Ieri și azi

Publicat în Dilema Veche nr. 1016 din 28 septembrie – 4 octombrie 2023
image png

Mare tam-tam s-a făcut în ultimul timp pe tema ideii că George Washington a avut sclavi negri. Așa sînt vremurile de azi, cu grupuri și idei intolerante la specificul vremurilor de altădată. Ghidul care te întîmpină la poarta Mount Vernon de pe malul Potomacului, fosta proprietate a primului președinte, aflată la cîțiva kilometri de marea capitală care-i poartă numele, se simte astăzi obligat să-ți prezinte o schemă în care este figurat raportul numeric dintre sclavii (317) care au lucrat pe proprietate de-a lungul timpului și membrii familiei generalului (vreo șapte) care beneficiau de serviciile acestora. Foștii sclavi au și ei acum partea lor importantă de comemorare istorică la acea casă devenită muzeu, lucru care ar fi foarte normal și frumos, dacă n-ai ști că în spatele poveștii e o adevărată mișcare politică radicală, care nu face altceva decît să sape la temelia miturilor fondatoare ale celei mai puternice națiuni din lume. 

Ca și la o vizită anterioară, două obiecte mi-au reținut atenția: un balansoar de lemn, tipic american, care însă avea plasat deasupra capului ocupantului un evantai acționat simultan cu  balansul (era cald vara și pe atunci în zona Washington-ului), și cheia principală, de fier, a închisorii Bastilia, oferită în dar lui George Washington de către marchizul de Lafayette, ca „semn al victoriei libertății asupra despotismului”. Înainte de a deveni o figură emblematică a Revoluției Franceze, Lafayette luptase și de partea americanilor în războiul lor de independență, împotriva Imperiului Britanic. Carevasăzică, cel care pe atunci era recunoscut drept un mare promotor al libertății și al valorilor iluministe și democratice, meritînd să-i fie dăruite asemenea simboluri, George Washington, e astăzi considerat de unii ca fiind un retrograd stăpîn de sclavi.  

În sfîrșit, ambele aceste obiecte au o valoare simbolică. Dacă semnificația cheii Bastiliei e cît se poate de clară, balansoarul cu evantai mi se pare, la rîndu-i, un simbol al viitoarei automatizări pe scară largă, care avea să devină una din cheile de bază ale dezvoltării economice și industriale a Americii. În schimb, economia închisă a fermei lui Washington nu avea să fie reprezentativă pentru viitorul țării (din fericire pentru toată lumea). Rațiunea ideilor iluministe pe baza cărora s-au constituit Statele Unite a dus în scurtă vreme la dezvoltarea științei și a tehnologiei, și știm că, de multă vreme, SUA contribuie cu ea la civilizarea întregului glob. 

Conacul lui George Washington a fost destul de mic la început, mărit ulterior, dar păstrîndu-se la  proporții limitate. Era, de fapt, locuința proprietarului unei ferme și în nici un caz un palat prezidențial. Construit din lemn, în buna tradiție americană, cu o verandă cu coloane, avînd vedere spre Potomac (care trebuie spus că, asemeni aproape oricărui rîu din America, e cam la fel de mare ca Dunărea), are și o sală de bal, numită „new room” pentru că face parte din extinderea proiectată ulterior de George Washington, despre care trebuie să spun că poate uimi. De ce? Pentru că, în vreme ce regii europeni aveau parte de săli somptuoase în palate ca Versailles, Schönbrunn sau Windsor, conducătorul Statelor Unite își construise o săliță de circa 70 de metri pătrați, ca un fel de discotecă rurală (ce-i drept, frumos aranjată), într-o casă la țară care, cu bunăvoință, putea aspira la titlul de conac. Se pare că sala de bal, folosită și pentru primirea vizitatorilor, a fost gîndită de Washington în ideea de a reprezenta valorile națiunii: frumusețe și calitate nesofisticate. Washington însuși spunea că și-a dorit ca lucrurile să fie făcute într-o „manieră magistrală”. În comparație cu ceea ce exista în Europa, sala de bal nu era totuși chiar atît de simplă și nici mică, dacă era raportată la ce se găsea în acele vremuri în America. Celelalte camere sînt și mai modeste și de dimensiuni foarte omenești, fără „spațiu excedentar”, cum se spunea la noi în vremea comunismului.  

Din modestia asta gospodăresc provincială au răsărit ideile, deciziile și faptele ce au dus la crearea statului pe care-l vedem astăzi. 

Ferma lui George Washington producea toate obiectele și alimentele necesare locuitorilor ei, într-un sistem autarhic. Economia ei își era sieși suficientă, mulții sclavi – nu erau neapărat servitori propriu-ziși – lucrînd la fermă în diverse domenii. Producția principală era agricolă (cu largi plantații de tutun, într-o primă etapă), dar se creșteau acolo și oi pentru lînă, iar o mică flotă aducea destul pește cît să fie și exportat. La un moment dat, pe moșia lui Washington a început să se producă și whisky, cu mare profit.

