În Cuba au chemat minerii

Publicat în Dilema Veche nr. 901 din 15 – 21 iulie 2021
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Majoritatea europenilor erau ocupați cu finala campionatului de fotbal cînd pe Twitter au început să apară primele imagini de la Havana. Nu e prima oară cînd în Cuba apar dovezi de nemulțumire la adresa guvernului comunist, însă, de data asta, numărul celor ieșiți în stradă e de ordinul miilor. Mai important este faptul că demonstrațiile au loc inclusiv în orașe mai mici și par să fi cuprins întreaga țară.

Deși au fost observatori care s-au grăbit să salute lupta cubanezilor pentru libertate și democrație, e mult mai probabil ca demonstrațiile să aibă drept cauză principală dificultățile economice. Lovită de coronavirus și de sancțiunile americane, Cuba nu mai poate asigura nici măcar acel minimum de servicii publice cu care își obișnuise cetățenii. Întreruperea curentului electric, penuria de medicamente și alimente sînt realități cu care cubanezii se confruntă zilnic.

Turismul e aproape absent, iar exportul de zahăr – a doua sursă majoră de venit pentru bugetul cubanez – suferă după un an cu o recoltă de trestie de zahăr redusă. Azcuba, compania de stat care deține monopolul asupra zahărului cubanez, a explicat că problemele vin de la lipsa de combustibil și de la defecțiunile utilajelor folosite în agricultură. Altfel spus, economia comunistă își cam sapă singură groapa.

O particularitate a demonstrațiilor din ultimele zile care ar trebui, poate, să dea de gîndit diverșilor epidemiologi de ocazie de prin spațiul public românesc este că oamenii ieșiți pe străzile orașelor cubaneze au cerut vaccinuri. Deși sistemul public de sănătate al Cubei are performanțe respectabile, pandemia i-a arătat clar limitele. Iar accesul restrîns, cel puțin pînă acum, la serul salvator invalidează parțial zeci de ani de declarații triumfaliste ale regimului legate de superioritatea medicinei locale în fața celei occidentale.

Cuba a decis să nu importe nici un fel de vaccin, preferînd producția proprie. Însă primul dintre cele cinci vaccinuri aflate în pregătire a devenit disponibil doar în ultimele săptămîni. Pentru o țară mică, această capacitate de a fabrica serul respectiv e o realizare importantă, deja mai multe state latino-americane au anunțat că ar dori să îl achiziționeze, însă întîrzierea cu care el a fost lansat a dus, parțial, la criza actuală.

Noul președinte al Cubei, Miguel Diaz-Canel, a răspuns manifestațiilor acuzînd Statele Unite că duc o politică de asfixiere economică a insulei în timp ce fac apeluri către guvernul de la Havana pentru a asculta vocea poporului. Altfel spus, ipocrizie. Pagubele produse de embargoul impus Cubei de Washington ajung, potrivit unor evaluări, la 20 de miliarde de dolari, o cifră astronomică pentru un stat totuși mic. Orgoliul cubanez și obosita metaforă cu David vs Goliat nu compensează în nici un fel aceste daune. 

Există la Havana o frustrare majoră legată de atitudinea noii administrații americane. Ca vicepreședinte al lui Barack Obama, Joe  Biden a avut un rol important în decizia din 2014 privind normalizarea relațiilor cu Cuba. Ajuns între timp președinte, Biden nu pare să fie foarte entuziast în direcția repetării acestui gest după ce Donald Trump decisese revenirea la o politică de sancțiuni dure, motivînd că orice gest de bunăvoință nu face decît să întărească și să prelungească durata de viață a regimului comunist.

Dincolo de participarea la un schimb de replici peste graniță, președintele Diaz-Canel a decis să răspundă ma­ni­fes­ta­ții­lor folosind manualul dictatorului în su­ferință: arestări, violență, limitarea ac­cesului la mijloacele de comunicare. Mili­țienii cubanezi au arestat de-a valma disidenți cunoscuți, artiști sau cetățeni suspecți, iar cînd n-au mai fost în stare să mențină ordinea au primit ajutor de la armată.

Mai mult decît atît, președintele i-a chemat pe cubanezi în stradă pentru a apăra cuceririle revoluției. Altfel spus, urmînd indicațiile de manual, în loc să răspundă plîngerilor justificate ale oamenilor, șeful statului preferă să creeze condițiile unui conflict social în care o categorie socială e instigată să participe la reducerea la tăcere, cu orice mijloace, a alteia. Scenariul mineriadelor românești, dar în alt secol.

