Guverne sub acoperire

Publicat în Dilema Veche nr. 642 din 9-15 iunie 2016
Guverne sub acoperire jpeg

Motivul num─ârul unu de disconfort pentru opinia public─â rom├óneasc─â este de ce nu au fost b─âgate ├«n seam─â mai eficient rapoarte ale SRI cu privire la contractele comerciale dintre unii furnizori de consumabile ╚Öi spitale. Prea pu╚Ťini cona╚Ťionali par a se mira de ce au fost emise inform─âri, ├«n primul r├«nd. La comisia de specialitate a Parlamentului, reprezentan╚Ťii institu╚Ťionali ai SRI au explicat care a fost baza legal─â. Ei nu urm─âreau o anumit─â firm─â. Ei monitorizau un ├«ntreg domeniu de activitate (sistemul de s─ân─âtate) care, pe l├«ng─â asisten╚Ťa social─â ╚Öi sistemul de ├«nv─â╚Ť─âm├«nt, face parte din (prea) largul spectru de politici de care trebuie s─â se ocupe SRI-ul, conform strategiei na╚Ťionale de ap─ârare, ca parte din ceea ce poate aduce atingere siguran╚Ťei na╚Ťionale.

Nu poate nimeni nega faptul c─â sistemele de s─ân─âtate ╚Öi educa╚Ťie reprezint─â subiect de prioritate public─â major─â, asemeni sistemului de asigur─âri sociale. Dar introducerea lor pe o list─â a domeniilor strategice care pot aduce atingere securit─â╚Ťii na╚Ťionale ╚Öi, implicit, mandatarea SRI pentru a monitoriza informativ cele ce se petrec ├«n ╚Öcoli, spitale ╚Öi case de pensii nu ├«mi pare cu totul ├«n regul─â, dup─â cum nu neg total existen╚Ťa unor avantaje. Primul necaz este c─â Serviciul are nevoie de timp, oameni ╚Öi bani pentru a suplini deficitul de competen╚Ť─â al administra╚Ťiei formale (func╚Ťionarii ministerelor ╚Öi ai agen╚Ťiilor descentralizate ale statului). ├Ämi pare plauzibil ca anali╚Ötii SRI s─â aib─â un avantaj ├«n compara╚Ťie cu cei ai Guvernului. Prea multele numiri ╚Öi demiteri pe criterii mai degrab─â politice dec├«t de competen╚Ť─â au sl─âbit, tradi╚Ťional, administra╚Ťia rom├óneasc─â, ├«n ultimul secol ╚Öi jum─âtate (incluz├«nd, evident, ╚Öi anii comunismului). Dac─â mai ad─âug─âm ╚Öi istoria lung─â a corup╚Ťiei micului sau mai marelui func╚Ťionar de stat, ajungem la concluzia c─â Rom├ónia ar putea reprezenta o vulnerabilitate major─â ├«n flancul estic occidental, cam ca Ungaria, Bulgaria ╚Öi Grecia.

De aceea, pun ├«ntr-un context logic vizitele dese ale doamnei Victoria Nuland ├«n regiune ╚Öi avertismentele sale cu privire la corup╚Ťia din ╚Ť─âri care s├«nt prea aproape de frontul ucrainean. Pare logic ca Statele Unite s─â nu priveasc─â relaxat la state cu o administra╚Ťie slab─â, permeabile la ╚Öantaj ╚Öi mit─â cu iz de rubl─â. A se reaminti acuzele de corup╚Ťie la nivel ├«nalt lansate spre guvernul lui Orb├ín ╚Öi vizita lui Putin la Budapesta. Apoi, pozi╚Ťia pro-ruseasc─â a guvernului (teoretic antisistem) Syriza. ├Än fine, imaginea de ╚Ťar─â ├«n care nimic nu mi╚Öc─â f─âr─â aprobarea unor interlopi ÔÇ×umbro╚ÖiÔÇť ╚Öi violen╚Ťi, pe care o are Bulgaria. P├«n─â una-alta, Rom├ónia are imaginea unei ╚Ť─âri ├«n plin─â v├«ltoare anticorup╚Ťie ╚Öi care, al─âturi de Polonia, reprezint─â un pilon al rezisten╚Ťei occidentale ├«mpotriva av├«ntului rusesc pe scena politic─â (╚Öi militar─â) regional─â. A╚Öadar, acesta ar fi avantajul implic─ârii SRI ├«n monitorizarea ╚Öcolilor, spitalelor sau caselor de pensii. Practic, li s-a dat rolul de supliment de vitamin─â pentru o administra╚Ťie anemic─â. Ceea ce, pe termen scurt sau ├«n condi╚Ťii speciale, poate func╚Ťiona bine.

