Ieri și azi

Publicat în Dilema Veche nr. 1016 din 28 septembrie – 4 octombrie 2023
image png

Mare tam-tam s-a făcut în ultimul timp pe tema ideii că George Washington a avut sclavi negri. Așa sînt vremurile de azi, cu grupuri și idei intolerante la specificul vremurilor de altădată. Ghidul care te întîmpină la poarta Mount Vernon de pe malul Potomacului, fosta proprietate a primului președinte, aflată la cîțiva kilometri de marea capitală care-i poartă numele, se simte astăzi obligat să-ți prezinte o schemă în care este figurat raportul numeric dintre sclavii (317) care au lucrat pe proprietate de-a lungul timpului și membrii familiei generalului (vreo șapte) care beneficiau de serviciile acestora. Foștii sclavi au și ei acum partea lor importantă de comemorare istorică la acea casă devenită muzeu, lucru care ar fi foarte normal și frumos, dacă n-ai ști că în spatele poveștii e o adevărată mișcare politică radicală, care nu face altceva decît să sape la temelia miturilor fondatoare ale celei mai puternice națiuni din lume. 

Ca și la o vizită anterioară, două obiecte mi-au reținut atenția: un balansoar de lemn, tipic american, care însă avea plasat deasupra capului ocupantului un evantai acționat simultan cu  balansul (era cald vara și pe atunci în zona Washington-ului), și cheia principală, de fier, a închisorii Bastilia, oferită în dar lui George Washington de către marchizul de Lafayette, ca „semn al victoriei libertății asupra despotismului”. Înainte de a deveni o figură emblematică a Revoluției Franceze, Lafayette luptase și de partea americanilor în războiul lor de independență, împotriva Imperiului Britanic. Carevasăzică, cel care pe atunci era recunoscut drept un mare promotor al libertății și al valorilor iluministe și democratice, meritînd să-i fie dăruite asemenea simboluri, George Washington, e astăzi considerat de unii ca fiind un retrograd stăpîn de sclavi.  

În sfîrșit, ambele aceste obiecte au o valoare simbolică. Dacă semnificația cheii Bastiliei e cît se poate de clară, balansoarul cu evantai mi se pare, la rîndu-i, un simbol al viitoarei automatizări pe scară largă, care avea să devină una din cheile de bază ale dezvoltării economice și industriale a Americii. În schimb, economia închisă a fermei lui Washington nu avea să fie reprezentativă pentru viitorul țării (din fericire pentru toată lumea). Rațiunea ideilor iluministe pe baza cărora s-au constituit Statele Unite a dus în scurtă vreme la dezvoltarea științei și a tehnologiei, și știm că, de multă vreme, SUA contribuie cu ea la civilizarea întregului glob. 

Conacul lui George Washington a fost destul de mic la început, mărit ulterior, dar păstrîndu-se la  proporții limitate. Era, de fapt, locuința proprietarului unei ferme și în nici un caz un palat prezidențial. Construit din lemn, în buna tradiție americană, cu o verandă cu coloane, avînd vedere spre Potomac (care trebuie spus că, asemeni aproape oricărui rîu din America, e cam la fel de mare ca Dunărea), are și o sală de bal, numită „new room” pentru că face parte din extinderea proiectată ulterior de George Washington, despre care trebuie să spun că poate uimi. De ce? Pentru că, în vreme ce regii europeni aveau parte de săli somptuoase în palate ca Versailles, Schönbrunn sau Windsor, conducătorul Statelor Unite își construise o săliță de circa 70 de metri pătrați, ca un fel de discotecă rurală (ce-i drept, frumos aranjată), într-o casă la țară care, cu bunăvoință, putea aspira la titlul de conac. Se pare că sala de bal, folosită și pentru primirea vizitatorilor, a fost gîndită de Washington în ideea de a reprezenta valorile națiunii: frumusețe și calitate nesofisticate. Washington însuși spunea că și-a dorit ca lucrurile să fie făcute într-o „manieră magistrală”. În comparație cu ceea ce exista în Europa, sala de bal nu era totuși chiar atît de simplă și nici mică, dacă era raportată la ce se găsea în acele vremuri în America. Celelalte camere sînt și mai modeste și de dimensiuni foarte omenești, fără „spațiu excedentar”, cum se spunea la noi în vremea comunismului.  

