Insolubila chestiune a salarizării demnitarilor

Publicat în Dilema Veche nr. 599 din 6-12 august 2015
Ecourile tragediei jpeg

Ce avem acum? Avem demnitari ai statului, nu spun că toţi, dar, oricum, foarte mulţi, care la salarii de 1000-1500 de euro afişează un nivel de viaţă demn de un om de afaceri de succes. Ceva nu merge, ceva nu se leagă aici. Ştim bine că demnitarilor li se interzice să administreze afaceri, să facă parte din consilii de administraţie şi aşa mai departe. 

Poate că resursele vin din viaţa „anterioară“, adică de dinainte de a intra în viaţa politică. Dar tot nu se leagă. Mai întîi, că puţini au intrat gata bogaţi şi, mai mult, avem demnitari care au lucrat numai pentru stat o viaţă întreagă. O afacere bănoasă presupune, orice s-ar zice, o muncă tenace. Antreprenorii sînt oameni extrem de ocupaţi, mai ales cu birocraţia şi cu infrastructura proastă de la noi. Nu poţi sta toată ziua în politică, în timp ce afacerea – pe care oricum n-o mai administrezi, că n-ai voie – produce singură. Nu putem exclude existenţa cîtorva genii care să fi descoperit reţeta unui business care să producă singur. Dar, să fim serioşi, nu s-au adunat geniile la conducerea României – de-ar fi fost aşa, am fi avut şi noi „o ţară ca afară“. Apropo: dacă sînt atît de ocupaţi să lucreze pentru ţară (care-i plăteşte prost), cînd mai au timp să facă şi bani adevăraţi? 

Şi acum, să privim către noi, cei care îi plătim pe demnitari. Cum s-ar spune, noi sîntem „angajatorul“. Ei bine, ce angajator este acela care alege să-şi plătească prost angajaţii pentru că, oricum, se descurcă ei? Acesta este drumul sigur nu către succes, ci către faliment. Nici cu statele nu poate fi altfel. 

Salarizarea membrilor Guvernului, ai Parlamentului şi a altor demnitari reprezintă o chestiune prea serioasă pentru a fi lăsată pe mîna politicienilor şi moderatorilor TV populişti. Nu că România ar fi vreo excepţie în Europa. Din păcate. Formaţiunile extremiste şi antisistem atacă şi ele exact „costul prea mare al instituţiilor“, fie ele naţionale, dar mai ales europene. Cu acestea din urmă e mai uşor de lucrat, oamenii ştiu prea puţine despre nişte instituţii europene aflate departe şi ale căror decizii nu le resimt decît rareori în mod direct.

Aversiunea faţă de birocraţie, prezentă cam peste tot, este exploatată în mod cinic şi, am spune, inteligent de liderii populişti. Asta nu înseamnă că ei nu profită la rîndu-le de binefacerile sistemului. Antieuropenii din Parlamentul European s-au zbătut vreme de un an de zile ca să-şi constituie un grup politic. Şi, pînă la urmă, au reuşit. Ceea ce înseamnă că vor primi mai multe fonduri pentru a-şi desfăşura activitatea. Adică vor lupta mai vîrtos contra „birocraţiei europene“, pe banii acesteia.

La noi, în România, politicieni care afişează standarde de viaţă cu mult peste nivelul salarizării oficiale îşi permit să refuze nonşalant măririle de salarii, fie donîndu-le în văzul lumii, fie sacrificîndu-se cu lacrimi de crocodil pe altarul ţării sărăcite şi furate. De cine, oare? 

O societate întreagă cere azi schimbarea clasei politice şi unul dintre sensurile votului din noiembrie 2014 chiar acesta a fost. Punct şi de la capăt, cum spunea preşedintele Iohannis în discursul său de început. Dar pentru o schimbare trebuie atraşi către viaţa politică specialiştii din mediul privat şi, în general, oamenii oneşti din viaţa reală. Am fi însă naivi dacă am crede că aceştia şi-ar lăsa preocupările lor pentru a intra în politică (şi a face o politică onestă) pe asemenea salarii. Viaţa politică nu este simplă. Puterea poate fi un drog, dar preţul nu e deloc mic: te afli mereu în lumina reflectoarelor, viaţa personală îţi este răscolită, ţi se interzic alte activităţi aducătoare de bani, poţi sta lîngă oameni cu care n-ai vrea să ai de-a face şi încă multe altele. De ce să o apuci pe drumul acesta cînd poţi cîştiga chiar mai bine şi avea o viaţă mai liniştită continuînd să-ţi practici profesia? 

Ar trebui să înţelegem clar ce dorim, de fapt, de la cei pe care îi angajăm să ne servească interesele. Ce le cerem şi ce le dăm în schimb, în termenii unui contract onest şi transparent, avantajos pentru ambele părţi. Nu doar că am avea şansa de a atrage în zonele decizionale oameni mai bine pregătiţi. Dar am avea şi toate motivele din lume să le cerem mult, din moment ce îi plătim corect. 

Desigur, putem să ne punem ochelari de cal şi să lăsăm lucrurile aşa, în ideea că se vor găsi pînă la urmă politicienii patrioţi şi bine intenţionaţi (de ce nu, liderul mesianic), gata să se sacrifice pentru ţară în locul nostru pentru ca noi s-o ducem ca-n paradis. Aceasta, bineînţeles, e o poveste numai bună de fluturat pe sub nasurile naivilor. Continuînd aşa nu vom obţine alte rezultate decît cele pe care le vedem acum. 