Mi-e team─â ├«ns─â de efectele perverse. Oricare dintre ╚Öefii SRI ÔÇ×de ramur─âÔÇť se poate sim╚Ťi mult mai informat dec├«t oricare dintre mini╚Ötri, nu neap─ârat ├«n materie de contraspionaj (asta ar fi normal), c├«t ├«n ceea ce prive╚Öte lucruri mai lume╚Öti, care ar trebui s─â stea la baza unor politici ÔÇ×civileÔÇť cum ar fi, de exemplu, salariul minim pe economie sau leafa profesorilor (dou─â exemple la ├«nt├«mplare). C├«t de rezistent─â la sminteala puterii trebuie s─â fie o asemenea persoan─â pentru a ignora tenta╚Ťia de a face (mai) bine ╚Ť─ârii dec├«t un ministru lovit, inevitabil, de coroziunea apari╚Ťiilor publice mai mult sau mai pu╚Ťin inspirate ╚Öi de pis─âlogeala continu─â a ziari╚Ötilor, ├«n conferin╚Ťele de pres─â?

De aceea, mi-e mai team─â de politicile elaborate pe baza unor informa╚Ťii ob╚Ťinute ÔÇ×sub acoperireÔÇť, de╚Öi s-ar putea s─â fie mai bune ╚Öi mai eficiente dec├«t cele clasice. Le recunosc meritele, dar tot m─â tem de ele. Nu ╚Ötiu de ce. Din instinct, poate.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Un roman de ╚Ötiin╚Ť─â
Bill Bryson nu este om de ╚Ötiin╚Ť─â, nu are o forma╚Ťie ╚Ötiin╚Ťific─â ╚Öi, poate tocmai de aceea, tot ce scrie pare s─â aib─â ├«n spate un proces de ├«n╚Ťelegere, de clarificare a unor lucruri, p├«n─â la nivelul la care devin accesibile oric─ârui om cu o minim─â educa╚Ťie academic─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Datoria Europei
Nici Fran╚Ťa, nici Germania ╚Öi nici ÔÇô cu at├«t mai pu╚Ťin! ÔÇô ╚Ü─ârile de Jos ori Danemarca nu vor face rabat de la exigen╚Ťele procesului de aderare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Note, st─âri, zile
Mi-e greu s─â pricep de ce a certa pe toat─â lumea e o form─â de ÔÇ×ac╚ŤiuneÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
ÔÇ×Nu umili╚Ťi Fran╚Ťa, domnule pre╚Öedinte!ÔÇŁ
Pre╚Öedintele Fran╚Ťei, Emmanuel Macron, a declarat de dou─â ori, nu o singur─â dat─â, c─â ÔÇ×nu trebuie umilit─â RusiaÔÇŁ.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Eroismul ucrainean și inima stafidită a Europei
Ucrainenii dau Europei anului 2022 o lec╚Ťie pentru care m─â tem c─â opulentul nostru continent, cu birocra╚Ťia lui pe c├«t de groas─â, pe at├«t de nevolnic─â, cu politicienii lui minusculi, nu este preg─âtit.
Cooper Union jpg
Două surori, un muzeu și o premieră
├Än prim─âvara anului 1897, la etajul al patrulea al ╚Öcolii publice Cooper Union din Manhattan pe care o ├«nfiin╚Ťase bunicul lor, surorile Hewitt au inaugurat Muzeul de Arte Decorative Cooper Union.
Tezaur jpg
O lung─â istorie de furt
Furturile din Ucraina sînt o reamintire brutală a celor cu care s-a confruntat, în istorie, România.
Iconofobie jpeg
Iubirea/ura de aproape
Devii mizantrop nu neapărat cunoscînd răul din celălalt, cît cunoscînd răul din tine.
HCorches prel jpg
La vida loca loca loca loca
Deprinderea aceasta a def─âim─ârii profesorilor a devenit la noi pandemic─â ╚Öi are un gust nu amar, ci de-a dreptul gre╚Ťos, cel pu╚Ťin ├«n percep╚Ťia mea.
p 7 2 WC jpg jpg
De ce refuz─â Occidentul s─â numeasc─â fascist─â Rusia lui Putin?
Jena Occidentului de a numi fascist─â Rusia lui Putin se explic─â prin contextul psiho-istoric al ╚Ť─ârilor europene.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Ce mai facem cu Na╚Ťionala?
Ne tortureaz─â ┼či o tortur─âm, chestiune din care nimeni nu va r─âm├«ne ├«ntreg. Echipa Rom├óniei nu e altceva dec├«t oglinda Rom├óniei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Ospitalitate
Nu e neap─ârat ipocrizie, cum ar zice unii, ci polite╚Ťe ╚Öi meserie.

