Încleștare supremă

Publicat în Dilema Veche nr. 829 din 9 - 15 ianuarie 2020
Încleștare supremă jpeg

S-a citit recent, în Consiliul Profesoral, cel mai dramatic memoriu din istoria acestui for. Documentul era înaintat de colegul – de la Portugheză! – Nastasiu Columbel. Omul solicita un nou cabinet la subsolul clădirii, în ghereta tradițională a tîmplarilor instituției, tîmplari pe care îi invita să ocupe, la schimb, spațiul său de la etajul al doilea. Motivele invocate de Columbel ni s-au părut tuturor tulburătoare. Le-am ascultat cu răsuflarea tăiată. „Stimați membri ai consiliului“, scria Nastasiu foarte oficial, „nu veți găsi, cu siguranță, cererea mea nejustificată după ce veți analiza situațiile halucinante în care am fost pus, în ultimii ani, în biroul de la etajul al doilea al facultății. Din pricina presiunii psihice m-am îmbolnăvit nervos. Psihiatrul mi-a dat diagnosticul îngrozitor de peristerifobie. Iau numeroase pastiluțe colorate, însă vindecarea se poate realiza numai prin eliminarea cauzei patologiei. Iar aceasta înseamnă, necondiționat, mutarea mea în subsolul instituției. Iată fazele dezastrului! Sînt urmărit, în permanență, de trei clanuri pe care le‑am denumit, evaluînd fizionomiile (unitare) ale membrilor fiecărui grup în parte (membrii respectivi provin, indiscutabil, din trei familii distincte și acționează in corpore, după regulile de veritabil clan ale găștii aparținătoare), Sicilienii, Etanolicii și Momîrlanii. Mai întîi m-au atacat Sicilienii. Maronii, cu organe olfactive ascuțite, încovoiate și sfidătoare, aceștia au descins, fără nici o îndoială, direct din Peninsulă. Aidoma confraților lor mafioți rămași acasă, au un puternic spirit gregar. Se cațără agresiv la fereastra cabinetului meu toți deodată și mă amenință gestic și faptic. Din categoria gestică menționez ochii lor ucigași, lipiți grotesc de geam, fixați marțial asupra mea, în orice colț al încăperii aș încerca să mă ascund, și labele lor mitocănești, cu degetele mijlocii mereu ridicate, către mine, în sus. În privința categoriei faptice, precizez un detaliu sordid. Ipochimenii îmi pîngăresc fereastra cu scîrnă, ceea ce constituie o amenințare mafiotică, dezvăluită în manualele de criminalistică.“

Prodecanul care citea hîrtiile trimise consiliului de către Columbel își șterse, terifiat, sudoarea de pe frunte și apoi reveni: „Fie și iviți în existența comunității noastre academice mai tîrziu, Etanolicii și Momîrlanii nu se află mai prejos de Sicilieni. Etanolicii – identificați așa întrucît creează impresia unei stări de ebrietate permanente, cu precădere în sezonul fermentării fructelor în spațiile casnice, cînd alcoolul devine, o știm prea bine, principalul aliment național –, pestriți precum arlechinii (pentru deruta adversarului), se izbesc în geamul cabinetului, la rîndu-le cățărați obraznic pe clădire pînă la etajul al doilea, ca din greșeală, mimînd deci amețeala etilică, dar, în fond, urmărind intimidarea mea sistematică. Vei dispărea, îmi sugerează ei metodic, în clipa în care acest aparent obstacol dintre noi și tine va fi înlăturat (lucru ce ne este încă de pe acum accesibil, dar preferăm să amînăm momentul delimitării apelor, pentru a savura îndelungata-ți agonie, băiete!). Amenințarea clanului pretinșilor alcoolici, derulată prin învăluire, e, ca atare, mai sumbră decît cea a sicilienilor. Ultimii totuși, Momîrlanii, bat orice record al genului horror, executîndu-și admonestările pasiv și, tocmai de aceea, într-un mod absolut sinistru. Reprezentanții grupului au cunoștințe evidente în arta războiului psihologic, punîndu-și inamicul – adică pe mine – la pămînt prin mijloace exclusiv butaforice. Să mă explic. Numele pe care l-am ales le vine, clar, de la momîrlanii din Valea Jiului, deoarece am localizat un amănunt în aspectul lor colectiv – față de echivalenții sicilieni și etanolici (solizi, ampli, vizibili), aceștia seamănă cu niște fantome plutitoare. Chestiunea este generată de uniformitatea trupurilor perfect albe, dezvoltate parcă prea tare pentru picioarele anemice, extrem de subțiri. Recunoașteți, indubitabil, imaginea momîrlanului clasic: cămeșoaie largă, suprapusă unor ițari mult prea strîmți. Clanul în cauză și-a adaptat metoda de terorizare la maniera de înveșmîntare.“ S-a produs subit aici un murmur de îngrijorare printre încordații participanți la ședință. Prodecanul a continuat să lectureze profund marcat.

