În căutarea veştilor bune

Publicat în Dilema Veche nr. 872 din 23 decembrie 2020 - 6 ianuarie 2021
Lichidarea doctrinei europene de deschidere treptată spre Iran jpeg

În acest ultim articol pe anul 2020 mi-am propus să caut, în jungla de evenimente geopolitice, cîteva veşti bune. Ştiu, acest scop nu este uşor de atins întrucît veştile bune nu sînt foarte vizibile. Veştile rele, da, se etalează zilnic şi în fiecare moment al zilei, iar maşina mediatică ştie să le vîndă ambalate cu o enormă pricepere în senzaţionalism şi adrenalină.

Prima veste bună ar putea fi aceea că anul 2020 nu este chiar cel mai rău din istoria umanităţii, aşa cum pretindea revista americană Time în numărul ei de pe 5 decembrie. 2020 – the worst year ever, se putea citi pe copertă. Din păcate, numeroşi alţi ani din istoria aventurii umane pe Pămînt pot concura pentru acest titlu, iar unii sînt încă întipăriţi în mod dureros în memoria unor oameni vii. Anii celui de-al doilea război mondial, de exemplu, cu cortegiul lor de atrocităţi, cu Holocaustul şi cu pierderea libertăţii pentru milioane de oameni, pot candida fără ezitare pentru titulatura de the worst year ever. Sau anul 1918, cînd s-a încheiat primul război mondial, dar a izbucnit epidemia de gripă spaniolă care a ucis de trei ori mai mulţi oameni decît războiul, şi el îşi poate aroga locul întîi în panoplia celor mai oribili ani… Nu voi explora mai adînc pentru că pînă şi un elev de şcoală generală îşi poate da seama, din lecţiile de istorie deja parcurse, că revista Time nu face decît paradă mediatică. Editorialistul francez Franz-Olivier Giesbert, în revista Le Point, consideră că decretarea de către revista Time a anului 2020 drept cel mai rău din istoria umanităţii este un semn că America a înnebunit de tot. Deci revin la ceea ce mi se pare prima veste bună: au fost ani şi mai răi decît 2020, iar acest lucru ar trebui să ne dea încredere în viitor…

O a doua veste bună, cu efecte planetare, vine în forma cea mai directă şi evidentă din Statele Unite ale Americii şi ţine de fapul că democraţia americană s-a dovedit, în acest an electoral, foarte solidă. Donald Trump, în ciuda asalturilor juridice lansate împotriva acestei venerabile instituţii, nu a reuşit să o destabilizeze, nu a obţinut cîştig de cauză în încercarea de a demonstra că el ar fi cîştigat prezidenţialele şi nici nu a împiedicat transferul de putere la Casa Albă. Fapul că democraţia americană se dovedeşte solidă este o veste la fel bună ca şi plecarea definitivă a lui Donald Trump de la Casa Albă. Joe Biden, chiar dacă nu fascinează prin persoana sa, a promis pentru anul viitor organizarea unui summit al democraţiilor. Ceea ce este o veste bună pentru multe democraţii fragilizate în ultimii ani şi pentru mulţi democraţi din numeroase ţări care începuseră să-şi piardă speranţa…

Personal, consider că fără Donald Trump planeta va respira mai bine, ceea ce este iarăşi o veste bună. Întrucît plecarea sa înseamnă şi revenirea Statelor Unite în cadrul acordurilor internaţionale semnate în 2015 la Paris pentru protejarea planetei, există deci şanse ca să le putem pregăti generaţiilor viitoare condiţii mai bune de viaţă, ceea ce nu poate fi decît o veste excelentă.

Putem spune că şi crearea într-un timp record (numai opt sau nouă luni!) a vaccinurilor împotriva coronavirusului este o veste bună. Campaniile de vaccinare au început deja în cîteva ţări şi anul viitor va fi anul vaccinărilor în masă. Nu ştim încă multe lucruri despre efectele secundare, nu ştim încă dacă vaccinul înseamnă şi imunizarea totală, dar se întrevede o ieşire din tunel. Remarcabil mai este şi fapul că umanitatea dispune de tehnologii şi de minţi strălucite capabile să creeze vaccinuri revoluţionare. Ce bine ar fi ca geniul tehnologic să fie dublat şi de generozitate pentru ca toţi locuitorii acestei case comune numită Terra să poată profita de el!

Marţi, 15 decembrie, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a sunat pe Charles Michel, preşedintele Consiliului European, şi i-a spus că vrea să deschidă „o nouă pagină” în relaţiile ţării sale cu Uniunea Europeană. Sigur, Erdogan a simţit că vînturile geopolitice nu-i mai sînt favorabile, că Donald Trump (care avea o slăbiciune pentru lideri autoritari) nu-l mai poate sprijini şi că sancţiunile pe care încep să le decreteze europenii şi americanii împotriva sa s-ar putea să-l destabilizeze. Dar tot este o veste bună că Erdogan le întinde o mînă europenilor după ce a încercat, în ultimii ani, să-i destabilizeze prin toate mijloacele… Uniunea Europeană nu are nevoie de doi adversari redutabili la frontierele ei, Rusia şi Turcia, şi ar fi mult mai bine dacă tensiunile cu Ankara s-ar calma.

