Incendii sociale în Oraşul Luminilor

Publicat în Dilema Veche nr. 772 din 6-12 decembrie 2018
Teatrul – dimensiune  identitară a Europei jpeg

Nimic mai jenant pentru un şef de stat decît să se afle în situaţia de a pleda, în străinătate, pentru o lume mai justă în timp ce la el acasă au loc revolte, iar indivizi incontrolabili îi devastează capitala. A fost cazul cu preşedintele francez Emmanuel Macron, aflat pe 1 decembrie în Argentina, la o reuniune a grupului G20.

Vocea sa de lider tînăr care doreşte mai puţină violenţă, adversitate şi egoism în relaţiile internaţionale a răsunat contrariată de imaginile incendiilor de pe Champs-Élysées. De altfel, ziua de 1 decembrie 2018 rămîne înscrisă în analele violenţelor extreme comise în capitala Franţei, mai ales că unul dintre simbolurile sale, Arcul de Triumf, a fost vandalizat de aşa numiţii casseurs (spărgători sau huligani).

Imaginile unui Paris în situaţie aproape insurecţională au făcut, sîmbătă, 1 decembrie, turul lumii. Iar efectele s-ar putea să fie devastatoare pentru turism şi perioada de shopping în ajun de Crăciun. Şocul vizual este, într-adevăr, foarte puternic. Cînd vezi că pe „pe bulevardul cel mai frumos din lume“ sînt ridicate baricade şi că forţele de ordine nu sînt capabile să apere mormîntul Soldatului Necunoscut de sub Arcul de Triumf, pur şi simplu nu mai ştii ce să crezi despre Franţa. Francezii înşişi vor mai avea nevoie de mult timp şi de multe dezabateri pentru a înţelege ce se întîmplă, de ce în sînul Republicii au apărut profunde diviziuni şi accese de maximă violenţă.

Mişcarea „vestelor galbene“ a început ca un protest față de mărirea preţurilor la carburanţi. Mărturiile înregistrate de mai toate mediile de informare pun însă în lumină exasperarea multor categorii de cetăţeni (pensionari, salariaţi, antreprenori, agricultori) în legătură cu impozitele de tot felul. „Sînt impozitat în proporţie de 49%, împreună cu soţia cîştigăm şase mii de euro pe lună, dar nu rămînem decît cu jumătate“, se plîngea un mic antreprenor la microfonul unui jurnalist de la canalul de televiziune BFM. Despre Franţa se spune deseori că ar fi „campioana impozitelor în Europa“, iar sistemul de colectare a impozitelor în Franţa este deseori criticat ca fiind cel mai costisitor din Uniunea Europeană.

Fără îndoială, francezii au motive de nemulţumire, mai rămîne însă problema gravă a infiltrării vandalilor, a anarhiştilor şi a provocatorilor de tot felul printre manifestanţii paşnici, ori de cîte ori aceştia din urmă îşi exprimă revendicările. Portretul-robot al celui numit „casseur“ este greu de realizat. Aceşti indivizi au în comun dorinţa de a provoca haos, distrugeri cît mai mari şi cît mai multe victime printre poliţişti. Unii dintre „casseurs“ se inspiră din ideologii de extremă stînga (inclusiv anarhiste), alţii din ideologii de extremă dreapta (inclusiv fasciste), ceea ce nu-i împiedică să acţioneze împreună. Printre ei se află probabil şi indivizi certaţi cu legea, răufăcători cu cazier, tineri din aşa-numitele „cartiere sensibile“ (cu populaţie provenind majoritar din imigraţie) ale localităţilor din jurul capitalei franceze… Fenomenul, în ultimele două decenii, a devenit un coşmar al democraţiei franceze. Rare sînt manifestaţiile în Franţa care nu se încheie printr-o răbufnire de violenţă din partea acestor huligani capabili să se organizeze rapid şi să comită cît mai multe deteriorări urbane într-un timp cît mai scurt.

Franţa traversează un moment de deprimare socială şi de neîncredere în promisiunile preşedintelui său. Aceste frămîntări şi dileme franceze riscă să se răsfrîngă şi asupra Europei. Credibilitatea preşedintelui Emmanuel Macron are de suferit într-un moment cînd el dorea să-şi asume rolul de lider al Europei şi îşi propunea ca obiectiv imediat evitarea unui dezastru la alegerile europene din mai anul viitor. Probabil că mulţi europeni, cînd văd imagini cu maşini în flăcări şi cu hoarde de huligani devastînd zeci de magazine în cea mai luxoasă zonă a Parisului, se întreabă dacă Franţa mai poate da lecţii de redresare Europei.

Revendicările „vestelor galbene“ se bat cap în cap şi cu o anumită filozofie ecologică a executivului francez. Ca să salvăm planeta, trebuie să facem cu toţii un efort, să ne modificăm comportamentele, să poluăm mai puţin şi să trecem la energia verde, spune preşedintele, care se consideră un progresist.

Noi mergem zi de zi cu maşina la locurile noastre de muncă şi zi de zi drumul ne costă mai mult, vrem progresul acum sub forma unei bunăstări imediate, răspund sute de mii de francezi.

Greu, foarte greu în aceste condiţii pentru Franţa, aflată la originea unor necesare iniţiative vizînd frînarea încălzirii atmosferei, să-şi asume rolul de campion mondial al comportamentului ecologic.

Ceva ciudat se întîmplă pe planetă, inclusiv în spaţii de prosperitate unde democraţia funcţionează: timpul social (imediat) intră în conflict cu timpul politic (de perspectivă). Societatea de consum, cu excesul ei de imagini şi „modele de reuşită“, este pe cale de a deveni toxică pentru fiinţa umană şi chiar de a transforma omul într-un mutant. Nimic nu mai are valoare dacă nu se întîmplă acum, imediat.

