Indignări aseptice

Publicat în Dilema Veche nr. 637 din 5-11 mai 2016
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Un condamnat penal candidează. Cineva trece pe roșu. Un ministru demisionează. Altcineva aruncă gunoiul în stradă. Un înalt ierarh sfidează. Fragmente din cotidianul românesc. Butoane pe care apasă hazardul și societatea răspunde cu indignare. Ne consultăm busola morală și ne declarăm stupefiați, furioși, scîrbiți. Vreo două zile. Apoi trecem mai departe la următorul motiv de enervare. Sînt atît de multe, încît, uneori, mă întreb dacă nu cumva, cînd nu eram atenți, ne-am împărțit în două categorii.

Categoria A, cu mai puțini membri, e compusă din oameni care au dezvoltat un soi de organ al ultragierii care răspunde aproape la orice fel de stimuli – de la masacre în Africa pînă la conduita bicicliștilor din marile orașe. Oamenii ăștia au să te cheme la toate mitingurile de care nu îți pasă, au să facă petiții suspecte de maniheism și dispreț pentru nuanță și, în general, au să se indigneze cînd te surprind neindignat. Ei sînt cei care dau tonul. Și tot ei sînt în competiție pentru următorul motiv de enervare. Militanți. Practicanți acerbi ai unui snobism al indignării publice.

Categoria B, a obosiților de România, compusă din cinici, nepăsători, individualiști, nihiliști și învinși. Aceștia nu așteaptă nimic. Deși nu pot fi bănuiți că nu observă lucrurile greșite din jur, se enervează mult mai rar. Sînt oameni care nu (mai) cred în schimbare sau în mai bine. Oameni pentru care speranța de mai bine ia forma strîmbă a nădejdii secrete că vor fi feriți de lucrurile rele fără să contribuie la îndreptarea lor. Un fel de superstiție. Pentru ei consumul de energie pe indignări trecătoare e inutil sau chiar dăunător.

Indiferent de categoria căreia îi aparținem, rezultatul e aproape întotdeauna același. Enervările noastre publice nu au urmări. Sau prea rar, prea nesistematic. Și, încet-încet, de lucrul ăsta au început să fie conștienți și subiecții enervărilor noastre. De asta candidează în continuare, de asta trec strada pe roșu, de asta sfidează. România de azi are această particularitate bizară. Nu își ia în serios nici măcar motivele de enervare. Practică indignarea frivol și o risipește voios de parcă rostul ei ar fi socializarea. Enervarea fără urmări e așa de des întîlnită încît va trebui probabil înscrisă în Constituție la un moment dat.

La ora la care scriu textul ăsta, Cătălin Tolontan a publicat deja primele cinci părți ale investigației sale privind dezinfectantele din spitalele românești. Cu fiecare propoziție din ancheta respectivă se dezvăluie un spectacol odios al nepăsării, cinismului și complicității care, îmi permit să spun, au ucis probabil sute (dacă nu mii) de oameni, în ultimii zece ani. Citiți-l! Consumați-l pînă la capăt.

Dacă ar trebui să ne indignăm serios și fără compromisuri pe un singur subiect, dacă ar trebui să ne înfuriem o singură dată, atunci probabil ăsta ar fi momentul. Scuza că nu am știut nu mai există. Crima din nepăsare e tot crimă. Dar pentru ea vinovăția e colectivă. Indignați-vă! Indignați-vă cu rost! Și, măcar de data asta, nu renunțați!

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

image png
Reevaluarea lucrurilor de acasă
Și e de observat că țara s-a schimbat în mod fizic, mult mai mult decît atitudinea locuitorilor ei.
p 7 Sam Altman WC jpg
Capitalul cîștigă și în domeniul IA
Nu e de mirare că OpenAI nu a reușit să-și respecte misiunea.
image png
image png
Birocrații inventate, care să justifice plusul la salariu
Ne mai mirăm, apoi, de ce pleacă profesorii din învățămînt sau de ce ezită să vină.
image png
Șanticler
Rămîne să mai vorbim, desigur, despre sensurile alunecoase și imprevizibile generate de larga circulație a cuvîntului efemer.
image png
Un recrut de odinioară
Pe spatele gecii tînărului erau imprimate, în galben ţipător, cuvintele US Air Force.
image png
Mintea democratică și impunitatea poporului
Pe cînd mintea democratică nu exista, popoarele erau pedepsite.
image png
Moș Crăciun, John Fitzgerald Kennedy și bomba nucleară
A fost fix pe dos. Anul 1962 a adus cea mai gravă criză din timpul Războiului Rece, criza rachetelor nucleare din Cuba.
image png
Nevoia de umanioare
Ele sînt însoţitorul şi sprijinul ideal in dürftiger Zeit şi beneficiază de resurse încă nevalorificate în spaţiul Europei de Est.
image png
O fabulă a lui Socrate
E ceea ce am pățit și eu: după ce m-a durut piciorul din cauza legăturii, iată că a urmat și plăcerea.
image png
Spirala ghinionului și ghicitul în gri
Poate nu la fel de ostentativ, dar cei care spun lucrurile sînt, din nou, tratați ca excentrici stridenți și, pe alocuri, isterici.
image png
Cine sapă la temelia pilonului II
Este incredibilă tenacitatea cu care politicienii din zona de stînga atacă pilonul II de pensii administrate privat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.

Adevarul.ro

image
Soluția unei femei medic pentru salvarea soțului infectat cu o bacterie mortală: un tratament obscur cu virusuri
Când niciun antibiotic nu a mai funcționat în cazul soțului său infectat cu o bacterie periculoasă, o femeie medic a apelat la un tratament considerat obscur, folosind un inamic natural al bacteriilor pentru a-i salva viața.
image
Ce se întâmplă în timpul unei circumcizii. Care sunt riscurile și beneficiile procedurii
Deși considerată cea mai veche și cea mai frecventă operație din lume, circumcizia - îndepărtarea chirurgicală a prepuțului - este încă o procedură controversată, potrivit Yahoo! Life.
image
Piscină și elicopter pe cel mai mare super-iaht submarin din lume, în valoare de 2 miliarde de dolari
Compania producătoare a lansat, de asemenea, insule unice în felul lor, pe care se poate naviga sau poate acosta super-submarinul.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.