Guvernul de stînga care taie salarii

Publicat în Dilema Veche nr. 729 din 8-14 februarie 2018
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

La un moment dat, pînă și PSD va trebui să admită: guvernul său, indiferent de numele premierului, habar nu are ce face. Se iau decizii heirupist și fără o proiecție coerentă a consecințelor. Se renunță la ele la fel de ușor pe cît se iau, uneori fără vreo explicație. Unele se cîrpesc în grabă, din nou, fără calcule prealabile.

Bîlbele comice din jurul declarației 600, constatarea stupefiată și stupefiantă că scad salarii în mai multe domenii în timpuri de majoră creștere economică, incoerența generală a administrației arată nu numai dezorientarea și amatorismul actualei coaliții de guvernare, ci și faptul că nu există nici un fel de provocare externă care să o oblige să se gîndescă de două ori înainte de orice experimente fiscale sau de orice altă natură.

Poate cea mai cinică decizie a coaliției PSD-ALDE a fost trecerea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, într-un gest fără precedent pentru un stat al Uniunii Europene. Coaliția i-a pedepsit astfel pe cei mai săraci dintre români, precum și pe cei care au avut ghinionul să accepte slujbe în companii administrate de indivizi egali în cinism cu habarniștii fiscali ai PSD. Oricît încearcă PSD să convingă că nu sînt oameni care au pierdut de pe urma „revoluției fiscale“, ei există, ba chiar aceia cît de cît organizați amenință cu greva. Gîndirea magică a PSD – dacă nu vorbești despre ei, nu există – nu prea funcționează în acest caz.

România are o istorie de guvernare crudă – de la curbele de sacrificiu interbelice pînă la deciziile de scădere a salariilor din epoca Boc, totul sub aerul mincinos al solidarității. În cazul unui guvern de stînga, cum este cel actual, e chiar mai șocantă nepăsarea. Pentru că a ajuns la guvernare sub semnul justiției sociale, dar guvernează sub steagul disprețului față de toți cei care nu se pot apăra sau nu au o rudă, un prieten sau un partener prin cercurile concentrice din jurul „Supremo“-ului pesedist, Liviu Dragnea.

Am scris de mai multe ori în acest spațiu despre starea deplorabilă a opoziției de dreapta la actualul guvern. Ceea ce se observă mai puțin este satisfacția unei bune părți a parlamentarilor de opoziție față de diverse măsuri fiscale ale Guvernului. Este partea aceea de opoziție mai puțin vocală, dar teribil de utilă Puterii în momente bine determinate.

Într-un fel, PSD este visul secret al libertarienilor care au ajuns să domine discret orice discuție despre economie prin cercurile celor două partide importante de opoziție. Libertarieni care votează voios aministii fiscale pentru tot felul de dezvoltatori imobiliari, dar tac mîlc cînd veniturile cîtorva sute de mii sau milioane de oameni sînt afectate de arbitrariul guvernamental. Aceștia sînt oamenii care se pregătesc să preia guvernarea de la PSD.

Alt brand de cinici inutili. Vâlcovi și mișe vopsiți în culorile USR și PNL. Faptul că astfel de oameni sînt alternativa la PSD e explicația parțială pentru lipsa de tracțiune a Opoziției. Struți ideologici incapabili să vadă dincolo de nisipul gropii în care și-au vîrît capul. Lipsite de empatie, aceste accidente politice se miră stupid că nu primesc încredere.

Dincolo de scenarii care implică Justiția, PSD nu poate fi atacat cu succes decît dintr-o singură parte. Aceea care privește interese directe ale oamenilor – salarii, birocrație, sănătate, educație. Punerea statului în serviciul oamenilor, nu fantezista sa desființare. Nu aș vrea să se înțeleagă de aici că întreaga opoziție este așa, însă, cel puțin la nivel de gîndire economică, mișele domină, vâlcovii decid. De ce ar cumpăra cineva o clonă cînd originalul guvernează?

De altfel, e ușor de observat ce confortabil se simte PSD cu actuala opoziție. Le împlinește dorințele secrete și, la schimb, ei nu pun probleme majore. Închipuiți-vă disconfortul PSD dacă vreunul dintre partidele care i se opun formal astăzi ar vorbi cu adevărat în numele unor categorii sociale bine definite, dacă ar reuși să articuleze altceva decît nemulțumiri estetice, de stil sau generice.

