Greetings

Publicat în Dilema Veche nr. 826 din 19 decembrie 2019 - 2 ianuarie 2020
Greetings jpeg

Mă salută deunăzi, pe coridoarele Universității, cu un entuziasm debordant, un profesor de la Fizică, pe care-l știam din vedere și din auzite, Neicușor Nefriceanu. Îi răspund cu aceeași bucurie, deși, în realitate, eram puțin descumpănit. Nu vorbisem niciodată cu domnul respectiv. „Ce bine-mi pare că vă văd și, mai ales, că v‑am recunoscut atît de rapid! Asta-mi dă speranțe!“, a spus el, cam straniu, în deschiderea unui inevitabil dialog. „Vă zic sincer: de ceva vreme, am probleme cu amintirea colegilor din instituție. Am intrat la idei. Pesemne că îmbătrînesc accelerat. Problema mai gravă e că lumea de azi nu mai are răbdare. Toți sînt irascibili și neîndurători. Am ajuns să mă tem să mai circul pe holuri. Am pățit-o atît de rău în cîteva rînduri, încît mi s-a declanșat un fel de agorafobie. Iau, nu vă ascund, anxiolitice. Păi, ce-aș putea să fac? Judecați și dumneavoastră! Mergeam la o ședință de departament în urmă cu o lună. Mă grăbeam și trec iute pe lîngă un bărbat care se oprește ultragiat la vederea mea. Ce, bă Pîrțag, nu mă mai știi?  – strigă tipul. Da’, cînd mi-ai cerut o mie de euro și ți i-am dat, mă pupai pe toate părțile. Ai dezvoltat amnezie, ai? Habar n-aveam cine era individul, vă rog să mă credeți, domnule profesor! Am început să-i explic, mai întîi, că nu mă cheamă Pîrțag și, mai apoi, că nu i-am cerut lui o mie de euro. Răspunsul l-a provocat și mai tare. Nu mă numeam Pîrțag, știa asta. Mi-a spus așa cică în batjocură, pentru că aș fi fost scîrțar cu banii. În plus, nu accepta nici o lămurire, nimic. Mă dovedisem țepar, din punctul lui de vedere, și urma să fiu sancționat. Disperat, l-am întrebat cine era. Tenel Scroapă, de la Matematică, a replicat nervos. Oh, Tenel! – am exclamat. Prietenul meu din studenție! Ai trecut cumva, îl întreb, printr-o operație de schimbare a fizionomiei? Deci tot o faci pe prostul, a zbierat, ca să nu-mi dai banii înapoi! Și m-a luat la palme. N-am primit nimic de la matematicieni, vă rog să mă credeți, și cu atît mai puțin de la Tenel Scroapă!“

Nefriceanu căpătase o intonație plîngăcioasă. „La scurt timp, zăresc pe stradă o colegă de generație, Frînzișoara Marmelată. Sărut mîna, îi zic voios, și mă reped să o pup. Aoleu, sufletul meu, ce a urmat! Genți în cap, imobilizarea de către trecători, sosirea polițiștilor locali, acuzații grave – de hărțuire sexuală și tentativă de viol. Ce mai, nebunia de pe lume! Argumentele mele erau frecție la piciorul de lemn. Femeia scosese actele și le arăta polițiștilor, demonstrînd clar că n-avea nici o treabă cu o așa-numită Frînzișoara Marmelată. Pe ea o chema Stenuța Bălaiu. În fața acestei demascări – extrem de îngrijorătoare pentru memoria mea –, polițiștii m-au săltat și, pe drumul spre secție, m‑au bumbăcit cît le-a permis contextul. Acum sînt în cercetare penală. Uraganul nu a încetat însă. Am continuat să nu-i salut pe oamenii pe care, aparent, i-aș fi cunoscut și să-i salut, cu o amiciție bolnăvicioasă, pe străini. Alte insulte, alte îmbrînceli, cu precădere, îmi pare rău să constat, în interiorul Universității. Leruț Momîi, de la Sociologie – pe care-l știu de o viață, dar care nu era el, aidoma falsului Scroapă, atunci cînd ne-am intersectat! – m-a pus, la rîndul său, la zid. Mă prefac – urla după mine pe coridor – că nu-l cunosc, întrucît i-am zgîriat mașina în parcare și nu vreau să-mi asum răspunderea. Domnule profesor, vă rog să mă credeți: eu nu am mașină și nici măcar permis de conducere! Credeți că a contat acest aspect în ochii pretinsului Momîi? Aș! M-a dat pe mîna agenților de la Circulație, care, probabil, îmi vor deschide un dosar de daune. În contrapartidă, m-am repezit la o altă doamnă să o salut jovial, doamnă pe care am bănuit-o a fi o prietenă de-a soției, Torena Scîrnaț. Aici, mă jur pe ce am mai sfînt, am realizat confuzia la vreme și i-am cerut, ceremonios, scuze. Credeți că a funcționat? He, he! Într-o lume paralelă, poate. Tipa asta – o erotomană celebră, am aflat ulterior –, Elba Muștap pe numele său, s-a emoționat la gestul meu prietenesc și, de atunci, nu mai scap de ea. Vai!“

