„I’am a little alien…“

Publicat în Dilema Veche nr. 844 din 11 - 17 iunie 2020
Iconofobie jpeg

Las la o parte multiplele semnificații ale cuvîntului „informatizare” și mă refer, strict, la sensul dezvoltat de noțiune – la noi, cel puțin – în ultimele decenii: acțiunea de a introduce mijloacele științei informatice în mecanismele de existență a unei societăți în ansamblul ei. Înlocuirea treptată a oamenilor, ca să fim preciși, de către computere, în dinamica generală a unui sistem comunitar. Mărturisesc faptul că eu am trăit nemijlocit această experiență, paradoxal (din unghiul dezvoltării tehnologice actuale), cu mulți ani în urmă, cînd eram foarte tînăr. Aterizat, în vara lui 1993 (aproape direct din pauperul comunism), în Statele Unite ale Americii, în postură de doctorand (nota bene, filolog!), am traversat, pe parcursul primelor luni de ședere acolo, un șoc cultural de toată frumusețea. La vremea respectivă, abia reușeam să deschid un calculator (și asta grație unui prieten care, primind o astfel de minune în instituția importantă – din România – unde lucra, mi-a arătat și mie o dată, prin 1992, cum funcționau cîteva butoane), iar viața americană m-a obligat, încă de la aeroport (JFK-ul newyorkez), să mă descurc în preajma terifiantelor, pentru mine, mașinării. Mai întrebînd în dreapta și în stînga, mai deducînd logic, mai dînd cu bîta în baltă, am reușit cumva, transpirat tot, să-mi activez, la un scanner gigantic, biletul pentru zborul intern New York-Dallas (după aceea am aflat ironia supremă: procesul putea fi încă executat, la începutul anilor ’90, și de către flight attendant, în momentul îmbarcării, nefiind nevoie de traumatizarea bietului pasager).

Episodul a fost însă benign în comparație cu ce a urmat. Am avut de-a face, mai întîi, cu înscrierea propriu-zisă, ca student doctoral, la cursuri. Am primit, de la advisor-ul care-mi fusese repartizat de Universitate, un catalog cu descrierea tuturor disciplinelor, cîteva mii bune, din toate domeniile, oferite de instituția academică americană unde fusesem acceptat. Eu trebuia să-mi aleg o parte dintre ele, din zona mea anglo-americanistică, în așa fel încît numărul lor de credite, pentru poziția de full-time student, să fie suficient. Ei bine, după ce m-am hotărît ce doream, am sunat la un număr de telefon fix, unde o voce robotizată, activată digital, m-a recunoscut, după PIN-ul introdus pe tastele aparatului, și m-a înscris, fără eroare, la cursurile selectate de mine prin intermediul unor coduri numerice. De la aceeași „voce” mi-am aflat ulterior datele, orele și sălile unde urma să-mi susțin examenele și, de asemenea, la finalul semestrelor, rezultatele… Mai tîrziu, am trecut prin experiența imensei Biblioteci Universitare (în care mi-am cam dus „veacul” american, în fond), integral informatizată (căutare, împrumut, retur, posibilitatea studiului rezumativ pe computerele proprii, aflate, la discreție, în incinta vastului așezămînt) și a băncii (Bank One – îmi amintesc și azi sucursala în cauză, unde am avut pînă și un personal accountant, pe simpatica Jennifer), cu cecuri, credit card-uri, ATM-uri, plăți electronice etc. Pot observa, retrospectiv, că am „discutat” cu diverse tipuri de roboți pe majoritatea palierelor vieții mele de individ social în America (să nu-mi uit „codul numeric personal”, social security number-ul, cu ID-ul aferent, prin mijlocirea căruia îmi exercitam, electronic, o multitudine de drepturi și îndatoriri de trăitor temporar pe Pămîntul Făgăduinței). Ajunsesem atît de bun în „manipularea” aparatelor de tot soiul, încît, în 1995, la o vizită academică în Germania, le arătam profesorilor nemți cum să-și ia Coca-Cola de la dozatorul digital fără să le intre și cuburile de gheață în pahar. Da, da, acum știți – se apasă discretul pound key –, dar, pe atunci, mașinăria era o noutate în Europa Occidentală (m-au privit frații germani cu o afecțiune autentică, înduioșătoare pînă în ziua de azi).

Tragedia vine din faptul că, în patria-mumă, în România, mi-am pierdut, în atîția ani, vechile dexterități. Noi lucrăm în continuare, cam peste tot, cu oameni, cu slujbașii plictisiți și incompetenți care, adesea, mai degrabă dărîmă decît construiesc. Aici informatizarea rămîne deocamdată, să recunoaștem, o frumoasă poveste SF. Am constatat-o – mai ales cei care lucrăm în Educație –, din plin, în aceste vremuri pandemice. În plus, personal, sînt dezamăgit că nu avem nici măcar băuturi cu gheață la aparat, să mă pot da și eu mare. Să par, fie și pentru o clipă, Stăpînul Cuburilor din Dozatoare!

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Facultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: romanul Scriptor sau Cartea transformărilor admirabile, Editura Polirom, 2017.

O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.
index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.

Adevarul.ro

image
Mituri despre nutriție, dărâmate de un specialist. Carnea nu face rău, pâinea nu îngrașă. Singurele alimente hipercalorice
Carnea nu ne face rău, la fel cum pâinea nu ne îngrașă. Măsura este însă totul, iar alimentele, oricât de sănătoase, nu pot face, singure, minuni în viața noastră, spune medicul nutriționist Laura Ene.
image
Crimă teribilă într-un sat din Buzău. Suspecți, trei copii care au vrut să-i fure bicicleta unui consătean de 81 de ani
Este o amplă anchetă în desfășurare, în localitatea Pogoanele, după ce un bătrân de 81 de ani a fost ucis cu brutalitate de trei copii. Aceștia l-au prins pe octogenar într-o vie, departe de sat, și l-au bătut pentru a-i fura bicicleta.
image
Cum a scăpat Macron de ceasul de lux într-un interviu. Gestul i-a înfuriat pe protestatari VIDEO
Emmanuel Macron a stârnit indignare, după ce la jumătatea unui interviu despre schimbările puternic contestate ale sistemului de pensii și-a scos de la mână ceasul de lux.

HIstoria.ro

image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.
image
Aventurile lui Landolfo Rufolo, un bancher medieval imaginat de Boccaccio
Deşi Landolfo este un personaj fictiv, numele familiei este cât se poate de real, Rufolo fiind, pe la 1280, una dintre cele mai bogate familii din sudul Italiei.