Gutui
Cinci la 5 lei. Hai, uite șase. Dar ce fac cu gutuile? Ce să fac cu șase gutui? A fost ofertă în Obor, am dar 5 lei, dar ce fac cu gutuile? 2 gutui mari, 5 linguri cu zahăr, 80 ml ulei, 1 lingură cu făină. Spălăm gutuile şi le feliem, apoi le punem la prăjit în 80 ml ulei, întorcîndu-le pe toate părţile, să nu se lipească. Cînd feliile de gutui devin aurii, adăugăm apa cît să le acopere. Lăsăm să fiarbă 3-5 minute, timp în care caramelizăm 5 linguri cu zahăr, iar caramelul îl turnăm peste gutui, omogenizînd totul cu grija. Facem un sos dintr-o lingură de făină şi o ceşcuţă de apă, turnăm cu grijă şi amestecăm să nu se formeze cocoloaşe, apoi oprim focul (bucătăraş). Dar mai am patru gutui. Ce fac? Supă. 1) Se curăţă gutuile de coajă, se taie în patru, li se scot seminţele şi se taie în felii subţiri. 2) Feliile de gutui se pun la fiert în 1,5 litri apă cu coajă de lămîie, sare, zahăr şi un praf de scorţişoară. 3) Se dau prin blender gutuile şi supa obţinută se mai fierbe cîteva minute cu frişcă sau smîntînă. 4) Se ornează cu pătrunjel verde tocat fin şi se serveşte rece sau caldă (gustos).
100 g unt, 1 kg gutui, 2 linguri zahăr, 1 kg carne de pasăre (copane şi piept), 1 lingură făină, 3 linguri vin alb sec, 25 ml rachiu de fructe, 250 ml supă de carne. „Carnea se rumeneşte acoperită în puţin unt. Într-o cratiţă mai mare se încinge făina, se stinge cu zeamă de carne. Se scoate carnea, se scurge de grăsime şi se pune la fiert în zeamă de carne, 5-10 minute.“ Am luat gutui șase. De unde-s gutuile în februarie? Din China. Ce-nseamnă China?