Intermezzo

Publicat în Dilema Veche nr. 1019 din 19 octombrie – 25 octombrie 2023
image

Fac o pauză înaintea altor cîteva texte despre America ce vor urma, pentru a descrie o scenă dintr-un parc bucureștean, de la o terasă. La fel ca acum cîțiva ani, am surprins fragmente ale unei discuții dintr-un grup de doamne și domni, de vîrsta a treia. Cei de data trecută vorbeau despre vacanțe în Bali și alte locuri exotice. Am scris atunci că au început să existe și la noi pensionari senini, care călătoresc în lume, asemeni celor din Occident. Am primit comentarii cum că ar fi fost dintre aceia cu pensii speciale, foști nomenclaturiști și că mai bine ar fi să mă duc eu pe la țară, să văd acolo pensionarii amărîți, care, nu-i așa, sînt cei adevărați și reprezentativi pentru țara noastră. În iluzia că aș putea evita astfel de reacții, de data asta țin să fac unele precizări. Pensionarii, alții decît cei de data trecută, stau la o masă, în același parc de cartier, la aceeași terasă fără pretenții, unde se vînd bere, cafea, ceai, sucuri, chips-uri și înghețată, nimic de mîncare și nimic mai scump de 25 de lei. Sînt trei doamne și trei domni pe la 70 de ani, poate și peste. Patru dintre ei joacă rummy, pe o vreme splendidă la jumătatea lui octombrie, caldă, fără nici o adiere de vînt, în apropierea lacului pe care plutesc rațe sălbatice și lebede.

Nu vorbesc chiar despre Bali, dar o vreme au discutat despre Italia și Spania. Toți au smartphone și, în timp ce amestecă pietrele, își dau reciproc informații și sfaturi despre diverse proceduri și aplicații noi. Își mai arată și poze unul altuia. Apoi, o vreme, tac absorbiți de joc. 

„Pot să iau asta de aici și să mă etalez?” – întreabă cel mai tînăr și mai vorbăreț dintre ei. „Nene, ți-ar mai trebui aici un șapte galben, nu vezi că lipsește?” „Aoleu, m-am ramolit. Scuzați-mă, vă rog! Ba... ce să vezi, uite că-l aveam și pe șapte. Îl uitasem pe tablă.” „Dacă nu l-ai scos din buzunar, tot ramolit se cheamă că ești. Ai uitat de el.” „Da, dragă – își amintește una dintre doamne –, sînt de acord, Spania e ceva mai ieftină decît Italia.” „Sigur, și nici n-au nasul ăla pe sus al francezilor, nici ei, nici italienii.” „Fiți atenți că ăsta ne prinde pe toți cu piesele pe tablă!” „Păi, eu de cînd am început, n-am avut decît pietre proaste. Nu mi se leagă nimic. Nu pot să mă etalez deloc. N-am mai pomenit...” – exclamă un domn cu voce răgușită. „Ei, spuuune, ce face! Ramolit ramolit, dar ne bate.” „Cu colesterolul cum stai?” „Ei, cum începusem să zic adineauri, ăla rău e în limite.” „Băieți, mișcarea le scade pe toate, și colesterolul, și glicemia.” „Mișcăm, mișcăm pietre pe tablă?” 

Începe alt joc. „Are cineva o dublă mică?” – întreabă cel mai tînăr. „Am și mare, și mică.” – răspunde o doamnă. „Păi, mai bine joci la duble.” „Ehei, știți voi să socotiți așa ceva? Cît face dacă mi se umple tabla de duble, dacă fac șapte? Habar n-aveți!” „Se juca pe vremuri și cu figuri d-astea, erau multe, dar drept să-ți spun, eu n-am văzut niciodată pe cineva să facă duble.” 

O doamnă, care nu joacă, începe să-i filmeze pe ceilalți cu telefonul, de jur împrejurul mesei. „Ce faci acum, vrei să ne intimidezi? Avem noi fețe să apărem la televizor?” „Nu, dragă, doar vă imortalizez, să se uite nepoții la voi peste ani, să vă vadă cînd încă mai jucați rummy.” „Hai că deja ne întristezi. Stai să scot pieptănul, să-mi fac freza.” „Ce faci acum – sare alt domn de pe scaun –, ne trimiți filmările la fiecare?” „Nu.” „Păi, de ce mă bîrîie telefonul la fund, aici, la buzunar? Aaa, ba nu, chiar sună. Alo, Vasile? Ce faci, mă băiatule, n-ai venit în parc cu noi... Uite, stăm aici la terasă și bem bere cu zahăr. Cu zahăr. Da, da, bere, ai auzit bine. Mie așa mi-a zis doctorul, să beau bere cu zahăr, cică ar fi sănătate curată. Jucăm pietre, exact. Pietre la rinichi.” Rîde.

