Învățăturile lui Ankșeșonk către fiul său

Publicat în Dilema Veche nr. 856 din 3 - 9 septembrie 2020
Învățăturile lui Ankșeșonk către fiul său jpeg

Nu te ascunde cînd nu ai mîncare, zice papirusul 10508 de la British Museum. Textul e din Egiptul Ptolemeilor, un pic mai vechi de două mii de ani. Ca parte din literatura demotică, ne așteptăm să fie mai viu și mai hîtru decît textele în limba egipteană clasică, scrisă cu hieroglife, dar chiar și între textele tîrzii, are un aer mai campestru decît altele considerate în general mai realizate, mai literare. Proverbele de pe așa-zisul papirus Insinger, de exemplu, au o anumită dambla utopică, în care ești sfătuit sec să fii mereu bun, moderat, să faci să fie bine etc. Papirusul nostru e mai pitoresc : Dacă ești trimis să iei pleavă și găsești grîu, nu cumpăra; Zidarii fac casele, muzicanții le inaugurează. De-astea.

Textul nostru începe cu un pic de context. Ankșeșonk, preot al lui Ra din Heliopolis, sosește în Memphis să ceară ajutor unui prieten vechi, acum devenit mare doctor al faraonului. Momentul nu e grozav: prietenul lui e ocupat să-l otrăvească pe faraon. Totul se află, iar Ankșeșonk se trezește la închisoare pentru că nu a raportat urgent ceea ce aflase. Folosește această perioadă relaxată pentru a face un tur de forță sapiențial în beneficiul fiului său, pentru care scrie sfaturi valoroase de viață pe cioburi (făcuse o cerere să i se dea niște papirus, dar faraonul recomandase cioburi). Textul lui îndeplinește condiția esențială a unei lucrări de înțelepciune: e scurt. Vreo 20 de pagini în cea mai cunoscută ediție englezească, M. Lichtheim, Ancient Egyptian Literature: A Book of Readings, Vol. 3. The Late Period, 1980.

Mi se pare una dintre cele mai comestibile producții demotice, dintr-o perioadă considerată altminteri cam nedrept un declin al spiritului egiptean. Cine citește cele două simpatice povești din această perioadă cu Setna Khamwas (fiu al lui Ramses II devenit erou fantastic, ca mai tîrziu Harun al-Rashid) constată că e în plin 1001 de nopți. În general, etichetele de declin sînt puse pe cîte o epocă din trecut din perspectiva unei axiologii contemporane, cu idiosincraziile ei de gust și sumețelile ei autoritare, și sînt de obicei reevaluate de alte generații de istorici. Egiptul secolelor III-I î.Hr. are încă vitalitate culturală și un comerț de idei cu lumea elenă (care de altfel absorbea cultură egipteană încă din perioada saită). Unele fabule esopice se inspiră din cele demotice, iar invers, autorii egipteni încep să vorbească de amazoane. Pe de altă parte, din aceeași perspectivă de putere, unii văd numaidecît în papirusul Insinger influențele filozofiei grecești, iar în textul lui Ankșeșonk o glosă la Hesiod. E, simplu spus, o obrăznicie să postulezi că Egiptul are nevoie de greci ca să poată reflecta la condiția umană; ceea ce nu înseamnă nici că Învățăturile… ar avea profunzimi heideggeriene. E vorba acolo despre chestii banale. Despre politică – Cînd zeii vor să urgisească o țară, pun spălătoreasa să conducă poliția. Uneori Ankșeșonk are dreptate (Nu-l da în judecată pe superiorul tău dacă nu ai protecție), alteori nu (Cînd un magistrat fură, fiul lui va fi sărac). Despre social media: Nu urî un om cînd nu știi nimic despre el; Nu face educație unui prost, ca să nu te urască. Despre șef: Nu fi vecin cu șeful tău. Pentru spotul educativ din prime time: Medicamentul este eficient doar dat de doctor.

Ne-am fi așteptat să întîlnim la tot pasul pilde cu animale. Dar universul paremiologic al BM 10508 se bazează pe crocodil și-atît: Nu-l prinde crocodilul pe orășean; Crocodilul nu moare de grijă, moare de foame; Cînd crocodilul se îndrăgostește de un măgar, își pune perucă. Ce îl preocupă cel mai mult pe Ankșeșonk e familia. Nu alege pentru fiica ta un om bogat. Nu locui în aceeași casă cu socrii tăi. Nu te duce la fratele tău cînd ești la ananghie, du-te la prietenul tău. Și încă una: Dacă-ți prinzi nevasta cu amantul ei, (iar acum un anticlimax pentru Gheorghidiu) ia-ți o mireasă mai potrivită.

