În Cuba au chemat minerii

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 901 din 15 ÔÇô 21 iulie 2021
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg

Majoritatea europenilor erau ocupa╚Ťi cu finala campionatului de fotbal c├«nd pe Twitter au ├«nceput s─â apar─â primele imagini de la Havana. Nu e prima oar─â c├«nd ├«n Cuba apar dovezi de nemul╚Ťumire la adresa guvernului comunist, ├«ns─â, de data asta, num─ârul celor ie╚Öi╚Ťi ├«n strad─â e de ordinul miilor. Mai important este faptul c─â demonstra╚Ťiile au loc inclusiv ├«n ora╚Öe mai mici ╚Öi par s─â fi cuprins ├«ntreaga ╚Ťar─â.

De╚Öi au fost observatori care s-au gr─âbit s─â salute lupta cubanezilor pentru libertate ╚Öi democra╚Ťie, e mult mai probabil ca demonstra╚Ťiile s─â aib─â drept cauz─â principal─â dificult─â╚Ťile economice. Lovit─â de coronavirus ╚Öi de sanc╚Ťiunile americane, Cuba nu mai poate asigura nici m─âcar acel minimum de servicii publice cu care ├«╚Öi obi╚Önuise cet─â╚Ťenii. ├Äntreruperea curentului electric, penuria de medicamente ╚Öi alimente s├«nt realit─â╚Ťi cu care cubanezii se confrunt─â zilnic.

Turismul e aproape absent, iar exportul de zah─âr ÔÇô a doua surs─â major─â de venit pentru bugetul cubanez ÔÇô sufer─â dup─â un an cu o recolt─â de trestie de zah─âr redus─â. Azcuba, compania de stat care de╚Ťine monopolul asupra zah─ârului cubanez, a explicat c─â problemele vin de la lipsa de combustibil ╚Öi de la defec╚Ťiunile utilajelor folosite ├«n agricultur─â. Altfel spus, economia comunist─â ├«╚Öi cam sap─â singur─â groapa.

O particularitate a demonstra╚Ťiilor din ultimele zile care ar trebui, poate, s─â dea de g├«ndit diver╚Öilor epidemiologi de ocazie de prin spa╚Ťiul public rom├ónesc este c─â oamenii ie╚Öi╚Ťi pe str─âzile ora╚Öelor cubaneze au cerut vaccinuri. De╚Öi sistemul public de s─ân─âtate al Cubei are performan╚Ťe respectabile, pandemia i-a ar─âtat clar limitele. Iar accesul restr├«ns, cel pu╚Ťin p├«n─â acum, la serul salvator invalideaz─â par╚Ťial zeci de ani de declara╚Ťii triumfaliste ale regimului legate de superioritatea medicinei locale ├«n fa╚Ťa celei occidentale.

Cuba a decis s─â nu importe nici un fel de vaccin, prefer├«nd produc╚Ťia proprie. ├Äns─â primul dintre cele cinci vaccinuri aflate ├«n preg─âtire a devenit disponibil doar ├«n ultimele s─âpt─âm├«ni. Pentru o ╚Ťar─â mic─â, aceast─â capacitate de a fabrica serul respectiv e o realizare important─â, deja mai multe state latino-americane au anun╚Ťat c─â ar dori s─â ├«l achizi╚Ťioneze, ├«ns─â ├«nt├«rzierea cu care el a fost lansat a dus, par╚Ťial, la criza actual─â.

Noul pre╚Öedinte al Cubei, Miguel Diaz-Canel, a r─âspuns manifesta╚Ťiilor acuz├«nd Statele Unite c─â duc o politic─â de asfixiere economic─â a insulei ├«n timp ce fac apeluri c─âtre guvernul de la Havana pentru a asculta vocea poporului. Altfel spus, ipocrizie. Pagubele produse de embargoul impus Cubei de Washington ajung, potrivit unor evalu─âri, la 20 de miliarde de dolari, o cifr─â astronomic─â pentru un stat totu╚Öi mic. Orgoliul cubanez ╚Öi obosita metafor─â cu David vs Goliat nu compenseaz─â ├«n nici un fel aceste daune. 

Exist─â la Havana o frustrare major─â legat─â de atitudinea noii administra╚Ťii americane. Ca vicepre╚Öedinte al lui Barack Obama, Joe  Biden a avut un rol important ├«n decizia din 2014 privind normalizarea rela╚Ťiilor cu Cuba. Ajuns ├«ntre timp pre╚Öedinte, Biden nu pare s─â fie foarte entuziast ├«n direc╚Ťia repet─ârii acestui gest dup─â ce Donald Trump decisese revenirea la o politic─â de sanc╚Ťiuni dure, motiv├«nd c─â orice gest de bun─âvoin╚Ť─â nu face dec├«t s─â ├«nt─âreasc─â ╚Öi s─â prelungeasc─â durata de via╚Ť─â a regimului comunist.