„Hai, bre, că strici jocul, e rîndul tău, mai lasă telefonul. Vasile să vină cu noi dacă are chef de vorbă.” „Dar mie să știi că tot mai mult îmi place Italia” – continuă doamna care tocmai și-a încheiat filmarea. Cea din lateral zice ceva de Malta.

„Ce-ai zis? Malta? Daaa, insula aia are niște splendori... Și-n Gorzo e frumos. Gorzo-i zice, nu?” „Gozo, dragă, Gozo, fără r!” „Așa, ai dreptate. Gozo.” 

La o altă masă, doi tineri, fată și băiat, trag și ei cu urechea la grupul vesel. „Ăia vorbesc de excursii” – remarcă băiatul. „Să-ți spun ceva, Ioana dragă, mie mi-ajunge Veneția. Am văzut Veneția, pot să mor, nu mai vreau nimic.” „Hai, acuma și tuuu... Exagerezi! Să știi că și Barcelona-i frumoasă.” „Deocamdată nu mă interesează, poate după o vreme.”

Pensionarii continuă jocul și vorba. „Iar s-a etalat omul ăsta. E fenomenal! Cum ziceai tu, Mariana, că erai în lot?” „Da, făceam atletism, alergări.” „Fond?” „Ei, fond... Alergam la sută, măă!” „Fiuuu... Să fiu al naibii! Vorbești serios? Și cît scoteai, 12, 13, 14?” „Cam 13.” „Măi, fato!” Bărbatul cu voce răgușită o privește admirativ pe femeia acum ușor greoaie, cu ochelari și un zîmbet blînd, de bunicuță...  „Doamne, ce vremuri!”

image png
Reevaluarea lucrurilor de acasă
Și e de observat că țara s-a schimbat în mod fizic, mult mai mult decît atitudinea locuitorilor ei.
p 7 Sam Altman WC jpg
Capitalul cîștigă și în domeniul IA
Nu e de mirare că OpenAI nu a reușit să-și respecte misiunea.
image png
image png
Birocrații inventate, care să justifice plusul la salariu
Ne mai mirăm, apoi, de ce pleacă profesorii din învățămînt sau de ce ezită să vină.
image png
Șanticler
Rămîne să mai vorbim, desigur, despre sensurile alunecoase și imprevizibile generate de larga circulație a cuvîntului efemer.
image png
Un recrut de odinioară
Pe spatele gecii tînărului erau imprimate, în galben ţipător, cuvintele US Air Force.
image png
Mintea democratică și impunitatea poporului
Pe cînd mintea democratică nu exista, popoarele erau pedepsite.
image png
Moș Crăciun, John Fitzgerald Kennedy și bomba nucleară
A fost fix pe dos. Anul 1962 a adus cea mai gravă criză din timpul Războiului Rece, criza rachetelor nucleare din Cuba.
image png
Nevoia de umanioare
Ele sînt însoţitorul şi sprijinul ideal in dürftiger Zeit şi beneficiază de resurse încă nevalorificate în spaţiul Europei de Est.
image png
O fabulă a lui Socrate
E ceea ce am pățit și eu: după ce m-a durut piciorul din cauza legăturii, iată că a urmat și plăcerea.
image png
Spirala ghinionului și ghicitul în gri
Poate nu la fel de ostentativ, dar cei care spun lucrurile sînt, din nou, tratați ca excentrici stridenți și, pe alocuri, isterici.
image png
Cine sapă la temelia pilonului II
Este incredibilă tenacitatea cu care politicienii din zona de stînga atacă pilonul II de pensii administrate privat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.

Adevarul.ro

image
Răzbunarea unui patron disperat că îl abandonează angajații. „Sunt sigur că o să-mi săriți în cap cu treaba asta”
Tot mai mulți antreprenori se plâng nu doar de faptul că își găsesc cu greu angajați, dar și că mulți dintre ei pleacă după doar câteva săptămâni și îi lasă baltă, fără preaviz și fără să suporte niciun fel de consecințe. Un patron crede că a găsit soluția la această problemă
image
Mircea Badea: „De ce să stea Simona Halep în România?! O viață ai, cu toată dragostea pentru țară”
Prezentatorul de la Antena 3 comentează decizia sportivei de se muta la Dubai.
image
Româncă gravidă în nouă luni, înjunghiată în Țara Galilor. Motivul pentru care agresorul, tot român, o urmărea de o lună
Andreea Pintili, o româncă de 29 de ani care locuiește în Țara Galilor, a fost înjunghiată de mai multe ori de un conațional care o urmărea și posta pe TikTok clipuri cu ea și cu copiii săi.

HIstoria.ro

image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.