Integrare prin dezintegrare

Publicat în Dilema Veche nr. 628 din 3-9 martie 2016
Guverne sub acoperire jpeg

Acum, c─â Marea Britanie a ob╚Ťinut regim special ├«ntre ╚Ť─ârile membre, s-au risipit nelini╚Ötile de urgen╚Ť─â, s-au lansat ├«ntreb─ârile strategice ╚Öi s-au consolidat vechi op╚Ťiuni. Federali╚Ötii, adic─â europenii ─âia care ├«nc─â viseaz─â la Statele Unite ale Europei (serios vorbind, am constatat c─â majoritatea taximetri╚Ötilor din Bucure╚Öti cred solid ├«n ideea asta), socotesc c─â britanicii au for╚Ťat o schimbare major─â a regulilor fondatoare ale UE, ignor├«nd tratatele. Apoi, aceia╚Öi entuzia╚Öti s-au repliat ╚Öi acum ├«ncearc─â s─â g─âseasc─â motive de veselie, b─ânuind c─â de-abia de-acum ├«ncolo, sc─âpa╚Ťi de grija Londrei, Europa se vede liber─â s─â continue aprofundarea integr─ârii. ├Än fond, ce au ob╚Ťinut englezii? O nimica toat─â: promisiunea c─â vor fi excepta╚Ťi de la cele mai multe acte europene care merg spre o uniune politic─â din ce ├«n ce mai solid─â ╚Öi detaliat─â. C─â nu vor mai ceda nici un micrometru (pardon: microinch, dac─â o exista a╚Öa ceva) din suveranitatea lor na╚Ťional─â at├«t de excep╚Ťional descris─â chiar de geografie. ├Än fond, ei tr─âiesc pe o insul─â ╚Öi circul─â pe partea cealalt─â a drumului. Cum s─â integrezi a╚Öa ceva ├«n atare construc╚Ťie european─â ambi╚Ťioas─â?

Implica╚Ťiile imediate ale recentului acord ob╚Ťinut de David Cameron s├«nt ├«nc─â greu de anticipat, ├«n am─ânunt. ├Än linii mari, ├«ns─â, asist─âm la apari╚Ťia calit─â╚Ťii de stat membru ├á la carte. Dac─â Marea Britanie a ob╚Ťinut at├«tea derog─âri, de ce nu ar ├«ncerca ╚Öi alte state aceea╚Öi manevr─â? De ce nu ar fi Polonia ╚Öi Ungaria urm─âtoarele pe list─â? De ce nu am b─âga ├«n vocabular cuv├«ntul Cehxit, ca viitoare expresie de rit jurnalistic, potrivit─â ├«ntr-un viitor apropiat ╚Öi plauzibil? P├«n─â la urm─â, majoritatea statelor care nu s├«nt ├«n zona euro au destule derog─âri de cerut. Europa celor dou─â viteze, at├«t de invocat─â ├«n trecut, devine astfel, din nou, subiect la mod─â. Pe de alt─â parte, federali╚Ötii incurabili ├«ntrez─âresc acum o mare ╚Öans─â. Sc─âpat─â de c├«rcoteala de etern─â soacr─â comunitar─â a englezilor, ÔÇ×adev─ârata UniuneÔÇť ├«╚Öi va putea vedea de integrare cu mai mult av├«nt, cu mai multe idei, cu mai pu╚Ťine re╚Ťineri. Altfel spus, ar urma o adev─ârat─â orgie a reglement─ârilor suplimentare, va ap─ârea un ministru de Finan╚Ťe al zonei euro, procurorul european va prinde via╚Ť─â adev─ârat─â, poate va ap─ârea ╚Öi o politic─â extern─â comun─â a Europei! Eh, zic s─â nu mergem chiar at├«t de departe cu g├«ndulÔÇŽ