Dincolo de tot felul de strategii de comunicare, Opoziția românească trebuie în primul rînd să învețe empatia și să caute relevanța. Îi vezi adesea vorbind pe subiecte de împrumut, bănuite, nu simțite. Presupuse, nu documentate. Ruptura între ea și votantul real e aproape înspăimîntătoare. Cei mai slabi cu duhul dintre membrii lor de partid sînt ușor de identificat după prezumția clamată zgomotos că votanții altora nu-s tocmai inteligenți. Reproșează electoratului lipsa de entuziasm fără să încerce măcar să înțeleagă resorturile ei. Dorința de a lua mai multe voturi e aproape instantaneu învinsă de cea de autovalidare cu mijloace primare, de clasa a doua. Și toate astea în vremea unui guvern de stînga care taie salarii. Enormitatea acestei situații neexploatate de opoziție e probabil definiția acestei legislaturi.

Uitați-vă înainte cu prudență. Este esențială pentru evitarea unei dezamăgiri. 

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Blogul urmăreşte îmbunătăţirea relaţiei dintre părinţi şi copii (Foto Arhivă)
Noile cercetări dau speranță cuplurilor care se confruntă cu probleme de fertilitate
O nouă moleculă ar putea fi cheia pentru a rezolva misterele infertilității feminine. Cercetătorii australieni au făcut un pas uriaș către tratamente mai eficiente.
fresca de la castelul corvinilor
Povestea lui Voicu, tatăl lui Ioan de Hunedoara. Cine era românul care a câștigat admirația regelui Ungariei
Pe 18 octombrie se împlinesc 615 ani de prima atestare documentară a Huniazilor, familia faimoasă în Europa datorită lui Ioan de Hunedoara și a fiului său regelui Matia Corvin. Voicu, tatăl cavalerului Ioan de Hunedoara a fost și el un personaj remarcat pentru meritele sale militare.
castane coapte jpeg
Cea mai delicioasă gustare în sezonul rece. Cum prepari castane la cuptor și ce trebuie să faci dacă le vrei moi sau crocante
Castanele sunt o gustare ideală pentru sezonul rece. Mirosul și aroma lor se simte în toată casa, iar majoritatea oamenilor sunt încântați să le savureze proaspăt scoase din cuptor, fie ele moi sau crocante, în funcție de preferință. Iată cum se prepară.
lunetist rus sursa foto Unsplash jpg
Generalul Grumaz: „Nu avem voie să-i subestimăm pe ruși (...) Ar ocupa atât de rapid aceste teritorii încât occidentul nu ar avea timp să reacționeze”
Generalul Alexandru Grumaz avertizează asupra riscurilor care exista pentru Republica Moldova și pentru România în următoarea perioadă. Într-o analiză pentru „Adevărul”, generalul arată că ocuparea Ucrainei de către Rusia ar pune într-o situație complicată România.
Lamborghini Urus foto Lamborghini png
Cum a jefuit o bandă de români zeci de pensionari americani bogați. Cu o parte din bani hoții și-au cumpărat Lamborghini și Ferrari
A făcut vâlvă în America la începutul lui 2023 cazul unei bande de români acuzați de FBI de spălarea a peste 1,4 milioane de dolari, bani proveniți din jafuri și escrocherii. În această săptămână, o instanță din România a aprobat extrădarea în America a unuia dintre membrii bandei.
herastrau jpg
Sunt cele mai frumoase parcuri din România! Trebuie să le vizităm cât timp mai avem parte de vreme frumoasă
După cum putem observa cu toții, temperaturile din termometre au mai scăzut, iar, destul de curând, vom începe să ne apropiem și de luna noiembrie. Dar, vremea încă rămâne îndeajuns de frumoasă încât să ne permită să mergem la plimbare în natură, alături de cei dragi!
Istoria Black Friday in Romania jpg
Black Friday 2024 la eMAG. Când începe și cât durează
Economiștii anticipează că puterea mai mare de cumpărare a românilor din acest an va crește și veniturile comercianților care organizează Black Friday în acest an.
Vladimir Putin FOTO Profimedia
Teoria victoriei lui Putin este epuizarea Ucrainei, susțin analiștii ISW
Teoria actuală a victoriei liderului rus Vladimir Putin în Ucraina vizează prelungirea războiului și susține că trupele ruse pot rezista mai mult decât sprijinul occidental pentru Ucraina și pot înfrânge rezistența ucraineană, câștigând un război de uzură, susține Institutul pentru Studiul Războiulu
cafea antiglont jpg
Cum se face cafeaua „antiglonț”, care te ajută să topești kilogramele în plus și să ai energie toată ziua. 3 ingrediente fac adevărate minuni
Undeva în jur de 60% din populația lumii bea cafea, iar pentru mulți dintre noi, cafeaua este chiar prima băutură pe care o consumăm dimineața.