Hip-hop și Rahmaninov

Publicat în Dilema Veche nr. 1009 din 10 august – 16 august 2023
image

În urmă cu 30 de ani, am mers de la Washington la New York cu celebrul Greyhound Line, rețeaua de autobuze care acoperă întreaga țară, RATA sau IRTA Americii, cum ar veni. Pasagerii erau diverși și mai degrabă modești. Mi-aduc aminte că lîngă mine stătea o negresă ca o mătușică din filme, senină și vorbăreață, îmbrăcată gros, deși era vară. Mi-a spus o mulțime de lucruri pe care însă le-am uitat cu totul. Am ținut minte doar că în momentul în care de pe autostradă s-a zărit în depărtare skyline-ul unui mare oraș, ea a zis, arătînd-mi cu degetul: „Booltimore!”. M-a mirat pronunția ei, iar după aplombul cu care-l indica, părea că era un loc important pentru ea și foarte familiar. Femeia aceea pe care n-o cunoșteam vorbea despre un oraș pe care nu-l cunoșteam. Ea era ca acasă, eu eram ca venit pe altă planetă. Cu toate atuurile pe care poate că-mi închipuiam că le aveam atunci, ca tînăr jurnalist venit din Europa să vizitez Statele Unite, probabil greu aș fi găsit să-i spun ceva care s-o intereseze, în schimb, tot ce venea din partea ei mă făcea curios, chiar și o simplă exclamație. Auzi tu, Booltimore!

Numele orașului l-am mai auzit pe la radio sau rostit cu emfază de către Iosif Sava, la emisiunile sale, dat fiind că acolo există una dintre orchestrele foarte bune din Statele Unite (poate nu în primele cinci – Big Five –, dar pe aproape). Probabil că în urechile mele a sunat ceva de genul: „Sergiu Comissiona la pupitrul orchestrei simfonice din Baltimore”.

Cunoscutul dirijor de origine română a fost chiar  cel mai longeviv director din istoria acestei orchestre (între 1969 și 1984). Sub conducerea lui s-a inaugurat, în 1982, și noua sală de concert „Joseph Meyerhoff Hall“, numită după omul de afaceri și filantropul care era pe atunci președintele și finanțatorul orchestrei (și el evreu născut în Rusia țaristă, pe teritoriul actual al Ucrainei). O sală modernă, cu multe suprafețe curbe și fără unghiuri drepte, construită la ideea lui Sergiu Comissiona. Meyerhoff și Comissiona sînt văzuți, de altfel, ca fiind cei doi promotori ai renașterii orchestrei din Baltimore. 

Spre acea sală ne-am îndreptat imediat ce am ajuns la Baltimore. Așadar, era menit ca la a doua vizită în Statele Unite să trec și prin acest oraș, pe care cu atîta mîndrie mi-l arătase „mătușica” din autobuz. Ar fi trebuit să ascultăm Concertul numărul 1 de Ceaikovski, cu Khatia Buniatishvili la pian și Jonathon Heyward dirijor, apoi Dansuri simfonice de Rahmaninov (după cum se vede, compozitorii ruși nu sînt deloc ostracizați în America). Însă Khatia Buniatishvili a fost înlocuită de pianistul uzbec Bezhod Abduraimov. Administratorii sălii, foarte întreprinzători, ca în alte multe asemenea locuri din Statele Unite, au obiceiul să propună spectatorilor diverse mici înțelegeri bănești care pot părea curioase cuiva venit din Europa. Nouă ni s-au părut nostime. De exemplu, contra unei donații de cîțiva dolari, îți propun să devii „patron”. Termenul nu are exact înțelesul românesc. De fapt, ei îți sugerează să devii un fel de spectator mai important, un client căruia, de exemplu, ei să-i rezerve locul de parcare și să-i ofere tot sezonul bilete cu preț redus, să-l înștiințeze ce spectacole urmează și așa mai departe. Sînt mici trucuri destul de eficiente, pe care și managerii instituțiilor culturale de pe la noi ar putea să le adopte, fără cine știe ce eforturi. Nu mai spun că și fără să devii „patron”, la intrarea în „Joseph Meyerhoff Hall“ primești gratuit o revistă-program foarte consistentă.     

