Îngropat în cadouri

Publicat în Dilema Veche nr. 872 din 23 decembrie 2020 - 6 ianuarie 2021
Îngropat în cadouri jpeg

Dacă aveți un arheolog în familie – și dacă se ridică vreodată de la computer –, veți fi probabil în situația de a trebui să-i înmînați un cadou de sărbători. Poate fi un cadou ieftin (sensul ocult al cuvîntului simbolic) sau un cadou disproporționat de scump, ceva care să-l pună la pămînt și să-l pedepsească pentru toate greșelile lui sau măcar să-l facă să înțeleagă, ca la potlatch, cine are puterea. De preferat cadoul scump.

Dat fiind că, nu-i așa, arheologia nu e o meserie reală, cadourile de sfîrșit de an pot foarte bine să aibă o legătură directă cu ea. Vreau să zic că nu va fi ca și cum i-ai cumpăra unui contabil un calculator de buzunar și un pachet de hîrtie de indigo, care n-ar face decît să-i amintească lungile ore la birou. („Hîrtie de indigo”… uitasem că știu aceste cuvinte.) Cu alte cuvinte, puteți să-i luați arheologului dvs., să zicem, o cazma galbenă, chiar dacă asta îi amintește în mod nemijlocit de munca lui. Nu puteți da greș, evident, nici cu truela – unii colecționează truele cum colecționează alții pipe (cu diferența că, de obicei, colecționarii de pipe s-au lăsat de fumat).

Cel mai flatant este să primești un cort. N-o să-l folosești niciodată, dar e important să-l soliciți sau să-l accepți, ca un rebel pentru care aventura silvatică e în orice clipă o opțiune, în ciuda faptului că, la drept vorbind, n-ai mai ieșit de multă vreme din botoșei. Iar dacă nu cort, atunci măcar un sac de dormit, care de asemenea amintește omului imediat de munca lui pe coclauri și care va fi testat chiar în noaptea respectivă – ca și cazmaua, de altfel.

Un cadou îndrăzneț este ciocanul de geolog, un obiect la fel de fetișizat de geologi cum e truela de arheologi. Acest cadou sugerează că eminentul arheolog a epuizat conținutul profesiunii lui și e pregătit să facă pași laterali, interdisciplinari. Asta e bine. Dar cu o precizare esențială: trebuie ca arheologul din familie să aibă certitudinea că înțelegeți care e meseria lui și că nu o confundați cu arhitectura, geologia sau astrologia, caz în care sărbătorile vor deveni – ca niciodată pînă acum – un moment tensionat.

Pînă aici, am menționat doar cadouri care împlinesc funcția lor principală – aceea de a te achita de o obligație. Dacă însă aveți în vedere și funcția lor secundară, aceea de a face omul fericit, atunci lucrurile sînt chiar simple. Amenajați-i în garaj un atelier de olărie, cu roată și cuptor. Acesta este paradisul urban al arheologului. Dacă aveți în casă un paleolitician, pentru care ceramica nu există, îi puteți oferi o remorcă de silex pentru experimente, deși s-ar putea să fie nevoie să vă mutați temporar, pînă cînd experimentele iau sfîrșit prin victoria arheologului sau a silexului. Celor care au ca specializare arheologia funerară sau antropologia fizică, le puteți oferi un model al scheletului uman, din PVC, desigur în mărime naturală (fără compromisuri pentru cei dragi), adică exact 205 oase. Zic 205 pentru că se va extrage din cutie unul dintre ele, care se va livra anul următor, de ziua de naștere. Nimic nu-ți face o bucurie mai mare ca vertebra care-ți lipsea din colecție.

Orice-ați face, nu cumpărați o carte. Ea va fi luată ori ca un ultimatum referitor la alfabetizare, ori ca o insinuare că nu sîntem decît niște tehnicieni. Pericolul și mai mare vine însă din faptul că volumele de arheologie care pot fi cumpărate de un cetățean de bună credință dintr-o librărie sînt în mare majoritate nefolositoare pentru specialist, așa cum ar fi manualul de arheologie de clasa a șaptea, dacă s-ar preda așa ceva la școală – numai că manualul cel puțin ar avea o abordare științifică a domeniului. Sigur că altfel ar sta lucrurile dacă i-ați face cuiva cadou, să zicem, toate monografiile din seria Histria, dar tirajele lor sînt foarte mici și pentru a le procura trebuie să nu te dai în lături de la nimic. Ca să-mi fac totuși datoria și să las aici o recomandare: dacă vreți neapărat să-i luați unui arheolog de teren o carte, luați-i măcar una de colorat, sau mai exact, de culori: The Munsell Soil Color Book, catalogul folosit la identificarea tuturor culorilor pe care le pot avea straturile de pămînt sau fragmentele ceramice. Astfel, omul nostru va putea în sfîrșit să spună, în loc de „roșu-cărămiziu”, „5 YR 6/6”. Va regreta că nu poate obține aceeași precizie și cu sentimentele. Cartea Munsell e 200 de dolari, dar livrarea e gratuită. Sărbători fericite!

Cătălin Pavel este arheolog și scriitor. Cea mai recentă carte publicată este Arheologia iubirii. De la Neanderthal la Taj Mahal, Humanitas, 2019. 

Sursa foto: pinterest

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Rezultatul protestelor împotriva turiștilor: stațiunile spaniole se golesc
Spaniolii furioși din cauza turismului în masă au primit exact ceea ce au cerut, deoarece Magaluf , unul dintre cele mai importante locuri de vacanță din Mallorca, este pe jumătate gol. De fapt, arată ca un oraş fantomă.
image
Alimentele pe care experții în siguranță alimentară nu le-ar mânca niciodată de la bufetul de mic dejun al unui hotel
Cu toţii suntem de acord că, în vacanţă, unul dintre avantajele de a sta la un hotel este bufetul de mic dejun inclus în pachetul achiziţionat. În acelaşi timp, ultimul lucru pe care ni-l dorim este să rămânem în cameră din cauza vreunei boli digestive.
image
Caravană electorală, atacată cu bâtele într-o comună din județul Buzău VIDEO
Lupta politică se duce și cu ciomagul, pe alocuri. O demonstrează filmarea realizată de membrii unei caravane electorale din comuna buzoiană Calvini, în care se vede cum sunt alergați și amenințați cu bâtele de un grup de săteni.

HIstoria.ro

image
Cine au fost „indezirabilii”?
Fondul „Bruxelles” al Arhivei Ministerului Afacerilor Externe păstrează în dosarele secțiunii consulare a Legației României la Bruxelles câteva istorii ale unor personaje de rang secund, aventurieri, delincvenți, propagandiști – așa-numiții „indezirabili”.
image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.