Din modestia asta gospodăresc provincială au răsărit ideile, deciziile și faptele ce au dus la crearea statului pe care-l vedem astăzi. 

Ferma lui George Washington producea toate obiectele și alimentele necesare locuitorilor ei, într-un sistem autarhic. Economia ei își era sieși suficientă, mulții sclavi – nu erau neapărat servitori propriu-ziși – lucrînd la fermă în diverse domenii. Producția principală era agricolă (cu largi plantații de tutun, într-o primă etapă), dar se creșteau acolo și oi pentru lînă, iar o mică flotă aducea destul pește cît să fie și exportat. La un moment dat, pe moșia lui Washington a început să se producă și whisky, cu mare profit.

Grădina de flori și cea de legume sînt și astăzi bine îngrijite și foarte ordonate. Dar, la rîndul lor, ele nu se pot compara nici măcar cu grădinile de la palatul din Balcic, construit pe vremea Reginei Maria. Totul e la Mount Vernon, cum spuneam, la o scară deloc exagerată, poate doar cu excepția dimensiunilor terenului deținut pe vremea aceea de Washington, care se întindea pe o suprafață de peste 30 de kilometri pătrați (în prezent, pentru muzeu, au rămas doar 200 de hectare). Nici asta n-ar fi totuși cine știe ce, ținînd cont că un om de afaceri precum Ted Turner (fondatorul CNN, printre altele) deține astăzi terenuri de peste 250 de ori mai întinse decît avea George Washington. Evident că Ted Turner nu mai are sclavi, în zilele noastre. Nu știu nici cîți servitori are și nici cîți angajați sînt în companiile sale, dar, din întîmplare, am descoperit că deține nici mai mult, nici mai puțin decît 45.000 de bizoni. Bizonii americani sînt astăzi, în general, crescuți în ferme.

O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Adevarul.ro

image
Regina Letizia, în centrul unui scandal amoros. Fostul cumnat pretinde că a avut o relație cu ea
Un scandal amoros zdruncină liniștea familiei regale spaniole, iar protagoniști sunt regina Letizia și fostul său cumnat Jaime Del Burgo, care susține că a trăit o poveste de dragoste cu soția regelui Felipe al VI-lea, relatează Wionnews.com.
image
Activist civic, sperietoarea polițiștilor somnoroși. Îi filmează dormind în post VIDEO
Mai mulți polițiști au fost surprinși în timp ce dormeau în post, de către un activist civic din Buzău, care cutreieră țara. La Suceava sau Covasna, câțiva oameni ai legii au fost filmați în timp își făceau siesta chiar în timpului programului de lucru.
image
Hagi, afaceri de Dosarele X: Culisele unor mutări demne de zona crepusculară a fotbalului ANALIZĂ
Managerul Farului a dat o veritabilă lovitură financiară, transferându-l pe Enes Sali (17 ani) la FC Dallas în Major League Soccer. Mutarea lungește lista unor plecări spectaculoase, pe sume mari, cu fotbaliști supraevaluați, ca să păstrăm o exprimare elegantă.

HIstoria.ro

image
Cine este și de unde vine Moş Nicolae?
În noaptea de 5 spre 6 decembrie tradiţia spune că Moş Nicolae vine la geamuri şi vede copiii care sunt cuminţi, lăsându-le în cizmuliţe dulcuri şi alte daruri. Spre deosebire de Moş Crăciun, Moş Nicolae nu se arată niciodată iar copiii care au fost cuminţi vor găsi în ghetuţe diverse cadouri.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.