Deocamdat─â, p├«n─â la sarabanda de directive din ce ├«n ce mai profunde ╚Öi mai integratoare, asist─âm laÔÇŽ am├«n─âri constructive. Mai multe proiecte, altminteri de mare urgen╚Ť─â, au fost trecute ├«n pozi╚Ťia stand by, p├«n─â dup─â luna iunie, momentul referendumului britanic. Motivul? Evitarea unei irit─âri suplimentare a electoratului supus Majest─â╚Ťii Sale. Unul dintre cele mai importante asemenea proiecte este suplimentarea bugetului Uniunii cu 20 de miliarde de euro pe urm─âtorii trei ani, bani care ar trebui dedica╚Ťi rezolv─ârii crizei refugia╚Ťilor ╚Öi unei politici externe ceva maiÔÇŽ comune ╚Öi consistente. Ei bine, ini╚Ťiativa este pus─â ├«ntre paranteze chiar de Parlamentul European, de dragul unor posibile ╚Öanse acordate taberei proeuropene din Regatul Unit, la referendum. ├Än aceea╚Öi situa╚Ťie s├«nt mai multe proiecte paneuropene, de toate felurile, acoperind mai multe zone de reglementare. Altfel spus, pentru a putea avea parte de bomb─âneli ╚Öi ├«n viitor la adresa integr─ârii europene, se am├«n─â exact proiectele care ar ad├«nci integrarea.

Rom├ónia nu este ├«nc├«ntat─â de perspectiva unei Uniuni relaxate, cu reguli mai pu╚Ťine ╚Öi cu normare redus─â. Exist─â un soi de consens public: ╚Ťara are nevoie de o Uniune c├«t mai puternic─â. Popularitatea ideii federaliste este ame╚Ťitoare la noi. Euroscepticismul este o idee exotic─â, privit─â chior├«╚Ö. Chiar ╚Öi punerea la ├«ndoial─â a necesit─â╚Ťii trecerii la euro te face s─â pari un z─ânatec. De ce st─â situa╚Ťiunea, la noi, ├«n felul ─âsta? De ce s├«ntem iar─â╚Öi pe alt─â vitez─â dec├«t colegii ├«ntr-ale Europei Centrale? Mult de zis. De aceea, ├«mi propun subiectul pentru un articol separat, nou-nou╚Ť.

