Îngropat în cadouri

Publicat în Dilema Veche nr. 872 din 23 decembrie 2020 - 6 ianuarie 2021
Îngropat în cadouri jpeg

Dacă aveți un arheolog în familie – și dacă se ridică vreodată de la computer –, veți fi probabil în situația de a trebui să-i înmînați un cadou de sărbători. Poate fi un cadou ieftin (sensul ocult al cuvîntului simbolic) sau un cadou disproporționat de scump, ceva care să-l pună la pămînt și să-l pedepsească pentru toate greșelile lui sau măcar să-l facă să înțeleagă, ca la potlatch, cine are puterea. De preferat cadoul scump.

Dat fiind că, nu-i așa, arheologia nu e o meserie reală, cadourile de sfîrșit de an pot foarte bine să aibă o legătură directă cu ea. Vreau să zic că nu va fi ca și cum i-ai cumpăra unui contabil un calculator de buzunar și un pachet de hîrtie de indigo, care n-ar face decît să-i amintească lungile ore la birou. („Hîrtie de indigo”… uitasem că știu aceste cuvinte.) Cu alte cuvinte, puteți să-i luați arheologului dvs., să zicem, o cazma galbenă, chiar dacă asta îi amintește în mod nemijlocit de munca lui. Nu puteți da greș, evident, nici cu truela – unii colecționează truele cum colecționează alții pipe (cu diferența că, de obicei, colecționarii de pipe s-au lăsat de fumat).

Cel mai flatant este să primești un cort. N-o să-l folosești niciodată, dar e important să-l soliciți sau să-l accepți, ca un rebel pentru care aventura silvatică e în orice clipă o opțiune, în ciuda faptului că, la drept vorbind, n-ai mai ieșit de multă vreme din botoșei. Iar dacă nu cort, atunci măcar un sac de dormit, care de asemenea amintește omului imediat de munca lui pe coclauri și care va fi testat chiar în noaptea respectivă – ca și cazmaua, de altfel.

Un cadou îndrăzneț este ciocanul de geolog, un obiect la fel de fetișizat de geologi cum e truela de arheologi. Acest cadou sugerează că eminentul arheolog a epuizat conținutul profesiunii lui și e pregătit să facă pași laterali, interdisciplinari. Asta e bine. Dar cu o precizare esențială: trebuie ca arheologul din familie să aibă certitudinea că înțelegeți care e meseria lui și că nu o confundați cu arhitectura, geologia sau astrologia, caz în care sărbătorile vor deveni – ca niciodată pînă acum – un moment tensionat.

Pînă aici, am menționat doar cadouri care împlinesc funcția lor principală – aceea de a te achita de o obligație. Dacă însă aveți în vedere și funcția lor secundară, aceea de a face omul fericit, atunci lucrurile sînt chiar simple. Amenajați-i în garaj un atelier de olărie, cu roată și cuptor. Acesta este paradisul urban al arheologului. Dacă aveți în casă un paleolitician, pentru care ceramica nu există, îi puteți oferi o remorcă de silex pentru experimente, deși s-ar putea să fie nevoie să vă mutați temporar, pînă cînd experimentele iau sfîrșit prin victoria arheologului sau a silexului. Celor care au ca specializare arheologia funerară sau antropologia fizică, le puteți oferi un model al scheletului uman, din PVC, desigur în mărime naturală (fără compromisuri pentru cei dragi), adică exact 205 oase. Zic 205 pentru că se va extrage din cutie unul dintre ele, care se va livra anul următor, de ziua de naștere. Nimic nu-ți face o bucurie mai mare ca vertebra care-ți lipsea din colecție.

Orice-ați face, nu cumpărați o carte. Ea va fi luată ori ca un ultimatum referitor la alfabetizare, ori ca o insinuare că nu sîntem decît niște tehnicieni. Pericolul și mai mare vine însă din faptul că volumele de arheologie care pot fi cumpărate de un cetățean de bună credință dintr-o librărie sînt în mare majoritate nefolositoare pentru specialist, așa cum ar fi manualul de arheologie de clasa a șaptea, dacă s-ar preda așa ceva la școală – numai că manualul cel puțin ar avea o abordare științifică a domeniului. Sigur că altfel ar sta lucrurile dacă i-ați face cuiva cadou, să zicem, toate monografiile din seria Histria, dar tirajele lor sînt foarte mici și pentru a le procura trebuie să nu te dai în lături de la nimic. Ca să-mi fac totuși datoria și să las aici o recomandare: dacă vreți neapărat să-i luați unui arheolog de teren o carte, luați-i măcar una de colorat, sau mai exact, de culori: The Munsell Soil Color Book, catalogul folosit la identificarea tuturor culorilor pe care le pot avea straturile de pămînt sau fragmentele ceramice. Astfel, omul nostru va putea în sfîrșit să spună, în loc de „roșu-cărămiziu”, „5 YR 6/6”. Va regreta că nu poate obține aceeași precizie și cu sentimentele. Cartea Munsell e 200 de dolari, dar livrarea e gratuită. Sărbători fericite!