Nefriceanu tremura. Se văita sfîșietor. „Mă urmărește peste tot, domnule profesor! Îmi cere pensie alimentară  pentru băiatul ei, despre care susține că ar fi și al meu. Este convinsă că trăim un amor clandestin de două decenii încoace. Sînt exasperat. Dar destul cu problemele mele! Ce mai faceți dumneavoastră? Cum merg experimentele la laborator?“ I-am replicat, siderat, că nu derulez experimente de laborator. „Cum, nu sînteți profesorul Valică Șoapă de la Fizică?“ „Nu“, am zis tulburat, „eu sînt de la Litere. Dumneavoastră, domnule Nefriceanu, sînteți de la Fizică!“ „Eu, Nefriceanu?“, a strigat Nefriceanu uimit. „De la Fizică? Nicidecum! Sînt Placido Seringo de la Arte!“ M-am îndepărtat oripilat. Neicușor Nefriceanu/Placido Seringo plîngea de-a dreptul și țipa în urma mea: „Domnule profesor de la Litere, sînt la ananghie. Nu mă puteți împrumuta cu vreo mie de euroași?“.

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Facultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: romanul Scriptor sau Cartea transformărilor admirabile, Editura Polirom, 2017.

image png
Reevaluarea lucrurilor de acasă
Și e de observat că țara s-a schimbat în mod fizic, mult mai mult decît atitudinea locuitorilor ei.
p 7 Sam Altman WC jpg
Capitalul cîștigă și în domeniul IA
Nu e de mirare că OpenAI nu a reușit să-și respecte misiunea.
image png
image png
Birocrații inventate, care să justifice plusul la salariu
Ne mai mirăm, apoi, de ce pleacă profesorii din învățămînt sau de ce ezită să vină.
image png
Șanticler
Rămîne să mai vorbim, desigur, despre sensurile alunecoase și imprevizibile generate de larga circulație a cuvîntului efemer.
image png
Un recrut de odinioară
Pe spatele gecii tînărului erau imprimate, în galben ţipător, cuvintele US Air Force.
image png
Mintea democratică și impunitatea poporului
Pe cînd mintea democratică nu exista, popoarele erau pedepsite.
image png
Moș Crăciun, John Fitzgerald Kennedy și bomba nucleară
A fost fix pe dos. Anul 1962 a adus cea mai gravă criză din timpul Războiului Rece, criza rachetelor nucleare din Cuba.
image png
Nevoia de umanioare
Ele sînt însoţitorul şi sprijinul ideal in dürftiger Zeit şi beneficiază de resurse încă nevalorificate în spaţiul Europei de Est.
image png
O fabulă a lui Socrate
E ceea ce am pățit și eu: după ce m-a durut piciorul din cauza legăturii, iată că a urmat și plăcerea.
image png
Spirala ghinionului și ghicitul în gri
Poate nu la fel de ostentativ, dar cei care spun lucrurile sînt, din nou, tratați ca excentrici stridenți și, pe alocuri, isterici.
image png
Cine sapă la temelia pilonului II
Este incredibilă tenacitatea cu care politicienii din zona de stînga atacă pilonul II de pensii administrate privat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.

Adevarul.ro

image
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au adus celebritatea VIDEO
Actriță și fost model, Kim Basinger a devenit celebră datorită rolurilor în filme precum Batman, L.A. Confidential și 9 1/2 Weeks. Vedeta premiată cu Oscar a avut o carieră excepțională, precum și o viață personală fascinantă. Astăzi, vedeta de la Hollywood împlinește 70 de ani.
image
Moartea misterioasă a uneia dintre cele mai mari vedete rock. Ultimele clipe din viața lui Jim Morrison, solistul trupei The Doors
Solistul trupei americane The Doors a fost unul dintre cele mai mari staruri rock din toate timpurile. La 52 de ani de la dispariția sa prematură, moartea sa este încă învăluită în mister, iar mulţi cred că Jim trăieşte şi azi.
image
Cartofii la cuptor, un deliciu. Cum faci cea mai ușoară mâncare de post, condimentele care îi fac irezistibili
Este un preparat simplu, dar deosebit de gustos. În post, cartofii la cuptor sunt o masă sățioasă și ușor de pregătit. Pot fi serviți cu murături, salată de legume ori cu sos de usturoi.

HIstoria.ro

image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.