Adevarul.ro

image
├Änchisoare pe via┼ú─â ├«n┬áMarea Britanie pentru ┼čoferii care produc accidente mortale. ├Än ce condi┼úii se aplic─â pedeapsa maxim─â
Marea Britanie introduce pedeapsa cu ├«nchisoarea pe via┼ú─â pentru ┼čoferii care ucid, ├«n cadrul unei ample reforme a justi┼úiei care a intrat duminic─â ├«n vigoare, potrivit informa┼úiilor publicate de BBC.
image
O t├ón─âr─â ┼či-a dorit o noapte de vis ├«n compania unui ÔÇ×Don JuanÔÇŁ. Idila s-a transformat ├«n co┼čmar
O t├ón─âr─â care credea c─â va tr─âi o noapte de vis al─âturi de un a┼ča-zis ÔÇ×Don JuanÔÇŁ s-a trezit a doua zi ca dintr-un co┼čmar. B─ârbatul a fost condamnat pentru faptele sale.
image
Imagini din patiseria Paul din mall Promenada ├«nchis─â de ANPC din cauza mizeriei ┼či a alimentelor expirate VIDEO
O echipa din Comisariatul pentru Protec┼úia Consumatorilor din Municipiul Bucure┼čti a constatat un mod defectuos ├«n desf─â┼čurarea activit─â┼úii Patiseriei/cofet─âriei Paul, care oferea spre consum produse care pot pune ├«n pericol via┼úa ┼či s─ân─âtatea consumatorilor.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
├Än prim─âvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a c─ârui gazd─â era Betty Crocker, devenit─â o emblem─â a emisiunilor de acest gen ╚Öi un idol al gospodinelor de peste Ocean. Pu╚Ťin─â lume ╚Ötia c─â Betty nu exista cu adev─ârat, ci era doar o pl─âsmuire a min╚Ťilor creatoare ale postului de radio.
image
ÔÇ×UverturaÔÇŁ r─âzboiului austro-turc din 1715-1718
R─âzboiul turco-vene╚Ťiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut ╚Öi drept R─âzboiul Austro-Turc din 1715-1718, sau ÔÇ×R─âzboiul lui Eugeniu de SavoiaÔÇŁ, este primul din seria r─âzboaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol ├«i scria Elisabetei c─â otomanii ├«ncercaser─â pe data de 28 s─â ias─â din Plevna lupt├ónd ╚Öi construind un pod peste r├óul Vid, ├«n zon─â desf─â╚Öur├óndu-se b─ât─âlii cumplite. Carol s-a ├«ndreptat imediat ├«n acea direc╚Ťie, ├«n timp ce ├«mp─âratul se dusese ├«n centrul dispozitivului.