Grea-i preşedinţia!

Publicat în Dilema Veche nr. 663 din 3-9 noiembrie 2016
Grea i preşedinţia! jpeg

Nu despre Cotroceni fi-va vorba. Ci despre cele șase luni din 2019 în care țara asta, cu administrația sa publică cu tot, vor fi de serviciu pe unitate la UE. Adică vor trebui să asigure președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

Misia e grea, căci are în caietul de sarcini recompense posibile și riscuri certe. De exemplu: România are certitudinea că își va crește vizibilitatea, dar asta nu e neapărat de bine. În cazul unor gafe de administrare a mandatului respectiv, este evident că atenția suplimentară va fi dăunătoare. Mai departe: este posibil să cîștigăm puncte în dosarele de mare interes pentru noi (Republica Moldova sau fondurile de coeziune), dar este cert că aceste dosare trebuie manevrate cu mare grijă, deoarece orice președinție are datoria morală de a fi honest broker, adică să aibă grijă în primul rînd de interesul comun european, în dauna celui național. Atît în privința gafelor, cît și a agendei naţionale, s-au văzut cazuri de președinții ale unor state membre cu mult mai mare vechime în UE care au eșuat (măcar parțial). Acelea erau țări care emiteau pretenții, care aveau și experiență, și funcționari pregătiți. Cine a fost de vină? Păi, fie ambițiile prea mari, fie politicieni la putere cu prea mult „machoism național“, fie evenimente neprevăzute care i-au luat pe nepregătite.

Pe unde e România acum? Aș zice că este într-un moment care oferă din amîndouă, adică și riscuri, și șanse incredibile. Avînd în vedere că, pînă acum, avurăm parte de noroc și la intrarea în UE, și la intrarea în NATO, aș merge pe mîna șansei. În principiu, dacă doamna May va apăsa pe trăgaciul articolului 50 în martie, ultima fază a negocierilor de Brexit, ba chiar și nedorita Mare Semnare a ieșirii Marii Britanii se vor petrece în mandatul României. În plus, vom avea parte de o președinție în timpul campaniei electorale pentru Parlamentul European, asezonată cu discuții privind bugetul Uniunii pentru următorul septenat. Toate sînt la capitolul „predictibile“. De parcă nu ar fi suficientă dificultatea celor deja anunțate, ar trebui avute în vedere și dosarele greu de anticipat. Cine știe de pe-acum ce i-ar putea trece prin minte lui Putin prin toamna lui 2018 sau în primăvara președinției noastre… Nimeni nu are vreo idee despre cum vor evolua criza refugiaților și cea a terorismului pînă atunci… Greu de anticipat. Pînă și o nedorită moarte subită a ursuleților polari de pe banchizele arctice poate arunca în aer pregătirile administrației românești. Cu oarece noroc și cu multă pregătire, am putea s-o scoatem onorabil la capăt.

În context, aș zice că unul dintre avantajele României este… actualul guvern. Mulți, foarte mulți membri ai executivului actual știu foarte bine despre ce e vorba la Bruxelles. Știu diferențele între ­COREPER 1 și COREPER 2. Știu ce fel de funcționari trebuie și cîți din fiecare categorie. Știu, cu alte cuvinte, care ar fi profilul nepoților și nepoatelor care trebuie băgați pe statul de plată, dacă guvernul care urmează va fi mult prea „politic“. În acest moment, ar fi vorba despre un deficit aproximat de circa 500 de oameni. Persoane care ar trebui să cunoască profilul dosarelor presupus a fi fierbinți la momentul 2019, cu bune și foarte bune cunoștințe de limbi străine, comunicare, istorie a cazurilor care trebuie analizate, diplomație, abilități consensuale. Altfel spus, funcționari publici de elită. Necesarul total ar fi de cam 1000 de oameni, dar statul român ar putea oferi în acest moment cam jumătate „din existent“, adică din MAE și ministerele „de linie“. Restul trebuie crescuți. De unde să îi recrutezi? Păi, la prima vedere, ai la dispoziție absolvenții cursurilor de specia­litate ai facultăților tip SNSPA sau de la universitățile care oferă masterate în Politici Europene. A doua sursă este din rîndul angajaților de pe la ministere sau de la activele de partid. Toți recruții ar trebui identificați, agreați, educați suplimentar. Ziceți că nu e mare lucru?