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea European─â la TVR.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administra╚Ťia de la Washington a f─âcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informa╚Ťii cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care ├«l ofer─â ucrainenilor.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Stupori alimentare
Urm─âresc de mult, cu aten╚Ťie, ÔÇ×bibliografiaÔÇŁ nutri╚Ťioni╚Ötilor profesioni╚Öti ╚Öi, pe urmele cet─â╚Ťeanului turmentat care ├«ntreba mereu cu cine s─â voteze, ├«ntreb ╚Öi eu, timid, dar tenace: ÔÇ×Eu ce s─â m─ân├«nc? Ce s─â beau? Cum s─â aleg dieta optim─â?ÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miori╚Ťa woke
Ca orice protestatar respectabil, ╚Öi miori╚Ťa original─â se simte ignorat─â, a╚Öa c─â ÔÇ×iarba nu-i mai place, gura nu-i mai taceÔÇŁ.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Libertatea de exprimare ├«ntre tirani, manipulatori, naivi, mizantropi ╚Öi echidistan╚Ťi
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profund─â, intim─â, a fiin╚Ťei filologului fusese iremediabil r─âscolit─â, devastat─â chiar.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Celebrul ÔÇ×SuplementÔÇŁ
E remarcabil─â ├«mbog─â╚Ťirea substan╚Ťial─â a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistic─â ╚Öi Istorie Literar─â ÔÇ×Sextil Pu╚ÖcariuÔÇŁ din Cluj.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
S├«nt la etapa na╚Ťional─â a Olimpiadei de Lectur─â ca Abilitate de Via╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie OÔÇÖSullivan au ├«nceput s─â pl├«ng─â. Ce se ├«nt├«mpl─â?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin
ÔÇ×Doar victoria Ucrainei ╚Öi distrugerea total─â a ma╚Öinii de r─âzboi a lui Putin pot aduce pacea, at├«t pentru Ucraina, c├«t ╚Öi pentru estul Europei sau pentru Europa ├«ntreag─â ╚Öi, de fapt, pentru ├«ntreaga lume.ÔÇŁ
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Neutralitatea moldovean─â ╚Öi vinov─â╚Ťia rom├óneasc─â
Politic, conducerea de la Chișinău face eforturi supraomenești pentru a da asigurări că nu există nici un pericol iminent.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Pu╚Ťin─â libertate. ╚śi multe probleme
Țările din Europa occidentală reprezintă o zonă idilică, chiar dacă nu ideală, pentru presă...
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Re-începutul filosofiei
...deveneam ner─âbd─âtor ori de c├«te ori filosofia ├«nt├«rzia prea mult ├«n concept, ├«n terminologie, ├«n acroba╚Ťie analitic─â.
Frica lui Putin jpeg
Eufemismul
Este ├«ns─â ╚Öi altceva, ├«nc─â mai sinistru, ├«n acest tip de eufemisme politico-ideologice: ele servesc la dezumanizarea adversarului, eliber├«nd con╚Ötiin╚Ťa de orice repro╚Ö pentru un act criminal.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
ÔÇ×Eu nu mai citesc presa din 1979ÔÇŁ / ÔÇ×Sigur, tu ├«╚Ťi permi╚Ťi...ÔÇŁ
C├«nd a venit vestea mor╚Ťii lui Radu Lupu, toate marile ziare ale lumii au publicat articole despre legendarul pianist rom├ón.
Od─â bucuriei, Allegro ma non troppo jpeg
Od─â bucuriei, Allegro ma non troppo
În 1817, Societatea Filarmonică din Londra l-a însărcinat pe Beethoven să compună o simfonie.
Stat minimal, stat puternic, stat eficient jpeg
Stat minimal, stat puternic, stat eficient
Dintre to╚Ťi economi╚Ötii rom├óni, Georgescu este cel mai tran╚Öant ├«n a analiza ╚Öi a vorbi despre hibele capitali╚Ötilor ╚Öi capitalului din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Imperfec╚Ťiuni
Defectele (auto)inventate de oamenii ├«n cauz─â ajunseser─â s─â fie percepute ÔÇô tocmai prin inexisten┼úa lor┬áde facto┬áÔÇô drept ÔÇ×limita de atinsÔÇŁ, vorba lui Gabriel Liiceanu ├«ntr-o celebr─â carte.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Didactice
Textul recomand─â, de exemplu, ca termenul┬ástudent┬á(cu sensul ÔÇ×cel care studiaz─âÔÇŁ, indiferent de nivel) s─â nu mai fie folosit ├«n ╚Öcolile din Ardeal pentru ciclul preuniversitar, ci s─â fie ├«nlocuit cu┬áelev┬ásau┬á╚Öcolar,┬áca ├«n Regat.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
S─â nu ├«ncremenim ├«n prejudec─â╚Ťi
Andreea nu este un elev care să performeze la disciplinele realiste, iar matematica e, pentru ea, o piatră grea de încercare.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Doi ani și jumătate în spatele fileului pentru Boris Becker?
Via┼úa lui Becker, ce-i drept, e o vrai┼čte. Ajunge s─â-l prive┼čti pentru a ├«n┼úelege c├«te nop┼úi grele s├«nt pitite sub fa┼úa buh─âit─â.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
O întîmplare din România de azi
Mi-a venit ├«n minte formula unui cunoscut:┬á├Än definitiv, cine e╚Öti tu ca s─â nu ╚Ťi se ├«nt├«mple s─â fii nedrept─â╚Ťit?

Adevarul.ro

image
Colosul cenu┼čiu. Ce ascunde muntele de zgur─â, una dintre cele mai mari halde din Rom├ónia VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un ┼čofer a r─âmas f─âr─â permis ┼či a fost amendat dup─â ce a sunat la 112 ca s─â anun┼úe c─â este ┼čicanat ├«n trafic
Un apel la 112 a luat o turnur─â nea┼čteptat─â pentru un b─ârbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgen┼ú─â ca s─â anun┼úe c─â un ┼čofer ├«l ┼čicaneaz─â ├«n trafic, pe raza comunei br─âilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro l├óng─â un radar ce comunic─â direct cu baza Deveselu. ÔÇ×Nu s-a cerut avizul MApNÔÇŁ
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.