Intrigi la Palat

Publicat în Dilema Veche nr. 666 din 24-30 noiembrie 2016
Nevoia de Securitate jpeg

Am tot ├«ncercat s─â imaginez un scenariu pentru un serial de tip West Wing, un soap despre politica din Bruxelles, numai c─â mi s-a p─ârut c─â nu am materie prim─â. Ce drame, ce intrigi s─â cite╚Öti printre r├«ndurile seci ╚Öi inexpresive recitate de oficialii europeni, at├«╚Ťia ani la r├«nd?

Veni ├«ns─â r├«ndul Comisiei conduse de mai pu╚Ťin conven╚Ťionalul Juncker. Echipa a fost, din primul moment, format─â pe ideea comisarilor mai degrab─â ÔÇ×politiciÔÇť dec├«t ÔÇ×tehniciÔÇť. Altfel spus, mai mult─â comunicare, mai mult sprijin strategic din partea statelor membre. Ulterior, a fost numit─â o echip─â a ÔÇ×ultimei ╚ÖanseÔÇť pentru Europa, date fiind crizele prin care a tot trecut. ├Än atare situa╚Ťie, p─âstrarea bulg─âroaicei Kristalina Georgieva ├«n Comisie avea sens ╚Öi nu prea. Domnia-sa a fost, pe vremea lui Barroso, titulara unui portofoliu ceva mai m─ârunt (ajutor umanitar) pe care l-a gestionat cu enorm─â competen╚Ť─â. Pe unde lipsea Lady Ashton, acolo suplinea doamna Georgieva. ├Än Palestina, Irak sau Afganistan, ajutorul umanitar european era prezent, cu eficien╚Ť─â ╚Öi pana╚Ö. ├Än trei din cinci ani ai mandatului, a fost considerat─â cel mai bun comisar al echipei Barroso. Un ├«nalt func╚Ťionar cu mult─â competen╚Ť─â ╚Öi enorm─â pasiune pentru domeniul de care s-a ocupat. A fost preluat─â de Comisia Juncker. Apoi, a candidat la func╚Ťia de secretar general al ONU. A pierdut str├«ns competi╚Ťia. Pare-se c─â a fost lipsit─â exact de sprijinul ╚Ť─ârii sale, dar asta e simpl─â b├«rf─â. Ime┬şdiat dup─â aceea, a anun╚Ťat plecarea din Comisia European─â, dup─â ce a lansat, off the record, motivul: ne├«n╚Ťelegeri profunde cu Martin Selmayr, m├«na dreapt─â a domnului Juncker. De la 1 ianuarie, se va muta la Banca Mondial─â, unde i s-a ├«nfiin╚Ťat un post nou-nou╚Ť de vicepre╚Öedinte, creat personal pentru profilul profesional al domniei-sale.

Doamna Georgieva nu este singurul membru al Comisiei care se pl├«nge de comportamentul lui Selmayr, eminen╚Ťa cenu╚Öie a Comisiei Juncker. Acest avocat neam╚Ť de 42 de ani a ajuns, ├«n numai zece ani, chief of staff al pre╚Öedintelui, din simplu purt─âtor de cuv├«nt al unui comisar oarecare. Pentru standardele din Berlaymont (sediul Comisiei), o asemenea vitez─â ├«n carier─â este ame╚Ťitoare. Calit─â╚Ťile care ├«l recomand─â s├«nt ╚Öi cele care i-au creat (numai) du╚Ömani. Este nemilos, abil, dedicat trup ╚Öi suflet ╚śefului. Nimic nu trece de el. Nici m─âcar un comisar. ├Änt├«lnirile dintre domnul Juncker ╚Öi membrii propriei echipe s├«nt mult mai rare dec├«t ne-am ├«nchipui ╚Öi s├«nt, ├«n mare parte, la discre╚Ťia (mult prea) eficientului chief of staff. Un exemplu relativ recent: numirea lui Michel Barnier (anglo-critic virulent) ca negociator al Brexitului din partea ÔÇ×european─âÔÇť. At├«t Georgieva, c├«t ╚Öi Sefcovic (alt comisar tehnocrat interesant) au aflatÔÇŽ din pres─â decizia luat─â ÔÇ×├«n privatÔÇť de cuplul Juncker ÔÇô Selmayr.

Dup─â anun╚Ťul plec─ârii doamnei Georgieva, la propunerea lui Selmayr, locul ├«i va fi luat de un (alt) neam╚Ť, G├╝nther Oettinger. Alt veteran. S-a ocupat de domeniul energiei ├«n fosta Comisie. Cu rezultate mai degrab─â mediocre, a╚Ö zice. Acum r─âspunde de Agenda Digital─â ╚Öi va prelua func╚Ťia de vicepre╚Öedinte, cu atribu╚Ťii ├«n zona de Resurse Umane ╚Öi Buget. S─â vede╚Ťi intrig─â. Acum foarte pu╚Ťin─â vreme, domnul Oettinger a zburat p├«n─â la Budapesta, la o ├«nt├«lnire cu Viktor Orb├ín, cu un avion privat, proprietatea lui Klaus Mangold, un magnat (tot) neam╚Ť. El a fost numit de Frankfurter All┬şgemeine Zeitung ÔÇ×Mister Rusia al economiei germaneÔÇť. Este intermediarul omnipotent al tuturor intereselor energetice ruse╚Öti ├«n Germania. Ca o coinciden╚Ť─â, ├«n aceea╚Öi perioad─â, Ungaria a c─âp─âtat, cu chiu, cu vai, permisiunea UE de a construi o central─â nuclear─â cu finan╚Ťare ╚Öi tehnologie ruse╚Öti. Scandal! Ce caut─â un comisar ├«n avionul privat al unui miliardar neam╚Ť, avocat al intereselor industriei ruse? R─âspunsul oficial al Comisiei a fost lamentabil: domnul Oettinger nu mai r─âspunde de Energie, a╚Öa c─â nu e nici un conflict de interese.

