Imperfec╚Ťiuni

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 943 din 5 ÔÇô 11 mai 2022
Iconofobie jpeg

Am citit, nu demult, o anchet─â interesant─â despre defectele personale. ├Äntrebarea esen┼úial─â (care crede┼úi c─â este/s├«nt defectul/defectele dumneavoastr─â principal/e) era adresat─â unor personaje mai mult sau mai pu┼úin cunoscute. ├Änt├«mplarea a f─âcut s─â-i ┼čtiu pe doi-trei dintre intervieva┼úi ┼či, ca atare, dup─â un interval bunicel de lectur─â, am ├«ncercat un oarecare sentiment de inadecvare. ├Ämpricina┼úii vorbeau detaliat despre, s─â le spunem, neajunsuri ale propriilor lor personalit─â┼úi, pe care, cu siguran┼ú─â, nu le aveau ori, cel pu┼úin, dac─â ├«ntr-adev─âr ei sim┼úeau c─â le aveau, nu le exhibaser─â p├«n─â atunci, ├«n vreun fel, c─âtre alteritate. Mai mult, nici unul nu men┼úiona, fie ┼či fugitiv, o inconsecven┼ú─â real─â a caracterului s─âu, ÔÇ×inconsecven┼ú─âÔÇŁ sesizat─â nu neap─ârat de mine, ci asumat─â drept valabil─â, ├«n mod unanim, ├«n cercurile de apropia┼úi ai respectivilor. P─ârea c─â ascul┼úi monologul unui om f─âr─â un picior, care constat─â, senin, la un moment dat: ÔÇ×Lipsa m├«inii st├«ngi reprezint─â pentru mine o imens─â problem─âÔÇŁ. A┼č merge chiar mai departe ┼či a┼č sus┼úine c─â perspectiva unora dintre interlocutori avea ├«n ea ceva fundamental pozitiv. Nu numai tonul lor se voia juc─âu┼č: ├«ntregul discurs introspectiv emis vibra de s─ân─âtate ┼či echilibru. Defectele (auto)inventate de oamenii ├«n cauz─â ajunseser─â s─â fie percepute ÔÇô tocmai prin inexisten┼úa lor de facto ÔÇô drept ÔÇ×limita de atinsÔÇŁ, vorba lui Gabriel Liiceanu ├«ntr-o celebr─â carte. Mai precis, protagoni┼čtii anchetei ┼či le fixau drept idealuri, se sim┼úeau, aparent, minunat ├«n pielea insului ÔÇ×defectuosÔÇŁ pe care ├«l imaginaser─â. Inutil de precizat c─â majoritatea ÔÇ×caren┼úelorÔÇŁ de caracter prezentate r─âm├«neau dulci ┼či ame┼úitoare benignit─â┼úi. La o lectur─â mai atent─â, b─ânuiesc c─â le-a┼č fi considerat chiar ÔÇ×virtu┼úiÔÇŁ. C├«nd ┼čpri┼úarul-┼čef afirm─â c─â sl─âbiciunea sa major─â e cafeaua, ├«ntruc├«t ├«i produce st─âri contemplative inubliabile, te cucere┼čte necondi┼úionat. Senza┼úia ini┼úial─â de inadecvare lua u┼čor, prin urmare, forma unui veritabil exerci┼úiu de admira┼úie.

Chestiunea are implica┼úii mai profunde, legate de ceea ce americanii numesc ÔÇ×caracter moralÔÇŁ. Vorbind despre defectele personale, vorbe┼čti, ├«ntr-un anumit sens, ├«n primul r├«nd, despre defectele de caracter ┼či, a┼čadar, despre incongruen┼úele propriei moralit─â┼úi. Or, ├«n materie de moralitate, se ╚Ötie, to┼úi ne declar─âm infailibili. S├«ntem gata s─â ne asum─âm, public, un intelect mai fragil, un nivel mai redus de cultur─â, o semnifica┼úie social─â mai cur├«nd fracturat─â ┼či o performan┼ú─â economic─â mai pu┼úin evident─â, dar, ├«n ruptul capului, nu vom accepta vreodat─â ipoteza c─â am fi imorali. Caracterul este sacru, asupra lui nu ├«ncap negocierile. Din pove┼čtile noastre despre sine va reie┼či clar c─â avem resurse inepuizabile de generozitate, c─â suferim neostoit de grija celuilalt, c─â iert─âm ingratitudinile, nedrept─â┼úile ┼či ostilitatea, c─â ├«i sus┼úinem martiric pe cei care vin dup─â noi, c─â ne-am descoperit de mici voca┼úia christic-salvatoare, c─â, ├«n sf├«r┼čit, rivaliz─âm cu Maica Tereza. Nu a┼č putea s─â explic de ce un om ar admite oric├«nd s─â fie dovedit mai degrab─â idiot dec├«t indecent. De ce, for┼úat totu┼či de ├«mprejur─âri, un om accept─â s─â vorbeasc─â despre defecte ┼či, apoi, treptat, le face ┼či pe acestea s─â semene cu ni┼čte virtu┼úi. De ce abdicarea moral─â i se pare oricui o miz─â mult mai mare dec├«t orice alt tip de abdicare la care te poate ├«mpinge existen┼úa. De ce stigmatul nebuniei este preferabil celui de fariseism.

