relaxată pentru a face un tur de forță sapiențial în beneficiul fiului său, pentru care scrie sfaturi valoroase de viață pe cioburi (făcuse o cerere să i se dea niște papirus, dar faraonul recomandase cioburi). Textul lui îndeplinește condiția esențială a unei lucrări de înțelepciune: e scurt. Vreo 20 de pagini în cea mai cunoscută ediție englezească, M. Lichtheim, Ancient Egyptian Literature: A Book of Readings, Vol. 3. The Late Period, 1980.

Mi se pare una dintre cele mai comestibile producții demotice, dintr-o perioadă considerată altminteri cam nedrept un declin al spiritului egiptean. Cine citește cele două simpatice povești din această perioadă cu Setna Khamwas (fiu al lui Ramses II devenit erou fantastic, ca mai tîrziu Harun al-Rashid) constată că e în plin 1001 de nopți. În general, etichetele de declin sînt puse pe cîte o epocă din trecut din perspectiva unei axiologii contemporane, cu idiosincraziile ei de gust și sumețelile ei autoritare, și sînt de obicei reevaluate de alte generații de istorici. Egiptul secolelor III-I î.Hr. are încă vitalitate culturală și un comerț de idei cu lumea elenă (care de altfel absorbea cultură egipteană încă din perioada saită). Unele fabule esopice se inspiră din cele demotice, iar invers, autorii egipteni încep să vorbească de amazoane. Pe de altă parte, din aceeași perspectivă de putere, unii văd numaidecît în papirusul Insinger influențele filozofiei grecești, iar în textul lui Ankșeșonk o glosă la Hesiod. E, simplu spus, o obrăznicie să postulezi că Egiptul are nevoie de greci ca să poată reflecta la condiția umană; ceea ce nu înseamnă nici că Învățăturile… ar avea profunzimi heideggeriene. E vorba acolo despre chestii banale. Despre politică – Cînd zeii vor să urgisească o țară, pun spălătoreasa să conducă poliția. Uneori Ankșeșonk are dreptate (Nu-l da în judecată pe superiorul tău dacă nu ai protecție), alteori nu (Cînd un magistrat fură, fiul lui va fi sărac). Despre social media: Nu urî un om cînd nu știi nimic despre el; Nu face educație unui prost, ca să nu te urască. Despre șef: Nu fi vecin cu șeful tău. Pentru spotul educativ din prime time: Medicamentul este eficient doar dat de doctor.

Ne-am fi așteptat să întîlnim la tot pasul pilde cu animale. Dar universul paremiologic al BM 10508 se bazează pe crocodil și-atît: Nu-l prinde crocodilul pe orășean; Crocodilul nu moare de grijă, moare de foame; Cînd crocodilul se îndrăgostește de un măgar, își pune perucă. Ce îl preocupă cel mai mult pe Ankșeșonk e familia. Nu alege pentru fiica ta un om bogat. Nu locui în aceeași casă cu socrii tăi. Nu te duce la fratele tău cînd ești la ananghie, du-te la prietenul tău. Și încă una: Dacă-ți prinzi nevasta cu amantul ei, (iar acum un anticlimax pentru Gheorghidiu) ia-ți o mireasă mai potrivită.

Impresia generală este că Ankșeșonk are o oarecare idee despre cum merg lucrurile, așa cum avea deja celebrul lui strămoș, scribul de la Luvru, din Vechiul Regat (foto). Omul nostru scrie scurt și la obiect. O singură dată e mai prolix, și pînă și asta îi iese: Nu zice: am arat, dar n-am primit nici o răsplată! Ară din nou, e bine să ari. Și cîteva cioburi scrise cu speranța că fiul lui va deveni un om dintr-o bucată: Nu vorbi cu două voci. Sau: Caracterul unui bărbat este unul din membrele lui. Sau: Bogăția unui meseriaș sînt uneltele lui. Bogăția unui templu este preotul.

Ankșeșonk nu uită să se adreseze în două rînduri și arheologilor care se grăbesc să înceapă o săpătură nouă (la anul). Zice astfel undeva: Nu achiziționa bunuri dacă nu ai un depozit. Iar apoi: Cel care sapă o groapă… Din păcate, continuarea e pierdută, pentru că papirusul e deteriorat. Însă lacuna din manuscris de care îmi pare cel mai rău e cea din sfatul dedicat, vreau să-mi închipui, autorilor: Nu zice: scriu bine!… Oare ce urma aici? Vreo răutate: Nu zice scriu bine! Ca apoi să te trezești că nu vinzi nimic, ceva de genul ăsta. Ankșeșonk, lasă-l pe băiat să scrie literatură! Hieroglifă ce ești!

Cătălin Pavel este arheolog și scriitor. Cea mai recentă carte publicată este Arheologia iubirii. De la Neanderthal la Taj Mahal, Humanitas, 2019.  

