„I’am a little alien…“

Publicat în Dilema Veche nr. 844 din 11 - 17 iunie 2020
Iconofobie jpeg

Las la o parte multiplele semnificații ale cuvîntului „informatizare” și mă refer, strict, la sensul dezvoltat de noțiune – la noi, cel puțin – în ultimele decenii: acțiunea de a introduce mijloacele științei informatice în mecanismele de existență a unei societăți în ansamblul ei. Înlocuirea treptată a oamenilor, ca să fim preciși, de către computere, în dinamica generală a unui sistem comunitar. Mărturisesc faptul că eu am trăit nemijlocit această experiență, paradoxal (din unghiul dezvoltării tehnologice actuale), cu mulți ani în urmă, cînd eram foarte tînăr. Aterizat, în vara lui 1993 (aproape direct din pauperul comunism), în Statele Unite ale Americii, în postură de doctorand (nota bene, filolog!), am traversat, pe parcursul primelor luni de ședere acolo, un șoc cultural de toată frumusețea. La vremea respectivă, abia reușeam să deschid un calculator (și asta grație unui prieten care, primind o astfel de minune în instituția importantă – din România – unde lucra, mi-a arătat și mie o dată, prin 1992, cum funcționau cîteva butoane), iar viața americană m-a obligat, încă de la aeroport (JFK-ul newyorkez), să mă descurc în preajma terifiantelor, pentru mine, mașinării. Mai întrebînd în dreapta și în stînga, mai deducînd logic, mai dînd cu bîta în baltă, am reușit cumva, transpirat tot, să-mi activez, la un scanner gigantic, biletul pentru zborul intern New York-Dallas (după aceea am aflat ironia supremă: procesul putea fi încă executat, la începutul anilor ’90, și de către flight attendant, în momentul îmbarcării, nefiind nevoie de traumatizarea bietului pasager).

Episodul a fost însă benign în comparație cu ce a urmat. Am avut de-a face, mai întîi, cu înscrierea propriu-zisă, ca student doctoral, la cursuri. Am primit, de la advisor-ul care-mi fusese repartizat de Universitate, un catalog cu descrierea tuturor disciplinelor, cîteva mii bune, din toate domeniile, oferite de instituția academică americană unde fusesem acceptat. Eu trebuia să-mi aleg o parte dintre ele, din zona mea anglo-americanistică, în așa fel încît numărul lor de credite, pentru poziția de full-time student, să fie suficient. Ei bine, după ce m-am hotărît ce doream, am sunat la un număr de telefon fix, unde o voce robotizată, activată digital, m-a recunoscut, după PIN-ul introdus pe tastele aparatului, și m-a înscris, fără eroare, la cursurile selectate de mine prin intermediul unor coduri numerice. De la aceeași „voce” mi-am aflat ulterior datele, orele și sălile unde urma să-mi susțin examenele și, de asemenea, la finalul semestrelor, rezultatele… Mai tîrziu, am trecut prin experiența imensei Biblioteci Universitare (în care mi-am cam dus „veacul” american, în fond), integral informatizată (căutare, împrumut, retur, posibilitatea studiului rezumativ pe computerele proprii, aflate, la discreție, în incinta vastului așezămînt) și a băncii (Bank One – îmi amintesc și azi sucursala în cauză, unde am avut pînă și un personal accountant, pe simpatica Jennifer), cu cecuri, credit card-uri, ATM-uri, plăți electronice etc. Pot observa, retrospectiv, că am „discutat” cu diverse tipuri de roboți pe majoritatea palierelor vieții mele de individ social în America (să nu-mi uit „codul numeric personal”, social security number-ul, cu ID-ul aferent, prin mijlocirea căruia îmi exercitam, electronic, o multitudine de drepturi și îndatoriri de trăitor temporar pe Pămîntul Făgăduinței). Ajunsesem atît de bun în „manipularea” aparatelor de tot soiul, încît, în 1995, la o vizită academică în Germania, le arătam profesorilor nemți cum să-și ia Coca-Cola de la dozatorul digital fără să le intre și cuburile de gheață în pahar. Da, da, acum știți – se apasă discretul pound key –, dar, pe atunci, mașinăria era o noutate în Europa Occidentală (m-au privit frații germani cu o afecțiune autentică, înduioșătoare pînă în ziua de azi).

