Grea-i preşedinţia!

Publicat în Dilema Veche nr. 663 din 3-9 noiembrie 2016
Grea i preşedinţia! jpeg

Nu despre Cotroceni fi-va vorba. Ci despre cele șase luni din 2019 în care țara asta, cu administrația sa publică cu tot, vor fi de serviciu pe unitate la UE. Adică vor trebui să asigure președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

Misia e grea, căci are în caietul de sarcini recompense posibile și riscuri certe. De exemplu: România are certitudinea că își va crește vizibilitatea, dar asta nu e neapărat de bine. În cazul unor gafe de administrare a mandatului respectiv, este evident că atenția suplimentară va fi dăunătoare. Mai departe: este posibil să cîștigăm puncte în dosarele de mare interes pentru noi (Republica Moldova sau fondurile de coeziune), dar este cert că aceste dosare trebuie manevrate cu mare grijă, deoarece orice președinție are datoria morală de a fi honest broker, adică să aibă grijă în primul rînd de interesul comun european, în dauna celui național. Atît în privința gafelor, cît și a agendei naţionale, s-au văzut cazuri de președinții ale unor state membre cu mult mai mare vechime în UE care au eșuat (măcar parțial). Acelea erau țări care emiteau pretenții, care aveau și experiență, și funcționari pregătiți. Cine a fost de vină? Păi, fie ambițiile prea mari, fie politicieni la putere cu prea mult „machoism național“, fie evenimente neprevăzute care i-au luat pe nepregătite.

Pe unde e România acum? Aș zice că este într-un moment care oferă din amîndouă, adică și riscuri, și șanse incredibile. Avînd în vedere că, pînă acum, avurăm parte de noroc și la intrarea în UE, și la intrarea în NATO, aș merge pe mîna șansei. În principiu, dacă doamna May va apăsa pe trăgaciul articolului 50 în martie, ultima fază a negocierilor de Brexit, ba chiar și nedorita Mare Semnare a ieșirii Marii Britanii se vor petrece în mandatul României. În plus, vom avea parte de o președinție în timpul campaniei electorale pentru Parlamentul European, asezonată cu discuții privind bugetul Uniunii pentru următorul septenat. Toate sînt la capitolul „predictibile“. De parcă nu ar fi suficientă dificultatea celor deja anunțate, ar trebui avute în vedere și dosarele greu de anticipat. Cine știe de pe-acum ce i-ar putea trece prin minte lui Putin prin toamna lui 2018 sau în primăvara președinției noastre… Nimeni nu are vreo idee despre cum vor evolua criza refugiaților și cea a terorismului pînă atunci… Greu de anticipat. Pînă și o nedorită moarte subită a ursuleților polari de pe banchizele arctice poate arunca în aer pregătirile administrației românești. Cu oarece noroc și cu multă pregătire, am putea s-o scoatem onorabil la capăt.

În context, aș zice că unul dintre avantajele României este… actualul guvern. Mulți, foarte mulți membri ai executivului actual știu foarte bine despre ce e vorba la Bruxelles. Știu diferențele între ­COREPER 1 și COREPER 2. Știu ce fel de funcționari trebuie și cîți din fiecare categorie. Știu, cu alte cuvinte, care ar fi profilul nepoților și nepoatelor care trebuie băgați pe statul de plată, dacă guvernul care urmează va fi mult prea „politic“. În acest moment, ar fi vorba despre un deficit aproximat de circa 500 de oameni. Persoane care ar trebui să cunoască profilul dosarelor presupus a fi fierbinți la momentul 2019, cu bune și foarte bune cunoștințe de limbi străine, comunicare, istorie a cazurilor care trebuie analizate, diplomație, abilități consensuale. Altfel spus, funcționari publici de elită. Necesarul total ar fi de cam 1000 de oameni, dar statul român ar putea oferi în acest moment cam jumătate „din existent“, adică din MAE și ministerele „de linie“. Restul trebuie crescuți. De unde să îi recrutezi? Păi, la prima vedere, ai la dispoziție absolvenții cursurilor de specia­litate ai facultăților tip SNSPA sau de la universitățile care oferă masterate în Politici Europene. A doua sursă este din rîndul angajaților de pe la ministere sau de la activele de partid. Toți recruții ar trebui identificați, agreați, educați suplimentar. Ziceți că nu e mare lucru?

Nu am epuizat subiectul. Mai sînt multe, foarte multe de spus (scris). Îmi permit să vă ameninț cu cel puțin încă un articol pe temă.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Podul peste Dunăre de la Brăila arată jalnic. Asfaltul a crăpat și s-au format șanțuri ca pe „arătură”, spun șoferii VIDEO
Șoferii care trec pe podul peste Dunăre de la Brăila sunt revoltați. Deși a fost dat în folosință în urmă cu un an, podul arată deplorabil. Asfaltul a crăpat și s-au format numeroase șanțuri, exact ca pe un drum abandonat.
image
Surse: Dani Mocanu a rămas fără permis după ce a fost prins „zburând” pe A2. Ce viteză avea manelistul
Polițiștii au amendat sâmbătă, 13 iulie, șoferul unei mașini marca BMW, care circula cu o viteza uimitoare pe A2. Potrivit unor surse, la volan s-ar fi aflat manelistul Dani Mocanu.
image
Turiștii, terorizați de marea de alge de pe litoral. „Acolo unde au curățat, valurile aduc din nou cantități mari de alge” VIDEO
Zeci de mii de turiști goniți de caniculă în stațiunile de pe Litoral au parte, în aceste zile, de o surpriză mai puțin plăcută: apele Mării Negre au devenit verzi din cauza tonelor de alge aduse la mal și care miros a hazna.

HIstoria.ro

image
România anului 1944, văzută din exil: „Sfârșitul lumii noastre”
Ajuns în Elveția, Constantin Argetoianu se miră de calmul și liniștea care domnesc în rândul localnicilor și imediat ia pulsul celor câțiva români aflați aici.
image
Un cărturar francez justifică argumentat Comunismul lui Sadoveanu
„Războiul rece bîntuia și printre intelectuali. În acest context, Sadoveanu, care făcuse deja alegerea în 1944, în timpul răsturnării de situație prosovietice acționînd convins potrivit conștiinței sale umaniste, este pus în situația să aibă luări de poziție fără echivoc în favoarea noului regim”.
image
Războiului din Pacific: decriptarea codului japonez JN-25b
Un salt major pentru SUA în domeniul informațiilor a avut loc în februarie 1942, când criptanaliștii US Navy au început decriptarea mesajelor japoneze trimise cu ajutorul codului naval standard JN-25b.