Închiderea graniţelor Americii?

Publicat în Dilema Veche nr. 341 din 25 august - 1 septembrie 2010
Închiderea graniţelor Americii? jpeg

Statele Unite s-au blocat în dezbaterea despre imigraţie. Statul Arizona a decretat recent o lege prin care poliţia locală e încurajată să verifice, la acest capitol, persoane oprite pentru alte motive, lege prin care se impune şi imigranţilor să aducă dovezi asupra statutului lor legal atunci cînd li se cere. Administraţia Obama a criticat legea, grupuri religioase au spus că e discriminatorie iar o curte federală a emis o hotărîre temporară prin care se prevede că imigraţia e o chestiune de competenţă federală, şi nu statală. Independent de implicaţiile juridice, legea din Arizona s-a dovedit a fi populară în alte state şi a ajuns să aducă problema imigraţiei la nivel politic.

Dacă Statele Unite se hotărăsc să reducă imigraţia în mod serios, asta ar putea avea consecinţe asupra poziţiei Americii în lume. Cu actualul nivel de imigraţie, America e una dintre puţinele ţări dezvoltate care poate evita declinul demografic şi-şi poate păstra cota în lume, privind numărul de locuitori. Lucrurile se pot însă schimba dacă reacţia la terorism sau xenofobia publică ar duce la închiderea frontierelor.

Temeri legate de efectele imigraţiei asupra valorilor naţionale şi asupra unui sens coerent al identităţii americane au existat încă din primii ani ai acestei naţiuni. În secolul al XIX-lea, partidul „Know Nothing“ s-a construit pe baza opoziţiei la imigranţi (în special la irlandezi). Asiaticii au fost marginalizaţi încă din 1882, iar prin Legea Reglementării Imigraţiei din 1924, influxul de imigranţi a fost încetinit timp de patru decenii. În secolul al XX-lea, America a înregistrat şi cea mai mare pondere a rezidenţilor născuţi în alte ţări – 14,7%, în 1910. Astăzi procentul este de 11,7%. În ciuda faptului că fac parte dintr-o naţiune de imigranţi, americanii sceptici cu privire la imigranţi sînt mai mulţi la număr decît cei care-i simpatizează. Fie o pluralitate, fie o majoritate (în funcţie de sondaj) doreşte mai puţini imigranţi. Recesiunea economică a exacerbat asemenea puncte de vedere, iar în 2009 jumătate dintre americani erau în favoarea reducerii imigraţiei legale, faţă de numai 39% în 2008.

Atît numărul cît şi originile noilor imigranţi au cauzat îngrijorări privind efectele asupra culturii americane. Datele recensămîntului din 2000 au arătat o creştere a populaţiei de origine hispanică cauzată de noile valuri de imigranţi legali sau ilegali. Demografii prezic că în 2050 albii nehispanici vor mai avea doar o firavă majoritate printre rezidenţii Statelor Unite. Hispanicii vor reprezenta atunci 25%, afro-americanii 14%, iar asiaticii 8%.

Cele mai multe date sugerează că imigranţii din ultimele valuri au fost asimilaţi cel puţin la fel de repede ca predecesorii lor. Nevoia de comunicare efectivă împreună cu forţa pieţei au constituit un stimulent puternic pentru stăpînirea limbii engleze şi acceptarea unui grad de asimilare. Şi mediile de informare moderne i-au ajutat pe noii imigranţi să afle despre noua lor ţară mai multe decît aflau imigranţii de acum un secol. Susţinătorii imigraţiei spun că, deşi o rată prea rapidă a imigraţiei poate crea probleme sociale, pe termen lung ea ar întări puterea Statelor Unite. Şi într-adevăr, 83 de ţări şi teritorii de pe glob, incluzînd cele mai dezvoltate state, au în mod curent rate ale fertilităţii sub pragul necesar pentru a menţine un nivel constant al populaţiei. Japonia, de exemplu, pentru a-şi menţine numărul actual de locuitori, ar trebui să accepte, timp de 50 de ani, cîte 350 de mii de nou-veniţi pe an, ceea ce e foarte dificil pentru o cultură care în mod istoric a fost ostilă imigranţilor.

Prin contrast, în ciuda ambivalenţei americanilor, Statele Unite rămîn o ţară de imigranţi. Biroul pentru recensăminte prevede că populaţia Americii va creşte în următoarele patru decenii cu 49%.

Astăzi, Statele Unite sînt pe locul al treilea în lume în ce priveşte numărul de locuitori, şi 50 de ani de acum încolo e încă posibil să rămînă pe acest loc (după China şi India). Imigraţia nu e relevantă doar pentru puterea economică dar, dat fiind că aproape toate ţările dezvoltate se confruntă cu o îmbătrînire a populaţiei şi cu povara susţinerii acesteia, imigraţia poate fi de folos şi în evitarea ascuţirii unor probleme politice. În plus, chiar dacă studiile sugerează că pe termen scurt beneficiile economice măsurabile la nivel naţional sînt relativ mici iar muncitorii necalificaţi vor fi afectaţi de competiţie, imigranţii calificaţi pot fi importanţi pentru anumite sectoare economice. În 1998, inginerii originari din China şi India au ocupat un sfert din afacerile de înaltă tehnologie din Sillicon Valley, ceea ce se traduce în vînzări de 17,8 miliarde de dolari. La fel de importante sînt beneficiile imigrării pentru puterea soft a Americii. Faptul că oamenii vor să vină în Statele Unite creşte atractivitatea acestei ţări. America e un magnet, şi multe persoane din lume se pot imagina ca fiind americani pentru că mulţi americani de succes arată ca oamenii din alte ţări.

