Înfruntarea dintre ştiinţă şi emoţie

Publicat în Dilema Veche nr. 656 din 15-21 septembrie 2016
Înfruntarea dintre ştiinţă şi emoţie jpeg

Ieri, la telefon, prietenul meu R. de la Chicago: „Trump a revenit! Vezi? Tipul e ca un zombie – azi zici că-i mort, mîine îţi dai seama că-i viu.“

Sfîrşitul verii şi începutul toamnei îl află pe Donald Trump în plină ofensivă şi pe Hillary Clinton în plină defensivă. Barca lui Clinton ia tot mai multă apă. Candidatul democrat şi susţinătorii săi pierd tot mai mult timp ca să explice, să justifice, să se apere. Oricine ştie cum merge o campanie electorală ştie că semnul declinului este acesta: se alocă tot mai mult timp răspunsului la atacurile contracandidatului. Dintr-un scandal care nu ameninţa să devină cine ştie ce (este vorba despre neglijenţa cu care Hillary Clinton a gestionat propriile e-mail-uri pe cînd era secretar de stat, nesocotind unele reguli de securitate), republicanii au reuşit să scoată maximum. Şi din scandalul care ar fi putut fi ucigător (cel al finanţării Fundaţiei Clinton cu bani de la guverne străine, pe cînd soţia lui Bill era ditamai secretarul de stat al Americii), nu prea iese mare lucru. Aşa i în lupta politică: niciodată nu ştii ce iese, niciodată nu ştii, de fapt, ce anume atinge mai mult opinia publică. Aşa că le încerci pe toate. În scandalul e-mail-urilor, Hillary Clinton, care tocmai explicase convingător, toată vara, că Trump nu este nici psihologic, nici intelectual potrivit pentru funcţia executivă supremă a Americii, a devenit, deodată, aiurită, amnezică, imprecisă (de nu chiar mincinoasă). Eforturile ei de a părea relaxată și stăpînă pe situaţie eşuează lamentabil. În schimb, grosolăniile lui Trump merg înainte, de nimic împiedicate. Caznele lui Hillary Clinton de a secreta şarm o schimonosesc pur şi simplu. Naturaleţea robustei ignoranţe a lui Trump îl face, în schimb, să pară puternic şi, mai ales, în stare de lucruri mari.

Cînd scriu acest text, cu două luni înainte de alegeri, sondajele îi arată pe cei doi la egalitate, după ce Trump a recuperat spectaculos ecartul care îl separa de Clinton. Dacă privim sondajele din ultimul an, vedem că, în marea majoritate a timpului, Hillary Clinton a condus, dar Trump a întors trend-ul de cel puţin două ori, egalîndu-l pe candidatul democrat, care apoi iar s-a desprins şi Trump iar a revenit. Este foarte dificil de anticipat ce se va întîmpla pe 8 noiembrie, mai ales că distanţa pe care Clinton o poate realiza faţă de Trump s-a diminuat vizibil. Iar trend-ul actual este favorabil lui Trump.

Avem, de pe acum, cel puţin două certitudini pentru ultimele două luni de campanie electorală americană. Prima, că Hillary Clinton nu mai poate atinge o distanţă confortabilă faţă de năbădăiosul miliardar. Vom avea un rezultat final strîns. A doua, că stilul celor două campanii electorale nu se mai poate schimba. Evident, vor veni mesaje noi, replieri şi atacuri, poate chiar nuanţări ale unor poziţii anterioare, ba chiar şi pentru ajustări strategice mai e timp, dar ceea ce nu se va schimba este structura interioară a celor două campanii, logica lor internă. Şi, din această perspectivă, asistăm la un nou episod al unei înfruntări care a început de cînd e omul şi nu se va termina înainte de sfîrşitul lui: cea dintre minte şi inimă.

Hillary Clinton are, în staff-ul ei, una dintre cele mai performante echipe de data analysis. Pentru cei care nu prea înţeleg ce-i asta, precizez că este vorba despre procesul prin care datele crude (variabilele cantitative sau calitative ale realităţii) sînt citite împreună pentru a obţine informaţia de care adversarul nu beneficiază şi care constituie baza pentru decizii şi acţiune. Evident, cu cît mai multe date, cu atît mai multe lecturi combinate sînt posibile. Mulţimea de date, bineînţeles, trebuie întîmpinată cu o capacitate analitică foarte dezvoltată (computere performante, programe sofisticate, oameni specializaţi). Un asemenea sistem cere timp şi bani. Hillary Clinton s-a îngrijit de toate acestea şi a investit enorm în această direcţie. Campania ei electorală este matematică. Fiecare pas făcut este evaluat şi fiecare pas viitor este calculat. În cele cîteva ore de linişte din cartierul general al campaniei lui Hillary Clinton din Brooklyn, între miezul nopţii şi zorii zilei, calculatoarele din departamentul de data analysis rulează cam 400.000 de simulări, astfel că, la prima oră a zilei, strategii au toate variantele imaginabile şi inimaginabile de acţiune pe masă, spre decizie. Comentatorii avizaţi spun că Hillary Clinton beneficiază de cea mai „informatizată“ campanie electorală din istorie. De la date mari, de sondaje de opinie şi focus-grupuri, la timpul pe care fiecare agent de campanie îl petrece într un anumit loc, cu un anumit grup de oameni, de la balanţa financiară a campaniei ţinută în timp real pînă la rating-ul pe care îl fac mesajele TV ale celor doi candidaţi la toate televiziunile din ţară, practic tot ce mişcă în cauza „Hillary preşedinte“ este recepţionat, analizat şi programat. În fruntea acestui departament se află, cum altfel, un tip socotit drept genial în mediile politice democrate din Washington: Elan Kriegel. Despre el se spune că, în 2012, ar fi reuşit să identifice o anume comunitate din Florida al cărei comportament electoral l-ar fi ilustrat perfect pe cel al întregii ţări. Cînd rezultatul votului în acea comunitate a fost accesibil sondorilor de opinie, Kriegel a anunţat pe toată lumea, inclusiv pe Obama, cu cît vor cîştiga, deşi votul nu se încheiase în statele pacifice. Exact aşa a fost, pînă la a doua cifră de după virgulă. „Nu greşeşte niciodată“, se spune despre Kriegel. De aceea, toate marile decizii ale campaniei lui Clinton se iau cu el de faţă şi, în sediul de campanie, are biroul cu cea mai frumoasă vedere.