Nu am epuizat subiectul. Mai sînt multe, foarte multe de spus (scris). Îmi permit să vă ameninț cu cel puțin încă un articol pe temă.

Washington Gas service pnp hec 14600 14697v 02 jpg
Cine ajută pe cine
Pe subiectul energiei, România nici dacă ar vrea nu ar putea să ajute statele membre. De ce?
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Vladimir Putin se micșorează
Cere respect și primește dispreț. Sau, în cel mai bun caz, indiferență. Evenimentul istoric la care asistăm cu toții azi este micșorarea lui Vladimir Putin.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Lăsînd ironia la o parte, inițiativa rezerviștilor SRI de a „sărbători” lupta bărbătească a Securității printr-un monument instalat chiar în curtea „ghilotinei” construite de ei apare bunului-simț drept halucinantă.
Frica lui Putin jpeg
Secolul XX continuă
Lumea noastră este deci foarte departe de „sfîrșitul istoriei”, adică de o lume non-conflictuală.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ungaria – afară din UE și NATO!
Atitudinea politică a Ungariei nu e lașitate, prostie sau egoism. E calcul asumat, e politică adevărată și articulată. E vremea să culeagă consecințele asumării.
lossy page1 640px Winston Churchill LCCN2006687122 tif jpg
Regina și prim-ministrul
Peste zece ani, în 1965, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a ocolit cu stil și grație protocolul, care spunea că suverana trebuie să ajungă ultima la orice ceremonie, sosind la funeraliile lui Winston Churchill înaintea familiei acestuia. În semn de prețuire.
Iconofobie jpeg
Pledoarie à contrecœur
Exact așa s-a întîmplat! Ipocriții m-au scos complet din viața lor care, prin iradierea stării de ipocrizie la scară mare, se dovedea a fi, pînă la urmă, viața întregii comunității.
„Cu bule“ jpeg
„Umpic”
Dacă româna nu ar fi o limbă standardizată, cu registre cultivate, ci doar una de circulație orală, cu multe instabilități și variații, umpic ar putea deveni relativ repede un nou cuvînt. Nu e cazul, desigur.
HCorches prel jpg
În pași de dans
Și chiar dacă sînt conștient că nu în toate liceele funcționează în acest fel, acolo unde lucrurile se întîmplă astfel pașii de dans ai unui eveniment de divertisment pot deveni, iată, cîțiva pași pe drumul vieții, într-o manieră formativă.
p 7 WC jpg
Recviem pentru un imperiu
Întrebarea care rămîne este în ce măsură durabilitatea Comunității Națiunilor a depins strictamente de longevitatea regretatului monarh și în ce măsură va putea fi ea menținută de succesorul reginei.
Un sport la Răsărit jpeg
După Serena, acum și Roger? Se încheie o eră?
Federer, în sine, era un sport. Sînt oameni care locuiesc într-un sport şi alţii care invită, ba nu, ordonă unui sport să locuiască în ei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cînd ajungi să crezi în propria cacealma
De ce au făcut conducătorii ruși o asemenea greșeală? De ce s-au grăbit cu un război? Una din explicații ar putea fi că „specialiștii” în false povești (narative, cum s-ar zice astăzi) au început ei înșiși să creadă în ele.
O mare invenție – contractul social jpeg
Sub zodia Balanței
Nu de puține ori, dezacordul dintre CSM și Ministerul de Justiție în legătură cu diferite proiecte legislative a determinat fie blocarea acestora, fie tensiuni mari care au tulburat aplicarea în practică a reglementărilor adoptate de Parlament.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Absenți din istorie
Dezbaterile pe subiectele mari pot fi neplăcute, dar de ele depinde sănătatea unei națiuni. Deocamdată am ales să fim absenți din istorie.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Melancolic, despre democrație
Admit că am fost provocat și de cîteva opinii autohtone, grăbite, simplificator, să constate imaginea „vetustă” a monarhiei în general. Nu pot decît să le doresc „democrație” plăcută...
Frica lui Putin jpeg
Monarhul constituțional (La moartea reginei Elisabeta a II-a)
Și atunci, să spunem că el/ea, monarhul constituțional, este simbolul părții noastre absente, a ceea ce noi nu sîntem, dar poate dorim inconștient să fim, a ceea ce credem că am fost și nu mai putem fi.
AFumurescu prel jpg
Trupurile Reginei; și nu numai
Dacă nu putem fi regi pe dinafară, să încercăm măcar să fim aristocrați pe dinlăuntru. Keep calm and carry on.
Mikhail Gorbachev visits U S  Capitol 1992 LCCN2017646196 jpg
La un (singur) pahar cu Mihail Gorbaciov
În orice caz, campania inițiată sub conducerea lui Mihail Gorbaciov a avut și rezultate pozitive, oglindite în scăderea consumului de alcool și în creșterea speranței de viață și a ratei natalității.
Iconofobie jpeg
Un personaj familiar
Făcînd bine ingratului, el își (auto)creează un sfidător ascendent moral față de acesta („îți sînt superior, pentru că am puterea de a te ridica, de a te sprijini, lucruri complet inaccesibile ție”).
„Cu bule“ jpeg
„Jupîneasă servită”, „bucătăreasă perfectă”, „funcționar cinstit”
Anunțurile de acum un secol erau mult mai generoase în enumerarea calităților necesare îndeplinirii oricărei meserii, majoritatea privind sîrguința, curățenia și seriozitatea: harnic, vrednic, destoinic, muncitor, curat, liniștit, serios, nevicios, fără vicii.
HCorches prel jpg
În nici un caz zei
Sigur, pentru asta este necesar să traversăm noi înșine acest proces și să ne dăm seama cît avem de lucrat cu noi înșine, cît mai avem de cunoscut despre noi înșine, cît de vulnerabili sîntem, în nici un caz zei.
p 7 WC jpg
Este războiul nuclear inevitabil?
Războiul din Ucraina ne-a reamintit că nu putem evita incertitudinea și riscul. Scopul de a reduce (nu de a suprima), cu timpul, rolul armelor nucleare rămîne la fel de important ca întotdeauna.
Un sport la Răsărit jpeg
Fotbalul și violența sînt nedespărțite?
Machiajul fotbalului s-a prelins în dîre groase. Bubele sînt tot acolo, bine-mersi. Schimbarea se amînă sine die în patria lui Nihil sine Deo.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Șosele
Din Norvegia, în schimb, mi-aduc aminte banda de asfalt șerpuitoare prin penumbra unor păduri de brad fără sfîrșit, pe care autocarul o parcurgea într-o liniște și cu o constanță sedative, spre un nord crepuscular, aflat parcă dincolo de limita conștienței noastre.