Dincolo de participarea la un schimb de replici peste grani╚Ť─â, pre╚Öedintele Diaz-Canel a decis s─â r─âspund─â ma┬şni┬şfes┬şta┬ş╚Ťii┬şlor folosind manualul dictatorului ├«n su┬şferin╚Ť─â: arest─âri, violen╚Ť─â, limitarea ac┬şcesului la mijloacele de comunicare. Mili┬ş╚Ťienii cubanezi au arestat de-a valma disiden╚Ťi cunoscu╚Ťi, arti╚Öti sau cet─â╚Ťeni suspec╚Ťi, iar c├«nd n-au mai fost ├«n stare s─â men╚Ťin─â ordinea au primit ajutor de la armat─â.

Mai mult dec├«t at├«t, pre╚Öedintele i-a chemat pe cubanezi ├«n strad─â pentru a ap─âra cuceririle revolu╚Ťiei. Altfel spus, urm├«nd indica╚Ťiile de manual, ├«n loc s─â r─âspund─â pl├«ngerilor justificate ale oamenilor, ╚Öeful statului prefer─â s─â creeze condi╚Ťiile unui conflict social ├«n care o categorie social─â e instigat─â s─â participe la reducerea la t─âcere, cu orice mijloace, a alteia. Scenariul mineriadelor rom├óne╚Öti, dar ├«n alt secol.

E pu╚Ťin probabil ca manifesta╚Ťiile din ultimele zile s─â duc─â la o schim┬şbare de regim ├«n Cuba. P├«┬şn─â la urm─â, ├«nver╚Öunarea comuni╚Ötilor cu┬şba┬şnezi i-a f─âcut s─â dep─â╚Öeasc─â anii ÔÇÖ90 c├«nd, r─âma╚Öi f─âr─â sprijin sovietic ╚Öi obli┬şga╚Ťi s─â se descurce singuri, au asistat ne┬şpu┬ştincio╚Öi la o pr─âbu╚Öire economic─â f─âr─â precedent. E de a╚Öteptat ca ╚Öi f─âr─â un pre╚Öedinte numit Castro s─â reziste ╚Öi de data asta. ├Äns─â nu ar trebui s─â ne scape ironia c─â, ├«n fa╚Ťa dificult─â╚Ťilor generate de pandemie, unii cer libertate, vaccinuri ╚Öi responsabilitate, ├«n timp ce, ├«n ╚Ť─âri mai libere, s├«nt unii care viseaz─â autoritarism ╚Öi ├«l v─âd pe Satana ├«n vaccinuri.

Teodor Ti╚Ť─â este gazda podcast-ului ├Än Centru pe care ├«l pute╚Ťi asculta pe oricare dintre platformele de distribu╚Ťie (Apple, Spotify, Google etc.): https://open.spotify.com/show/5jSN6amOtenIsHn23aoOLQ

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

Adevarul.ro

image
Experien┼úa unui turist ├«n Cluj: ÔÇ×Nu pare din Rom├ónia. Arat─â ├«ntr-un fel... ÔÇť
Un turist a relatat impresiile sale dup─â ce a vizitat Clujul ┼či spune c─â ora┼čul arat─â diferit de alte localit─â┼úi din Rom├ónia. Turistul a f─âcut mai multe remarci ┼či a explicat ce l-a impresionat.
image
METEO Vin furtuni violente. Ce zone vor fi afectate, când scăpăm de valul tropical
De┼či temperaturile scad u┼čor, c─âldura extrem─â face ravagii ├«n Rom├ónia. Dup─â valul de aer tropical, meteorologii anun┼ú─â furtuni violente.
image
Reac┼úia nea┼čteptat─â a doi ┼čoferi ucraineni ├«n fa┼úa unui rom├ón. ÔÇ×Mi s-a f─âcut pielea de g─âin─â, n-am ┼čtiut ce s─â r─âspundÔÇť
Un ┼čofer rom├ón a povestit cum a decurs ├«nt├ólnirea nea┼čteptat─â cu doi ucraineni la Berlin, ├«ntr-o parcare. Cei doi au avut o reac┼úie emo┼úionant─â atunci c├ónd au aflat c─â au ├«n fa┼ú─â un rom├ón.

HIstoria.ro

image
Rom├ónia, alian╚Ťele militare ╚Öi R─âzboaiele Balcanice
Se spune că orice conflict militar extins are parte de un preambul, iar preludiul Primului Război Mondial a fost constituit de cele două conflicte balcanice din anii 1912 și 1913.
image
ÔÇ×Greva regal─âÔÇŁ ╚Öi r─âspunsul lui Ion Mihalache
În prima parte a lui octombrie 1945, Lucreţiu Pătrășcanu îl abordează pe Mihalache, propunându-i să devină prim-ministru în locul lui Petru Groza.
image
Sultanul Mahmud II ÔÇô c─âl─âul ienicerilor
Sultanul otoman Mahmud II (1808-1839) a fost cel care a ini┼úiat seria de reforme ce urma s─â modernizeze ├«mb─âtr├ónitul Imperiu Otoman ┼či s─â ├«l ridice la nivelul puterilor occidentale. Urc├ónd pe tron ├«n contextul luptelor dintre reformatori ┼či conservatori, Mahmud a ├«n┼úeles mai bine dec├ót v─ârul s─âu, sultanul Selim III, cum trebuie implementate reformele la nivelul ├«ntregului imperiu.