În căutarea veştilor bune

Publicat în Dilema Veche nr. 872 din 23 decembrie 2020 - 6 ianuarie 2021
Lichidarea doctrinei europene de deschidere treptată spre Iran jpeg

În acest ultim articol pe anul 2020 mi-am propus să caut, în jungla de evenimente geopolitice, cîteva veşti bune. Ştiu, acest scop nu este uşor de atins întrucît veştile bune nu sînt foarte vizibile. Veştile rele, da, se etalează zilnic şi în fiecare moment al zilei, iar maşina mediatică ştie să le vîndă ambalate cu o enormă pricepere în senzaţionalism şi adrenalină.

Prima veste bună ar putea fi aceea că anul 2020 nu este chiar cel mai rău din istoria umanităţii, aşa cum pretindea revista americană Time în numărul ei de pe 5 decembrie. 2020 – the worst year ever, se putea citi pe copertă. Din păcate, numeroşi alţi ani din istoria aventurii umane pe Pămînt pot concura pentru acest titlu, iar unii sînt încă întipăriţi în mod dureros în memoria unor oameni vii. Anii celui de-al doilea război mondial, de exemplu, cu cortegiul lor de atrocităţi, cu Holocaustul şi cu pierderea libertăţii pentru milioane de oameni, pot candida fără ezitare pentru titulatura de the worst year ever. Sau anul 1918, cînd s-a încheiat primul război mondial, dar a izbucnit epidemia de gripă spaniolă care a ucis de trei ori mai mulţi oameni decît războiul, şi el îşi poate aroga locul întîi în panoplia celor mai oribili ani… Nu voi explora mai adînc pentru că pînă şi un elev de şcoală generală îşi poate da seama, din lecţiile de istorie deja parcurse, că revista Time nu face decît paradă mediatică. Editorialistul francez Franz-Olivier Giesbert, în revista Le Point, consideră că decretarea de către revista Time a anului 2020 drept cel mai rău din istoria umanităţii este un semn că America a înnebunit de tot. Deci revin la ceea ce mi se pare prima veste bună: au fost ani şi mai răi decît 2020, iar acest lucru ar trebui să ne dea încredere în viitor…

O a doua veste bună, cu efecte planetare, vine în forma cea mai directă şi evidentă din Statele Unite ale Americii şi ţine de fapul că democraţia americană s-a dovedit, în acest an electoral, foarte solidă. Donald Trump, în ciuda asalturilor juridice lansate împotriva acestei venerabile instituţii, nu a reuşit să o destabilizeze, nu a obţinut cîştig de cauză în încercarea de a demonstra că el ar fi cîştigat prezidenţialele şi nici nu a împiedicat transferul de putere la Casa Albă. Fapul că democraţia americană se dovedeşte solidă este o veste la fel bună ca şi plecarea definitivă a lui Donald Trump de la Casa Albă. Joe Biden, chiar dacă nu fascinează prin persoana sa, a promis pentru anul viitor organizarea unui summit al democraţiilor. Ceea ce este o veste bună pentru multe democraţii fragilizate în ultimii ani şi pentru mulţi democraţi din numeroase ţări care începuseră să-şi piardă speranţa…

Personal, consider că fără Donald Trump planeta va respira mai bine, ceea ce este iarăşi o veste bună. Întrucît plecarea sa înseamnă şi revenirea Statelor Unite în cadrul acordurilor internaţionale semnate în 2015 la Paris pentru protejarea planetei, există deci şanse ca să le putem pregăti generaţiilor viitoare condiţii mai bune de viaţă, ceea ce nu poate fi decît o veste excelentă.

Putem spune că şi crearea într-un timp record (numai opt sau nouă luni!) a vaccinurilor împotriva coronavirusului este o veste bună. Campaniile de vaccinare au început deja în cîteva ţări şi anul viitor va fi anul vaccinărilor în masă. Nu ştim încă multe lucruri despre efectele secundare, nu ştim încă dacă vaccinul înseamnă şi imunizarea totală, dar se întrevede o ieşire din tunel. Remarcabil mai este şi fapul că umanitatea dispune de tehnologii şi de minţi strălucite capabile să creeze vaccinuri revoluţionare. Ce bine ar fi ca geniul tehnologic să fie dublat şi de generozitate pentru ca toţi locuitorii acestei case comune numită Terra să poată profita de el!

Marţi, 15 decembrie, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a sunat pe Charles Michel, preşedintele Consiliului European, şi i-a spus că vrea să deschidă „o nouă pagină” în relaţiile ţării sale cu Uniunea Europeană. Sigur, Erdogan a simţit că vînturile geopolitice nu-i mai sînt favorabile, că Donald Trump (care avea o slăbiciune pentru lideri autoritari) nu-l mai poate sprijini şi că sancţiunile pe care încep să le decreteze europenii şi americanii împotriva sa s-ar putea să-l destabilizeze. Dar tot este o veste bună că Erdogan le întinde o mînă europenilor după ce a încercat, în ultimii ani, să-i destabilizeze prin toate mijloacele… Uniunea Europeană nu are nevoie de doi adversari redutabili la frontierele ei, Rusia şi Turcia, şi ar fi mult mai bine dacă tensiunile cu Ankara s-ar calma.