Zilele trecute, o moderatoare TV se indigna la gîndul că parlamentarii ar urma să cîştige cît magistraţii. Personal, cred că, dacă ar fi aşa, aceştia din urmă ar avea mai puţin de lucru în zona politică. Poate spectacolul n-ar mai fi atît de strălucitor. Dezbaterile publice ar urma atunci să abordeze mai mult subiecte plictisitoare, precum proiectele pentru modernizarea României, construcţia europeană sau situaţia internaţională. Există însă şi un aspect moral, fără de care nu ne putem imagina o discuţie serioasă. A creşte acum salariile, în condiţiile actuale, ar însemna să aruncăm cu banii pe fereastră. Degeaba îi triplezi salariul lui Dorel dacă el tot Dorel rămîne. 

O abordare corectă ar fi revizuirea salariilor din viitoarea legislatură, cînd, oricum, numărul de parlamentari va scădea drastic, viitorul guvern ar putea fi construit într-o variantă mai suplă, administraţiile locale se vor angaja sau vor fi cumva silite să renunţe la cheltuieli aberante precum flori şi gazoane de milioane de euro sau echipe de fotbal de primă ligă.

Important este să putem discuta situaţia în mod serios şi lăsînd la uşă povara populismului, fie el politic sau de media. 

Ovidiu Nahoi este realizator la TVR2. 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Tanczos Barna FOTO Inquam Photos/Cosmin Enache
A fost aprobat Planul fiscal pe 7 ani al României. Barna: E un semnal de încredere
Consiliul pentru Afaceri Economice şi Financiare (ECOFIN) a aprobat marți, la Bruxelles Planul fiscal de reducere a deficitului bugetar pe 7 ani al României, a anunțat ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, spunând că decizia este un semnal de încredere pentru țara noastră.
Citroen e C3, model low cost electric v1 cropped jpg
Unul dintre cei mai mari producători auto din Franța recheamă la service automobile din toată Europa
Citroën extinde în Europa rechemarea modelelor C3 și DS3 din cauza problemelor la airbag-urile Takata, 98.000 de vehicule urmând să ajungă la service până la sfârșitul lunii ianuarie, a anunțat grupul Stellantis.
profimedia 0953516379 jpg
Ce impact au loviturile cu arme cu rază lungă de acțiune în Rusia, potrivit șefului armatei ucrainene
Intensificarea atacurilor cu arme cu rază lungă de acțiune în Rusia a dus la o scădere considerabilă a utilizării muniției de artilerie de către forțele ruse, potrivit șefului armatei ucrainene Oleksandr Sirski.
image png
România a preluat comanda Forței Uniunii Europene în Bosnia și Herțegovina
România a preluat comanda Forței Uniunii Europene în Bosnia și Herțegovina – EUFOR, cea mai mare operație multinațională din Balcanii de Vest desfășurată sub egida Politicii de Securitate și Apărare Comună (PSAC).
incendiu turcia jpg
Catastrofă în Turcia. Bilanțul incendiului de la hotel ajunge la 66 de morți și 52 de răniți
Autoritățile din Turcia au anunțat ultimul bilanț al incendiului care a cuprins hotelul din stațiunea de schi Bolu. Cel puțin 66 de persoane și-au pierdut viața, iar un număr de 53 sunt răniți transportați la spitalele din Ankara și Istranbul. Hotelul era ocupa în proporție de peste 90%
oua ochi istock jpg
Ce să adaugi în tigaie pentru ouă ochiuri perfecte, ca la restaurant. Ingredientul surpriză pe care puțini l-ar ghici!
Mulți dintre noi putem avea impresia că ouăle ochi sunt un preparat banal, care nu poate fi modificat prea mult. Însă, chiar și atunci când vine vorba despre o rețetă atât de simplă, există modalități de a o îmbunătăți!
Robert Fico FOTO Profimedia jpg
Slovacia: premierul Robert Fico este acuzat că pregătește ieșirea Slovaciei din UE
Liderul opoziției slovace, Michal Simecka, a inițiat marți o moțiune de cenzură împotriva guvernului naționalist de stânga, acuzându-l pe premierul Robert Fico că ar pune bazele unei eventuale retrageri a Slovaciei din Uniunea Europeană, informează Reuters.
Homo erectus – primii hominini care au depășit „rubiconul cerebral” jpeg
Descoperire arheologică remarcabilă! Locul din România unde au fost identificate cele mai vechi urme de locuire umană din Europa, datând de peste 1,95 milioane de ani
O teză publicată în anii '60 de unul dintre pionierii arheologiei preistorice românești, Constantin S. Nicolăescu-Plopșor, și anume că homininii au trăit pe teritoriul României în urmă cu aproximativ două milioane de ani, nu doar că a reapărut în actualitate, odată considerată căzută în desuetudine,
image png
Un grup german va construi o nouă fabrică în România
Un grup german specializat în construcția de componente auto va construi o a doua fabrică în România, lucrările urmând să fie finalizate în toamnă, iar demararea producției fiind programată pentru finalul anului.