În căutarea spiritului european

Fernando SAVATER
Publicat în Dilema Veche nr. 373 din 7 - 13 aprilie 2011
În căutarea spiritului european jpeg

La sfîrşitul anului trecut, presseurop.eu a invitat 10 autori europeni, scriitori şi analişti, semnături cunoscute, dar şi noi voci, să scrie despre Europa. Cei care văd dincolo de succesiunea de evenimente, cei care îşi imaginează un alt viitor sau cei care trăiesc actualitatea ca fiinţe umane şi ca cetăţeni. A rezultat un dosar intitulat „Zece viziuni ale Europei“, realizat în colaborare cu Der Spiegel, The Guardian şi Respekt. Publicăm aici unul dintre articole. (N. red.)  

Într-una dintre operele cele mai curioase şi distractive ale lui Rossini, Il viaggio a Reims, mai mulţi cetăţeni din fiecare dintre ţările europene, care au de gînd să călătorească spre acest oraş francez, pentru o sărbătoare princiară transcendentală, se văd reţinuţi într-un han şi obligaţi să convieţuiască, pentru că le lipsesc caii care le-ar permite să realizeze această călătorie. Mi se pare că acest libret este o excelentă metaforă avant la lettre a situaţiei de confuzie relativă pe care o trăieşte în prezent Uniunea Europeană. 

Ţările europene nu au altă opţiune decît să rămînă unite în multe aspecte sociale, culturale şi economice esenţiale, dar par incapabile să meargă mai departe şi să avanseze către obiective mai ambiţioase, chiar dacă pe termen lung nu mai puţin necesare. Le lipsesc proiectele comune semnificative şi nişte convingeri şi valori democratice împărtăşite. Practic, le lipsesc caii. 

Spania este problema,  Europa – soluţia 

O privire asupra funcţiilor relevante ale UE arată clar că statele noastre nu sînt dispuse să parieze pe o conducere puternică fără echivoc pentru binele comun. S-au preferat figurile care trec neobservate, capabile să creeze consens… sau să ne facă să ne resemnăm. Şi se stabileşte ca o axiomă faptul că cetăţenii europeni nu vor să configureze o Uniune cu un profil mai energic şi ieşit din comun. 

Pentru mulţi spanioli din generaţia mea, este greu să nu consideri această atitudine un eşec şi o sursă de frustrare. Cei care am fost tineri în timpul dictaturii franchiste aveam un entuziasm european poate ingenuu, care s-ar putea rezuma în aforismul atribuit filozofului Ortega y Gasset: „Spania este problema, Europa – soluţia“. 

Dar această soluţie pare să fi rămas destul de departe de cele mai bune aşteptări preconizate. Astăzi înţelegem că, fără îndoială, Europa – Uniunea Europeană – este o soluţie, dar nu orice Europă şi orice uniune, ci una care să reunească condiţii care acum par serios compromise, dacă nu chiar definitiv. Continui să cred că Europa care merită efortul este cea care îi apără şi îi reprezintă pe cetăţeni, şi nu teritoriile; cea care protejează drepturi politice (de asemenea datorii, evident) şi garanţii juridice, mult mai mult decît privilegiile şi acele tradiţii goale pe care obişnuiesc să le ascundă de străini; Europa care menţine integritatea statelor de drept democratice care există în prezent, în faţa revendicărilor etnice care dezbină, întotdeauna retrograde şi xenofobe; Europa libertăţii însoţite de solidaritate, care nu se închide în faţa celor care, din cauza persecuţiei politice sau a necesităţii economice, sună la uşa ei, şi nici nu îşi baricadează beneficiile, ci e deschisă: doritoare să colaboreze, să ajute şi să împartă. Europa ospitalităţii raţionale. 

Tradiţia care exclude 

Această UE are nevoie de nişte europenişti militanţi, capabili de a se opune politicienilor europeni cu privire scurtă. În toate ţările – am văzut-o în Cehia şi la alte naţiuni ale Estului, dar şi în Anglia sau Irlanda şi chiar în Franţa – apar lideri şi grupări naţionaliste, partizani ai protecţionismului riguros, spre exterior, şi ai liberalismului extrem în interior, cu o mentalitate de autentici hooligans cu valori dominante care se fixează imobile în aspectele lor mai exclusive pentru a lăsa în afara petrecerii pe oricare acel altul de care se tem. Adică, europeni intransigenţi doar pentru ceea ce aduce beneficii obtuzelor lor (şi foarte creştine, asta da!) interese. Un integrism care defineşte rădăcinile europene într-un mod selectiv care privilegiază perspectiva mai conservatoare şi exclusivă a unei tradiţii bogate tocmai în polemicile contradicţiilor sale. Dar mai există şi alt pericol, cel al frivolităţii bunei conştiinţe multiculturale care se opune creştinismului exclusiv, dar nu în numele laicismului democratic, ci pentru a apăra prin alte dogme religioase care de asemenea se cred superioare legilor civile şi chiar versiunii occidentale a drepturilor omului. 