„Urcați în dreptul ferestrei mele, se aliniază lugubru, seara, de-a lungul acoperișului vecin și stau nemișcați, precum stanele de piatră, așteptînd să cedez, sufocat de panică paroxistică…“ Cititorul a fost întrerupt abrupt de prăbușirea pe podea a doamnei de la Engleză, care nu a mai suportat tensiunea. Toți am sărit în picioare speriați. „Calmați-vă, oameni buni!“, a strigat profesorul de la Clasice. „E vorba despre niște bieți porumbei! Peristerifobie înseamnă, în greacă, teamă de turturele. Rezolv eu problema. Sînt vînător autorizat și am permis special pentru columbe. Îmi aduc neîntîrziat pușca și încep cu însuși Columbel!“

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Fa-cultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: romanul Scriptor sau Cartea transformărilor admirabile, Editura Polirom, 2017.

Foto: wikimedia commons

image png
Reevaluarea lucrurilor de acasă
Și e de observat că țara s-a schimbat în mod fizic, mult mai mult decît atitudinea locuitorilor ei.
p 7 Sam Altman WC jpg
Capitalul cîștigă și în domeniul IA
Nu e de mirare că OpenAI nu a reușit să-și respecte misiunea.
image png
image png
Birocrații inventate, care să justifice plusul la salariu
Ne mai mirăm, apoi, de ce pleacă profesorii din învățămînt sau de ce ezită să vină.
image png
Șanticler
Rămîne să mai vorbim, desigur, despre sensurile alunecoase și imprevizibile generate de larga circulație a cuvîntului efemer.
image png
Un recrut de odinioară
Pe spatele gecii tînărului erau imprimate, în galben ţipător, cuvintele US Air Force.
image png
Mintea democratică și impunitatea poporului
Pe cînd mintea democratică nu exista, popoarele erau pedepsite.
image png
Moș Crăciun, John Fitzgerald Kennedy și bomba nucleară
A fost fix pe dos. Anul 1962 a adus cea mai gravă criză din timpul Războiului Rece, criza rachetelor nucleare din Cuba.
image png
Nevoia de umanioare
Ele sînt însoţitorul şi sprijinul ideal in dürftiger Zeit şi beneficiază de resurse încă nevalorificate în spaţiul Europei de Est.
image png
O fabulă a lui Socrate
E ceea ce am pățit și eu: după ce m-a durut piciorul din cauza legăturii, iată că a urmat și plăcerea.
image png
Spirala ghinionului și ghicitul în gri
Poate nu la fel de ostentativ, dar cei care spun lucrurile sînt, din nou, tratați ca excentrici stridenți și, pe alocuri, isterici.
image png
Cine sapă la temelia pilonului II
Este incredibilă tenacitatea cu care politicienii din zona de stînga atacă pilonul II de pensii administrate privat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.

Adevarul.ro

image
Răzbunarea unui patron disperat că îl abandonează angajații. „Sunt sigur că o să-mi săriți în cap cu treaba asta”
Tot mai mulți antreprenori se plâng nu doar de faptul că își găsesc cu greu angajați, dar și că mulți dintre ei pleacă după doar câteva săptămâni și îi lasă baltă, fără preaviz și fără să suporte niciun fel de consecințe. Un patron crede că a găsit soluția la această problemă
image
Mircea Badea: „De ce să stea Simona Halep în România?! O viață ai, cu toată dragostea pentru țară”
Prezentatorul de la Antena 3 comentează decizia sportivei de se muta la Dubai.
image
Româncă gravidă în nouă luni, înjunghiată în Țara Galilor. Motivul pentru care agresorul, tot român, o urmărea de o lună
Andreea Pintili, o româncă de 29 de ani care locuiește în Țara Galilor, a fost înjunghiată de mai multe ori de un conațional care o urmărea și posta pe TikTok clipuri cu ea și cu copiii săi.

HIstoria.ro

image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.