┼×tiu numai c─â o astfel de ciud─â┼úenie persist─â de c├«nd lumea. ├Än comunit─â┼úile arhaice de cre┼čtini se practica, la ├«nceput, confesiunea public─â. Penitentul ├«┼či m─ârturisea p─âcatele ├«n fa┼úa ├«ntregii comunit─â┼úi ┼či nu ├«n recluziunea dialogului cu duhovnicul. Procedura s-a schimbat ├«n timp ┼či spovedania a devenit un act privat, ├«n interiorul c─âruia preotul are rol de mediator, nu de auditor. Cumva, undeva, individul a ├«n┼úeles c─â, nici m─âcar ├«n actul poc─âin┼úei sincere, nu e dispus s─â-┼či toarne cenu┼č─â ├«n cap ├«n v─âzul lumii ├«ntregi. S─â-┼či dezgoleasc─â trupul ├«n public, da, accept─â, la rigoare, micile inhibi┼úii put├«nd fi dep─â┼čite cu succes. Dezgolirea sufletului dinaintea unei ├«ntregi congrega┼úii (fie ea ┼či de credincio┼či autentici, sensibili la drama m─ârturisirii unui poten┼úial fiu risipitor) ÔÇô ei, aceasta ne duce pe un cu totul alt palier de reprezentare, ├«nfior─âtor de diferit. Nu-i vorb─â c─â, foarte frecvent, p├«n─â ┼či m─ârturisirea individual─â ajunge s─â-i irite pe mul┼úi duhovnici. Nu cer ei ├«n predici, de at├«tea ori, sinceritate la spovad─â, pentru c─â, altfel, gestul m─ârturisirii cap─ât─â valoarea frec┼úiei la un picior de lemn?

├Än absen┼úa unor explica┼úii ra┼úionale ale unor asemenea sensibilit─â┼úi ancestrale ale umanit─â┼úii, putem propune ca ├«ntreb─ârile cu caracter autoscopic s─â se pun─â u┼čor diferit: c├«t de de┼čtept v─â considera┼úi sau la ce nivel de educa┼úie v─â afla┼úi? Ve┼úi vedea c─â, ├«n noile circumstan┼úe de autoanaliz─â, noi, oamenii, avem poten┼úial. Am fi ├«n stare chiar s─â d─âm recitaluri de remarcabil─â modestie.

Codrin Liviu Cu╚Ťitaru este profesor la Facultatea de Litere a Universit─â╚Ťii din Ia╚Öi. Cea mai recent─â carte publicat─â: Omul multiplu, Editura Junimea, 2021.

