Între Frankfurt şi Lipscani

Publicat în Dilema Veche nr. 597 din 23-29 iulie 2015
Mîrșava intenție bună a statului jpeg

Tomas e iritat. Nu înţelege cum vine aia că el, slovacul, trebuie să contribuie la iertarea datoriilor Greciei. „Păi, maică-mea are 400 de euro pensie. De ce să îi ajut pe greci să-şi ţină pensiile la 1500?“ Stă în faţa pub-ului de lîngă Marble Arch unde lucrează, trage din ţigară şi le răspunde lui Yorgos şi Dimitrios pe smartphone. Tomas a fost poliţist în Bratislava. A divorţat şi a decis să ia viaţa de la început. A plecat la Londra şi s-a făcut bucătar. Are în grijă acum două pub-uri în zonă bună. E

. Taică-su este psiholog de copii, lucrează încă la stat şi cîştigă mai puţin de 1000 de euro pe lună. „Zi-mi tu mie un doctor din Atena care s-ar mulţumi cu atîta“, îi zice lui Dimitrios. Continuă: „Fosta mea nevastă e croitoreasă, lucrează de-i sar capacele şi are cam 450 de euro. Sor-mea e ditamai şefa de resurse umane la o bancă, ajunge la 1500. Zi-mi şi mie dacă, la salariile astea, e corect să vă plătim noi din datorii. Benzina e mai scumpă ca la voi, mîncarea costă mai mult ca la Londra, iar salariul mediu e de 848 de euro. Ceva mai puţin ca-n Grecia, este?“ 

Dimitrios cade pe gînduri. E duminică seara. A tras o duşcă zdravănă de vin şi acum vede viaţa ceva mai în roz. Se întorsese cu o zi înainte din Africa de Sud, unde fusese cu treburi, trimis de firmă. Dim este inginer, e însurat cu o româncă din Botoşani, au un copil de 3 ani şi grija părinţilor, pensionari. Cu o zi înainte, ajuns acasă, aflase de limita de 60 de euro pentru retragerile de la bancomate şi de închiderea băncilor. Fusese tare dezorientat. Între timp, organizase un program de extragere de pe carduri, pentru el şi pentru părinţi. Eu l-am sfătuit să amîne decontul deplasării în Africa şi să folosească banii ăia pentru medicamentele părinţilor. Mi-a zis că e imposibil pentru că firma nu mai are deloc

în casierie. Acum, la al treilea pahar de vin, e mai bine. „Seara e minunată, stelele sînt sus pe cer, păsărelele cîntă, băncile sînt închise şi, cel mai grozav, mi-am dat seama că nevastă-mea nu m-a luat pentru avere.“ Ce era să-i răspundă lui Tomas? Îl lasă pe Yorgos să dea o replică. Ăla e mai rău de gură. Are o pensiune pe undeva pe-o insulă. Pare mai puţin afectat. Dim îl bombăne-n gînd. Bănuieşte că Yorgos nici nu ştie unde se plătesc impozitele. 

Noroc că, brusc, Dawn intră-n conversaţie. Ea e americancă, dar s-a mutat în Portugalia de vreo zece ani, de cînd s-a măritat cu un localnic. Ne înşiră argumentele clasice ale stîngii: conspiraţie financiar-bancară pentru a supune o ţară, bancherii care se îmbogăţesc pe spinarea poporului care sărăceşte, goana dupa resursele naturale ale Greciei, setea de putere a Germaniei şi a lui Merkel,

-urile nemţilor din secolul XX, mîndrul Tsipras care îşi ascultă poporul printr-un referendum a cărui valoare nu poate fi ignorată. Întind mîna agale spre tastatură, să-i răspund. Dalibor mi-o ia înainte. El e preşedintele celui mai mare fond de investiţii din Croaţia. Îi aduce contraargumente financiare şi statistice. Mult mai sarcastic, englezul Timothy dă-n toţi şi-n toate. În primul rînd, loveşte în ideea de euro. Un fel de „V-am spus noi!“.