Noi am ajuns dinspre Philadelphia, cu vreo două ore înainte de începerea concertului. Parcarea era deschisă și ne-am putut lăsa acolo mașina. Era ora prînzului și ne era foame. Cartierul nu ne spunea mare lucru. Duminică fiind, era și cam pustiu. Vizavi de sala de concerte era un local deasupra căruia scria Anonymus. Dinăuntru răzbătea o muzică hip-hop, nu tocmai îmbietoare pentru cineva pregătit să asculte muzică simfonică. Ne-am învîrtit prin împrejurimi, dar n-am văzut absolut nimic altceva. În cele din urmă ne-am hotărît să intrăm acolo.

Era o sală mare și întunecoasă, iar muzica, la un volum absolut incredibil, te cocoșa la propriu. Ne-a întîmpinat o fată amabilă, de culoare, și ne-a condus zîmbind la o masă. Am remarcat imediat că toți clienții erau fete de culoare, toate plinuțe, toate dichisite, cu coafuri teribile și multe bijuterii. Era clar că intraserăm într-un loc care nu era pentru noi. Nu puteam însă să ieșim imediat, n-am fi vrut să facem vreun gest ostentativ. Muzica aceea avea parcă efectul caniculei. Te bătea în cap, te copleșea, te făcea să nu mai vrei nimic, în afară de liniște. Oare era un local pentru hipoacuzici? Sau, poate, o bună parte din generația tînără are probleme de la prea frecventa folosire a căștilor pentru muzică? 

Ni s-a adus lista de meniu. Prețurile începeau de pe la 50-60 de dolari porția. Era prea mult. Înțelegîndu-ne mai degrabă prin semne, ne-am ridicat tiptil de la masă și ne-am îndreptat spre ieșire. Fata de la intrare ne-a zîmbit înțelegător. Vedea și ea că nu ne potriveam cu locul acela.

Afară ne-am simțit ușurați, ca și cum tocmai am fi ieșit de sub o cascadă. Mi-am adus aminte de expresia pe care odinioară o foloseau unii profesori cînd intrau în clasă: „Ce-i aici, bar de negri?”. Ei bine, chiar așa ceva fusese. Cică expresia n-ar avea neapărat conotații rasiste. Era folosită pentru localurile în care se aduna populația de culoare, pe vremea segregației rasiale, și în care era mai multă animație, muzică, dans și veselie decît în localurile, mai scorțoase, pentru albi. 

Între timp, vizavi se deschisese sala de concerte și aveau și un bufet cu sandviciuri și băuturi la prețuri rezonabile. Aici, marea majoritate a spectatorilor erau albi și trecuți de  70 de ani. De-o parte și de alta a aceleiași străzi existau două lumi total diferite și cu fond sonor diferit. 

N-aș putea spune că am rămas cu vreo impresie specială în urma concertului. Am constatat din nou că publicul american gafează, aplaudînd între părțile unei simfonii sau ale unui concert, ba chiar și la scenă deschisă, cum se spune. Dirijorii și interpreții, deranjați, reacționează uneori prin gesturi sau chiar prin admonestări verbale.

La ieșirea din sală am trecut pe lîngă o fotografie care-l reprezenta pe Rahmaninov în mărime naturală, alături de care îți puteai face o fotografie, probabil pentru a înțelege cît de mic ești în comparație cu marele compozitor. 