Adevarul.ro

Bucuresti furtuna ploaie romania FOTO Shutterstock
Cod galben de ploi, vijelii și grindină în 15 judeţe. Harta regiunilor afectate
Judeţele vizate de noua atenţionare Cod galben sunt: Teleorman, Dolj, Olt, Argeş, Vâlcea, Gorj, Mehedinţi, Caraş-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Cluj, Bihor, Arad şi Timiş.
Razboi Rusia Ucraina FOTO Shutterstock jpg
Armamentul rusesc capturat în contraofensiva din Harkov ar putea face diferența în bătăliile care vor urma
Ucraina a capturat 392 de tancuri rusești, 178 de vehicule blindate de luptă, 421 de vehicule de luptă de infanterie și 400 de camioane, vehicule și jeep-uri, potrivit proiectului de investigație open-source Oryx.
Nicolcae Ciuca si Marcel Ciolacu la funeraliile lui Shinzo Abe FOTO Guvernul jpg
Ciucă, la funeraliile lui Shinzo Abe: Un prieten adevărat al României
Nicolae Ciucă a transmis un mesaj după participarea la funeraliile fostului premier nipon Shinzo Abe, fiind subliniat că fostul șef al Guvernului de la Tokyo a fost un prieten adevărat al României.

HIstoria.ro

image
Cine a fost „Îngerul de la Ploiești”?
O prinţesă furată de propriul tată și dusă la orfelinat, regăsită la 13 ani de familia din partea mamei, una dintre cele mai bogate din România – bunicul era supranumit „Nababul“.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.
image
Aristide Blank, finanțistul camarilei lui Carol al II-lea
Aristide Blank (1883-1961) a fost o personalitate complexă, care după ce a studiat dreptul și filosofia, s-a implicat în lumea financiară națională și internațională, reușind astfel să influențeze major viața politică românească dintre cele două războaie mondiale.