E puțin probabil ca manifestațiile din ultimele zile să ducă la o schim­bare de regim în Cuba. Pî­nă la urmă, înverșunarea comuniștilor cu­ba­nezi i-a făcut să depășească anii ’90 cînd, rămași fără sprijin sovietic și obli­gați să se descurce singuri, au asistat ne­pu­tincioși la o prăbușire economică fără precedent. E de așteptat ca și fără un președinte numit Castro să reziste și de data asta. Însă nu ar trebui să ne scape ironia că, în fața dificultăților generate de pandemie, unii cer libertate, vaccinuri și responsabilitate, în timp ce, în țări mai libere, sînt unii care visează autoritarism și îl văd pe Satana în vaccinuri.

Teodor Tiță este gazda podcast-ului În Centru pe care îl puteți asculta pe oricare dintre platformele de distribuție (Apple, Spotify, Google etc.): https://open.spotify.com/show/5jSN6amOtenIsHn23aoOLQ

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

image png
De ce își dorește Trump Groenlanda: motive strategice, economice sau trolling?
Înainte de a dezbate implicațiile declarației lui Donald Trump, trebuie să punctăm faptul că nu este prima dată când Statele Unite își manifestă interesul pentru Groenlanda.
Kailasa
Unde se află cea mai mare construcţie monolitică din lume. Este unul dintre cele mai impresionante lăcașuri de cult care există
Sculptat de-a lungul a aproximativ două decenii, dintr-un singur bloc de piatră, acest templu este unul dintre cele mai impresionante lăcașuri de cult din lume, datorită arhitecturii sale unice şi a stilului sculpturilor. Pe lângă frumusețea sa, prezintă numeroase curiozităţi atunci când vine vorba
Examen bacalaureat FOTO Shutterstock
Bacalaureat 2025. Schimbarea majoră față de structura obișnuită a examenului
Elevii claselor a XII-a vor susține, începând de luni, 27 ianuarie, primele probe ale Bacalaureatului, cele de competențe. Calendarul prevede examene până pe 7 februarie. Pentru prima dată, o parte a probelor sunt programate în sezonul rece pentru a-i degreva pe liceeni de unele examene.
vlad alexandru ciurea jpeg
De ce nu este bine să mâncăm seara târziu, înainte de culcare. Dr. Vlad Ciurea: „Nu mai ajunge sângele în creier”
Reputatul medic neurochirurg, prof dr. Vlad Ciurea, a vorbit despre o greșeală pe care foarte mulți dintre noi o facem seara, înainte de a merge la culcare.
sucul jpg
Sucul cu gust neplăcut, dar cu efecte uluitoare, pe care l-au băut jucătorii de tenis la Australian Open. Se poate prepara cu ușurință acasă
Australian Open 2025 s-a încheiat duminică cu victoria italianului Jannik Sinner la masculin (după ce americanca Madison Keys triumfase cu o înainte la fete), dar secretele turneului ies la iveală unul câte unul.
Brățările, coiful de aur și tezaurul de la Pietroasa  Foto Daniel Guță  Wikipedia jpg
Ministrul Culturii amenință cu demiteri, după jaful tezaurului dacic din Olanda: „Dacă cineva trebuie să plece, vom face și acest lucru”
Ministrul Culturii, Natalia Intotero, amenință cu demiteri în instituțiile din subordine, după jaful tezaurului dacic din Olanda. Potrivit ministrului, un contract precum cel încheiat între Muzeul Național de Istorie și muzeul Drents din Olanda trebuia făcut cu mai multă atenție.
coif  jpg
Dezvăluirile unui celebru criminalist român despre furtul tezaurului dacic expus în Olanda. Unde s-a greșit și de ce cazul nu ar fi greu de rezolvat
Cu o experiență de 35 de ani în criminalistică, Tudorel Butoi explică, într-un interviu pentru „Adevărul”, cum a fost posibil ca hoții să fure exponatele dacice de la Muzeul Drents din Assen și critică paza. În București, cazul ar fi fost simplu de rezolvat, spune el.
crin antonescu jpeg
Călin Georgescu, invitat la o dezbatere publică de Crin Antonescu: „Nu să facem un concurs de abilitate verbală, ci pur si simplu să desfacem niște idei”
Crin Antonescu, candidatul comun al coaliţiei de guvernare la alegerile prezidențiale, l-a invitat pe Călin Georgescu, la o dezbatere publică.
mușcătura de țânțar  foto   Shutterstock jpg
Cum putem scăpa de mâncărimea mușcăturilor de țânțari cu produsele pe care le avem la îndemână
Mușcăturile de țânțari sunt o problemă frecvent întâlnită în sezonul cald, dar și o sursă de disconfort pentru mulți dintre noi. Dacă după o mușcătură de țânțar pielea vi se umflă, devine roșie și începe să vă mănânce intens, probabil ați încercat deja diverse metode pentru a calma disconfortul.