Eh? Începe să arate ca un scenariu de soap opera cu intrigă politică? Cine-a zis că Palatul Berlaymont e plicticos?

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, dup─â 30 de ani, rom├ónii, al─âturi de ceilal╚Ťi europeni, de aceast─â dat─â, s─â se afle ├«n situa╚Ťia ├«n care s─â suporte o serie de restric╚Ťii de consum nepopulare ╚Öi dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
À la guerre...
Campania declan╚Öat─â ├«mpotriva Amnesty International este ├«n cel mai bun caz ineficient─â, ├«n cel mai r─âu ÔÇô d─âun─âtoare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului rena┼čte (supravie┼úuie┼čte) viguros pe scena noastr─â politic─â ┼či are la baz─â aceea┼či congenital─â inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinat─â.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele s├«nt prin defini╚Ťie nu numai ├«nc─âp─â╚Ť├«nate, ci ╚Öi cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa leg─âtura fascinant─â dintre prost ╚Öi de╚Öteptul lui ╚Öi, ├«n consecin╚Ť─â, mediul de via╚Ť─â cel mai propice pentru de╚Öteptul pro╚Ötilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. ╚śi continu─â. Trebuie doar s─â ╚Ötii s─â surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disec╚Ťii
Ce ├«╚Öi cunoa╚Öte omul mai bine dec├«t proprietatea, posesiunea (simbolic─â sau material─â) cu care genereaz─â, gradual, raporturi de consubstan╚Ťialitate?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de b─âtr├«nii s─âi ├«n╚Ťelep╚Ťi
Cum s─â-i fideliz─âm ╚Öi s─â le oferim bucuria de a mai d─ârui din ceea ce au acumulat o via╚Ť─â?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sf├«r╚Öitul ÔÇ×mesei gratuiteÔÇŁ ├«n Uniunea European─â
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenule┼ú electric de juc─ârie. Arat─â bine, se mi┼čc─â bine ┼či reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Merg├«nd ├«ntr-o zi la unele dintre aceste b─âi din Telega, la ╚śoimu, cu toat─â istoria asta ├«n cap, nu mic─â mi-a fost mirarea s─â ├«nt├«lnesc ni╚Öte personaje interesante.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Dincolo de costul ╚Öi eficien╚Ťa sanc╚Ťiunilor interna╚Ťionale
Sanc╚Ťiunile ├«mpotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de c├«nd m─â ┼čtiu, ├«ntre ascez─â ┼či l─âcomie, ├«ntre Yoga ierbivor─â ┼či Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, c─â ne-a╚Ťi speriat, bat─â-v─â s─â v─â bat─â....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
P├«n─â la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semn─âturi de sus╚Ťinere, din toate col╚Ťurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta ├«ngust─â ╚Öi elegant─â, bra╚Ťele ghidonului ╚Öi sunetul pe care ├«l scotea noul scuter ├«l asem─ânau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristic─â metafizic─â
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta at├«t de grav o genera╚Ťie, retez├«ndu-i pofta de a tr─âi?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Longevivi
Adjectivul ÔÇ×longevivÔÇŁ este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lung─â a unei vie╚Ťi umane, ci ╚Öi pe aceea a unei activit─â╚Ťi oarecare ├«ndeplinite de o persoan─â.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred c─â ├«n ╚Öcoli institu╚Ťia psihologului ╚Öcolar ar trebui s─â capete o mult mai mare vizibilitate ╚Öi importan╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Mai exist─â ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Exist─â o teorie imbecil─â conform c─âreia la stadion po┼úi face mai orice, ÔÇ×nu s├«ntem la teatruÔÇť, e bine s─â existe un loc unde s─â se descarce fl─âc─âii.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Turismul ne e str─âin
Mori╚Öca merge oricum ╚Öi mereu apar al╚Ťi clien╚Ťi fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce lipse╚Öte pe pia╚Ťa politic─â
Tejghelele vie╚Ťii noastre politice, de╚Öi multicolore ├«n aparen╚Ť─â, s├«nt, de fapt, goale.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciad─â
├Än ziua de 27 noiembrie 1095, pe c├ómpul din fa╚Ťa ora╚Öului Clermont, c├óteva sute de oameni a╚Öteptau s─â aud─â predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al R─âzboiului ruso-turc din 1877-1878
R─âzboiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unit─â╚Ťi otomane, ruse╚Öti ╚Öi rom├óne╚Öti ├«n principal, dar ╚Öi trupe s├órbe╚Öti ╚Öi muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemor─ârii recente a mor╚Ťii voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Na╚Ťional ÔÇ×Regele Ferdinand IÔÇŁ a publicat pe pagina de socializare a institu╚Ťiei povestea inedit─â a raclei ├«n care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.