A doua zi, parcă, guvernatorul Mugur Isărescu a dat o declaraţie prin care a îndemnat la o mai bună pregătire a eventualei aderări a României la zona euro. Practic, încerca să mai stăvilească din entuziasmul afişat recent de preşedintele Iohannis. Analiştii de pe toate ecranele de ştiri deplîngeau handicapurile structurale ale economiei şi societăţii politice româneşti. „Nu sîntem încă pregătiţi!“, se striga unanim. Mi-am permis să înţeleg şi în altă cheie declaraţia guvernatorului. Dincolo de nepregătirea noastră, cred că a vrut să atragă atenţia şi asupra nepotrivirii LOR. 

Eram, poate, sub influenţa lui Tomas. Mă gîndeam cum ar fi fost să fim deja în euro şi să contribuim financiar la păstrarea pensiilor greceşti de trei ori mai mari decît ale noastre, la un TVA (pînă de curînd) mai mic decît al nostru şi la o evaziune fiscală (zic unii) mai mare decît a noastră. 

Personal, în acest moment, mă simt parcă mai bine ştiindu-mi politica monetară stabilită aici, pe Lipscani, decît acolo, la Frankfurt. E mai aproape de casă, măcar.  

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană, la TVR.   

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Nationala Romaniei (Sportpictures) jpg
Se vede Mondialul din 2026! România, noroc chior la tragerea la sorți a grupelor din preliminarii
Naționala lui Mircea Lucescu și-a aflat adversarele din drumul spre CM 2026.
deschidere partiala tronson 5 sibiu pitesti 08 foto cnair jpeg
Se deschide încă o porțiune din autostrada Sibiu-Pitești. Sorin Grindeanu: „Mă aștept ca toată autostrada să fie gata în 2027”
De vineri 13 decembrie 2024, de la ora 15, se deschide circulația pe mai bine de jumătate din tronsonul 5 (Curtea de Argeș-Pitești) al autostrăzii Sibiu-Pitești. Concret, este vorba de 15,77 kilometri, cuprinși între nodurile rutiere de la Bascov și Băiculești.
Atac cu rachete Ucraina FOTO Profimedia jpg
Cum motivează Rusia atacul împotriva sistemului energetic ucrainean: „un răspuns la utilizarea rachetelor ATACMS”
Ministerul rus al apărării susține că atacul său masiv împotriva sistemului energetic ucrainean este un raspuns pentru lansarea rachetelor americane ATACMS cu rază lungă de acțiune împotriva unui aerodrom din sudul Rusiei.
Vladimir Putin şi Donald Trump summit G20 FOTO Profimedia
Declaraţia lui Trump care critică folosirea de către Ucraina a rachetelor ATACMS „corespunde” poziţiei lui Putin (Kremlin)
Kremlinul a salutat vineri cea mai recentă declaraţie a preşedintelui ales al SUA, Donald Trump, care se opune folosirii de către Ucraina a rachetelor americane ATACMS pentru atacuri în profunzimea teritoriului rus.
Putin și Xi Jinping FOTO Profimedia
Preşedintele Chinei refuză să participe la învestirea lui Donald Trump. „E o momeală ieftină”
Preşedintele chinez Xi Jinping nu va participa la ceremonia de învestire a preşedintelui ales Donald Trump, care va avea loc pe 20 ianuarie la Washington, potrivit unor surse apropiate ale liderului de la Beijing.
Horațiu Potra. Sursa: Facebook Horațiu Potra
Motivarea Judecătoriei Ploiești în cazul Potra: „Nu există elemente care să indice o tulburare concretă, gravitatea faptei imputate este de nivel redus”
Judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Ploieşti, care a respins propunerea procurorilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti de arestare preventivă a lui Horaţiu Potra, susține că nu există elemente factuale din care să rezulte o tulburare concretă.
bani euro bancnote ajutoare de stat oferta Foto ministerul finantelor
Datoria externă totală a României a crescut cu 18 miliarde de euro în primele 10 luni
Datoria externă totală a României a crescut cu 18,013 miliarde euro, până la 186,348 miliarde euro, în primele 10 luni ale anului 2024, potrivit Băncii Naţionale a României.
Banner Târg Crăciun
carne porc foto Mediafax jpg
Riscuri pentru sănătate înainte de Crăciun: Ce a găsit ANSVSA în magazinele de carne. Amenzi de milioane de lei
În perioada 10-13 decembrie, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a efectuat 1.117 de verificări în supermarketuri şi hipermarketuri. În urma acțiunilor au fost aplicate 395 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 4,24 milioane de lei.