Guverne sub acoperire

Publicat în Dilema Veche nr. 642 din 9-15 iunie 2016
Guverne sub acoperire jpeg

Motivul numărul unu de disconfort pentru opinia publică românească este de ce nu au fost băgate în seamă mai eficient rapoarte ale SRI cu privire la contractele comerciale dintre unii furnizori de consumabile și spitale. Prea puțini conaționali par a se mira de ce au fost emise informări, în primul rînd. La comisia de specialitate a Parlamentului, reprezentanții instituționali ai SRI au explicat care a fost baza legală. Ei nu urmăreau o anumită firmă. Ei monitorizau un întreg domeniu de activitate (sistemul de sănătate) care, pe lîngă asistența socială și sistemul de învățămînt, face parte din (prea) largul spectru de politici de care trebuie să se ocupe SRI-ul, conform strategiei naționale de apărare, ca parte din ceea ce poate aduce atingere siguranței naționale.

Nu poate nimeni nega faptul că sistemele de sănătate și educație reprezintă subiect de prioritate publică majoră, asemeni sistemului de asigurări sociale. Dar introducerea lor pe o listă a domeniilor strategice care pot aduce atingere securității naționale și, implicit, mandatarea SRI pentru a monitoriza informativ cele ce se petrec în școli, spitale și case de pensii nu îmi pare cu totul în regulă, după cum nu neg total existența unor avantaje. Primul necaz este că Serviciul are nevoie de timp, oameni și bani pentru a suplini deficitul de competență al administrației formale (funcționarii ministerelor și ai agențiilor descentralizate ale statului). Îmi pare plauzibil ca analiștii SRI să aibă un avantaj în comparație cu cei ai Guvernului. Prea multele numiri și demiteri pe criterii mai degrabă politice decît de competență au slăbit, tradițional, administrația românească, în ultimul secol și jumătate (incluzînd, evident, și anii comunismului). Dacă mai adăugăm și istoria lungă a corupției micului sau mai marelui funcționar de stat, ajungem la concluzia că România ar putea reprezenta o vulnerabilitate majoră în flancul estic occidental, cam ca Ungaria, Bulgaria și Grecia.

De aceea, pun într-un context logic vizitele dese ale doamnei Victoria Nuland în regiune și avertismentele sale cu privire la corupția din țări care sînt prea aproape de frontul ucrainean. Pare logic ca Statele Unite să nu privească relaxat la state cu o administrație slabă, permeabile la șantaj și mită cu iz de rublă. A se reaminti acuzele de corupție la nivel înalt lansate spre guvernul lui Orbán și vizita lui Putin la Budapesta. Apoi, poziția pro-rusească a guvernului (teoretic antisistem) Syriza. În fine, imaginea de țară în care nimic nu mișcă fără aprobarea unor interlopi „umbroși“ și violenți, pe care o are Bulgaria. Pînă una-alta, România are imaginea unei țări în plină vîltoare anticorupție și care, alături de Polonia, reprezintă un pilon al rezistenței occidentale împotriva avîntului rusesc pe scena politică (și militară) regională. Așadar, acesta ar fi avantajul implicării SRI în monitorizarea școlilor, spitalelor sau caselor de pensii. Practic, li s-a dat rolul de supliment de vitamină pentru o administrație anemică. Ceea ce, pe termen scurt sau în condiții speciale, poate funcționa bine.

Mi-e teamă însă de efectele perverse. Oricare dintre șefii SRI „de ramură“ se poate simți mult mai informat decît oricare dintre miniștri, nu neapărat în materie de contraspionaj (asta ar fi normal), cît în ceea ce privește lucruri mai lumești, care ar trebui să stea la baza unor politici „civile“ cum ar fi, de exemplu, salariul minim pe economie sau leafa profesorilor (două exemple la întîmplare). Cît de rezistentă la sminteala puterii trebuie să fie o asemenea persoană pentru a ignora tentația de a face (mai) bine țării decît un ministru lovit, inevitabil, de coroziunea aparițiilor publice mai mult sau mai puțin inspirate și de pisălogeala continuă a ziariștilor, în conferințele de presă?