Grădina de flori și cea de legume sînt și astăzi bine îngrijite și foarte ordonate. Dar, la rîndul lor, ele nu se pot compara nici măcar cu grădinile de la palatul din Balcic, construit pe vremea Reginei Maria. Totul e la Mount Vernon, cum spuneam, la o scară deloc exagerată, poate doar cu excepția dimensiunilor terenului deținut pe vremea aceea de Washington, care se întindea pe o suprafață de peste 30 de kilometri pătrați (în prezent, pentru muzeu, au rămas doar 200 de hectare). Nici asta n-ar fi totuși cine știe ce, ținînd cont că un om de afaceri precum Ted Turner (fondatorul CNN, printre altele) deține astăzi terenuri de peste 250 de ori mai întinse decît avea George Washington. Evident că Ted Turner nu mai are sclavi, în zilele noastre. Nu știu nici cîți servitori are și nici cîți angajați sînt în companiile sale, dar, din întîmplare, am descoperit că deține nici mai mult, nici mai puțin decît 45.000 de bizoni. Bizonii americani sînt astăzi, în general, crescuți în ferme.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Biserica Sf  Nicolae din Demre Antalya Turcia și sarcofagul Sfântului Nicolae Colaj Anadolu Getty Images
Mormântul Sfântului Nicolae, care a inspirat povestea „Moș Crăciun”, descoperit sub o biserică din Turcia
În 2022, arheologii au început săpăturile sub o biserică din sudul Turciei, bănuind că acolo ar putea fi mormântul Sfântului Nicolae. Recent, eforturile lor au scos la lumină un sarcofag de calcar, despre care se crede că a adăpostit rămășițele episcopului ce a inspirat legenda lui Moș Crăciun.
image png
„Am aflat că soția mea a avut cândva o relație cu bărbatul care este acum iubitul mamei ei” - reacția bărbatului când l-a întâlnit pe fostul iubit al soției sale
Faptul că soția sa s-a iubit în trecut cu un bărbat care în prezent este iubitul mamei ei a creat o mare frustrare pentru un bărbat în vârstă de 35 de ani. Cum a reacționat când a aflat și de ce anume se teme?
dacii jpg
Originea dacilor este diferită de ceea ce învățăm la școală. O serie de ipoteze arată că erau mai degrabă celto-daci decât geto-daci
Originea etnică a dacilor rămâne și astăzi un mister. Tot mai mulți specialiști spun că geții și dacii erau, de fapt, popoare diferite, cel mult cu un fond comun. Dacii sunt atestați mult mai târziu decât geții și, în plus, ar fi rezultatul unui conglomerat tribal și etnic .
Priveliștile spectaculoase de pe pârtiile Transalpina Voineasa Foto Domeniul Schiabil Transalpina-Voineasa
Cel mai spectaculos domeniu schiabil din țară: pârtii deschise zilnic, înainte de Poiana Brașov. Surpriza sezonului
Domeniul Schiabil Transalpina-Voineasa, din județul Vâlcea, și-a deschis oficial porțile pentru un nou sezon, atrăgând pasionații de aventură pe zăpadă din toate colțurile țării. Cu pârtii deschise încă din 30 noiembrie 2024, acest paradis al sporturilor de iarnă promite experiențe de neuitat.
shutterstock 2367557395 jpg
De ce fierbe luna lui Jupiter. Noi observații ale NASA deslușește un mister vechi de 45 de ani
Nava spațială Juno a NASA a făcut noi descoperiri despre luna de foc a planeti Jupiter, Io, cel mai activ vulcanic corp din sistemul nostru solar, rezolvând o problemă ce intrigă de multă vreme oamenii de știință, relatează CNN.
Pacienţi Covid în Spitalul Găeşti. FOTO
România, cel mai bolnav pacient al Europei. De ce am ajuns în această situație - Concluzia raportului „Health at a Glance”
În comparație cu media Uniunii Europene, în România mor de trei ori mai mulți pacienți din cauza unor boli tratabile, iar speranța de viață sănătoasă este printre cele mai reduse. Cu o medie de 57,8 ani sănătoși, ne plasăm pe locul 22 din 27 de țări UE.
70d089e60bbdf4d2c00cdc56f8dfd5c1 jpg
Luptătorii uiguri din Siria amenință China: „Suntem mujahedinii din Turkistanul de Est”
Un grup militant uigur care a participat la răsturnarea dictatorului Bashar-al Assad a promis că va duce mai departe lupta în țara lor de origine, China.
Palma de Mallorca Spania Sursă foto Dertour
Zboruri directe din Sibiu către destinații populare precum Palma de Mallorca, din 2025
Din vara anului 2025, Aeroportul Internațional Sibiu își va extinde opțiunile de zbor către o nouă destinație îndrăgită de români: Palma de Mallorca, una dintre cele mai apreciate locații de vacanță din Spania.
craciunul 2024, preturi in piata slatina brazi, aranjamente si legume   foto alina mitran (8) jpg
Brazii de Crăciun sunt apreciați, dar nu se cumpără. „Trece lumea ca la muzeu. Poate va fi mai bine săptămâna viitoare”
Ofertă bogată de brazi și ornamente pentru Crăciun în piețe. Clienții vin, se uită, întreabă, își bucură ochii, dar nu se grăbesc să cumpere. „Trece lumea ca la muzeu. Poate o fi mai bine săptămâna viitoare. Ieri și alaltăieri nici taxa nu am scos-o”, se plâng comercianții.