Foto: wikimedia commons

index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Despre vorbitul în public
O cauză frecventă a derapajului oratoric este confuzia, mai mult sau mai puţin conştientă, a genurilor.
Frica lui Putin jpeg
Oglinda
El privi în oglindă și, firește, se văzu pe sine însuși.
index jpeg 5 webp
Republica Turcia de o sută de ani
În rîndul turcilor s-a conturat o nouă filozofie, chiar ideologie: kemalismul. Mustafa Kemal Atatürk a schimbat mentalități.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Cu bule“ jpeg
Fotbal și futbol
Să fi fost mai curînd (cum s-a mai presupus) o manifestare de pudibonderie comparabilă cu cele produse de alte obsesii românești mai vechi și mai noi, precum teama de cacofonii?
HCorches prel jpg
Este multă tristețe în sufletul lor
Și totuși, cînd intră la ore, încearcă să aibă zîmbet pe buze. Și totuși, cînd ies de la ore, adesea au zîmbet pe buze.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
O lume a reluărilor nedorite
Inteligența Artificială e, în cele din urmă, un instrument, care poate fi folosit în scopuri bune
Comunismul se aplică din nou jpeg
Crimă și pedeapsă
După eliberare, Bogdan Stașinski a fost preluat probabil de serviciile secrete occidentale și nu se mai știe nimic clar despre el.
O mare invenție – contractul social jpeg
Ce fel de magistrați?
Rostul profund al întregului sistem judiciar constă în realizarea și menținerea armoniei sociale.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Discuția despre extremism
Nu, interzicerea unui partid nu e soluția. Pentru incidente specifice există Codul Penal. Pentru tot restul e vorba de bun-simț.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știu și ce pot economiștii (O întrebare pe care mi-am pus-o prin 2008 și la care încă aștept răspuns...)
Ne lăsăm sau nu ne lăsăm pe mîna „experţilor”? N-avem de ales. Ne lăsăm. Dar pe mîna căruia dintre ei?
Frica lui Putin jpeg
La ce e bună literatura
După ce, săptămîni, luni, ani, ai citit o sumedenie de cărţi și de autori, ba chiar o bibliotecă întreagă, încă nu ți s-a aprins becul?
index jpeg 5 webp
Bujorul, zeii greci și familia de’ Medici
Ce ar fi crezut doamna de’ Medici despre asta oare?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Limba lui Dalai Lama. Ce nu-i șade lui bine?
Te împărtășești, bine, nu, nu. Cînd am încercat să le explic grecilor cum e cu „paștile” la români, s-au… crucit!
„Cu bule“ jpeg
A fi paletă
E posibil ca de la asemenea metafore glumețe să se fi extins folosirea lui paletă, atît cu sensul mai general „prost”.
HCorches prel jpg
Premii sau condamnări la tristețe?
Pare că și-ar putea lua zborul în orice clipă, că s-ar putea înălța de la pămînt, așa firavă cum e și plină de emoție.
IMG 8779 jpeg
p 7 White Cube WC jpg
A lua în serios trauma colonialistă a Europei de Est
Cînd e vorba de a construi un asemenea domeniu anti-imperialist, Vestul european are multe de învățat de la Est.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Profesori de neuitat din liceu
Astăzi nu găsesc răspuns la întrebarea dacă, dintre mulții profesori pe care i-am tot avut, o fi fost vreunul mai bun decît el.
image png
Cum peticim ruptura stat-privat
Mai mult, creșterea salariilor în sectorul public din ultimii ani a creat o concurență neloială cu mediul economic.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Te poți desprinde de tehnologie? (2)
Ne putem despărți de tehnologie? Nu. Dar tehnologia ne poate despărți de oameni. Sau măcar încearcă.

Adevarul.ro

image
Doi români au decis să se mute înapoi în țară și au povestit experiența lor. „Întrebarea este: cum reușiți să vă întrețineți?”
Traiul liniștit și banii frumoși pe care îi câștigau nu au contat pentru doi români. După 17 ani de viață în Elveția, s-au întors acasă și au povestit experiența lor. Cei doi tineri apreciază mai mult liniștea, înțelegerea și iubirea decât banii din cont.
image
Zodiile care nu pot fi mințite
Firi analitice, mereu sceptici și aflați „în gardă”, anumiți nativi ai zodiacului sunt aproape imposibil de mințit. Spiritul de observație și intuiția nu îi înșală, așa că este mai bine să nu încerci să îi plăcălești. Scorpionii și Capricornii sunt cap de listă.
image
Horoscopul lunii iunie 2023. Predicții astrologice pentru prima luna de vară
Horoscopul lunii iunie 2023 vine cu predicții complete pentru toate zodiile, acoperinde domeniile cele mai importante: dragoste, bani și carieră.

HIstoria.ro

image
George Gershwin și visul american
George Gershwin (1898-1937) a marcat scena americană la începutul secolului XX.
image
De ce se urau de moarte Ştefan cel Mare şi Vlad Ţepeş. Duşmănia lor apare într-un document de la Vatican!
Vlad Ţepeş, domn al Munteniei în trei rânduri, şi Ştefan cel Mare, voievodul care a condus Moldova timp de aproape jumătate de secol, au avut relaţii sinuoase, în funcţie de conjunctura politică a vremii şi de interesele administrative.
image
Château La Coste, în Provence: ce descoperire!
Ce e, până la urmă, Château La Coste? Un spaţiu magic, construit în jurul unei îndeletniciri cu tradiţie: facerea vinului.