Plimbările ulterioare prin centrul orașului și prin port ne-au dat o idee despre procentajele etnice din Baltimore. În afară de publicul din sala de concerte, aproape că n-am mai văzut albi în acel oraș. Pentru europeni e destul de neașteptat ca, într-un oraș de mărime medie, albii să nu fie nici o treime din totalul populației. Pe de altă parte, se consideră că Baltimore ar fi devenit un pol al sărăciei, avînd și cartiere periculoase. Trebuie să spun neapărat, însă, că în drumurile noastre am întîlnit numai oameni binevoitori, pașnici și politicoși. Am înțeles și mîndria „mătușicii” la vederea orașului, în urmă cu 30 de ani.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

padure jpg
Animalele care se sărută. Fac acest lucru dintr-un motiv întemeiat, iar românii le adoră
Se numără printre cele mai cunoscute și îndrăgite animale de pe glob, însă tot reușesc să surprindă oamenii din întreaga lume. Este vorba despre veverițe, care au un comportament cu totul neașteptat! Aceste animale se „sărută” atunci când se văd, dintr-un motiv extrem de practic!
brad muzeul aurului (2) JPG
Bulgărele uriaș de aur scos din corpul unui miner ascunde un secret tulburător despre marile bogății ale României
Un bulgăre de aur, găsit în trupul unui miner, se numără printre piesele inedite din colecția Muzeului Aurului din Brad. Piesa ascunde o poveste tulburătoare despre controalele care li se făceau minerilor, în trecut, la ieșirea din șut.
image png
Vremea miercuri, 22 ianuarie. Temperaturi nefiresc de ridicate pentru această perioadă
Miercuri, în cea mai mare parte a ţării, valorile termice se vor situa peste normele climatologice specifice în ultima decadă a lunii ianuarie.
donald trump / FOTO:X/@kylenabecker
Fondatorul unei reţele criminale sofisticate de pe internet, grațiat de Donald Trump
Preşedintele Donald Trump a anunţat marţi că a acordat o graţiere lui Ross William Ulbricht, fondatorul reţelei dark web Silk Road, care, în 2013 la momentul închiderii, avea peste un milion de utilizatori înregistraţi.
profimedia 0955585340 jpg
Demonstrație de forță a grupării Hamas. Mesajul liderilor după ce luptători mascați și înarmați au ieșit din tuneluri pe străzile din Gaza
La intrarea în vigoare a armistițiului în Fâșia Gaza, mii de luptători ai Hamas au ieșit la iveală pentru a asigura schimbul de ostatici contra deținuților israelieni, într-o demonstrație de forță ce semnalează faptul că rămâne puterea dominantă în enclava palestiniană, relatează presa americană.
fructe pixabay jpg
Fructul pe care trebuie să-l consumi în fiecare dimineață. Te trezește mai bine decât cafeaua și vei avea energie pe întreg parcursul zilei
Majoritatea atunci când ne trezim bem, cu siguranță, cafeaua. Bineînțeles, nu vrem să-ți răpim plăcerea de a savura o cafea bună, însă vrem să știi că un anumit fruct îți stimulează corpul cu mai multă energie decât o cafea, ajutând în același timp la stabilizarea zahărului din sânge. Este vorba des
crin antonescu jpeg
Crin Antonescu: „Nu-s convins deloc că dacă Brătianu ar fi viu azi ne-ar rezolva problema actuală a României”
Crin Antonescu, candidatul coaliţiei de guvernare la alegerile prezidenţiale, a declarat, marţi seară, că, dacă Brătianu ar învia, nu ar putea rezolva problemele actuale ale României.
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
Criză de medicamente în farmacii. „De ce nu se fac plăți? Ca să nu crească deficitul”
O serie de medicamente, unele dintre acestea pentru afecțiuni foarte grave, lipsesc din farmacii. Se întâmplă la fiecare început de an, iar pacienții au relativ puține opțiuni la dispoziție. Farmaciștii vorbesc și de situații aproape disperate.
Ianis Hagi facebook jpg
Ianis Hagi scoate bani din piatră seacă. Fotbalistul nu-și ține banii la ciorap
Ianis Hagi, 26 de ani, ridică un salariu anual de 1,2 milioane de euro la Glasgow Rangers.