Intermezzo

Publicat în Dilema Veche nr. 1019 din 19 octombrie – 25 octombrie 2023
image

Fac o pauză înaintea altor cîteva texte despre America ce vor urma, pentru a descrie o scenă dintr-un parc bucureștean, de la o terasă. La fel ca acum cîțiva ani, am surprins fragmente ale unei discuții dintr-un grup de doamne și domni, de vîrsta a treia. Cei de data trecută vorbeau despre vacanțe în Bali și alte locuri exotice. Am scris atunci că au început să existe și la noi pensionari senini, care călătoresc în lume, asemeni celor din Occident. Am primit comentarii cum că ar fi fost dintre aceia cu pensii speciale, foști nomenclaturiști și că mai bine ar fi să mă duc eu pe la țară, să văd acolo pensionarii amărîți, care, nu-i așa, sînt cei adevărați și reprezentativi pentru țara noastră. În iluzia că aș putea evita astfel de reacții, de data asta țin să fac unele precizări. Pensionarii, alții decît cei de data trecută, stau la o masă, în același parc de cartier, la aceeași terasă fără pretenții, unde se vînd bere, cafea, ceai, sucuri, chips-uri și înghețată, nimic de mîncare și nimic mai scump de 25 de lei. Sînt trei doamne și trei domni pe la 70 de ani, poate și peste. Patru dintre ei joacă rummy, pe o vreme splendidă la jumătatea lui octombrie, caldă, fără nici o adiere de vînt, în apropierea lacului pe care plutesc rațe sălbatice și lebede.

Nu vorbesc chiar despre Bali, dar o vreme au discutat despre Italia și Spania. Toți au smartphone și, în timp ce amestecă pietrele, își dau reciproc informații și sfaturi despre diverse proceduri și aplicații noi. Își mai arată și poze unul altuia. Apoi, o vreme, tac absorbiți de joc. 

„Pot să iau asta de aici și să mă etalez?” – întreabă cel mai tînăr și mai vorbăreț dintre ei. „Nene, ți-ar mai trebui aici un șapte galben, nu vezi că lipsește?” „Aoleu, m-am ramolit. Scuzați-mă, vă rog! Ba... ce să vezi, uite că-l aveam și pe șapte. Îl uitasem pe tablă.” „Dacă nu l-ai scos din buzunar, tot ramolit se cheamă că ești. Ai uitat de el.” „Da, dragă – își amintește una dintre doamne –, sînt de acord, Spania e ceva mai ieftină decît Italia.” „Sigur, și nici n-au nasul ăla pe sus al francezilor, nici ei, nici italienii.” „Fiți atenți că ăsta ne prinde pe toți cu piesele pe tablă!” „Păi, eu de cînd am început, n-am avut decît pietre proaste. Nu mi se leagă nimic. Nu pot să mă etalez deloc. N-am mai pomenit...” – exclamă un domn cu voce răgușită. „Ei, spuuune, ce face! Ramolit ramolit, dar ne bate.” „Cu colesterolul cum stai?” „Ei, cum începusem să zic adineauri, ăla rău e în limite.” „Băieți, mișcarea le scade pe toate, și colesterolul, și glicemia.” „Mișcăm, mișcăm pietre pe tablă?” 

Începe alt joc. „Are cineva o dublă mică?” – întreabă cel mai tînăr. „Am și mare, și mică.” – răspunde o doamnă. „Păi, mai bine joci la duble.” „Ehei, știți voi să socotiți așa ceva? Cît face dacă mi se umple tabla de duble, dacă fac șapte? Habar n-aveți!” „Se juca pe vremuri și cu figuri d-astea, erau multe, dar drept să-ți spun, eu n-am văzut niciodată pe cineva să facă duble.” 

O doamnă, care nu joacă, începe să-i filmeze pe ceilalți cu telefonul, de jur împrejurul mesei. „Ce faci acum, vrei să ne intimidezi? Avem noi fețe să apărem la televizor?” „Nu, dragă, doar vă imortalizez, să se uite nepoții la voi peste ani, să vă vadă cînd încă mai jucați rummy.” „Hai că deja ne întristezi. Stai să scot pieptănul, să-mi fac freza.” „Ce faci acum – sare alt domn de pe scaun –, ne trimiți filmările la fiecare?” „Nu.” „Păi, de ce mă bîrîie telefonul la fund, aici, la buzunar? Aaa, ba nu, chiar sună. Alo, Vasile? Ce faci, mă băiatule, n-ai venit în parc cu noi... Uite, stăm aici la terasă și bem bere cu zahăr. Cu zahăr. Da, da, bere, ai auzit bine. Mie așa mi-a zis doctorul, să beau bere cu zahăr, cică ar fi sănătate curată. Jucăm pietre, exact. Pietre la rinichi.” Rîde.

„Hai, bre, că strici jocul, e rîndul tău, mai lasă telefonul. Vasile să vină cu noi dacă are chef de vorbă.” „Dar mie să știi că tot mai mult îmi place Italia” – continuă doamna care tocmai și-a încheiat filmarea. Cea din lateral zice ceva de Malta.

