Între Frankfurt şi Lipscani

Publicat în Dilema Veche nr. 597 din 23-29 iulie 2015
Mîrșava intenție bună a statului jpeg

Tomas e iritat. Nu înţelege cum vine aia că el, slovacul, trebuie să contribuie la iertarea datoriilor Greciei. „Păi, maică-mea are 400 de euro pensie. De ce să îi ajut pe greci să-şi ţină pensiile la 1500?“ Stă în faţa pub-ului de lîngă Marble Arch unde lucrează, trage din ţigară şi le răspunde lui Yorgos şi Dimitrios pe smartphone. Tomas a fost poliţist în Bratislava. A divorţat şi a decis să ia viaţa de la început. A plecat la Londra şi s-a făcut bucătar. Are în grijă acum două pub-uri în zonă bună. E

. Taică-su este psiholog de copii, lucrează încă la stat şi cîştigă mai puţin de 1000 de euro pe lună. „Zi-mi tu mie un doctor din Atena care s-ar mulţumi cu atîta“, îi zice lui Dimitrios. Continuă: „Fosta mea nevastă e croitoreasă, lucrează de-i sar capacele şi are cam 450 de euro. Sor-mea e ditamai şefa de resurse umane la o bancă, ajunge la 1500. Zi-mi şi mie dacă, la salariile astea, e corect să vă plătim noi din datorii. Benzina e mai scumpă ca la voi, mîncarea costă mai mult ca la Londra, iar salariul mediu e de 848 de euro. Ceva mai puţin ca-n Grecia, este?“ 

Dimitrios cade pe gînduri. E duminică seara. A tras o duşcă zdravănă de vin şi acum vede viaţa ceva mai în roz. Se întorsese cu o zi înainte din Africa de Sud, unde fusese cu treburi, trimis de firmă. Dim este inginer, e însurat cu o româncă din Botoşani, au un copil de 3 ani şi grija părinţilor, pensionari. Cu o zi înainte, ajuns acasă, aflase de limita de 60 de euro pentru retragerile de la bancomate şi de închiderea băncilor. Fusese tare dezorientat. Între timp, organizase un program de extragere de pe carduri, pentru el şi pentru părinţi. Eu l-am sfătuit să amîne decontul deplasării în Africa şi să folosească banii ăia pentru medicamentele părinţilor. Mi-a zis că e imposibil pentru că firma nu mai are deloc

în casierie. Acum, la al treilea pahar de vin, e mai bine. „Seara e minunată, stelele sînt sus pe cer, păsărelele cîntă, băncile sînt închise şi, cel mai grozav, mi-am dat seama că nevastă-mea nu m-a luat pentru avere.“ Ce era să-i răspundă lui Tomas? Îl lasă pe Yorgos să dea o replică. Ăla e mai rău de gură. Are o pensiune pe undeva pe-o insulă. Pare mai puţin afectat. Dim îl bombăne-n gînd. Bănuieşte că Yorgos nici nu ştie unde se plătesc impozitele. 

Noroc că, brusc, Dawn intră-n conversaţie. Ea e americancă, dar s-a mutat în Portugalia de vreo zece ani, de cînd s-a măritat cu un localnic. Ne înşiră argumentele clasice ale stîngii: conspiraţie financiar-bancară pentru a supune o ţară, bancherii care se îmbogăţesc pe spinarea poporului care sărăceşte, goana dupa resursele naturale ale Greciei, setea de putere a Germaniei şi a lui Merkel,

-urile nemţilor din secolul XX, mîndrul Tsipras care îşi ascultă poporul printr-un referendum a cărui valoare nu poate fi ignorată. Întind mîna agale spre tastatură, să-i răspund. Dalibor mi-o ia înainte. El e preşedintele celui mai mare fond de investiţii din Croaţia. Îi aduce contraargumente financiare şi statistice. Mult mai sarcastic, englezul Timothy dă-n toţi şi-n toate. În primul rînd, loveşte în ideea de euro. Un fel de „V-am spus noi!“.

A doua zi, parcă, guvernatorul Mugur Isărescu a dat o declaraţie prin care a îndemnat la o mai bună pregătire a eventualei aderări a României la zona euro. Practic, încerca să mai stăvilească din entuziasmul afişat recent de preşedintele Iohannis. Analiştii de pe toate ecranele de ştiri deplîngeau handicapurile structurale ale economiei şi societăţii politice româneşti. „Nu sîntem încă pregătiţi!“, se striga unanim. Mi-am permis să înţeleg şi în altă cheie declaraţia guvernatorului. Dincolo de nepregătirea noastră, cred că a vrut să atragă atenţia şi asupra nepotrivirii LOR. 

Eram, poate, sub influenţa lui Tomas. Mă gîndeam cum ar fi fost să fim deja în euro şi să contribuim financiar la păstrarea pensiilor greceşti de trei ori mai mari decît ale noastre, la un TVA (pînă de curînd) mai mic decît al nostru şi la o evaziune fiscală (zic unii) mai mare decît a noastră. 

Personal, în acest moment, mă simt parcă mai bine ştiindu-mi politica monetară stabilită aici, pe Lipscani, decît acolo, la Frankfurt. E mai aproape de casă, măcar.  

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană, la TVR.   