Tragedia vine din faptul că, în patria-mumă, în România, mi-am pierdut, în atîția ani, vechile dexterități. Noi lucrăm în continuare, cam peste tot, cu oameni, cu slujbașii plictisiți și incompetenți care, adesea, mai degrabă dărîmă decît construiesc. Aici informatizarea rămîne deocamdată, să recunoaștem, o frumoasă poveste SF. Am constatat-o – mai ales cei care lucrăm în Educație –, din plin, în aceste vremuri pandemice. În plus, personal, sînt dezamăgit că nu avem nici măcar băuturi cu gheață la aparat, să mă pot da și eu mare. Să par, fie și pentru o clipă, Stăpînul Cuburilor din Dozatoare!

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Facultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: romanul Scriptor sau Cartea transformărilor admirabile, Editura Polirom, 2017.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

scumpiri aşlimente bani supermarket hipermarket
Salariile în Europa: Cine câștigă cel mai mult și cel mai puțin, ajustat la puterea de cumpărare
Salariile medii diferă foarte mult în Europa, așa cum și costul vieții este extrem de variat, existând diverse definiții ale salariului, veniturilor și câștigurilor, fiecare reflectând aspecte diferite în fiecare stat.
accident autocar arges, foto ISU Arges jpg
La un pas de tragedie. Un autocar în care se aflau mai mulţi copii, lovit de o maşină care a ocolit un copac prăbuşit pe DN 7 în Argeş
Un autoturism care a încercat să evite un copac prăbușit pe un drum din Argeş a intrat într-un autocar în care se aflau și copii.
Masina politie autospeciala Politia Romana FOTO Shutterstock
Bătaie între alegători într-o secție de votare din Sectorul 5. Trei persoane au fost duse la audieri
Duminică, într-o secție de votare situată în Sectorul 5 al Capitalei, a izbucnit un conflict spontan între alegători care s-a încheiat cu o bătaie între trei persoane.
dezinformare rusia png
Aisbergul dezinformării ruse cu ocazia alegerilor. „Nu e o simplă colecție de miciuni aleatorii, ci produsul unui sistem complex”
Campaniile de dezinformare ale Rusiei nu sunt o simplă colecție de minciuni aleatorii, ci produsul unui sistem atent conceput. Acest sistem poate fi cel mai bine vizualizat ca un aisberg, vârful vizibil fiind susținut de un sistem vast și ascuns, arată specialiștii europeni de la EU vs Disinfo.
Magazin online Temu FOTO Shutterstock jpg
Shein și Temu sufocă retailul european, inclusiv pe cel românesc
Europa ar putea deveni noul teren central de înfruntare al marilor retaileri „izgoniți” de barierele comerciale impuse de SUA, retailerii chinezi, precum Shein și Temu, îndreptându-și deja atenția către bătrânul continent.
George Simion și a recunoscut înfrângerea Foto Captură video George Simion Facebook jpg
George Simion își recunoaște înfrângerea: „Am fost singuri împotriva tuturor. Lupta continuă”
George Simion și-a recunoscut înfrângerea la alegerile prezidențiale și l-a felicitat pe Nicușor Dan într-un clip video înregistrat în biroul său.
simion si nicusor live 2 jpg
Alegeri prezidențiale 2025. Cum au trăit candidații seara verdictului electoral
Seara anunțării rezultatelor pentru Cotroceni a fost pentru susținătorii lui Nicușor Dan plină de emoțiile învingătorului. De partea cealaltă, George Simion a ținut declarații în direct chiar din fața Parlamentului, anunțându-și victoria, imediat după exit-poll.
George Simion se declară câștigătorul alegerilor prezidențiale după anunțarea rezultatelor exit-poll, în București. FOTO Inquam Photos / Codrin Unici
George Simion, în mijlocul echipei AUR în seara înfrângerii. „Era în discuție cu toată suflarea străineză”
George Simion a urmărit anunțarea rezultatelor alegerilor prezidențiale alături de zeci de membri și susținători AUR, duminică seară, la grupul parlamentar al partidului din Senat.
concediere foto 123 rf
Concedierile au efecte secundare grave. Cum pot fi reduse cheltuielile unei firme fără disponibilizări
În 2025, mulți antreprenori se confruntă cu presiuni financiare, precum inflația încă ridicată, salariul minim recent majorat și prețurile în creștere la utilități care îi obligă să-și regândească bugetele.