Himerismul, sau portretul Europei după 30 de ani de la căderea comunismului

Publicat în Dilema Veche nr. 821 din 14–20 noiembrie 2019
Teatrul – dimensiune  identitară a Europei jpeg

S-a scris enorm în presa europeană, luna aceasta, despre căderea Zidului de la Berlin şi despre tot ce a însemnat acest eveniment în ultimii 30 de ani. Din masa enormă de analize şi mărturii mi-am propus să aleg cîteva fraze esenţiale sau care reuşesc să capteze „altfel“, departe de limbajul tehnic, semnificaţia acelor schimbări. 

„Zidul a căzut întrucît Gorbaciov a refuzat să ucidă pentru a guverna. Fără a ucide, un regim precum cel sovietic nu putea decît să se prăbuşească.“ Fraza îi aparţine istoricului şi scriitorului de origine ucraineană Vladimir Fedorovski, care în 1989 făcea parte din echipa de reformatori a lui Gorbaciov. După dezmembrarea Uniunii Sovietice Vladimir Fedorovski s-a instalat în Franţa, a început o carieră de scriitor şi eseist, şi a devenit cetăţean francez. Într-un articol publicat în Le Figaro, el mai afirmă ceva foarte interesant, şi anume că prăbuşirea sistemului sovietic a început prin publicarea, în străinătate, a romanului Doctorul Jivago de Boris Pasternak. „Doctorul Jivago a fost, într-un fel, prima lovitură de tîrnăcop dată în Zidul de la Berlin“, susţine Vladimir Fedorovski. Şi este adevărat că acest roman, interzis în Uniunea Sovietică, publicat în 1957 în Italia de Editura Feltrinelli şi apoi, în 1958, în Franţa de Editura Gallimard, recompensat cu Premiul Nobel pentru literatură, ecranizat de Hollywood în 1966, acest roman deci a avertizat întreaga lume că în Uniunea Sovietică exista o tumoare politică incurabilă…

Fostul ministru (socialist) de Externe francez Hubert Védrine analizează, în revista L’Obs, sursa frustrărilor actuale din Europa şi se întreabă de ce astăzi ţările din Est vor să ia o altă cale, a democraţiei „iliberale“, decît ţările din Vest care mai cred încă în democraţia liberală. Iată fraza-cheie a analizei sale: „Ceea ce nu a funcţionat este himerismul, iluziile noastre europene legate de depăşirea conceptelor de putere şi de identitate, iar în Franţa nu a mai funcţionat ideea că ar avea o misiune specială“. Reţin din această frază mai ales conceptul de himerism. Ştim cu toţii ce înseamnă o himeră. Iată prima sa definiţie în Dicţionarul Explicativ al Limbii Române: „Monstru avînd cap de leu, trup de capră şi coadă de balaur“. Himerismul în politică ar fi deci altceva decît utopismul sau angelismul. Iar pe himerişti i-am putea defini ca pe nişte actori activi care chiar construiesc un edificiu social, cultural, politic şi economic, numai că rezultatul este… monstruos. Să fie oare Uniunea Europeană de astăzi un astfel de „monstru“ care vrea să pună în acelaşi creuzet prea multe lucruri contradictorii? Adică democraţie, dar şi ultraliberalism, identitate, dar şi imigraţie, apărarea stilului de viaţă european, dar şi toleranţă faţă de tradiţiile aduse de străini în spaţiul european, universalism, dar şi tot mai multe drepturi acordate minorităţilor (fie ele etnice sau de altă natură), protecţie socială, dar şi concurenţă neîngrădită etc., etc…

