Împăratul muștelor

Publicat în Dilema Veche nr. 862 din 15 - 21 octombrie 2020
Nu eşti de acord? Eşti prost  Sau primitiv jpeg

O neliniște cu chip nou a pus stăpînire pe lume. E ca și cînd mai multe neliniști vechi s-ar fi dus la coafor, să se aranjeze. La ieșire, a apărut una singură, în care s-au contopit toate celelalte. E mult mai puternică, pentru că a luat cîte ceva din fiecare surată a ei. Nu poți să spui că are toate calitățile „răposatelor”, pentru că ele trăiesc, bine-mersi, în noua alcătuire proaspăt ieșită pe bulevard. Toate puterile și capacitățile de adaptare, toate talentele și iscusința de a se deghiza, toate rezervele de energie care alimentează fiorii reci de pe șira spinării, toate sînt la locul lor. Iar forța de a produce haos și mușuroaie de frici în orice ungher al ființei umane e mult mai mare. E pe măsura capacităților tuturor celorlalte neliniști care, urmînd moda vremii, s-au adunat laolaltă într-un nou produs. Unul care conține toată experiența adunată pînă la el.

De la ieșirea din perioada de izolare prin care am trecut în primăvară, haita de neliniști a avut tot timpul să-și studieze chipul sub care se va arăta, atunci cînd va fi gata să ne ofere prezentarea colecției de toamnă. Au ieșit toate din vremea izolării, roșii-n obraji, ciufulite, cu niște zîmbete largi pe fețe, întinzîndu-și membrele și pocnindu-și încheieturile, afișînd cele mai satisfăcute figuri. Era suficient să te uiți în jur ca să-ți dai seama ce ravagii făcuseră. Ce prăpăstii ale depresiei și ce munți de anxietăți lăsaseră în urma lor. Cum a dat căldura verii, au intrat într-o vacanță. Așa cum am făcut și noi. Am simțit – sau ne-a plăcut să credem – că neliniștile au ieșit și s-au îndepărtat. Prin urmare, ne-am apucat de niște chiolhanuri cum n-a mai văzut planeta. Degeaba ne-au avertizat unii că haita de neliniști nu e departe, ci că stă mereu prin preajmă, întinzîndu-se la soare și așteptîndu-și vremea revenirii în forță. N-am ascultat. Și nici nu prea aveam cum. Adevărul e că nici noi n-am fost lipsiți de motive să aprindem focurile și să jucăm ca apucații în jurul lor. Veneam după două luni grele, care ne izbiseră ca un tren în plină figură.

Așa că dansul în jurul focului a fost unul dezlănțuit, ca o prăbușire într-o transă adîncă. Am făcut totul cu rîvnă, cu sete, cu îndîrjire. Am ieșit în natură, am călătorit, am acoperit ca niște roiuri de lăcuste orice ungher ni s-a arătat în cale. Aveam o disperare de a respira aer curat, de a umbla pe jos, de a ne vîjîi cu mașinile, de a fi în mai multe locuri deodată, dacă așa ceva ar fi fost posibil. Izolarea ne-a produs niște răni care ne-au depășit închipuirea. E cumplit de traumatizant să crezi că faci parte dintr-o specie superioară, care a început să exploreze universul, creează tehnologii fabuloase, își fabrică piese de schimb pentru propriul organism, așa cum o face pentru uneltele sofisticate de care se servește, și, dintr-o dată, să fii lovit de ceva invizibil, față de care n-ai explicații, n-ai soluții. Iar atunci cînd tocmai crezi că le ai, să se dovedească imediat că te-ai înșelat, că nu e chiar așa, că mijloacele aproape nelimitate pe care credeai că le ai la dispoziție sînt, de fapt, extrem de limitate. E îngrozitor pentru ființa contemporană, care-și celebrează la orice pas capacitățile divine și forța ieșită din comun, să fie nevoită să se ascundă în case, din cauza unui virus. Se prăbușește totul. Edificii teoretice, industrii, economii, circulație planetară, dar mai ales orgoliul puterii.

Și chiar dacă – așa cum speră unii – e o înscenare de dimensiuni uriașe, lucrurile stau la fel de prost. Fragilitatea ființei umane e la fel de vizibilă. La fel de producătoare de neliniști, tristeți, angoase, anxietăți, depresii, rătăciri prin abisurile disperării. Oricum am privi lucrurile, ieșim destul de prost ca specie dintr-un exercițiu al evaluării care ia în calcul momentul actual. Spectacolul acestui an e unul pur și simplu grotesc. Și chiar dacă e un an de schimbare, un moment istoric din care începem să ne îndreptăm pe un alt drum, imaginea pe care ne-o oferim nouă înșine e una foarte tristă. E un amestec pe care nimic nu-l mai poate camufla. O acumulare de trufie și cruzime, de lăcomie și agresivitate, de ipocrizie și impostură, pe care nu le mai pot acoperi toate celelalte straturi de spectacol în care ne-am desăvîrșit măiestria. Nu e nici o noutate că sîntem mai ales propriile victime, mult mai vulnerabili în fața naturii noastre interioare decît în competiția cu orice tip de adversar natural.

