Întoarcerea anarhiștilor

Publicat în Dilema Veche nr. 835 din 20 - 26 februarie 2020
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

A fost un fel de premieră pentru spațiul public francez: primul politician care își vede cariera terminată ca urmare a unui scandal sexual. Întotdeauna liberală cînd vine vorba de viețile private ale oamenilor publici, Franța pare să treacă printr-o schimbare. Nu, nu ca efect al avansului unui discurs conservator, ci mai degrabă ca urmare a omniprezenței rețelelor sociale și a comportamentului pe care acestea îl încurajează: un obositor festival de indignări zilnice care își caută permanent o țintă nouă. Tura asta, victima a fost Benjamin Griveaux, candidatul macronist la Primăria Parisului. Un film cu conținut sexual pe care nefericitul politician îl trimisese unei doamne în urmă cu doi ani a devenit public, iar acesta, prompt și jenat, a renunțat să mai viseze la demnități publice. Cumva ironic, dacă ținem seama de sondaje, e că, foarte probabil, nu era rîndul lui Griveaux să guverneze Parisul. Înaintea declanșării scandalului el se clasa pe un descurajant loc trei.

„Ne americanizăm“, s-a auzit – a cîta oară? – un strigăt peste întreaga dezbatere legată de incident. Probabil justificat, de data asta. O listă lungă de politicieni americani s-au întors înapoi în viața privată după dezvăluiri similare sau chiar mai puțin grave. Fostul candidat la președinție John Edwards sau fostul deputat John Weiner sînt două exemple binecunoscute. În Franța, însă, asemenea scandaluri nu aveau ca efect sancțiuni politice. E vorba de țara în care acum cîțiva ani o colecție de scrisori semnate de fostul președinte François Mitterrand și adresate amantei sale a fost un succes previzibil al industriei cărții.

Un detaliu ușor straniu al afacerii Griveaux ține de autorul dezvăluirii: Piotr Pavlenski, un emigrant/refugiat politic rus a cărui figură publică pare o extracție edulcorată din caracterul compatrioților săi anarhiști de la sfîrșitul secolului al XIX-lea. Sigur, Pavlenski nu pune bombe, dar printre activitățile care l-au făcut cunoscut se numără incendierea unor uși de instituții ale statelor rus și francez, între care și cea a FSB. Altădată, Pavlenski și-a țintuit scrotul de pavajul din Piața Roșie din Moscova, ceea ce i-a asigurat măcar cele 15 minute de faimă despre care vorbea Andy Warhol în 1968.

Parte din mai recenta tradiție a Pussy Riot, rusul și-a justificat acțiunea prin nevoia de a sublinia ipocrizia candidatului. Griveaux este căsătorit, are trei copii și își promova candidatura vorbind, poate mai des decît ar fi trebuit, despre valorile familiei. La vremea cînd a decis să trimită unei studente un film cu conținut nerecomandat minorilor în care deținea unicul rol, aliatul lui Macron era purtător de cuvînt al guvernului și o stea în ascensiune a mișcării politice pornite de președintele francez.

Studenta respectivă a ajuns între timp avocată și parteneră a lui Pavlenski. Împreună au încercat să obțină publicarea imaginilor cu Griveaux pe Mediapart (un respectat site devenit celebru pentru investigații și disponibilitatea de a se atinge de subiecte pe care presa tradițională le evită) și în Le Canard Enchaîné – o revistă satirică. Semnificativ pentru felul în care societatea franceză obișnuiește să se raporteze la astfel de afaceri e faptul că nici una dintre cele două instituții de presă nu a vrut să aibă de-a face cu imaginile respective.

În restul mediilor de informare, atitudinea a fost clar favorabilă lui Griveaux. Fostul candidat a fost mai degrabă compătimit pentru ghinion. Discuții despre (a)moralitatea sa au fost puține spre deloc. Din acest punct de vedere, deși punctual eficient, efortul lui Pavlenski a creat mai degrabă efectul contrar.