Personal, himerismul mi se pare un concept interesant, merită utilizat în analiza lumii contemporane, dat fiind că alte concepte s-au tocit sau fac parte deja din panoplia limbii de lemn.  O frază care nu recurge la volute metaforice, dar are calitatea de a fi clară, îi aparţine istoricului Adam Michnik, fost militant al sindicatului Solidaritatea, directorul publicaţiei poloneze Gazeta Wyborcza. El spune următoarele, în Le Monde: „Astăzi, 30 de ani mai tîrziu, observăm în Europa o criză a ideilor democratice. Simbolurile acestei crize sînt Brexit-ul, Matteo Salvini, Donald Trump, Vladimir Putin, Viktor Orbán şi Jaroslaw Kaczynski, precum şi duşmanii Uniunii Europene din Franţa şi Germania“. Dacă am veni cu idei noi, interesante, incitante, curajoase, decomplexate în privinţa casei comune, poate că europenii şi-ar recîştiga încrederea în Europa, iată ce transmite implicit Adam Michnik. Să fim oare cei care mai cred în Europa într-o stare de paralizie mentală, de lene a gîndirii? Să fie ei intoxicaţi de virusul gîndirii politice corecte, de autocenzură? Iată la ce mă face să reflectez istoricul francez.

Adversarii democraţiei liberale şi chiar ai Europei adoptă, în mod paradoxal, un stil de a se exprima şi de a acţiona mai puţin marcat de autocenzură, de limba de lemn şi de gîndirea politică corectă. Cum de s-a ajuns aici, într-o Europă de unde a iradiat universalismul, ca duşmanii libertăţii să pară mai liberi şi mai proaspeţi în gîndire atunci cînd se exprimă decît apărătorii libertăţii?  Un semnal de alarmă este lansat, în contextul acestui moment comemorativ, şi de preşedintele francez Emmanuel Macron. Europa, spune el în revista The Economist, este într-o stare de „extraordinară fragilitate“, epuizată de un Brexit nesfîrşit, şi „riscă să dispară dacă nu se mai consideră pe sine ca o mare putere“. Alianţa Atlantică, mai spune Macron, a ajuns într-o fază de „moarte cerebrală“ (dovadă că şi-a abandonat aliaţii kurzi în Siria), iar Europa, dacă nu se structurează ca o comunitate, va rămîne o simplă „piaţă“ şi riscă în curînd să devină vasala unor mari puteri precum China. „Nu vom mai fi stăpîni pe destinul nostru dacă nu ne trezim“, mai avertizează Emmanuel Macron.

Din toate aceste analize, precum şi din altele, se desenează un portret al Europei destul de tulbure. După 30 de ani de la căderea comunismului, triumfalismul iniţial s‑a transformat, datorită himerismului, într-un zombism colectiv. 500 de milioane de oameni incapabili să mai formeze o mare familie înaintează ca nişte zombi spre ieşirea din istorie. Sigmar Gabriel, fost patron al social-democraţilor germani, sintetiza într-o altă memorabilă frază această stare de lucruri: „Noi, europenii, sîntem nişte ierbivori geopolitici într-o lume de carnivori geopolitici“.

O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.
index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.

Adevarul.ro

image
„Capra cu trei iezi“, locul 1 pe Netflix. Publicul fie îl iubește, fie îl urăște: „Un film ce n-ar fi trebuit să existe“ FOTO
La fel ca alte pelicule românești lansate pe platforma de streaming, producția horror „Capra cu trei iezi“ a împărțit telespectatorii în două tabere.
image
Iubirile Principesei Margareta: un student socialist și un actor
Principesa Margareta împlinește la 26 martie vârsta de 74 de ani. Fiica cea mare a regelui Mihai I a avut două mari iubiri în viață: Gordon Brown, cel care avea să devină prim-ministru și actorul Radu Duda, cu care s-a căsătorit.
image
„Regele criptomonedelor”, răpit și torturat după ce și-a înșelat investitorii cu 29 de milioane de dolari
Aiden Pleterski, în vârstă de 23 de ani, care s-a autoproclamat „regele criptomonedelor din Canada” a fost răpit și torturat, după ce și-ar fi înșelat investitorii cu 29 milioane de dolari, relatează Daily Mail.

HIstoria.ro

image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.
image
Aventurile lui Landolfo Rufolo, un bancher medieval imaginat de Boccaccio
Deşi Landolfo este un personaj fictiv, numele familiei este cât se poate de real, Rufolo fiind, pe la 1280, una dintre cele mai bogate familii din sudul Italiei.