Tot în categoria veştilor bune aş plasa şi decizia preşedintelui francez Emmanuel Macron de a organiza un referendum pentru ca protecţia mediului înconjurător să fie înscrisă în primul articol al Constituţiei ca o obligaţie a statului. Sigur, s-ar putea ca francezii să spună NU, cum au mai spus NU la referendumul privind adoptarea unei Constituţii pentru Europa. Dar s-ar putea să spună şi DA. Un astfel de gest ar avea o mare rezonanţă simbolică pe plan internaţional, ar fi un prim exemplu de asumare cu curaj a ceea ce ar trebui să devină o normă pe planetă: şi anume, ca toate statele lumii să se angajeze, prin legilor lor fundamentale, să reducă poluarea, să frîneze încălzirea atmosferei şi să stopeze distrugerea biodiversităţii. Epidemia ne-a perturbat total viaţa anul acesta, dar ne-a demonstrat şi faptul că statul, atunci cînd vrea, poate interveni energic, că poate lua decizii exemplare, că poate bloca avioanele la sol, că poate decreta lungi săptămîni de carantină pentru a salva vieţi omeneşti… Concluzia: haosul încă nu s-a instaurat pe Pămînt, ceea ce este poate cea mai bună veste (alături de faptul că 2020 se apropie de sfîrşit).

Matei Vișniec este scriitor, dramaturg și jurnalist.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

donald trump / FOTO:X/@kylenabecker
Fondatorul unei reţele criminale sofisticate de pe internet, grațiat de Donald Trump
Preşedintele Donald Trump a anunţat marţi că a acordat o graţiere lui Ross William Ulbricht, fondatorul reţelei dark web Silk Road, care, în 2013 la momentul închiderii, avea peste un milion de utilizatori înregistraţi.
profimedia 0955585340 jpg
Demonstrație de forță a grupării Hamas. Mesajul liderilor după ce luptători mascați și înarmați au ieșit din tuneluri pe străzile din Gaza
La intrarea în vigoare a armistițiului în Fâșia Gaza, mii de luptători ai Hamas au ieșit la iveală pentru a asigura schimbul de ostatici contra deținuților israelieni, într-o demonstrație de forță ce semnalează faptul că rămâne puterea dominantă în enclava palestiniană, relatează presa americană.
fructe pixabay jpg
Fructul pe care trebuie să-l consumi în fiecare dimineață. Te trezește mai bine decât cafeaua și vei avea energie pe întreg parcursul zilei
Majoritatea atunci când ne trezim bem, cu siguranță, cafeaua. Bineînțeles, nu vrem să-ți răpim plăcerea de a savura o cafea bună, însă vrem să știi că un anumit fruct îți stimulează corpul cu mai multă energie decât o cafea, ajutând în același timp la stabilizarea zahărului din sânge. Este vorba des
crin antonescu jpeg
Crin Antonescu: „Nu-s convins deloc că dacă Brătianu ar fi viu azi ne-ar rezolva problema actuală a României”
Crin Antonescu, candidatul coaliţiei de guvernare la alegerile prezidenţiale, a declarat, marţi seară, că, dacă Brătianu ar învia, nu ar putea rezolva problemele actuale ale României.
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
Criză de medicamente în farmacii. „De ce nu se fac plăți? Ca să nu crească deficitul”
O serie de medicamente, unele dintre acestea pentru afecțiuni foarte grave, lipsesc din farmacii. Se întâmplă la fiecare început de an, iar pacienții au relativ puține opțiuni la dispoziție. Farmaciștii vorbesc și de situații aproape disperate.
Ianis Hagi facebook jpg
Ianis Hagi scoate bani din piatră seacă. Fotbalistul nu-și ține banii la ciorap
Ianis Hagi, 26 de ani, ridică un salariu anual de 1,2 milioane de euro la Glasgow Rangers.
image png
Spuneți adio firelor gri cu această vopsea de casă. Oferă o colorare perfectă încă de la prima utilizare
Dacă te-ai săturat de părul gri și vrei o soluție naturală, accesibilă și eficientă pentru a-l acoperi, există o vopsea de casă care promite să facă minuni. Acest remediu nu doar că oferă o acoperire completă a firelor de păr gri, dar folosește ingrediente naturale care sunt blânde cu scalpul și păr
angelina jolie vivienne knox profimedia jpg
Angelina Jolie își pune copiii să-i care cumpărăturile!
Angelina Jolie și gemenii ei, Vivienne și Knox Jolie-Pitt (16 ani), au oferit ajutor prietenilor apropiați în mijlocul incendiilor din Los Angeles. Familia a fost fotografiată făcând mai multe vizite la magazinul local din Los Feliz
porumb afectat de seceta jpg
Semnele bune de la începutul iernii se risipesc. Fermier: „În perioada asta erau ploi, nu puteai să intri, acum curge praful”
După precipitațiile abundente de la sfârșitul anului trecut, care le-au dat fermierilor din zona de sud a țării speranțe că vor avea cel puțin o cultură de toamnă bună, semnele bune se risipesc. În sudul țării apa din sol începe să fie oproblemă.