De aceea, mi-e mai teamă de politicile elaborate pe baza unor informații obținute „sub acoperire“, deși s-ar putea să fie mai bune și mai eficiente decît cele clasice. Le recunosc meritele, dar tot mă tem de ele. Nu știu de ce. Din instinct, poate.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

shutterstock 2574469139 jpg
Europa are un „plan puternic” de ripostă la tarifele masive cu care a amenințat Trump. Ce opțiuni are UE
Uniunea Europeană ia în considerare deschiderea unui nou front propriu în timp ce președintele Donald Trump se pregătește să impună miercuri așa-numitele tarife reciproce tuturor partenerilor comerciali ai Americii, relatează Politico.
Victor Ponta George Simion FOTO Mediafax
S-a dat startul acuzațiilor electorale. Contre între Ponta și Simion: „Continuă să se comporte ca un huligan din galeria politicii!”
George Simion, candidatul și șeful AUR în alegerile prezidențiale, a susținut că Victor Ponta, candidat independent înscris în cursa prezidențială ar fi beneficiat de un lobby plătit de 7 milioane de euro pentru a crea impresia că are susținerea administrației Trump.
Lidia Buble, foto Instagram jpg
Lidia Buble, anunț șoc pentru fani! Se retrage din industria muzicală? „Nu am chef să dau prea multe explicații”
Lidia Buble, îndrăgita cântăreață de muzică ușoară a făcut recent o dezvăluire care i-a șocat pe fanii săi. Cântăreața a anunțat că se va retrage din industria muzicală chiar de 1 aprilie, ceea ce a stârnit mari confuzii în rândul urmăritorilor ei.
Natalia Intotero 1 jpg
Reacția ministrului Culturii, în urma insultelor proferate de Mihail Neamțu: „Este un om pregătit, dar astfel de atitudini pot avea consecințe”
Natalia Intotero, ministrul Culturii, spune despre deputatul Mihail Neamțu, care a insultat pe rețelele sociale pe cei care îl fac putinist, că este un „om pregătit” și dă vina pentru derapajul său pe agitația din ultima perioadă.
image png
Președintele Zambiei își avertizează miniștrii să nu mai doarmă în cabinet
Președintele Zambiei, Hakainde Hichilema, a avertizat miniștrii să nu doarmă în timpul ședințelor, atribuind lipsa lor de atenție „indulgenței” și absenței autocontrolului.
Universitatea Cluj CFR Cluj (Sportpictures) jpg
Dan Petrescu, dezamăgit: „E cea mai nedreaptă înfrângere din carieră”
Tehnicianu, deznădăjduit după meciul cu Universitatea Cluj.
Dana Nalbaru, foto Instagram jpg
Orașul din România care a scos-o din minți pe Dana Nălbaru. Soția lui Dragoș Bucur a răbufnit: „Abia aștept să ajung la țară”
Dana Nălbaru (48 de ani) a vizitat recent un oraș din România care i-a pus răbdarea la încercare. Ea s-a declarat deranjată de agitația urbană și a mărturisit că abia așteptă să se întoarcă în liniștea de la țară.
dieta jpg
Fastingul intermitent, popular în rândul starurilor de la Hollywood. Ce presupune metoda 4:3, cu trei zile de post pe săptămână
Cercetătorii au descoperit un plan de alimentație mai bun pentru slăbit decât numărarea caloriilor. Fastingul intermitent este popular în rândul starurilor de la Hollywood.
paul ciprian pintea   foto fb alunita voiculescu jpg
CV-ul unui senator POT cu o condamnare la activ și cursuri la „Academic Singles”, deliciul internetului
Senatorul Paul Ciprian Pintea, aflat la primul mandat, câștigat pe listele POT, a devenit peste noapte vedetă pe rețele sociale. CV-ul său este subiect de glume, în schimb dosarele penale în care a fost cercetat sunt cât se poate de serioase.