„Ce-ai zis? Malta? Daaa, insula aia are niște splendori... Și-n Gorzo e frumos. Gorzo-i zice, nu?” „Gozo, dragă, Gozo, fără r!” „Așa, ai dreptate. Gozo.” 

La o altă masă, doi tineri, fată și băiat, trag și ei cu urechea la grupul vesel. „Ăia vorbesc de excursii” – remarcă băiatul. „Să-ți spun ceva, Ioana dragă, mie mi-ajunge Veneția. Am văzut Veneția, pot să mor, nu mai vreau nimic.” „Hai, acuma și tuuu... Exagerezi! Să știi că și Barcelona-i frumoasă.” „Deocamdată nu mă interesează, poate după o vreme.”

Pensionarii continuă jocul și vorba. „Iar s-a etalat omul ăsta. E fenomenal! Cum ziceai tu, Mariana, că erai în lot?” „Da, făceam atletism, alergări.” „Fond?” „Ei, fond... Alergam la sută, măă!” „Fiuuu... Să fiu al naibii! Vorbești serios? Și cît scoteai, 12, 13, 14?” „Cam 13.” „Măi, fato!” Bărbatul cu voce răgușită o privește admirativ pe femeia acum ușor greoaie, cu ochelari și un zîmbet blînd, de bunicuță...  „Doamne, ce vremuri!”

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Stațiunea mamaia   Sursa Visit Mamaia  Facebook (1) jpg
Revolta unui turist care a plătit 50 de lei pe alune, un corn și un suc: „Cum să mai mergi pe litoral la asemenea prețuri?”
Un turist ajuns pe litoralul românesc de 1 Mai a stârnit o dezbatere aprinsă pe rețelele sociale după ce a publicat o fotografie cu bonul fiscal de la un butic din Constanța: 23 de lei pentru o pungă mică de alune și 18 lei pentru o sticlă de suc.
piran slovenia jpeg
Cea mai favorabilă țară din UE din punct de vedere fiscal. Uită de Elveția. Acesta este paradisul pentru profiturile tale
Într-o Europă în care dezbaterea despre taxare ajunge uneori la 45% impozit pe profit și la o birocrație care îți poate dizolva spiritul antreprenorial, există o mână de state care văd în antreprenoriat o oportunitate, nu o amenințare.
Banner Georgescu Șoșoacă
Șapte luni de șocuri politice în România: interdicții de candidaturi, anularea alegerilor și demisia președintelui țării
Ultimele șapte luni au fost cele mai complicate și imprevizibile în peisajul politic românesc din ultimele decenii, cu decizii ce au reprezentat tot atâte șocuri politice, de la interzicerea candidaturii Dianei Șoșoacă până la anularea alegerilor prezidențiale și demisia lui Klaus Iohannis.
656x440 peste cu glazura de mustar 403352 (1) jpg
Nutriționiștii dezvăluie: acești 4 pești sunt cei mai sănătoși – și mult mai ieftini decât somonul!
Somonul este adesea considerat „regele” peștelui, un simbol al alimentației sănătoase și al unui stil de viață echilibrat.
albine stup   foto pixabay jpg
Victorie pentru albine: Justiția interzice folosirea pesticidelor controversate în agricultură
În anul 2025, folosirea semințelor de floarea-soarelui și porumb tratate cu trei substanțe interzise în Uniunea Europeană, dar pentru care fermierii români au primit succesiv derogări din partea Ministerului Agriculturii, este ilegală. Decizia a venit pe cale judecătorească.
conopida jpg
Șase beneficii surprinzătoare ale conopidei pentru sănătate
Versatilitatea conopidei face să poată fi amestecată în blaturi de pizza sau combinată cu piure de cartofi. Este vedeta aripioarelor de conopidă vegane și a clasicului aloo gobi din curry house și chiar își face loc în smoothie-uri pentru un plus de fibre.
migrena jpg
Te trezești des cu dureri de cap și fără energie? Vinovatul se ascunde în dormitorul tău – și aproape nimeni nu-l observă!
Dimineața ar trebui să înceapă cu o cafea bună și energie, nu cu o durere de cap care îți strică toată ziua. Dacă te trezești frecvent amețit, obosit și cu o presiune enervantă în cap, nu e doar „o întâmplare”.
luxemburg istock jpg
Țara europeană în care se trăiește cel mai bine în 2025. Prețurile sunt cu 72% mai mari decât în București
Luxemburg se află pe primul loc în Europa privind calitatea vieții. Conform statitisticilor internaționale, marele ducat oferă un standard decent de viață și este a zecea cea mai fericită țară din lume. Cu toate acestea mulți europeni preferă țările mediteraneene.
Cetatea Devei noaptea  Foto Daniel Guță (8) JPG
Cele mai puternice forturi medievale din România. Au rezistat marilor asedii, iar acum sunt cucerite de turiști
Cele mai puternice fortărețe medievale din România au rezistat numeroaselor asedii și trecerii timpului și deși și-au pierdut de secole rolul inițial, au devenit repere ale turismului istoric și locuri legendare pentru români.