Europa de dorit este cea în care credinţele religioase sau filozofice sînt un drept al fiecăruia, dar datoria nimănui, şi cu atît mai puţin obligaţia generală a societăţii ca ansamblu. Un spaţiu politic radical şi, prin urmare laic – ceea nu înseamnă antireligios –, în care să fie imperative normele civile mai presus de orice consideraţie fideistă etnică sau culturală şi unde să funcţioneze o distincţie clară între ceea ce unii consideră a fi păcat şi ceea ce toţi trebuie să judecăm ca delict. 

O Europă al cărei spaţiu academic şi universitar să permită mobilitatea studenţilor şi a profesorilor, dar a cărei universitate să nu fie în serviciul companiilor, cu rentabilitate imediată. Europa talentului fără frontiere, nu cea a statelor de plată şi a profitului. Da, cu siguranţă, avem nevoie de cai care să ne ducă, dar şi de constelaţii care să ştie încotro vrem să mergem. Eu cred că încă mai avem timp.

Fernando Savater (n. 1947) este unul dintre intelectualii spanioli cei mai influenţi, în prezent predă filozofie la Universitatea Complutense din Madrid. Printre recentele sale opere, se numără Los diez mandamientos del siglo XXI (Cele zece porunci ale secolului XXI). În 2000, Fernando Savater a primit împreună cu Asociaţia „Basta Ya!“ Premiul Saharov pentru libertatea de gîndire, pentru acţiunea sa pacifistă din Ţara bascilor.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Fertilizarea in vitro FIV și inteligența artificială IA Foto Colaj
Cum a reușit un genial inginer să salveze vieți: algoritmii care detectează cancerul înainte să apară simptomele - IA în cloud
Tehnologia modernă, în special inteligența artificială (IA), deschide noi orizonturi în domeniul medical, oferind diagnostice mai rapide și mai precise.
Suplimente FOTO Shutterstock jpg
Cum poate o doză mică de vitamina B6 să-ți distrugă nervii periferici: amorțeală și crampe. Ce riscuri ascund suplimentele populare
Specialiștii atrag atenția asupra unui fenomen tot mai frecvent: simptome cauzate de niveluri excesive de vitamina B6. Patologii și dieteticienii avertizează asupra riscurilor asociate supradozajului acestei vitamine.
burta periculoasa jpg
Șase metode simple pentru a pierde 2,5 cm din talie într-o săptămână
Obțineți o talie mai subțire rapid cu acest plan simplu, pe care oricine îl poate urma acasă. Pentru a pierde 2,5 cm din talie, o persoană de dimensiuni medii ar trebui să slăbească aproximativ 1,8 kg.
marea criza foto 3 shutterstock jpeg
Când a fost cel mai greu de trăit în România. Trei momente negre din istoria economică recentă marcate de sărăcie, foamete, șomaj
România a trecut de-a lungul a nouă decenii și jumătate prin trei mari dezastre economice care au lăsat urmări în societate până astăzi. Acestea mari crize au fost marcate de somaj, sărăcie, foamete și lipsă de perspectivă. Cea mai afectată a fost populația de rând.
shutterstock 2195151807 jpg
Dezvăluiri despre parteneriatul dintre spionajul ucrainean și CIA. De la „Operațiunea Goldfish” la prima linie de apărare împotriva Rusiei
Interviuri cu foști oficiali ai serviciilor de informații americane și ucrainene, între care fostul șef al serviciilor de informații militare din Ucraina, Valeri Kondratiuk, dezvăluie detalii ale parteneriatului între CIA și spionajul ucrainean, stabilit în mare secret, relatează ABC News.
Secretul din cămară   puterea mirodeniilor Colaj Arhiva Adevărul DMS
Secretul din cămară: puterea mirodeniilor pentru talie de viespe și inimă de taur
Gândiți-vă la condimentele din cămară: scorțișoara, cuișoarele, oregano... Aceste mici comori culinare nu sunt doar ingrediente pentru a da savoare preparatelor, ci pot avea efecte spectaculoase asupra sănătății, datorită concentrației ridicate de polifenoli.
scadere prabusire actiuni bursa economie
Ce înseamnă deficitele gemene și care este impactul lor asupra viitorului economic al României
Numeroși economiști au avertizat în ultima perioadă că România se află într-un punct critic, din punct de vedere economic, cu cele mai mari niveluri de deficite gemene din istoria recentă.
aplicare online   foto pixabay jpg
Cât de accesibile sunt locurile de muncă pentru persoanele cu HIV-SIDA. „Era o perioadă în care priveam mai normal lucrurile”
Un român plecat în străinătate care, pe un grup de socializare, s-a interesat cât de ușor i-ar fi să-și găsească un loc de muncă în țara natală dacă este infectat cu HIV a stârnit o adevărată dezbatere pe tema confidențialității diagnosticului.
Pădurea de Argint, sacaramb Video Daniel Guță mp4 thumbnail png
Locul straniu din Pădurea de Argint. Aici se află izvorul cu apă pură, căutat de un împărat
Un strat subțire de zăpadă acoperă crestele Munților Metaliferi, oferind oaspeților lor o panoramă spectaculoasă. Satul Săcărâmb din Hunedoara se numără printre cele mai căutate așezări din zonă, în timpul iernii, datorită panoramei sale și a „pădurii de argint”.