B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dac─â e oferit─â unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
F─âr─â solemnit─â╚Ťi (memorialistic─â)
Episoadele ÔÇ×omene╚ÖtiÔÇŁ de care am avut parte ├«n nea╚Öteptatele mele experien╚Ťe ministeriale au, totu╚Öi, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistent─â nostalgie ╚Öi pe care le povestesc cu pl─âcere c├«nd se ive╚Öte ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea ╚Öi amploarea capacit─â╚Ťilor noastre de a min╚Ťi, de a ne min╚Ťi, de a-i min╚Ťi pe ceilal╚Ťi, de a spune falsul, inten╚Ťionat sau nu, s├«nt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
├Än legisla╚Ťia fiscal─â s├«nt multe exemple de tratamente preferen╚Ťiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune a╚Öadar numai la╚Öit─â╚Ťii. Aceasta din urm─â reprezint─â forma absolut─â de e╚Öec al lui, de abdicare a individului de la conduita b─ârb─âteasc─â.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dic╚Ťionarele noastre nu au ├«nregistrat ├«nc─â sensurile figurate al adjectivului ÔÇ×toxicÔÇŁ, de╚Öi acestea s-au r─âsp├«ndit foarte mult ├«n ultima vreme ├«n mass-media ╚Öi ├«n comunicarea curent─â, fiind bine reprezentate ├«n spa╚Ťiul online.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Experien╚Ťe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desf─â╚Öoar─â ├«n spa╚Ťii deschise, care comunic─â direct cu holurile largi, ├«n edificii cu ferestre imense sau cu pere╚Ťi practic de sticl─â, cre├«nd o senza╚Ťie de deschidere ╚Öi de libertate,
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La ┼čah nu po┼úi s─â urli, s─â ├«njuri, s─â acuzi arbitrul ┼či s─â pretinzi c─â pe Levon Aronian, de exemplu, nu ├«l cheam─â a┼ča, c─â a folosit ├«n mod fraudulos numele, culorile de pe cravat─â ┼či blazonul familiei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Podul de piatr─â
Nep─âsarea fa╚Ť─â de reguli, cutume, tradi╚Ťii sau istorie pare s─â fie ea ├«ns─â╚Öi un adev─ârat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, c─âp─â╚Ť├«ni
Empatia func╚Ťioneaz─â doar cu viii. Cu mor╚Ťii, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei mor╚Ťi demult, chiar deloc!
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratat─â diferit, ├«ns─â tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenin╚Ť─â s─â dea foc la butelie.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administra╚Ťia de la Washington a f─âcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informa╚Ťii cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care ├«l ofer─â ucrainenilor.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Stupori alimentare
Urm─âresc de mult, cu aten╚Ťie, ÔÇ×bibliografiaÔÇŁ nutri╚Ťioni╚Ötilor profesioni╚Öti ╚Öi, pe urmele cet─â╚Ťeanului turmentat care ├«ntreba mereu cu cine s─â voteze, ├«ntreb ╚Öi eu, timid, dar tenace: ÔÇ×Eu ce s─â m─ân├«nc? Ce s─â beau? Cum s─â aleg dieta optim─â?ÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miori╚Ťa woke
Ca orice protestatar respectabil, ╚Öi miori╚Ťa original─â se simte ignorat─â, a╚Öa c─â ÔÇ×iarba nu-i mai place, gura nu-i mai taceÔÇŁ.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Libertatea de exprimare ├«ntre tirani, manipulatori, naivi, mizantropi ╚Öi echidistan╚Ťi
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profund─â, intim─â, a fiin╚Ťei filologului fusese iremediabil r─âscolit─â, devastat─â chiar.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Celebrul ÔÇ×SuplementÔÇŁ
E remarcabil─â ├«mbog─â╚Ťirea substan╚Ťial─â a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistic─â ╚Öi Istorie Literar─â ÔÇ×Sextil Pu╚ÖcariuÔÇŁ din Cluj.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
S├«nt la etapa na╚Ťional─â a Olimpiadei de Lectur─â ca Abilitate de Via╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie OÔÇÖSullivan au ├«nceput s─â pl├«ng─â. Ce se ├«nt├«mpl─â?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin
ÔÇ×Doar victoria Ucrainei ╚Öi distrugerea total─â a ma╚Öinii de r─âzboi a lui Putin pot aduce pacea, at├«t pentru Ucraina, c├«t ╚Öi pentru estul Europei sau pentru Europa ├«ntreag─â ╚Öi, de fapt, pentru ├«ntreaga lume.ÔÇŁ

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Pizza, povestea fabuloas─â de peste ani ani - cum s-a ajuns la cutia de ast─âzi?
Unul dintre cele mai apreUnul dintre cele mai apreciate tipuri de m├ónc─âruri din lista celor fast food este pizza. O aciate tipuri de m├ónc─âruri din lista celor fast food este pizza. O ador─â mai ales copiii. Pu╚Ťini ╚Ötiu c─â acest preparat este, de fapt, o inven╚Ťie, a ap─ârut dintr-o gre╚Öeal─â s─â spunem.
image
Ministerul ucrainean al Apărării: Bătăliile din estul ţării vor decide soarta Ucrainei
Bătăliile care se duc în estul Ucrainei ar putea decide soarta ţării, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzianik.
image
Rusia sus┼úine c─â nu va renun┼úa la planurile sale ├«n Ucraina, ├«n pofida sanc┼úiunilor ┼či a ajutorului occidental pentru Kiev
Ministrul rus al ap─âr─ârii, Serghei ┼×oigu, a declarat c─â Rusia ├«┼či va continua 'opera┼úiunea special─â militar─â' ├«n Ucraina, ├«n pofida 'ajutorului masiv din partea Occidentului' pentru Kiev ┼či a sanc┼úiunilor occidentale instituite ├«mpotriva Moscovei.