O mare invenție – contractul social jpeg
Moartea lui Tudor Vladimirescu: asasinat sau executarea unei pedepse?
Codul penal militar intern al Eteriei nu avea nici o valoare juridică.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
„Rusia trebuie să piardă”
Orice alt deznodămînt va duce la destrămarea ordinii internaționale așa cum o știm acum, cu consecințe ce nu pot fi estimate.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Punct și de la capăt
Dar, în general, reacția unora dintre politicienii și gazetarii autohtoni după eșecul Schengen n-a reușit să depășească mimica unei bosumflări provinciale.
Frica lui Putin jpeg
Antimaniheism
Dar se poate întreba cineva: dacă răul nu se activează fără o anumită, fie și mică, proporție de bine, de ce binele însuși nu e mai puternic și mai activ?
m simina jpg
Pisicile de la Palatul de Iarnă
În altă ordine de idei, aș merge pe mîna Ecaterinei cea Mare: Albastru de Rusia și Angora albă.
AFumurescu prel jpg
Federaliștii și antifederaliștii români
A te trezi cu un picior în fiecare tabără, ca să nu zic luntre, e o binecuvîntare și un blestem.
Iconofobie jpeg
Poeți (și critici?)
Dar şi cei croiţi astfel sînt, la urma urmelor, să admitem, nişte poeţi.
„Cu bule“ jpeg
Mim și mimă
În franceză, după unele oscilații de încadrare într-un gen, mime s-a fixat ca substantiv masculin, iar pantomime ca feminin.
HCorches prel jpg
Oldies but goldies
De la Simona Popescu la Emil Brumaru, de la Mircea Dinescu la Mircea Cărtărescu, autorii contemporani nu lipsesc.
radu naum PNG
Există un stadion nou de fotbal în Ghencea. Pentru ce echipă?
Da, există, dar numai pentru unii. Pentru alţii, nu există. E ca şi cum n-ar fi, ca şi cum în mijlocul acelui cîmp din Ghencea ar fi doar un lan de grîu, sau o groapă ca a lui Ouatu, sau vidul cosmic.
p 7 WC jpg
Revenirea „delictului de gîndire”
O persoană, spunea Atkin, nu poate fi reținută sau privată de bunurile proprii în mod arbitrar, nici chiar în vreme de război.
index jpeg 6 webp
Afacerea Tate și modelul românesc
Era, într-un fel, un amestec de sisteme de vînzare de tip MLM (multi-level marketing) cu principiile funcționării unei secte.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Skynet dă în bobi*
Tehnologiile avansate vor continua să evolueze și să aibă un impact major asupra societății.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Dubla măsură
Să ne înțelegem: nu vreau să-i evacuez nici pe Marx, nici pe Engels, nici pe G.B. Shaw, pe Sartre, pe Éluard sau pe Aragon din lista de repere semnificative ale culturii europene.
Frica lui Putin jpeg
Regii, vecinii noștri
Dacă acestea sînt așa, înțelegem pasiunea modernă pentru monarhia constituțională. Cu regii și prinții Angliei mai ales sîntem toți „vecini” prin intermediul presei, al Internetului și acum, iată, al unei cărți.
m simina jpg
La Azuga (II)
Din păcate, după cel de-al Doilea Război Mondial noul regim politic din România a căutat să minimalizeze contribuția monarhiei în istoria țării.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ce oameni avem, ce oameni sîntem
Și în UE, relațiile dintre state au o bună doză de răceală și de cinism.
Iconofobie jpeg
Puțină genetică … literară
„Gena” funcționează, în acest context, asemenea sorții implacabile din tragedia antică. Devine fatum malus, predestinare obtuză.
„Cu bule“ jpeg
Paranghelia la discotecă
Descoperisem mai întîi un film grecesc din 1980, cu titlul în original Paranghelia, în care conflictul era declanșat de comandarea (= paranghelia) de către protagonist a unei muzici anume, într-un local.
HCorches prel jpg
Ca un cuțit de bucătărie proaspăt șters
Mircea Cărtărescu, în cîteva fraze, a spus, așadar, niște adevăruri tranșante și care trebuie rostite de o voce cu autoritatea lui.
radu naum PNG
Scapă Halep?
Există puţine certitudini în cazul controlului pozitiv cu Roxadustat al Simonei Halep, dar un lucru e sigur: orice ar fi, nu putem fi obiectivi.
p 7 WC jpg
A discreditat prăbușirea FTX „altruismul eficace”?
În cazul lui Bankman-Fried, riscul nu viza doar propria sa avere, reputație și poate chiar propria libertate.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Exploratorii existenței
Kundera nu extinde aceste observații și asupra altor acte artistice, dar cred că și în pictură, de exemplu, pot funcționa aceleași mecanisme.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Un an special pentru noi
Am trecut prin toate cele ale României. De 30 de ani, nimic din ce este românesc nu ne este străin.

Adevarul.ro

image
Tatăl care și-a violat fiul cu retard mental: „Trebuie să aibă și el viaţă sexuală. Nu poate rămâne virgin”
Motivarea hotărârii prin care bărbatul din Zlatna a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru două infracţiuni de viol, victima fiind fiul său cu retard mental, arată o situație cutremurătoare
image
image
Când au elevii vacanță în februarie, în funcție de județ. Harta cu toate informațiile
La decizia inspectoratelor şcolare judeţene şi al municipiului Bucureşti, următoarea vacanţă a elevilor, de o săptămână, va fi programată undeva în perioada 6 - 26 februarie, dar nu pentru toată lumea la fel.

HIstoria.ro

image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Din culisele Operațiunii Marte
În istoria războiului sovieto-german, nume ca „Moscova”, „Stalingrad”, „Kursk”, „Belarus” sau „Berlin” evocă mari victorii sovietice.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.