Tot în categoria veştilor bune aş plasa şi decizia preşedintelui francez Emmanuel Macron de a organiza un referendum pentru ca protecţia mediului înconjurător să fie înscrisă în primul articol al Constituţiei ca o obligaţie a statului. Sigur, s-ar putea ca francezii să spună NU, cum au mai spus NU la referendumul privind adoptarea unei Constituţii pentru Europa. Dar s-ar putea să spună şi DA. Un astfel de gest ar avea o mare rezonanţă simbolică pe plan internaţional, ar fi un prim exemplu de asumare cu curaj a ceea ce ar trebui să devină o normă pe planetă: şi anume, ca toate statele lumii să se angajeze, prin legilor lor fundamentale, să reducă poluarea, să frîneze încălzirea atmosferei şi să stopeze distrugerea biodiversităţii. Epidemia ne-a perturbat total viaţa anul acesta, dar ne-a demonstrat şi faptul că statul, atunci cînd vrea, poate interveni energic, că poate lua decizii exemplare, că poate bloca avioanele la sol, că poate decreta lungi săptămîni de carantină pentru a salva vieţi omeneşti… Concluzia: haosul încă nu s-a instaurat pe Pămînt, ceea ce este poate cea mai bună veste (alături de faptul că 2020 se apropie de sfîrşit).

Matei Vișniec este scriitor, dramaturg și jurnalist.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Eva Longoria (6) jpg
Actriţa Eva Longoria a dezvăluit motivele pentru care a plecat din America „distopică”. Unul din ele, alegerea lui Donald Trump
Actrița hollywoodiană Eva Longoria a dezvăluit recent, într-un interviu că familia sa nu mai locuiește în Statele Unite și își împarte timpul între Mexic și Spania, explicând şi motivele care au condus la această decizie.
schelet copil timisoara jpg
Descoperire macabră în Timișoara. Scheletul unui copil a fost descoperit pe un șantier. Este anchetă
Este anchetă în Timișoara, după ce mai mulți muncitorii care efectuau lucrări pe un șantier au dat peste rămășițe umane care par să aparțină unui copil.
200 de ani de la moartea lui Napoleon Bonaparte: O comemorare delicată, dar asumată de președintele francez Emmanuel Macron jpeg
Ce mâncau soldații din armata lui Napoleon. Alimentele care nu se lipseau niciodată din meniu
Campania din Rusia din 1812 a fost începutul sfârșitului pentru Napoleon, iar retragerea din Moscova a fost marcată de foamete și pierderi masive. Din cauza lipsei de hrană și a frigului extrem, soldații Marii Armate s-au confruntat cu condiții cumplite, luptând pentru supraviețuire
nou centru radioterapie ploiești jpeg
Se deschide un nou centru de Radioterapie la Spitalul Municipal Ploiești
Ministerul Sănătății, în parteneriat cu Banca Mondială, anunță deschiderea unui Centru de Radioterapie la Spitalul Municipal Ploiești. Acesta a fost dotat cu echipamente în valoare de 20 de milioane de lei (4 milioane de euro).
bahmuteanu prigoana oana roman jpg
Oana Roman, alături de Adriana Bahmuțeanu, după decesul lui Silviu Prigoană: „Îmi pare rău de ce i se întâmplă”
Adriana Bahmuțeanu trece prin clipe cumplite după moartea lui Silviu Prigoană, mai ales că afaceristul a fost înmormântat în secret, de către fiii lui, miercuri seară, și nu a primit nici măcar comunicatul pe care Honorius Prigoană l-a remis presei după înhumarea secretă a acestuia. Mai mult, nu și-
examen rezidentiat foto mediafax elvira gheorghita
Rezidențiat 2024. Calendarul examenului, reguli și mod de organizare
Examenul de Rezidențiat 2024 se va desfășura duminică, 17 noiembrie, începând cu ora 10:00. Proba durează 4 ore, iar candidații trebuie să răspundă la o grilă cu 200 de întrebări.
Cum să ne optimizăm viața și să îmbătrânim sănătos cu ajutorul tehnologiilor inovative mp4 thumbnail png
Cum să ne optimizăm viața și să îmbătrânim sănătos, detaliază dr Anca Mihalcea, Medic specialist Geriatrie-Gerontologie
La Adevărul Live vine Dr Anca Mihalcea, Medic specialist Geriatrie-Gerontologie vorbește despre utilizarea tehnologiilor inovative, în menținerea sănătății și optimizarea performanței în viața de zi cu zi.
influenceri
ANAF către influenceri: Puteți cere anularea unor obligații bugetare până pe 25 noiembrie
ANAF a transmis influencerilor și altor persoane care câștigă bani din urma postărilor pe internet că pot depune cererea de amnistie fiscală până pe data de 25 noiembrie.
WhatsApp Image 2024 11 15 at 09 56 32 jpeg
Fobia bizară a unui ministru din Suedia face zile grele staff-ului. Se teme de un fruct peste tot prezent
Ministrul egalității de gen din Suedia are o fobie cu totul ieșită din comun. Ea are o spaima incontrolabila pentru un fruct, despre care nutriționiștii spun că ar fi benefic pentru eliminarea stresului.