Grepolis

Publicat în Dilema Veche nr. 421 din 8-14 martie 2012
Grepolis jpeg

Emileczka a fost, clar, omul zilei. A salvat obrazul. După ce Yuchen a strigat din toţi bojocii că a găsit inamicii în oraş, am încercat în fel şi chip să-l salvăm. A trimis dhkakder un val de atac. Apoi, bijin. A încercat şi JDoe. Nimic. Am trimis şi eu un val de atac, mai mult simbolic. Cu o zi înainte pierdusem o grămadă de trupe, cînd am dat din greşeală peste Necunoscuţi, în plină cucerire. Eram aliaţi cu Necunoscuţii, aşa că am făcut scandal pe forum. „De ce nu semnalizaţi operaţiunile de cucerire? Este mizerabil ce s-a întîmplat, am pierdut sute de soldaţi.“ Liderul lor, Dano cel Mare, şi-a cerut scuze într-un mesaj privat, mi-a trimis mii de resurse pentru a-mi reface armata. După o vreme, cel vinovat a recunoscut că era obosit după o zi de muncă şi a uitat să semnalizeze, pe forum, cucerirea. L-am întrebat despre ce fel de tură e vorba căci, dacă e avocat, nu-l iert, să plătească toate daunele. A rîs, mi-a zis că e operator la 911 în Boston. L-am iertat. Era un fel de SMURD al lor, avea circumstanţe atenuante.

Aşadar, mai rămăsese o singură şansă. Emileczka. Ea avea oraşul exact pe insulă cu Yuchen. Îi era relativ simplu să trimită o expediţie terestră. Ne-a spus care sînt forţele ei. Erau la limită. Dacă pierdea, ar fi rămas fără apărare pentru multe zile. Nu a interesat-o. A trimis tot ce avea. A pierdut. M-a impresionat Emileczka, mai ales că, în urmă cu vreo cîteva zile, pe forum a apărut un mesaj (eram în timpul unui atac împotriva lui ADASKO): „Aici e mama lui Emileczka, trebuie să meargă la culcare, este tîrziu şi mîine are şcoală“. Cred că am rîs vreo zece minute. Pînă atunci, discutaserăm serioşi, ore în şir, cum să îl masacrăm pe ADASKO (polonez şi el, ca Emileczka). Emileczka are 10 ani. E din Cracovia, e în clasa a treia.

La început, eram terorizat de colegul de insulă, jmcc. Mai tîrziu, cînd am ajuns în aceeaşi alianţă, mi-a spus că era la fel de îngrozit de mine. De-aia a intrat în aceeaşi tabără, să nu-l atac. După vreo săptămînă, am aflat că potenţialul rival jmcc era de fapt rivală, profesoară de geografie la pensie, din California. JDoe este tot pensionar, fost distribuitor Sony în Florida. Skydive e uşor de citit. Oraşele lui se cheamă Austin, Houston, Corpus Christi. E clar, este texan. Asta înseamnă că poţi să ştii care îi este fusul orar, cînd merge la culcare, iar ăsta era cel mai bine păzit secret. Exact la orele alea puteai fi atacat. Sky e student la electrotehnică, în Houston. A fost puşcaş marin şi era încîntat că a găsit pe cineva cu care să poată înjura liniştit, în engleza americană. Ăla eram eu. Mi-am exersat înjurăturile învăţate prin filme, în multe mesaje personale. Pe forum nu aveam voie. Şefa, adică mary1, ne ţinea din scurt. Cred că e englezoaică. E şefa alianţei şi fondatoarea ei. A construit prost alianţa, a băgat în ea tot soiul de micimani fără şanse. Mulţi şi ineficienţi. La noi era ca un fel de ONG. Inamicii funcţionau ca o corporaţie. Ei erau 40, noi 140. Oraşele lor erau puţine şi puternice, ale noastre erau multe şi mici. Drept urmare, ne tocau mărunt şi ne luau oraş după oraş. În plus, adversarul principal era un polonez, ADASKO. Nu dormea niciodată, ne ataca mereu şi rezista tuturor încercărilor noastre de a-l termina. Emileczka ne traducea mesajele pe care ni le trimitea, în batjocură, după fiecare atac ratat. Eu nu aveam ceva special cu el. Eu atacam sîrbi. Ştiam că ăştia nu s-ar fi retras în caz de atac. Ei stau şi încearcă să reziste, chiar dacă vor fi masacraţi pînă la unul. În ziua cu refuzul României de a fi de acord cu statutul Serbiei de ţară în curs de aderare, i-am trimis lui Akson (singurul sîrb de la mine din alianţă) nişte resurse-cheie, împreună cu un mesaj: „Cadou din UE“.