Mai mult, legăturile dintre imigranţi şi familiile sau prietenii lor de acasă ajută la informarea corectă şi pozitivă asupra vieţii din Statele Unite. Prezenţa multiplelor culturi creează căi pentru relaţii cu alte ţări şi ajută la crearea unei importante deschideri a atitudinilor americanilor într-o eră a globalizării. Imigraţia întăreşte puterile hard şi soft ale Americii, mai degrabă decît să le dilueze.

Un înalt om de stat din Asia, de mult timp atent observator al Statelor Unite şi Chinei, a tras concluzia că, în secolul XXI, Statele Unite nu vor fi depăşite de China pe planul puterii mondiale, din pricina abilităţii Americii de a atrage tot ce-i mai bun şi mai strălucitor din restul lumii şi de a amesteca totul într-o cultură diversă a creativităţii. China are o mai mare bază internă de recrutare, dar, în viziunea acelui om de stat, cultura sa Sino-centrică o va face mai puţin creativă în comparaţie cu Statele Unite. Deşi e de înţeles rezistenţa cetăţeanului american de rînd la concurenţa pe care i-o fac imigranţii într-o perioadă cu şomaj ridicat, ar fi o adevărată ironie dacă dezbaterea curentă în această privinţă ar duce către politici care ar putea să taie tocmai această unică resursă de putere a Statelor Unite.

Joseph S. Nye, fost secretar adjunct în probleme de Apărare al SUA, este profesor la Universitatea Harvard şi autor al cărţii Soft Power: The Means to Success in World Politics.

Copyright: Project Syndicate, 2010
www.project-syndicate.org 

traducere de Andrei MANOLESCU

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

ianis hagi rangers profimedia jpg
cat jpg
Miracol chiar înainte de sărbători: Un motan a fost găsit și s-a reunit cu stăpânul său după 11 ani. VIDEO
Aceste sărbători vor rămâne pentru totdeauna în memoria lui Dave Dexter, un tânăr din Statele Unite, care și-a regăsit motanul pierdut în urmă cu mai bine de un deceniu.
Cel puţin 40 de persoane au fost ucise într un atac israelian în nordul Fâşiei Gaza Foto   X jpg
Peste 40 de persoane au fost ucise într-un atac israelian în nordul Fâşiei Gaza. Și un jurnalist de la Al Jazeera a fost omorât
Peste 40 de persoane au fost ucise într-un atac israelian în nordul Fâşiei Gaza, a anunţat duminică organizaţia de apărare civilă din teritoriu, condusă de Hamas.
Horoscop dragoste iubire FOTO Shutterstock jpg
Horoscop luni, 16 decembrie. Nativii unei zodii trebuie să fie pregătiți să primească noi membri în familie
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale, pentru ziua de luni, 16 decembrie. Ce rezervă prima zi a săptămânii pentru nativi.
Târgul de Crăciun de la Craiova Foto Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului jpg
Cât a plătit o turistă pe mâncare la Târgul de Crăciun din Craiova. „Nici pe bulevardul Champs-Élysées nu costă atât”
O turistă a dezvăluit, într-un videoclip publicat pe TikTok, cât a plătit pentru un cârnat, trei mici, jumări și cartofi la Târgul de Crăciun din Craiova. Femeia a gustat din fiecare produs și s-a declarat încântată.
ungaria handbal nemzeti sport webp
Catrinel Dumitrescu si Mircea Diaconu in Buletin de Bucuresti jpg
Visurile neîmplinite ale lui Mircea Diaconu. Răspuns înduioșător la întrebarea „Cum v-ați trăi ultima săptămână de viață?”
„Doamne! M-aș duce repede acasă, ca să mi se întâmple acolo, să nu fiu printre străini” – a răspuns Mircea Diaconu când a fost întrebat cum și-ar trăi ultima săptămână din viață. Îndrăgitul actor a dezvăluit și lista de visuri pe care nu și le-a îndeplinit.
image png
Totul despre operația de blefaroplastie. Cauze, costuri și recuperare
După ce s-a vehiculat că președintele Klaus Iohannis și-ar fi făcut o operație de blefaroplastie, tot mai multe persoane se întreabă ce este, cum se face și cât costă?
image png
Irina Margareta Nistor, șocată de moartea lui Mircea Diaconu. Cum a aflat că actorul nu mai este printre noi
Mircea Diaconu s-a stins din viață în urmă cu o zi, pe data de 14 decembrie. Actorul a murit cu câteva zile înainte de a împlini 75 de ani, iar apropiații săi au fost șocați de decesul acestuia. Printre ei s-a numărat și Irina Margareta Nistor.