Cătălin Pavel este arheolog și scriitor. Cea mai recentă carte publicată este Arheologia iubirii. De la Neanderthal la Taj Mahal, Humanitas, 2019. 

Sursa foto: pinterest

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

manastirea corbii de piatra 01 foto arhiepiscopia argesului si muscelului jpg
Singurul lăcaş de cult din Romania cu două altare în acelaşi naos va fi reabilitat. De ce are o valoare excepțională
După mai bine de un deceniu în care a fost într-un stadiu avansat de degradare, Corbii de Piatră, cea mai veche mănăstire rupestră din sudul României, realizată în secolul al XIV-lea, ce găzduieşte şi cel mai vechi ansamblu de pictură, va fi reabilitată.
Pestera Meziad
Locul fabulous din România cu galerii spectaculoase care oferă senzația unui tunel natural impresionant. Trebuie să ajungi cel puțin o data în viață aici
În inima Munților Apuseni, la granița dintre Pădurea Craiului și Defileul Crișului Repede, se află una dintre cele mai impresionante peșteri din România, Peștera Meziad. Situată în județul Bihor, în Valea Meziadului, această comoară subterană este o vizită obligatorie pentru pasionații de natură, is
Ciorba de pui a la grec jpeg
Ce să pui în ciorba de pui a la grec, pentru a ieși ca la restaurant. Trucuri și ingrediente care fac diferența
Ciorba de pui a la grec este un preparat savuros, cu o textură catifelată și un echilibru perfect între cremozitate și aciditate.
donald trump discurs învestire FOTO profimedia 0955734309 jpg
Donația pentru participarea la învestirea lui Trump - 50.000 de dolari. „Oricine dă bani are acces la masă și face poză cu oricine”
Publicații din SUA au dezvăluit că pentru o donație de minimum 50.000 de dolari oricine putea participa la evenimentele ocazionate de învestirea lui Donald Trump. „La ei lobby-ul e reglementat și acceptat”, a explicat Andrei Caramitru.
arme nucleare
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
Profesorul universitar Cătălin Avramescu, care și-a anunțat recent candidatura la prezidențiale, a declarat în exclusivitate pentru „Adevărul” că România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia.
trump jpg
Războiul lui Trump cu emigranții poate aduce și oportunități. Sociolog: „probabil numărul românilor care s-ar califica e mic”
Tabăra republicană care vrea politici restrictive de imigrație a obținut o victorie prin decizia lui Trump de a elimina obținerea cetățeniei de către copiii născuți în SUA. O altă tabără are șanse să obțină condiții mai ușoare de acordare a cetățeniei pentru persoanele cu abilități tehnologice.
elena ghica historia jpg
22 ianuarie: Ziua când s-a născut Elena Ghica, prima feministă din istoria României
Ziua de 22 ianuarie mai este cunoscută în istorie pentru momentul primului guvern unitar al Principatelor Unite ale Moldovei şi Valahiei, este ziua când a murit Regina Victoria a Marii Britanii. Tot pe 22 ianuarie s-a născut George Motoi, regizor de teatru și actor român.
netflix g6957822cc 1280 jpg
Filmul de pe Netflix care a oprit planeta în loc, la final de ianuarie. O celebră actriță, care a revenit în cinematografie după o pauză de 10 ani, are rolul principal
Lansat pe 17 ianuarie 2025, acest film se pare că i-a cucerit pe abonați. Aflată în prezent pe locul 1 în topul celor mai vizionate producții de pe platforma de streaming Netflix, pelicula îi reunește pe Jamie Foxx și Cameron Diaz (care a revenit în cinematografie după o pauză de mai bine de 10 ani)
masina pompieri 112 foto Shutterstock
O autocisternă ce transporta zeci de mii de litri de benzină s-a răsturnat de pe șosea. Două persoane, rănite
O autocisternă ce transporta zeci de mii de litri de benzină s-a răsturnat de pe șosea, la intrare în municipiul Fălticeni, judeţul Suceava. Două persoane care se aflau în vehicul au primit îngrijiri medicale.