Am ieşit din jocul online Grepolis. Devenisem obsedat. Lumea aia virtuală îmi domina programul zilnic din lumea reală. Mi-am amintit că am un copil, o soţie şi un serviciu care sînt mult mai importante pentru mine decît o lume virtuală, departe de viaţa mea reală. Uşurat, am dat drumul la televizor. Am dat de canalele de ştiri. Am avut strania impresie că plonjez din nou în Grepolis. Am închis televizorul. Acum citesc Regele, înţeleptul şi bufonul. Marele turnir al religiilor. Doamne, ce bine e… 

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.

Foto: A. Manolescu

index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (III)
Expresiile subiect de drept și drept subiectiv par să aibă o nuanță tautologică sau să trimită la o definiție idem pe idem.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Turcia fără Erdogan?
Recep Tayyip Erdogan este de atîta vreme la putere încît nimeni nu poate spune cu siguranță cum va arăta Turcia după o eventuală plecare a sa din palatul prezidențial.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Cum de nu există din partea instituțiilor aferente reacții prompte, severe, susținute juridic, împotriva unei astfel de imposturi?
Frica lui Putin jpeg
Centrali
Cîte unul se crede central fiindcă e bătăușul clasei; un altul, fiindcă e al planetei.
AFumurescu prel jpg
Inteligență artificială; cu materialul clientului
…a trecut întîi o boare pe deasupra știrilor: există inteligență artificială! Mai întîi ni s-au deșteptat telefoanele.
index jpeg 5 webp
Amelia Earhart și Eleanor Roosevelt, o cină și un zbor cu stelele
„Este începutul unei noi epoci, nu-i așa, cînd o femeie în rochie de seară pilotează un avion noaptea?”, a spus retoric și entuziast Eleanor Roosevelt.
Iconofobie jpeg
Poezia continentelor
Ce surprinde la Whitman este uşurinţa cu care transferă ideea poetică (transcendentalistă) spre geografia culturală a umanităţii.
„Cu bule“ jpeg
Zgubilitic
Cuvîntul zgubilitic nu s-a răspîndit prea mult, dar își păstrează expresivitatea prin felul în care pare să parodieze o terminologie medicală (psihiatrică), prin contrastul comic între simbolismul lipsit de eufonie al primei sale părți și terminația savantă.
HCorches prel jpg
Două tristeți și o așteptare
Le transmit, din experiența personală, că vor simți îmbunătățiri semnificative ale vieții lor, pe toate planurile!
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
Cum spargem balonul chinez
Dacă relațiile sino-americane ar fi un joc de cărți, s-ar putea spune că avem o mînă bună. Dar chiar și o mînă bună poate pierde, dacă e jucată greșit.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Scrisori regăsite
Montefiore spune că nota aceasta, găsită după moartea lui Stalin în seiful său personal, a avut efectul scontat.

Adevarul.ro

image
Finala America Express, 19 martie 2023: Victorie la limită în ultimul joc de amuletă din acest sezon
În ediția 39 din 19 martie 2023, două echipe au luptat cot la cot pentru a obține un avantaj extrem de important în următoarea cursă. Una dintre echipe a încălcat o regulă importantă, iar gazda show-ului a oprit jocul.
image
Avertismentul unui economist român: „Criza este aici, nu o așteptați să vină“. Falimentele din SUA, semnalul de alarmă
Temerile cu privire la o nouă criză financiară la nivel mondial au erupt când trei bănci importante din SUA au dat faliment, iar unda de șoc se simte și în Europa. Profesorul de economie Radu Nechita a vorbit cu „Adevărul” despre riscul unei crize economice de amploarea celei din 2007.
image
Soprana Felicia Filip, despre marele regret din viața sa: „Am crescut copii ca și când ar fi fost ai mei“
Soprana Felicia Filip este căsătorită de 32 de ani cu regizorul de operă Cristian Mihăilescu, formând unul dintre cele mai longevive cupluri din muzica românească.

HIstoria.ro

image
Elena Ceaușescu a dat ordin să se dărâme cârciuma în care mergea socrul ei
Femeie cu suflet mic și foarte răutăcioasă, Elenei Ceaușescu îi plăcea să pună limite. Cumnații și nora nu o puteau vizita decât invitați. Nu l-a iertat nici pe Andruță – tată lui Nicolae Ceaușescu – care mai vorbea cu oamenii, la un țoi, despre problemele cotidiene. Sunt întâmplări relatate de Mirela Petcu și Camil Roguski, în cartea „Ceaușescu: adevăruri din umbră”.
image
Întâlnirea dintre Carol al României și Elena a Greciei şi Danemarcei
După despărţirea de Ioana Zizi Lambrino, principele moştenitor Carol e trimis într-o călătorie în jurul lumii, însoţit de colonelul Nicolae Condeescu.
image
Ce consideră o publicație de la Budapesta ca „simbol fascist la Timişoara, capitala culturală europeană”
Recent o publicație din Ungaria a iesit la rampă cu o serie de acuzații de promovare a unor simboluri fasciste, chiar în anul în care orașul este capitală culturală europeană. Dincolo de faptul că articolul denotă multă dezinfomare, o parte chiar intenționată, o doză de invidie și una de ipocrizie.