Ar fi de dorit ca fenomenul „vestelor galbene“ să rămînă un accident de parcurs tipic francez. Parisul, în ultimele trei secole, a fost campion european în materie de mişcări protestatare, răzmeriţe, revolte şi revoluţii. Europa are însă nevoie de o Franţă care să-şi rezolve cu serenitate crizele, înainte ca febra acestora să devină contagioasă.  

Matei Vișniec este scriitor, dramaturg și jurnalist.

640px Boulevard Unirii jpg
Cu mîndrie despre România, cu luciditate despre români
România va construi și spitalele regionale și municipale (este greu de spus cînd), pentru că dacă acum este moda stadioanelor, cu siguranță va veni și cea a spitalelor.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Dependența de China
În discursul despre care aminteam mai devreme, Rishi Sunak propunea ca relațiile cu China să fie guvernate de acum înainte de un „pragmatism robust”.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Nota testamentară a lui Constantin Noica
S-au găsit, inevitabil, și hermenuți subtili, care să extindă „marasmul” nicasian asupra „discipolilor”.
Frica lui Putin jpeg
Dr.
Bine, dar de ce totuși au nevoie să-și pună la rever acest păcătos de dr.? Vanitate?
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Doar educația...
Și eu cred că responsabilitatea, respectul pentru ceilalți și hărnicia sînt valorile fundamentale pe care trebuie să le insuflăm celor ce vin după noi.
m simina jpg
Primul SMS din istorie
Fix treizeci de ani, așadar, de la primul mesaj scurt trimis (Short Message Sent) din istorie.
Iconofobie jpeg
Un demon atipic
Ambii reprezintă niște „realități” abstracte, imprecise, încărcate de mister și neclaritate semantică.
„Cu bule“ jpeg
Șofer de duminică
Popularitatea expresiei se reflectă în extinderea tiparului la alte ocupații.
HCorches prel jpg
Voi știți formula permanganatului de potasiu?
Așa era ea, o profesoară severă din cale-afară, la orele căreia nu se auzea nici musca.
radu naum PNG
Putem să vorbim despre un campionat prea mondial de fotbal?
Un minunat Panama-Oman va putea fi savurat la viitoarea Cupă Mondială. Sau un Brazilia – St. Kits şi Nevis, acolo să vezi distracţie! Nu s-au gîndit rău venerabilii.
p 7 WC jpg
Evitabila creștere a extremei drepte germane
Dar nu și în Germania, unde partidul de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD) are, deocamdată, un succes neînsemnat.
Comunismul se aplică din nou jpeg
De ce se opune Austria
Mi-am adus aminte atunci și cum o cunoștință din Oetz mi-a explicat odată că pe văile mai dinspre Elveția mă puteam întîlni cu oameni nesuferiți și încuiați.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (I)
În limba engleză, termenul subject a rămas fidel sensului etimologic de supus.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Conferințele noastre, viitorul nostru
Cînd generația liceenilor de azi va ajunge la butoanele țării, sînt convins că ne va fi mai bine decît ne este acum!
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Presa acum 85 de ani și azi
Nu mai e vorba de o slujbă publică, destinată să lămurească în vreun fel pe privitor.
Frica lui Putin jpeg
Condiția de înger
abandonînd umanitatea pentru un scurt răstimp, a împrumuta aripile de la îngeri.
AFumurescu prel jpg
Interesul și fesul
Dacă nu mă credeți, întrebați-vă prietenii de pe Facebook, Instagram, Twitter, TikTok și ce alte rețele „sociale” vor mai fi fiind. În lumea virtuală.
m simina jpg
Abraham Lincoln de Ziua Recunoștinței
Abraham Lincoln este primul președinte american care a salvat un curcan de la sacrificare, dar nu cu ocazia Zilei Recunoștinței, ci de Crăciun.
Iconofobie jpeg
Întîmplări întîmplătoare
„Întîmplările” sînt piesele unui puzzle imens ce creionează o imagine aflată dincolo de puterea noastră de cuprindere.
„Cu bule“ jpeg
Vechea gașcă
Originea cuvîntului nu a fost lămurită, deocamdată.
HCorches prel jpg
Nu-i cazul să renunți
Din fericire, chiar și în cadrul acestor formări pe care le mai susținem, constatăm că numărul acestor profesori este în scădere.
p 7 WC jpg
Libertate de expresie pentru cine?
Expresia lui Musk „într-o manieră sănătoasă” permite o gamă largă de interpretări, unele dintre ele foarte restrictive pentru libertatea de expresie.
radu naum PNG
Comunismul se aplică din nou jpeg
Bucureștiul văzut cu alți ochi
Bucureștiul acela, bombardat de americani și apoi și de germani, era încă frumos și bogat.

Adevarul.ro

image
Andreea Antonescu, supărare mare înainte de naștere. Totul are legătură cu fiica sa: „E foarte greu pentru mine“ | adevarul.ro
Deși așteaptă cu nerăbdarea aducerea pe lume a celui de-al doilea copil, Andreea Antonescu are o amărăciune în suflet. Fiica ei a ales să locuiască în SUA, alături de tatăl său, după ce s-a pronuntat divorțul dintre părinții săi.
image
Halep jubilează: Victorie mare în cazul de dopaj. Explicațiile venite pe filiera TAS | adevarul.ro
Simona Halep (31 de ani) poate răsufla ușurată după mult timp.

HIstoria.ro

image
Katiușa, „orga lui Stalin“: O revoluție în materie de artilerie autopropulsată
Adevărata revoluție în materie de artilerie autopropulsată a venit de la ruși: teribilele lansatoare multiple de rachete Katiușa.
image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.