Iar acum, pe scena toamnei, Marea Neliniște (nu, nu filmul lui Mel Brooks) își face apariția în toată splendoarea. Pandemia se întoarce cu al doilea val, alcătuit nu doar din mai multe îmbolnăviri, ci și din mai multă neliniște. E ca și cînd ne-am fi trezit dintr-o serie de pumni, ca să constatăm că urmează alta. Pe fundalul acestei intrări glorioase, se petrec scene de coșmar. Și nu doar la noi. Alegerile. Folosindu-se de molimă, în cel mai crunt mod, există semeni de-ai noștri care-și continuă liniștiți „măcelurile” pentru a ajunge la putere. Ca să cîștige „legitimitate” și să pretindă că se încadrează în jocul democratic, acești oameni ne întărîtă să ne plasăm într-o tabără sau în alta. Unii dintre noi fac asta cu o bucurie și cu un entuziasm perfect scuzabile, pentru că pornesc din niște intenții cît se poate de bune, fără să-și dea seama de cruzimea cu care sînt manipulați. Dar e și asta o parte a jocului democratic. Însă, dincolo de limitele democrației, jocul dezlănțuit în jurul focului a ajuns la un nivel de răbufnire a sălbăticiei în care se arată Fiara. E un moment dintre acelea în care sporesc enorm șansele de a o lua razna și de a face rele incomensurabile. Mai vine, oare, și de data asta, în ultimul ceas, un vas salvator? O navă, aducînd cu ea niște ființe adulte, care să ne salveze?    

Cătălin Ștefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

George Simion și Calin Georgescu votează în Mogoșoaia, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
George Simion și Călin Georgescu, reclamați la Poliție după vot. Ce conține sesizarea
Inspectoratul de Poliție Județean Ilfov a primit, duminică după-amiază, o sesizare împotriva candidatului AUR în alegerile prezidențiale, George Simion, cât și a fostului candidat independent Călin Georgescu.
stampila de vot alegeri romania foto inquam photos
Nuntașii au epuizat buletinele de vot dintr-o secție din Cluj. Zeci de votanți, pe listele suplimentare
Situație inedită în județul Cluj, în ziua alegerilor. Buletinele de la secția amenajată în Căminul Cultural din comuna Rusești au fost epuizate din cauza numărului neașteptat de mare de alegători. Oamenii au participat la o nuntă.
trump imbracat in papa FOTO  WhiteHouseX jfif
„Megalomanie patologică”. Trump, acuzat că „își bate joc” de catolici cu imaginea în care apare deghizat în papă
Donald Trump a fost acuzat că și-a bătut joc de alegerea unui nou lider al Bisericii Catolice, după ce a postat pe rețelele de socializare o imagine generată de inteligența artificială în care apare el însuși ca papă.
Parada de 9 mai Ziua Victoriei de la Moscova Vladimir Putin FOTO EPA-EFE
Putin spune că se gândește la un succesor: „Mereu mă gândesc la asta poporul să aibă de ales”
Președintele rus Vladimir Putin, cel mai longeviv șef al Kremlinului de la Iosif Stalin încoace, a declarat că se gândește la succesiune. El a sugerat că ar putea exista o competiție între mai mulți candidați.
dragos dolanescu hp jpg
Dragoș Dolănescu, mesaj pentru Maria Ciobanu, după moartea lui Mircea Câmpeanu: „Pentru ea e un mare șoc!” Unde va fi înmormântat soțul marii artiste?
Dragoș Dolănescu, mesaj pentru Maria Ciobanu, după moartea lui Mircea Câmpeanu: „Pentru ea e un mare șoc”
Colaj candidati alegeri prezidentiale FOTO Mediafax
Ziua alegerilor 2025! Cu cine s-au prezentat la vot George Simion, Crin Antonescu, Lasconi, Nicușor Dan și Ponta
Este o zi importantă în România, ziua alegerilor, iar oamenii au ieșit la vot încă de la primele ore ale dimineții. Candidații la președinție au apărut la secțiile de votare unul câte unul, fiind însoțiți de partenerii/partenerele lor.
image png
De ce apare numele lui Mircea Câmpeanu pe crucea fostei sale soții, Ileana Sărăroiu: „El alege alături de care soție...”
Mircea Câmpeanu, soțul Mariei Ciobanu, s-a stins din viață din cauza unor probleme de sănătate, la vârsta de 86 de ani. Urmează a fi înmormântat, însă nu se știe dacă alături de fosta soție, Ileana Sărăroiu.
accident motociclist filiasi 3 mai 2025   sursa IPJ Dolj jpeg
Imagini teribile în Dolj. Un motociclist urmărit de polițiști pentru că circula cu viteză foarte mare a lovit un autoturism
Un bărbat de 30 ani a fost surprins, sâmbătă-seara, de polițiști circulând cu viteză foarte mare pe un drum cu limita de 70 km/h. Bărbatul nu a oprit la semnalul polițiștilor, oamenii legii plecând în urmărire. Motociclistul urmărit a lovit un autoturism, fiind aruncat în aer din impact.
ianis hagi profimedia1 webp