În timp ce cartierul general al lui Hillary Clinton este ca un fel de citadelă a ştiinţei în care computerele lucrează, iar datele se acumulează şi se metabolizează non-stop, cartierul general al lui Trump pare a fi, mai degrabă, sediul de impresariat al unui star în plin turneu. „Data analysis is overrated“, a decretat Trump încă de la începutul campaniei pentru cîştigarea nominalizării republicane. Donald Trump nu a investit mai nimic în data analysis pînă la sfîrşitul alegerilor primare, cel puţin. Şi chiar dacă ar fi făcut-o după aceea, nu ar avea nici o şansă să ajungă măcar la un sfert din capacitatea departamentului lui Clinton. Nu e vorba de bani (la acest capitol, Trump este oricum cu mult depăşit de Clinton), ci de timp. Clinton a construit sistemul de care dispune acum în aproape doi ani. Oricum, candidatul republican nu pune mare preţ pe aşa ceva. Trump şi oamenii săi nu investesc mulţi bani în analiză şi planificare, ci în diseminarea unui mesaj pe care îl formulează mai degrabă instinctual, văzînd şi făcînd. Datele de care Trump dispune sînt cele „deschise“, pe care le ştie toată lumea. Trump ştie şi el, ca noi toţi, care sînt marile frici ale americanului de rînd. La fel ca noi toţi, Trump ştie şi ce admiră acelaşi american. Mesajele nu sînt greu de alcătuit. Ele trebuie doar să explodeze în viscerele cît mai multor oameni.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

parasutist turnul eiffel png
Topul celor mai vizitate țări din lume. Ce destinații au atras cei mai mulți turiști în 2024?
Turismul global a înregistrat un an remarcabil în 2024, cu cifre record ale vizitatorilor în multe destinații. De la orașele vibrante ale Europei la peisajele exotice ale Asiei, topul celor mai vizitate țări a scos în evidență preferințele turiștilor din întreaga lume.
adjud jpeg
Sistemul e-Sigur poate detecta clar persoana de la volan și dacă aceasta poartă centură
Noile camere de supraveghere a traficului rutier oferă o calitate ridicată a imaginii, lucru care permite polițiștilor să observe clar cine se afla la volan și să verifice dacă șoferul purta centura de siguranță.
image png
Locul din România care ascunde galerii de 120 km. Are și o cameră principală, la 120 m adâncime
Situată în județul Harghita, Salina Praid este una dintre cele mai spectaculoase atracții turistice din România, atrăgând anual mii de vizitatori din toate colțurile lumii. Această salină nu este doar pentru relaxare și tratamente naturale, ci și o incursiune într-o lume subterană plină de povești ș
friptura vita istcok jpg
Jamie Oliver dezvăluie secretul unei fripturi perfect gătite: fragedă, suculentă și nemaipomenit de delicioasă!
Ai visat vreodată să gătești o friptură perfectă acasă? Acea friptură care te cucerește cu o textură fragedă, suculentă și un gust desăvârșit?
13 persoane au murit după ce au sărit dintr un tren din India Foto X jpg
13 oameni au murit loviți de tren, în India, după ce fugiseră dintr-un alt tren, de teama unui incendiu
Cel puțin 13 oameni au murit și cinci au fost răniți după ce au fugit din trenul în care se aflau, pentru că au auzit că ar fi izbucnit un incendiu. Ei au fost loviți de un tren aflat pe o cale ferată adiacentă.
Padure din viitoarea Centura Verde Bucuresti Ilfov foto Centura Verde jpeg
Animalul care s-a domesticit singur. Și-a dat seama că îi este mai bine să locuiască printre oameni
Elegantă, independentă și, uneori, imprevizibilă, pisica este astăzi unul dintre cele mai iubite animale de companie. Dar știați că pisicile nu au fost domesticite de oameni, ci s-au „domesticit” singure?
Netflix FOTO Shutterstock
Filmul din 2018, care are în distribuție un actor legendar, face furori pe Netflix. Ocupă locul 2 în topul preferințelor
Regizat de Brad Peyton și bazat liber pe seria de jocuri video cu același nume de la Midway Games, acest film din 2018, cu celebrul actor Dwayne Johnson în rol principal, ocupă în prezent un loc în Top 3 cele mai vizionate producții de pe platforma de streaming Netflix.
Guardiola facebook jpg
Liga Campionilor: Manchester City și Bayern Munchen, umilite în deplasare
Încă o seară cu goluri multe în Liga Campionilor la fotbal.
Donald Trump și soția sa, Melania, la ceremonia de învestire din 2017 (© Pvt. Gabriel Silva / U.S. Army / Wikimedia Commons)
Demersurile lui Trump în Groenlanda lovesc China. Expert: „Resursele de acolo sunt vitale și pentru NATO. Chinezii au monopol”
Experta în securitate Iulia Joja observă primele neconcordanțe între discursul izolaționist al lui Trump și demersurile legate de Groenlanda și Canalul Panama. „Problema este modul de abordare, însă pe fond, are dreptate. Numitorul comun al celor două solicitări este China”, spune ea.