Insule cu oameni furioşi

Publicat în Dilema Veche nr. 675 din 26 ianuarie – 1 februarie 2017
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

30.000 de oameni pe străzile Bucureștiului la doar o lună de la alegeri e o performanță pe care n-aș fi anticipat-o în decembrie 2016. Nu mă așteptam la pasivitate, însă mobilizarea fantastică de energii de la finalul săptămînii trecute e un fenomen ieșit din comun. Poate depune mărturie pentru asta oricine a văzut de aproape acea manifestație la care, pentru prima oară în ultimii ani, am văzut o medie de vîrstă mai înaintată decît la obișnuitele proteste bucureștene. Cu excepția talentului de netăgăduit al unora dintre fotografi, nu e nici un motiv de entuziasm în fața imaginilor cu bulevarde inundate de oameni.

Din contra, dacă e vreo concluzie, atunci aceea e că ruptura din societate devine din ce în ce mai mare, iar răbdarea expiră. De ambele părți. Iar cel mai bun semn e degradarea discursului public, cu largul concurs al unei părți a stațiilor TV scăpate de sub orice control etic și constrîngere morală. Încăpățînarea stupidă a coaliției aflate la putere în a folosi programul de guvernare și voturile primite pentru rezolvarea unei agende dubioase anulează deja orice prezumție de bune intenții.

De cealaltă parte, senzația unei despărțiri periculoase de „România lor“ face ca opoziția civică să se radicalizeze într-un sens pe care nu îl putem încă prevedea. Ca un arhipelag situat pe mai multe plăci tectonice, România, în ianuarie 2017, pare o sumă de insule care se îndepărtează una de alta. Pe fiecare din ele, un grup de oameni furioși agită pumnii în direcția insulei vecine.

Pe site-ul Deutsche Welle, Horațiu Pepine afirmă că demonstrațiile din marile orașe ale României împotriva ordonanțelor care urmăresc amnistia și modificarea codurilor judiciare reprezintă un fel de reacție întîrziată a dreptei liberale în fața victoriei clare a PSD la 11 decembrie. Împărtășesc această concluzie. Efortul compensatoriu, o anume frustrare în fața neputinței de a modela România după propriile aspirații poate duce la astfel de manifestări perfect legale, legitime și cu o anume utilitate. Însă nu e o explicație suficientă nici dacă adăugăm la ea motivul explicit al protestelor.

În fapt, 30.000 de oameni din centrul Capitalei au mărșăluit și pentru că au nevoie să își confirme că nu greșesc. Ceea ce au văzut cei care au fost în stradă a fost și efortul unui număr important de indivizi de a crea o comunitate în care cel mai mic numitor comun este suficient de relevant încît să treacă peste diferențele dintre ei. O luptă împotriva dezorientării. Alianța Civică 2017. Pentru că, în ciuda propagandei ridicole care îi descrie pe opozanții PSD în tușe groase și simplificatoare, pe străzile Bucureștiului erau oameni din zone diverse care, în orice alt context, n-ar fi avut prea multe să își spună unii altora.

Oamenii aceștia nu se simt încă reprezentați de ceea ce, teoretic, este opoziția politică. Și atunci au ales să ignore procesul democratic, au ales să vorbească direct cu Puterea fără să își mai treacă plîngerile prin filtrul reprezentanților lor din Parlament. Asta este, din punctul meu de vedere, cea mai gravă dintre consecințele acțiunii iresponsabile a actualei coaliții de guvernare. PSD și ALDE aleg voluntar să întoarcă România în anii ’90, cînd strada, și doar strada, conta. Consecințele le știm. Se degradează nu numai discursul public, pe care l-aș defini undeva în zona unui război între un Codrin Ștefănescu generic și meme-le de pe Internet, ci și procesul democratic. Guvernul guvernează pe ascuns, Opoziția își caută structura și rostul în stradă, iar restul populației asistă stupefiată la o tulburare a elitelor (includ aici și conducerea PSD) căreia nu reușește să îi dea un sens.

Efectele le vom calcula mai tîrziu. Ce știm deocamdată este că președintele își riscă funcția, că e posibil să avem un referendum nu numai pe chestiuni de justiție (o inițiativă periculoasă și disperată, dar cumva de înțeles), dar și pe alte chestiuni care pot conduce la o Românie închisă, instabilă și neplăcută. Mai știm că încăpățînarea PSD, despre care scriam săptămîna trecută, riscă să provoace reacții și contrareacții incontrolabile și, pentru ele, vreau să afirm clar lucrul ăsta, Puterea este în întregime responsabilă.

Statul român alege să își creeze condițiile pentru implozie în cel mai nefericit moment istoric al ultimilor douăzeci de ani. Schimbarea de putere de la Washington, confuzia din Uniunea Europeană și militantismul antioccidental rusesc nu alcătuiesc împreună cel mai bun context pentru ca România să ofere lumii imaginea unei provincii erodate de mize mici, lipsă de viziune și demersuri politice maniacale.

România are nevoie acum de un centru rațional și puternic. Disprețuind oamenii care nu ies în stradă nu se poate obține așa ceva. Înjurînd protestatarii, cu atît mai puțin. Așa cum nu se poate obține nici echivalînd corupția cu forțarea semaforului. Și nici ignorînd milioanele de oameni care aleg să vadă din programul PSD pensia mai mare și nu asocierea cu tot felul de hoți cu gulere albe.

Am îndoieli că acest centru rațional poate deveni efectiv pe termen scurt. Însă abandonarea lui ar fi catastrofică. 

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Un Boeing 737 Max 8 a căzut în gol peste 7.000 de metri: 13 oameni au ajuns la spital
Un zbor Korean Air cu destinația Taiwan a trebuit să se întoarcă după ce a fost detectată o defecțiune la presurizare. Datele de zbor arată că avionul a coborât peste 7,6 km într-o perioada de circa cinci minute, la scurt timp după decolare.
image
Dezvăluiri despre accidentul de la fabrica de cașcaval din Ibănești. Patronul a murit sub ochii soției
Ies la iveală noi detalii despre cumplitul accident de muncă de la Ibănești. Cei patru muncitori au murit din cauza unor cantități mari de amoniac și acid sulfuric de pe fundul bazinului pe care trebuiau să-l curețe. Unul dintre angajații morți avea un bebeluș de numai o săptămână.
image
Vacanță de coșmar pentru o familie de români care a mers în Grecia cu mașina: a rămas fără BMW, bani și documente. „A intrat peste noi în casă”
O familie de români, care a mers cu mașina în vacanță în peninsula Halkidiki, Grecia, a trecut prin clipe de coșmar. Le-a fost furată mașina din parcare, în care aveau documente, bunuri și bani. „A intrat peste noi în casă”, a povestit proprietara mașinii.

HIstoria.ro

image
Bătălia plajelor. Debarcarea din Normandia
Pregătirea de foc a început la ora 5:50, iar 40 de minute mai târziu, primele unități terestre americane au început debarcarea pe plajele Utah și Omaha.
image
Intrarea Armatei Roşii în Bucureşti bulversează redacția unei reviste de mondenități
Aşa cum sună titlul, Femeia şi căminul e o publicație de mondenități, un magazin pentru femeile serioase, cu bărbat de hrănit şi copii de spălat la fund; cele fără, avînd la dispoziție titluri mai puțin cuminţi.
image
Cine au fost agenții dubli din al Doilea Război Mondial?
Cea mai importantă parte a Operațiunii Fortitude a reprezentat-o rolul jucat de agenți dubli.