Astfel, scandalul pare să sublinieze o teamă comună a mediilor politice și jurnalistice franceze cu privire la un asalt asupra Franței oficiale. Pavlenski e un apropiat al „vestelor galbene“, iar acesta e un detaliu care contează probabil destul de mult în decizia sa de a se insera în mijlocul unei curse pentru Primăria capitalei dominată de candidați mainstream.

Prompte, autoritățile franceze au decis arestarea rusului și a partenerei sale. Finalul afacerii va fi un test atît pentru limitele libertății de exprimare, în numele căreia Pavlenski acționează, cît și pentru Franța oficială care va trebui să decidă dacă își abandonează sănătosul principiu de a judeca politicienii după merite politice și sfinții după criterii private.

Rămîne totuși realitatea că în Franța, și nu numai, sînt puse sub semnul întrebării aranjamente politice și culturale vechi de zeci de ani. Consensul se rupe încet-încet, iar din tulburările de mai mici sau mai mari dimensiuni, mai mult sau mai puțin ridicole, nu putem încă discerne cum va arăta lumea civilizată de mîine.

Anarhiștii ca Pavlenski păreau relevanți doar priviți din afara granițelor Rusiei ca expresie artistic-extremă a protestului în societăți neputincioase, incapabile sau nedoritoare de democrație. Ei devin însă parte a jocului și, dacă subliniază ceva, e o ruptură între populații și elite. Victoria extremelor, fie ele artistice sau politice, nu e deloc o certitudine, însă existența și relevanța lor nu mai poate fi ignorată.

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

femeie la birou  foto   Shutterstock jpg
Stai pe scaun mult? Posterirul tău se poate deforma!
Știi deja că sedentarismul nu este deloc benefic pentru sănătatea spatelui tău, dar poate avea și un impact direct și asupra feselor tale.
electrocasnice care ne spioneaza jpg
Un aparat electrocasnic va fi interzis în România printr-o decizie a UE. Măsura se aplică de la 1 iulie
Un aparat electrocasnic întâlnit în multe dintre casele românilor, mai ales ale celor care locuiesc la bloc, va fi interzis de la comercializare începând cu data de 1 iulie, printr-o decizie a Uniunii Europene.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov la o conferință de presă la Moscova FOTO EPA EFE jpg
Lavrov susține că Putin a acceptat, de fapt, o încetare necondiționată a focului în Ucraina
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a admis într-un interviu pentru CBS News că în martie Vladimir Putin a fost de acord cu propunerea președintelui american Donald Trump privind o încetare necondiționată a focului în Ucraina, dar că această acceptare a venit cu unele condiții implicite.
P  Diddy  foto   Shutterstock jpg
Începe procesul lui P. Diddy. Artistul, acuzat de trafic de persoane și alte infracțiuni, riscă închisoare pe viață
Sean Combs, cunoscut ca P. Diddy, se pregătește să fie judecat luna viitoare într-un proces pentru trafic de persoane. Artistul, în vârstă de 55 de ani, riscă închisoare pe viață dacă va fi condamnat.
george radu castigatorul de la x factor 2025 logo (1)   copie logo jpg
Scandal după X Factor! Alex Pădureanu, fiul Corneliei Catanga, contestă dur câștigătorul din echipa lui Marius Moga: „De ce nu este pe bune?!”
Fiul Corneliei Catanga, pianistul Alex Pădureanu, cuvinte grele la adresa jocurilor de culise de la X Factor ( Antena 1).
analize sange inima jpg
Ce este hemofilia B și cum o poți gestiona?
Hemofilia B este o tulburare genetică rară care afectează capacitatea sângelui de a se coagula. Dacă observi că te învinețești ușor sau ai sângerări prelungite după o rană mică, este posibil să ai această afecțiune.
supermarket jpg
Un imens hipermarket din Capitală se închide definitiv. Care este motivul
Un imens hipermarket din Capitală a anunțat că se închide definitiv și că toți angajații din sediul respectiv vor fi relocați în alte magazine din rețea.
Orez cu kaiser  Sursa foto shutterstock 1763852567 jpg
7 alimente de evitat dacă ai diabet
Gestionarea diabetului poate părea complicate, dar ai puterea de a-ți controla glicemia alegând alimentele potrivite.
Rapid FCSB (Sportpictures) jpg