Impresia generală este că Ankșeșonk are o oarecare idee despre cum merg lucrurile, așa cum avea deja celebrul lui strămoș, scribul de la Luvru, din Vechiul Regat (foto). Omul nostru scrie scurt și la obiect. O singură dată e mai prolix, și pînă și asta îi iese: Nu zice: am arat, dar n-am primit nici o răsplată! Ară din nou, e bine să ari. Și cîteva cioburi scrise cu speranța că fiul lui va deveni un om dintr-o bucată: Nu vorbi cu două voci. Sau: Caracterul unui bărbat este unul din membrele lui. Sau: Bogăția unui meseriaș sînt uneltele lui. Bogăția unui templu este preotul.

Ankșeșonk nu uită să se adreseze în două rînduri și arheologilor care se grăbesc să înceapă o săpătură nouă (la anul). Zice astfel undeva: Nu achiziționa bunuri dacă nu ai un depozit. Iar apoi: Cel care sapă o groapă… Din păcate, continuarea e pierdută, pentru că papirusul e deteriorat. Însă lacuna din manuscris de care îmi pare cel mai rău e cea din sfatul dedicat, vreau să-mi închipui, autorilor: Nu zice: scriu bine!… Oare ce urma aici? Vreo răutate: Nu zice scriu bine! Ca apoi să te trezești că nu vinzi nimic, ceva de genul ăsta. Ankșeșonk, lasă-l pe băiat să scrie literatură! Hieroglifă ce ești!

Cătălin Pavel este arheolog și scriitor. Cea mai recentă carte publicată este Arheologia iubirii. De la Neanderthal la Taj Mahal, Humanitas, 2019.  

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

autostrada 45 ani germania jpg
Liderul drumurilor din Europa se chinuie de 45 de ani să termine o autostradă. „Durează și durează și durează”
Privind această imagine s-ar putea să credeți că indică unul din drumurile care se construiesc în România cu viteza melcului. Dar nu! De data aceasta imaginea este dintr-o
ceapa freepik jpg
Motivul incredibil pentru care trebuie să mâncăm jumătate de ceapă pe zi! Ce beneficii are pentru sănătate
Ceapa este un aliment favorit pentru foarte mulți români, care o consumă fie simplă, în diferite salate, ori o utilizează drept ingredient în rețete. Însă, nu foarte mulți români știu că ceapa are și nenumărate beneficii pentru sănătate, mai ales dacă este consumată zilnic.
image png
Atenționare de la meteorologi. Vânt puternic de miercuri până duminică seară, în mai multe regiuni ale ţării
Meteorologii au emis, marţi dimineață, o atenţionare de vânt puternic pentru mai multe regiuni din ţară, valabilă de miercuri până duminică seară.
targ craciun sibiu 3 jpg
Cât costă două sărmăluțe cu smântână la Târgul de Crăciun din Sibiu. Suma este șocantă!
Târgurile de Crăciun din România au devenit deja o destinație de top pentru iubitorii de tradiții, dar și pentru cei care doresc să se bucure de atmosfera festivă specifică sărbătorilor de iarnă.
carambol pasarela DJ 677 olt   foto martor (2) jpeg
Nouă autoturisme implicate într-un accident, pe o pasarelă, în județul Olt. „E gheață, e sticlă acolo!”
Un accident în care au fost implicate nouă autovehicule s-a produs, marți-dimineață, 19 noiembrie 2024, pe un drum județean din Olt. În imaginile surprinse de martori și postate pe rețelele sociale se observă că în zonă era ceață. Se vorbește, de asemenea, de polei.
 excavator Landscape Management
Un angajat al CE Oltenia a ajuns la spital în stare gravă după ce a căzut de la zece metri înălţime
Un excavatorist în vârstă de 46 de ani al Complexului Energetic Oltenia a fost transportat în stare gravă la spital, după ce a căzut în timp ce se deplasa spre cabina de comandă a unui utilaj, în Cariera Roşia din cadrul complexului.
harta lumii soren poulsen reddit jpeg
Fermierul care a creat o hartă a lumii, pe o suprafaţă de 4.000 metri pătrați, chiar în spatele casei. I-a luat 25 de ani să o facă
„Harta lumii” de pe malul lacului Klejtrup din Danemarca, de 4.000 de metri pătrați, a fost construită de un singur om, din pământ, pietre și iarbă. Danezul Søren Poulsen, creatorul hărții, și-a petrecut ultimii 25 de ani din viață pentru a duce la capăt acest „proiect”.
Rucsac supravietuire cutremur shutterstock
Ce trebuie să aveți pregătit în caz de război. Două țări NATO își instruiesc deja cetățenii
Două țări NATO își instruiesc cetățenii cu privire la modul de supraviețuire în război, pe fondul conflictului din Ucraina, scrie CNN.
George Simion FB jpg
Candidații Simion și Ciolacu, legături puternice cu fotbalul. Cum se raportează în disputa FCSB-Steaua
În timp ce George Simion e prieten pe față cu Gigi Becali, Marcel Ciolacu susține cauza FCSB-ului.