Încotro?

Publicat în Dilema Veche nr. 969 din 3 noiembrie – 9 noiembrie 2022
Iconofobie jpeg

Problema „omului actual” nu e nouă, chiar dacă ea rămîne, în continuare, destul de nedeslușită. Cine este, în fond, acest „om actual”? Insul – cum să-i spun? – „postmodernității” fascinează, de ceva timp (de vreo trei decenii bătute pe muchie, ca să fiu foarte precis), comentatorii internaționali, din diverse zone disciplinare, care se simt obligați să-l investigheze en détail. De aceea, respectivul individ a primit mai multe nume, unele consacrate și la noi, cum ar fi, bunăoară, omul generației X, omul recent ori omul post-istoric (denumirea din urmă am folosit-o eu însumi, în numeroase intervenții publice, de-a lungul vremii). Ce ar fi atît de demn de consemnat la personajul în chestiune? Cred că, în primul rînd, caracterul său controversat, de unde, pesemne, și interesul neostoit al analiștilor. De ce „controversat”? Dintr-un motiv simplu: deși sînt de acord, unanim, că tipologia umană a debutului de mileniu va descrie în perspectivă (descrie deja și în prezent, măcar într-o anumită măsură) un profil moral și intelectual absolut nou, fără precedent, poate, în istoria speciei, cei interesați de fenomen nu au convenit încă dacă lucrul este bun sau, dimpotrivă, rău (încît să-ți dea fiori). Unii vorbesc despre o „reinventare” a umanității, prin nașterea, în contextul tehnologiilor supradezvoltate, a unui erou al ingineriei, dotat, implicit, cu un tip diferit de „construcție” emoțională și rațională (ambele, practic, de neînțeles pentru „exponenții trecutului”, „exponenți” care, în consecință, nu mai reușesc să comunice deloc cu „umanoidul” în cauză). Alții nu se arată însă impresionați, discutînd, deschis, despre o „imbecilizare” rapidă a umanității (tocmai prin excesul – nedigerat intelectual – de tehnologie), cu șanse mari de diseminare necontrolată în viitor, un viitor sumbru, în viziunea lor, din motivul enunțat (pe această linie, s-au introdus concepte terifiante, menite să definească „apocalipsa” spirituală a mapamondului postmodern: „sfîrșitul istoriei”, „idiocrația de mîine”, „moartea civilizației”, „colapsul gîndirii” etc.).

În ce mă privește, împărtășesc deruta observatorilor mondiali pînă în punctul de a-mi fi autoindus o dilemă personală obsesională: nu-mi dau seama, nici cel puțin pur intuitiv (darămite logic), în ce manieră și, mai ales, în ce direcție ar vrea să se miște lumea actuală în eonul care stă să înceapă. Optimismul coexistă, inevitabil (dar, ca atare, tulburător), cu scepticismul. Pe de o parte, mă încîntă lipsa de inhibiții (inhibiții generatoare de enorme tensiuni istorice la promoțiile anterioare) a tinerilor contemporani, element ce ar părea să trimită către o puternică disponibilitate pentru comunicare și, deci, pentru eliminarea conflictelor planetare (măcar în viitorul post-putinist). Pe de alta, mă îngrijorează, firesc, dependența individului de astăzi de tehnologie (am auzit pe cineva declarîndu-se compasiv față de „copiii noștri”, născuți fără urechi și fără mîna dreaptă – aluzie sarcastică la noul „stil” de viață, „captiv” în rigorile tehnicii), factor care ar putea afecta tocmai amintita capacitate de comunicare. Nu am totuși cum să nu-mi exprim admirația pentru dexteritatea tehnologică a tinerilor „milenariști”, așa-zicînd, abilitate ilustrativă pentru un nou model de dinamică intelectuală, o „dinamică” aptă de a domina timpul și spațiul în viitor, construind paliere de evoluție a speciei umane greu de imaginat odinioară. Similar însă, ca profesor, nu-mi pot reprima uneori uimirea în raport cu nivelul de informație, paradoxal pentru clipa prezentă (a circulației instantanee de „știri”), cumplit de redus, superficial – intelectualmente vorbind – și inoportun, al celor aflați acum în procesul educațional. În postura profesorală, te întrebi, invariabil, cum va avea loc preconizata evoluție, cînd interacțiunea generației momentului actual cu achiziția înaintașilor rămîne atît de inadecvată, descurajantă chiar. Entuziasmul alternează așadar cu dezolarea, liniștea cu agitația și claritatea cu zăpăceala. Accept că umanitatea și-a urmat mereu cursul natural, indiferent de interogațiile „filozofilor”, dar clipa de față pare cumva unică prin contradicțiile ei.

În pofida ambiguităților, am bănuiala, ultimativ, că acel thymos integrat de Socrate (prin vocea lui Platon), alături de instinct și rațiune, sufletului uman se va dovedi, pe termen lung, răspunsul la dileme. Nu întîmplător teoreticianul maieuticii a ridicat thymos-ul (prin care înțelegea nevoia irepresibilă a insului „să fie recunoscut și integrat” în societate) la rangurile înalte ale emoției (instinctului) și intelectului (rațiunii). Necesitatea „recunoașterii” în sistem constituie motivul absolut al ființării, e însăși infatigabila voință schopenhauriană. Pentru a fi recunoscut, omul actual va limpezi treptat, toate idiosincraziile legate de propria-i postură, între care idiosincraziile referitoare la statutul său de entitate inteligentă.

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Facultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: Omul multiplu, Editura Junimea, 2021.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
„Tobol”, arma secretă a lui Putin care bruiază semnalul GPS . Unde este plasată?
O arma secretă a Rusiei ar bruia sistemul GPS de navigație prin satelit al avioanelor și navelor comerciale, în regiunile din Marea Baltică, Marea Neagră și estul Mării Mediterane, potrivit The Sun.
image
Marea Britanie este „pe picior de război”. Ce anunț a făcut premierul Rishi Sunak din Polonia | VIDEO
Aflat într-o vizită oficială în Polonia, premierul britanic Rishi Sunak a declarat marţi că va creşte bugetul pentru apărare până la 2,5% din PIB. Sunak a subliniat că Marea Britanie „nu se află în pragul războiului”, ci „pe picior de război”.
image
Republica Moldova, urmǎtoarea țintǎ a Rusiei. Cine sunt trimișii lui Putin ANALIZǍ
Federaţia Rusă devine tot mai prezentǎ în Republica Moldova, în contextul în care Ilan Şor, omul Kremlinului, a anunţat înființarea platformei Victoria, menitǎ sǎ adune opoziția pro-rusǎ

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.